Hummus z pieczoną dynią – jesienny przebój!

Hummus – co to?
Na pewno zastanawiasz się, z czego robi się hummus oraz jaki ma smak. Jest to pasta przygotowana z gotowanej ciecierzycy i kilku podstawowych przypraw. Przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu, gdzie na co dzień jest popularnym elementem kuchni arabskiej – dodatkiem do dań oraz kanapek. W składzie hummusu jest również tahini, czyli pasta sezamowa. Jeśli więc zastanawiasz się, co nowego zrobić na śniadanie, koniecznie go spróbuj. Pełną satysfakcję i smak osiągniesz, podając go na samodzielnie upieczonym i świeżym pieczywie z chrupiącą skórką. Jesienią warto go czasem nieco wzbogacić. Serdecznie polecamy hummus dyniowy – ten piękny kolor co roku przypomina nam o małych, codziennych sukcesach z produktami do kuchni od Tadar.pl (np. z pomocą wielu solidnych patelni)!
Hummus z dynią pieczoną – przepis
Gdy nie wiesz co zrobić z dorodną dynią, zrób dyniowy hummus. Przez chwilę twoja ulubiona patelnia będzie mogła dzięki temu odpocząć. Do akcji wkroczy natomiast ten cudowny i pojemny garnek, w którym gotuje się sprawnie i równomiernie na indukcji i innych rodzajach kuchenek. Nie obawiaj się. Przeprowadzimy cię przez cały proces, krok po kroku. Wiesz dokładnie, z czego jest taki hummus? Chcesz poznać jego skład? Upewnij się więc, że twój pomysł na dynię wypali oraz że masz lub uda ci się kupić wszystkie składniki. Nie ma tego dużo, bo jak mówiliśmy, hummus to prosta pasta do kanapek. W tym wypadku musisz tylko wiedzieć dodatkowo, jak przygotować dynię.HUMMUS Z DYNI PIECZONEJ – SKŁADNIKI:
- puree z pieczonej dyni (szklanka)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- tahini lub masło orzechowe (1 łyżka)
- mały ząbek czosnku
- kmin rzymski, płatki chili, kurkuma (po pół łyżeczki)
- curry (1 łyżeczka)
- sól i pieprz (wedle uznania, do smaku)
PRZEPIS NA HUMMUS DYNIOWY – JAK ZROBIĆ?
2. Zblenduj ciecierzycę z oliwą i 2 łyżkami zalewy.
3. W połowie miksowania dodaj puree z dyni oraz tahini lub masło orzechowe. Następnie wsyp wszystkie przyprawy, nie zapominając o przygotowanym ząbku czosnku (możesz wcześniej przecisnąć go przez praskę).
4. Połącz wszystkie składniki na gładką masę. Gotowy hummus z pieczonej dyni przełóż do miseczki lub wybranego pojemnika na żywność.
Z czym jeść hummus?
Dyniowy hummus już gotowy. Kolejny pomysł na dynię wędruje do twojego domowego zbioru smakowitych przepisów na jesień i nie tylko. Po raz kolejny twoim garnkom udało się dowieść, że odpowiednie wykonanie i innowacyjna budowa dna mogą bardzo pomóc w codziennych sukcesach kulinarnych. Na koniec warto więc wspomnieć o tym, z czym taki hummus z pieczonej dyni będzie smakował najlepiej. Szczególnie polecamy w tym przypadku spróbować:
- hummusu dyniowego z waflami ryżowymi
- hummusu z pieczonej dyni jako dodatku do przekąsek (chipsów, krakersów, paluszków itd.)
- ryb lub falafeli z hummusem
- sałatki z hummusem
- hummusu dyniowego z dodatkami zawiniętymi w tortillę
- pasty z ciecierzycy z plackami ziemniaczanymi
- świeżego pieczywa na śniadanie połączonego z hummusowym pomysłem na dynię
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej