Pieczenie dyni – jak zrobić to dobrze?
Jak upiec dynie w piekarniku?
Odpowiedni czas, temperatura i przygotowanie dyni są w tym procesie najważniejsze. Przyda się też odpowiednia blaszka i papier do pieczenia. Dynia może mieć różną strukturę. Niektóre gatunki są bardzo twarde i mają zwarty miąższ. Inne wykazują się wodnistym wnętrzem skrywającym w sobie ogrom smaku, który już zawsze może kojarzyć ci się z typowo jesiennym obiadem. Wystarczy, że zapamiętasz tych kilka kroków, a dyniowy skarb będzie twój!
JAK PIEC DYNIĘ W PIEKARNIKU?
1. Dokładnie umyj dynię. Następnie przy pomocy ostrego, dużego noża (np. szefa kuchni) pokrój ją na kawałki (ok. 10 cm). Nie martw się! Nie muszą być równe. Takie podzielenie pieczonej dyni ma na celu przyspieszenie procesu i zapewnienie komfortu podczas dalszej obróbki.2. W trakcie krojenia dokładnie usuń pestki. Kawałki dyni wyłóż na płytkiej blaszce z papierem do pieczenia. Zrób to tak, żeby każdy z nich leżał skórką do dołu, co pozwoli na osiągnięcie najlepszego efektu pieczenia i równomiernie zmiękczenie miąższu.
3. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ℃. Na czas pieczenia ustaw program z termoobiegiem lub góra-dół. Jeśli twój piekarnik posiada inteligentny system doboru parametrów pieczenia, możesz skorzystać z tej możliwości zaprogramowanej przez producenta. Sprawdź oczywiście, czy na liście funkcji przewidziano dynię J
4. Ile piec dynię? Hmmm… To zależy od wielkości kawałków. Przyjmuje się, że czas ten powinien wynosić ok. 35 minut. Aby rozpoznać, że proces można zakończyć, po minimum 20 minutach sprawdź widelcem, czy dynia jest już miękka na tyle, że ząbki bez trudności zagłębiają się w miąższu.
5. Upieczone kawałki dyni wyjmij razem z blaszką z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia na kuchennym blacie. Baza wielu przyszłych dań i deserów gotowa!
Co zrobić z upieczoną dynią?
Ostudzone kawałki dyni wyjętej z piekarnika najłatwiej jest przerobić na purée. Dzięki temu uzyskasz uniwersalną bazę do wielu różnych potraw. Potem wystarczy tylko znaleźć odpowiedni przepis. Zanim zaczniesz gotować i dasz upust swoim kulinarnym umiejętnościom, zrób jednak kilka rzeczy:- Z pomocą łyżki oddziel dokładnie miąższ upieczonej dyni od jej skórki
- Wrzuć miąższ do kielicha blendera i… zmiksuj go dokładnie do uzyskania gładkiej, puszystej i jednolitej konsystencji purée
- Jeśli wybrany gatunek dyni był wodnisty, możesz go zagęścić odciskając miąższ przez gazę
- Purée dyniowe możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni
- Jeśli chcesz zrobić większy zapas przełóż je do pojemników i zamroź
WARTO WIEDZIEĆ! Dynia Hokkaido posiada skórkę, która nadaje się do jedzenia. Jest też bardzo aromatyczna i świetnie zagęszcza potrawy. Ten gatunek dyni lubiany jest przede wszystkim przez osoby chcące zrobić zupę krem z dyni lub dyniowy sernik.
Jak suszyć pestki dyni?
Dobrze wysuszone pestki dyni są przepyszne. Można dodawać je do samodzielnie pieczonego chleba lub bułek. Świetnie sprawdzają się w sosach, potrawach z kaszą, sałatkach, a także jako fit przekąska. Jeśli pieczesz dynie, to zapewne masz sporą ilość świeżych pestek dyni. My nie lubimy marnować takich okazji (oraz jedzenia), więc jeśli chcesz, pomożemy ci je ususzyć do późniejszego wykorzystania. Gotowe wystarczy przesypać do słoiczka. Zanim jednak to się stanie mamy dla ciebie kilka wskazówek, jak suszyć pestki dyni z pomocą domowego piekarnika (sposób nie sprawdzi się tylko w przypadku gatunku Hokkaido):- Wyjęte z dyni pestki przełóż do dużego sitka lub cedzaka, a następnie płucz przez chwilę pod bieżącą (zimną!) wodą
- Opłukane pestki dokładnie oczyść z pozostałych włókien miąższu (by zrobić to sprawnie, weź trochę w dłonie i rozcieraj je przez chwilę)
- Tak przygotowane i dobrze oczyszczone pestki trzeba pozbawić nadmiaru wilgoci po płukaniu – nadaje się do tego np. bawełniana ściereczka lub ręcznik papierowy (rób to, aż wszystkie pestki dyni nie będą suche)
- Rozgrzej piekarnik do 90 ℃ (termoobieg). Pestki rozłóż równomiernie na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut
- Mniej więcej co 10 minut warto uchylać drzwiczki piekarnika, żeby wypuścić gromadzącą się w nim wilgoć
- Po godzinie wyłącz piekarnik. Wypuść ostatnią porcję pary, zamknij ponownie i zostaw w nim blaszkę z pestkami do czasu, aż wnętrze całkowicie i samoczynnie nie ostygnie
- Pestki można przesypać nie tylko do słoika (muszą być wówczas już zimne!), ale również do papierowej torebki
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej