Hummus z pieczoną dynią – jesienny przebój!

Porady 29.10.2020


Hummus – co to?

Na pewno zastanawiasz się, z czego robi się hummus oraz jaki ma smak. Jest to pasta przygotowana z gotowanej ciecierzycy i kilku podstawowych przypraw. Przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu, gdzie na co dzień jest popularnym elementem kuchni arabskiej – dodatkiem do dań oraz kanapek. W składzie hummusu jest również tahini, czyli pasta sezamowa. Jeśli więc zastanawiasz się, co nowego zrobić na śniadanie, koniecznie go spróbuj. Pełną satysfakcję i smak osiągniesz, podając go na samodzielnie upieczonym i świeżym pieczywie z chrupiącą skórką. Jesienią warto go czasem nieco wzbogacić. Serdecznie polecamy hummus dyniowy – ten piękny kolor co roku przypomina nam o małych, codziennych sukcesach z produktami do kuchni od Tadar.pl (np. z pomocą wielu solidnych patelni)!



Hummus z dynią pieczoną – przepis

Gdy nie wiesz co zrobić z dorodną dynią, zrób dyniowy hummus. Przez chwilę twoja ulubiona patelnia będzie mogła dzięki temu odpocząć. Do akcji wkroczy natomiast ten cudowny i pojemny garnek, w którym gotuje się sprawnie i równomiernie na indukcji i innych rodzajach kuchenek. Nie obawiaj się. Przeprowadzimy cię przez cały proces, krok po kroku. Wiesz dokładnie, z czego jest taki hummus? Chcesz poznać jego skład? Upewnij się więc, że twój pomysł na dynię wypali oraz że masz lub uda ci się kupić wszystkie składniki. Nie ma tego dużo, bo jak mówiliśmy, hummus to prosta pasta do kanapek. W tym wypadku musisz tylko wiedzieć dodatkowo, jak przygotować dynię.
 


 

HUMMUS Z DYNI PIECZONEJ – SKŁADNIKI:

- ciecierzyca (400 g, można kupić już ugotowaną lub zrobić to samodzielnie w garnku)
- puree z pieczonej dyni (szklanka)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- tahini lub masło orzechowe (1 łyżka)
- mały ząbek czosnku
- kmin rzymski, płatki chili, kurkuma (po pół łyżeczki)
- curry (1 łyżeczka)
- sól i pieprz (wedle uznania, do smaku)



PRZEPIS NA HUMMUS DYNIOWY – JAK ZROBIĆ?

1. Ugotuj ciecierzycę lub odsącz ją z puszki. Zachowaj kilka łyżek zalewy lub wody z garnka. Upiecz dynie w piekarniku i przygotuj z niego puree, a następnie ostudź i zagęść, np. przeciskając przez gazę.

2. Zblenduj ciecierzycę z oliwą i 2 łyżkami zalewy.

3. W połowie miksowania dodaj puree z dyni oraz tahini lub masło orzechowe. Następnie wsyp wszystkie przyprawy, nie zapominając o przygotowanym ząbku czosnku (możesz wcześniej przecisnąć go przez praskę).

4. Połącz wszystkie składniki na gładką masę. Gotowy hummus z pieczonej dyni przełóż do miseczki lub wybranego pojemnika na żywność.
 



Z czym jeść hummus?

Dyniowy hummus już gotowy. Kolejny pomysł na dynię wędruje do twojego domowego zbioru smakowitych przepisów na jesień i nie tylko. Po raz kolejny twoim garnkom udało się dowieść, że odpowiednie wykonanie i innowacyjna budowa dna mogą bardzo pomóc w codziennych sukcesach kulinarnych. Na koniec warto więc wspomnieć o tym, z czym taki hummus z pieczonej dyni będzie smakował najlepiej. Szczególnie polecamy w tym przypadku spróbować:
  • hummusu dyniowego z waflami ryżowymi
  • hummusu z pieczonej dyni jako dodatku do przekąsek (chipsów, krakersów, paluszków itd.)
  • ryb lub falafeli z hummusem
  • sałatki z hummusem
  • hummusu dyniowego z dodatkami zawiniętymi w tortillę
  • pasty z ciecierzycy z plackami ziemniaczanymi
  • świeżego pieczywa na śniadanie połączonego z hummusowym pomysłem na dynię