Przepis na tradycyjne guacamole

Jak zrobić idealne guacamole w domu – tradycyjny przepis krok po kroku
Początki guacamole sięgają czasów azteckich. Ten przysmak określany był wówczas jako „ahuaca-mulli”, czyli sos z awokado. Nazwa jest tu nieprzypadkowa, bo guacamole to po prostu pasta na bazie tego owocu.
Czytaj także: 7 najpopularniejszych ziół z ogrodu – co warto mieć w kuchni?
Według oryginalnego przepisu guacamole powstaje w wyniku połączenia w kamiennym moździerzu awokado z sokiem z dojrzałych pomidorów i soli. Niektórzy tradycyjną recepturę uzupełniają również o dodatek z wyciśniętej limonki.
Czytaj także: Jak przygotować pastę z awokado?
Jak widać, przepis na guacamole jest bardzo prosty i intuicyjny w wykonaniu. Do dziś do jego przyrządzenia wykorzystuje się moździerz. Jeżeli go nie posiadasz, nic straconego. Składniki możesz rozetrzeć widelcem. Ważne jednak, by do pasty użyć miękkie, dojrzałe awokado, które jest bardziej plastyczne i łatwiej poddaje się gnieceniu.
Czytaj także: Sycąca i zdrowa sałatka z awokado
Prosty przepis na guacamole. Składniki i instrukcje
Jak zrobić guacamole? Na początek zgromadź niezbędne składniki. Na 1 porcję będą potrzebne:
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z limonki (możesz zastąpić ją cytryną) – 1 łyżka,
- szczypta soli.
Czytaj także: Jedzenie na wycieczkę — przepisy na łatwe i szybkie przekąski
Wiesz już, z czego robi się guacamole, teraz przystąp do działania. Na desce do krojenia przekrój awokado, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Przełóż go do salaterki. Przeciśnij czosnek przez wyciskacz do czosnku i wymieszaj dokładnie wszystko z łyżką soku z limonki oraz dopraw solą do smaku.
Czytaj także: Jak obierać awokado?
Dodatkowe składniki guacamole, które możesz dodać opcjonalnie to: świeża kolendra, pomidor, cebula i łyżeczka chili. Posiekaj nożem wybrane składniki i wetrzyj w pastę. Smacznym rozwiązaniem jest pozostawienie drobnych kawałków w paście, bez całkowitego miażdżenia.
Czytaj także: Pasta z awokado i jajka. Przepis na pyszny śniadaniowy dodatek
Z czym się je guacamole? Od meksykańskiej tradycji do współczesnych inspiracji
Z czym podawać guacamole? Według meksykańskiej tradycji ten przysmak podaje się wraz z chipsami z kukurydzianej tortilli. Taki dodatek zaserwuj również niczym pastę do grzanek czy pieczywa.
Czytaj także:
Guacamole na kanapce wzbogać plasterkiem pomidora, cebulą czerwoną oraz skrop dodatkiem oliwy. Tego rodzaju sos sprawdzi się też jako dodatek do makaronów albo farsz do naleśników i tortilli.
Guacamole to jeden z najsmaczniejszych sposób na wykorzystanie dobrodziejstw kryjących się w awokado. Na naszym blogu znajdziesz też jednak inne przepisy na ten owoc. Wypróbuj je wszystkie!
Czytaj także:
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej