Przepis na tradycyjne guacamole

Porady 21.04.2023

Jak zrobić idealne guacamole w domu – tradycyjny przepis krok po kroku

Początki guacamole sięgają czasów azteckich. Ten przysmak określany był wówczas jako „ahuaca-mulli”, czyli sos z awokado. Nazwa jest tu nieprzypadkowa, bo guacamole to po prostu pasta na bazie tego owocu.

Czytaj także: 7 najpopularniejszych ziół z ogrodu – co warto mieć w kuchni?

Według oryginalnego przepisu guacamole powstaje w wyniku połączenia w kamiennym moździerzu awokado z sokiem z dojrzałych pomidorów i soli. Niektórzy tradycyjną recepturę uzupełniają również o dodatek z wyciśniętej limonki.

Czytaj także: Jak przygotować pastę z awokado?

Jak widać, przepis na guacamole jest bardzo prosty i intuicyjny w wykonaniu. Do dziś do jego przyrządzenia wykorzystuje się moździerz. Jeżeli go nie posiadasz, nic straconego. Składniki możesz rozetrzeć widelcem. Ważne jednak, by do pasty użyć miękkie, dojrzałe awokado, które jest bardziej plastyczne i łatwiej poddaje się gnieceniu.

Czytaj także: Sycąca i zdrowa sałatka z awokad

Prosty przepis na guacamole. Składniki i instrukcje

Jak zrobić guacamole? Na początek zgromadź niezbędne składniki. Na 1 porcję będą potrzebne:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z limonki (możesz zastąpić ją cytryną) – 1 łyżka,
  • szczypta soli.

Czytaj także: Jedzenie na wycieczkę — przepisy na łatwe i szybkie przekąski

Wiesz już, z czego robi się guacamole, teraz przystąp do działania. Na desce do krojenia przekrój awokado, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Przełóż go do salaterki. Przeciśnij czosnek przez wyciskacz do czosnku i wymieszaj dokładnie wszystko z łyżką soku z limonki oraz dopraw solą do smaku.

Czytaj także: Jak obierać awokado?

Dodatkowe składniki guacamole, które możesz dodać opcjonalnie to: świeża kolendra, pomidor, cebula i łyżeczka chili. Posiekaj nożem wybrane składniki i wetrzyj w pastę. Smacznym rozwiązaniem jest pozostawienie drobnych kawałków w paście, bez całkowitego miażdżenia.

Czytaj także: Pasta z awokado i jajka. Przepis na pyszny śniadaniowy dodatek

Z czym się je guacamole? Od meksykańskiej tradycji do współczesnych inspiracji

Z czym podawać guacamole? Według meksykańskiej tradycji ten przysmak podaje się wraz z chipsami z kukurydzianej tortilli. Taki dodatek zaserwuj również niczym pastę do grzanek czy pieczywa.

Czytaj także:

Guacamole na kanapce wzbogać plasterkiem pomidora, cebulą czerwoną oraz skrop dodatkiem oliwy. Tego rodzaju sos sprawdzi się też jako dodatek do makaronów albo farsz do naleśników i tortilli.

Guacamole to jeden z najsmaczniejszych sposób na wykorzystanie dobrodziejstw kryjących się w awokado. Na naszym blogu znajdziesz też jednak inne przepisy na ten owoc. Wypróbuj je wszystkie!

Czytaj także: