Cukinia marynowana – przepis na słodko-kwaśno i nie tylko!

Marynowanie cukinii – po co to robić?
Cukinia jest warzywem o bardzo delikatnym smaku. W dużej części składa się z wody, co daje się odczuć podczas obróbki termicznej. Nierzadko właśnie przez to rezygnujemy z przyrządzania tego warzywa – podczas smażenia czy pieczenia wychodzi zbyt miękkie, rozpadające się.
Cukinię trzeba umieć zrobić. Jednym ze sposobów na to, by smakowała naprawdę doskonale, jest marynata. Cukinia marynowana nabiera smaku przypraw, choć nadal wyczuwalny jest także jej naturalny posmak, bardzo świeży, lekko słodkawy.
Przepis na cukinię marynowaną nie musi być skomplikowany. Możesz swobodnie eksperymentować z wieloma przyprawami, gdyż to warzywo naprawdę bardzo lubi różnorodne dodatki. Marynując ją z curry czy musztardą, otrzymasz naprawdę interesujący dodatek do obiadu czy też lekkostrawną i niskokaloryczną przekąskę. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na ten przysmak.
Czytaj także:
- Maszynki do krojenia warzyw i nie tylko — co musisz o nich wiedzieć
- Kiszenie ogórków — jak to się robi?
- Nie tylko ogórki — jakie warzywa możesz kisić?
Jak zrobić marynowaną cukinię?
Z czym najbardziej lubi się cukinia marynowana? Jak zrobić ten dodatek do dań, by rzeczywiście smakował świeżo, a jednocześnie nie niszczył naturalnego smaku warzywa? Z chęcią Ci w tym pomożemy. Pamiętaj jednak, że do wszelkiego rodzaju zapraw zawsze musisz przygotować nie tylko odpowiednie warzywa i przyprawy, ale też akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni. Co warto mieć podczas robienia marynowanej cukinii?
- Obieraczki do warzyw i owoców – cukinię możesz marynować ze skórką lub bez niej. Jeśli wybierasz tę drugą opcję, koniecznie rób to za pomocą obieraczki. W ten sposób warzywo obrane jest cieniutko, bez uszczerbku na miąższu.
- Tarki, przecieraki i szatkownice – aby zamarynować cukinię w słoiku, najpierw musisz ją pokroić. Jak to zrobisz? To zależy od Ciebie. Najczęściej przygotowuje się warzywo pokrojone w cienkie talarki, by uzyskać pyszną sałatkę z cukinii, czy też w słupki.
- Lejki – w sam raz do dokładnego przelania zalewy.
- Słoiki z klipsem bądź inne słoiki – marynowana cukinia musi znaleźć się w czystym, szczelnie zamykanym naczyniu, by można było przechowywać ją bezpiecznie przez kilka miesięcy. Słoiki są więc niezastąpione.
Oczywiście niezbędne są też sprawdzone garnki, które umożliwią Ci ugotowanie odpowiedniej zalewy. Wybierz takie, które mają grube dno i są zaufane – przeszły z Tobą już niejedno w kuchni. No dobrze, ale jak powinna zostać przygotowana marynowana cukinia? Przepis, a nawet kilka przepisów, znajdziesz poniżej.
Czytaj także:
- Ile czasu mogą stać weki?
- Jak przechowywać domowe przetwory?
- Sałatki w słoiku – jak je smacznie skomponować?
Cukinia marynowana – przepis
Istnieje wiele sposobów na zrobienie marynowanej cukinii. Wiele zależy od składników, które masz w domu i oczywiście od Twoich kubków smakowych. My przygotowaliśmy dla Ciebie aż sześć przepisów na marynaty, które sprawią, że cukinia stanie się dla Ciebie nowym ulubionym warzywem.
W przypadku przygotowywania każdej zaprawy musisz przygotować sobie cukinię w ilości odpowiedniej dla Ciebie, a także słoiki i garnek, w którym ugotujesz zalewę. Cukinię pokrój w kostkę, talarki czy też słupki – to również zależy od Ciebie. Po zalaniu cukinii w słoikach koniecznie poddaj ją procesowi pasteryzacji, aby zaprawa mogła czekać na swoją kolej nawet przez rok.
- Cukinia marynowana na słodko-kwaśno – do zalewy potrzebujesz tylko kilku składników. To przede wszystkim woda, ocet i cukier. Dzięki temu uzyskasz słodko-kwaśny smak. Ocet jest również idealnym konserwantem. Do zalewy przyda się też sól. Oprócz tego wrzuć do każdego słoika ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę gorczycy. 700 mililitrów wody, 100 mililitrów octu i 100 gramów cukru wrzuć do garnka i zagotuj. Cukier musi się rozpuścić. Dodaj łyżeczkę soli i zamieszaj. Gorącą zalewę możesz wlać do słoików z cukinią.
- Cukinia marynowana na słodko – cukinia na słodko jest pyszna i można dodawać ją nawet do ciast! W tej samej ilości wody co powyżej rozpuść łyżeczkę kwasku cytrynowego. Dodaj 200 gramów cukru oraz trzy goździki i łyżeczkę sproszkowanego imbiru. Zalewę gotuj tak długo, aż zobaczysz, że cukier się rozpuścił. Wlej ją do słoików z cukinią.
- Cukinia marynowana z curry – to jeden z popularniejszych przepisów, który w wielu domach zrobił furorę. Do 700 mililitrów wody dodaj 100 mililitrów octu i cztery łyżeczki curry, a także 100 gramów cukru. W każdym słoiku z cukinią umieść też cebulę w talarkach (3-4 talarki) oraz ząbek czosnku, liść laurowy i ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego.
- Cukinia marynowana z musztardą – zalewa musztardowa zawiera w sobie 700 mililitrów wody, 100 mililitrów octu i 100 gramów cukru, a także 4 łyżki musztardy z gorczycą i 4 łyżki musztardy miodowej. Dodaj do niej również łyżeczkę soli. W każdym słoiku umieść też zioła – tak jak w poprzednich przepisach.
- Cukinia marynowana z chili – cukinia na ostro? Bardzo proszę! Tym razem zalewa zrobiona będzie na bazie oleju i octu. Do garnka wlej 400 mililitrów octu i 50 mililitrów oleju. Dodaj 200 gramów cukru i gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj 3 łyżeczki chili w proszku. Do słoików z cukinią wrzuć po dwie papryczki chili (mniejsze) i dwa ząbki czosnku. Zalewaj cukinię gorącym płynem.
- Cukinia marynowana z miodem – do litra wody dodaj 200 mililitrów octu, 100 gramów cukru i 3 łyżki miodu, a także łyżeczkę soli. Zagotuj. Do słoików oprócz cukinii wrzuć gorczycę, liść laurowy i po dwa ząbki czosnku.
Marynowana cukinia – do czego użyć?
Cukinia marynowana do obiadu to doskonały dodatek, który zasmakuje całej rodzinie. Te zaprawy możesz jednak zajadać bez niczego, dodać je do kanapek, sałatek (na przykład sałatki gyros), czy mięs pieczonych. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.
Cukinia marynowana to idealny przykład zapraw, które warto zawsze mieć w spiżarni. Zrobisz je szybko, a smak przejdzie Twoje oczekiwania.
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej