Pasta z awokado i jajka. Przepis na pyszny śniadaniowy dodatek

Porady 14.04.2023

Pasta z awokado i jajka – przepis

Chcąc przygotować pastę z awokado i jajka, oprócz tych dwóch składników zgromadź również:

  • szczyptę soli i pieprzu,
  • sok z ½ cytryny.

Pasta jajeczna z awokado świetnie smakuje w proporcji: 1 miękkie awokado na 4 jajka. Pamiętaj, że pasta z awokado z jajkiem może zostać wzbogacona o inne dodatki.

Czytaj także:

Zdrowe i pyszne – przepisy na pastę z awokado i jajka w różnych wariantach

Awokado i jajko to dwa produkty, które stanowią znakomitą bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych. Dodając do nich inne składniki, możesz skutecznie urozmaicać swoją pastę. Oto kilka propozycji do przetestowania w Twoim zaciszu domowym.

Czytaj także:

Warto wypróbować takie warianty tego dania jak:

  • pasta z awokado z jajkiem i szczypiorkiem – posiekaj dodatkowo świeży szczypiorek i wymieszaj z pastą; zyska ona nieco ostrzejszy posmak;
  • pasta z awokado z jajkiem i ogórkiem – to skuteczny sposób na orzeźwienie; ogórek sprawi, że pasta będzie bardziej wiosenna;
  • pasta z awokado z jajkiem i pomidorem – ostatni składnik stanowi przełamanie całej konsystencji; nieco ożywia pastę;
  • pasta z awokado z czosnkiem i jajkiem – to propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków;
  • pasta z awokado z jajkiem i cebulą – jeżeli bazowy przepis jest dla Ciebie zbyt delikatny, ostrości nada mu cebula;
  • pasta z awokado z jajkiem i ogórkiem kiszonym – połączenie smaku łagodnego z intensywnie kwaśnym.

Czytaj także:

Pasta z awokado i jajka – jak zrobić?

Oto co zrobić, by pasta z jajek i awokado smakowała wyśmienicie. Pokrój jajko nożem w kostkę. Przekrój awokado na desce do krojenia. Wyjmij pestkę, a następnie wydrąż środek. Rozetrzyj owoc widelcem w misce. Wymieszaj z jajkiem, sokiem i przyprawami. Ewentualnie dodaj również inne, wymienione powyżej dodatki, np. posiekany szczypiorek.

Czytaj także:

  • Jak przygotować pastę z awokado?
  • Co zrobić z awokado? X pysznych inspiracji

Pasta z jajka i awokado może być przechowywana przez kilka dni w lodówce, np. w pojemniku na żywność. Aby przedłużyć trwałość dania, sięgnij po pojemnik hermetyczny

Na naszym blogu znajdziesz też inne przepisy na wykorzystanie awokado w Twojej kuchni. Sprawdź, czy coś Cię zainspiruje!

Czytaj także: