Maszynki do krojenia warzyw i nie tylko – co musisz o nich wiedzieć?

Polecane produkty 31.08.2020


Szatkownica do warzyw i owoców – warto wiedzieć

Pierwszą rzeczą, którą musisz sobie uświadomić, jest konieczność zachowania odpowiednich środków bezpieczeństwa. Ręczne krajalnice do warzyw i owoców  – nawet te najprostsze – mają bardzo niebezpieczne ostrza. Ich budowa ma ci zapewnić jak największą skuteczność i szybkość krojenia, nic zatem dziwnego, że o zranienie łatwo. Nie martw się jednak na zapas. Niejedna szatkownica, którą możesz kupić, została zaprojektowana z myślą o komforcie użytkowania. Są więc praktyczne osłony noży lub konstrukcja zakłada pełne odseparowanie składników wrzuconych do krajalnicy od twoich dłoni. Zwróć na to koniecznie uwagę przy wyborze. Niemniej istotne jest to, jak producent poradził sobie z kwestią utrzymania stabilności szatkownicy do warzyw podczas użytkowania. Czasem ma przyssawkę. Innym razem antypoślizgowe nóżki lub ergonomiczny uchwyt. Do wyboru, do koloru.


Krajalnica do warzyw w kostkę, słupki i plastry

Dobra szatkownica powinna również odpowiadać na różne potrzeby użytkownika. Czasem trzeba przygotować czerwoną kapustę do sałatki i wtedy najlepsze jest szerokie i proste ostrze. A co jeśli potrzebujesz drobno pokrojonych warzyw lub owoców? Dobrze mieć wówczas krajalnicę, która przygotuje marchewkowe plasterki, słupki lub kostkę. Jak to możliwe? Czasem chodzi o mechanizm regulacji grubości szatkowania. Innym razem w zestawie znajdziesz wymienne wkładki z różnymi typami ostrzy. Nie potrzebujesz zatem kilku różnych produktów. Ręczne szatkownice i krajalnice są w stanie poradzić sobie z wieloma wyzwaniami. Czasem w niczym nie ustępują tym elektrycznym. Ich użycie nie musi także oznaczać dużego wysiłku. Tu wszystko jest przemyślane i zrobione ze sprytem!


Wielofunkcyjna krajalnica i szatkownica do warzyw

Najlepsze ręczne krajalnice lub szatkownice mogą pełnić bardzo wiele funkcji. Stworzenie z nimi prostej surówki lub sałatki to absolutna podstawa. Dzięki specjalnym panelom z ostrzami pokroisz np. jajka w kostkę lub cebulę w piórka. A potem możesz zacząć piec. Niejedna szatkownica ma bowiem możliwość ucierania produktów spożywczych – jabłek, marchwi, a nawet zmrożonej czekolady. Na koniec warto sprawdzić kwestię „zbierania” pokrojonych i poszatkowanych składników. Czy jest odpowiedni pojemnik, który robi to za ciebie podczas pracy? A może wystarczy ustawić w odpowiednim miejscu miskę, a talarki z batatów same zaczną po chwili do niej wpadać? Szatkownice do warzyw i owoców przydadzą się w każdej kuchni!