Co zrobić z awokado? Lista pysznych inspiracji

Porady 15.04.2023

Co zrobić z awokado? Składnik nie tylko do past

Awokado to wartościowy owoc, który wspomaga prawidłową przemianę materii. To wsparcie dla układu odpornościowego, wątroby oraz wzroku. Owoc jest szczególnie polecany osobom na diecie wegetariańskiej oraz wszystkim tym, którzy chcą dostarczyć organizmowi wartościowych pierwiastków: magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy miedzi. Ten przysmak długo podtrzymuje uczucie sytości oraz obniża cholesterol.

Co można zrobić z awokado? Okazuje się, że to niezwykle uniwersalny składnik śniadań, obiadów czy kolacji. Świetnie komponuje się z warzywami oraz innymi owocami. Awokado sprawdzi się też jako element sałatek, sosów czy past. Warto serwować je również solo z przyprawami i ziołami.

Oto kilka przepisów, co zrobić z awokado.

Czytaj także: Co można zrobić z rzodkiewki?

Co można zrobić z awokado na śniadanie? Pyszne i zdrowe przekąski

Na dobry początek dnia zjedz pożywne śniadanie z awokado. Owoc dostarcza białko, błonnik oraz witaminy, które naturalnie wzmacniają oporność, a jednocześnie sprawiają, że na długo zapomnisz o głodzie.

Awokado na śniadanie serwuj w formie pasty do pieczywa albo wraz z sałatką owocowo-warzywną. Ten pierwszy pomysł na śniadanie z awokado zrealizujesz, łącząc ze sobą takie składniki jak:

  • 1 awokado,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Czytaj także: Sycąca i zdrowa sałatka z awokado

Na początek umyj dokładnie awokado. Następnie rozetnij je na pół i usuń pestkę. Teraz wydrąż miąższ. Dodaj do niego sok z cytryny i rozdrobnij całość widelcem. Ugotowane na twardo jajka pokrój w kostkę na desce do krojenia. Wymieszaj z awokado, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do masy. Na koniec dosyp posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.

Czytaj także: Co można zrobić z liści winogron?

Zwróć uwagę, by owoc był dojrzały. Wówczas znacznie łatwiej przyjdzie Ci jego przygotowanie do pasty. Pasta z awokado na śniadanie świetnie smakuje na chlebie razowym, ale też z bułkami pszennymi.

Inną propozycją na fit śniadanie z awokado jest koktajl. Do jego przyrządzenia potrzebujesz:

  • 1 awokado,
  • 150 ml jogurtu naturalnego 0%,
  • wodę do rozrzedzenia,
  • miód lub syrop z agawy do smaku.

Wszystkie składniki zblenduj. Koktajl gotowy.

Co zrobić z awokado na kolację? Jedyna w swoim rodzaju sałatka czy pyszna zupa?

Smacznym rozwiązaniem jest również kolacja z awokado. Sprawdzi się tu doskonale lekka sałatka z dodatkiem mango i orzechów włoskich.

Jak ją przygotować? Cztery orzechy włoskie pokrusz i namaczaj w gorącej wodzie przez około 30 minut. Następnie wymieszaj je z 1 pokrojonym awokado i 2 plastrami mango pokrojonymi w kostkę. Całość wzbogać świeżymi ziołami – bazylią, startym imbirem oraz solą i pieprzem. Gotową sałatkę polej odrobiną oleju.

Awokado na kolację zaserwuj również w formie zupy. Wystarczą takie składniki jak:

  • 2 awokado,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • świeża kolendra – 1 łyżka,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól do smaku,
  • 3 szklanki wywaru ze świeżych warzyw albo bulionu.

Czytaj także: Przepis na tradycyjne guacamole

Ten pomysł na kolację z awokado zrealizujesz, miksując lub blendując ze sobą wszystkie składniki. Na koniec podgrzej otrzymany krem. Nie doprowadzaj do wrzenia. Zupę podawaj z krakersami ryżowymi i dodatkiem pomidora.

To tylko dwa przepisy na kolację z awokado. Pamiętaj, że ten składnik możesz przerobić na hummus, blendując go z olejem, wodą, cieciorką, przyprawami, np. kminkiem czy tymiankiem, a także z kolendrą. Uzyskaną pastę przystrój natką pietruszki. Serwuj ją z bagietkami, chlebem lub innym wybranym pieczywem, np. krakersami. Aby przedłużyć jej trwałość, przechowuj ją w pojemniku hermetycznym bez dostępu powietrza i schowaj do lodówki. W ten sposób zachowa świeżość przez kilka dni.

Czytaj także: Co można zrobić z liści kalafiora?

Awokado warto włączyć również w sezonowe sałatki, np. z rukolą czy z rzodkiewką. Oto nasza propozycja na lekką sałatkę z awokado.

Przygotuj:

  • 20 dag rukoli,
  • 1 awokado,
  • 1 białą mozzarellę,
  • 4 łyżki orzechów – dowolnie wybranego rodzaju,
  • garść grzanek,
  • składniki na dip: 3 łyżki oliwy, ½ łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ startego ząbka czosnku, sól i pieprz.

Wszystkie składniki pokrój nożem. Wymieszaj je w miseczce, a następnie polej przygotowanym sosem. Możesz również zrezygnować z drobnych grzanek do sałatki i podawać ją na tostach. Nadmiar sałatki włóż w pojemnik na żywność i zabierz ze sobą do pracy.

Czytaj także: Pasta z awokado i jajka. Przepis na pyszny śniadaniowy dodatek

Co zrobić z awokado dla dzieci? Włącz ten przysmak w dietę Twojej pociechy

Awokado – jak każdy owoc – może uczulać. Bezpiecznie wprowadzisz je do diety dziecka już około 7 miesiąca życia. Pierwsze próby podawania tego przysmaku powinny być jednak ostrożne. Sprawdź najpierw, jak reaguje Twoje dziecko na ten owoc i dopiero wtedy podawaj mu większe porcje tego przysmaku.

Maluchy uwielbiają słodkie potrawy, również te z dodatkiem awokado. Jest ono na tyle łagodnym owocem, że nie powinno też wywoływać podrażnień jamy ustnej.

Przepisy z awokado dla dzieci są tak proste, że zwykle opierają się na 2-3 składnikach. Owoc możesz rozgnieść z dodatkiem banana i podać w ramach deseru. Równie smaczną opcją jest połączenie rozgniecionego, gotowanego jabłka z awokado. Owoc warto wymieszać z różnego rodzaju kaszami, np. kaszą jaglaną.

Czytaj także: Co można zrobić z liści jarmużu?

Starszym dzieciom, ale też dorosłym osobom do gustu przypadnie awokado serwowane jako pasta do makaronu. Aby przyrządzić taki przysmak, potrzebujesz:

  • 1 awokado,
  • 14 suszonych pomidorów,
  • 7 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 2 łyżki pestek dyniowych,
  • 10 dag sera feta,
  • paprykę krojoną,
  • opcjonalnie: 2-3 ząbki czosnku.

Upraż nasiona i pestki. Przesyp je do blendera i zblenduj z pozostałymi składnikami, prócz sera feta i papryki. Ugotuj wybrany makaron, polej go przygotowaną pastą, pokrusz ser feta i dodaj podsmażoną paprykę.

Awokado możesz wykorzystać również jako składnik koktajlu dla dziecka. Zmiksuj awokado, wymieszaj z kilkoma łyżkami kakao i banana. Napój powinien przypaść do gustu małemu smakoszowi.

Awokado podawaj w formie dodatku do jajka oraz szczypiorku.

Czytaj także: Jak zrobić domowe sushi – co kupić i 3 przepisy

Co zrobić z pestką awokado? Wcale nie musisz jej wyrzucać!

Po obraniu opisywanego tu owocu została Ci pestka? Zastanawiasz się, czy pestki awokado można jeść? Okazuje się, że tak. To nie tylko jadalna część tego owocu, ale też źródło cennych substancji. Zawiera nawet o 70% więcej antyoksydantów niż miąższ owocu. Dlatego, zamiast ją wyrzucać, dowiedz się, jak możesz ją wykorzystać.

Co zrobić z pestek awokado? Rozwiązań jest kilka. Po pierwsze, możesz wykorzystać ją do uzyskania kolejnych awokado. Umyj pestkę i obierz ją z brązowej skórki. W środkową część pestki wbij 3 wykałaczki w równych odległościach od siebie. Mają one być stabilnym oparciem dla pestki, którą umieścisz w szklance. Osadź pestkę na ściankach szklanki wypełnionej wodą, pamiętając o tym, że pestka może być tylko częściowo zamoczona w wodzie – w innym przypadku zgnije.

Czytaj także: Jak przygotować pastę z awokado?

Pestka awokado nadaje się też do zjedzenia. To składnik zup, sałatek, koktajli, a nawet herbat. Jak przygotować tę ostatnią? Pestkę zetrzyj na tarce, a następnie wysusz. Gotowy proszek schowaj do pojemnika hermetycznego. Gdy najdzie Cię ochota na napój, wsyp łyżeczkę do szklanki i zalej wrzątkiem. Parz przez około 5 minut pod przykryciem.

Uzyskany proszek możesz dodać także w formie przyprawy do chłodnika, jogurtu, ciasteczek owsianych czy guacamole. Jak widać, istnieje mnóstwo możliwości skorzystania z dobrodziejstw tego pysznego owocu! Na naszym blogu kulinarnym znajdziesz jeszcze kilka inspiracji.

Czytaj także: Jak obierać awokado?