7 najpopularniejszych ziół z ogrodu – co warto mieć w kuchni?

Porady 13.06.2022

Najpopularniejsze zioła w ogrodzie

Zioła z ogrodu zapewniają daniom smak, którego nie da się przebić. Dzięki nim nabierają pewnej głębi, której nie mają dania z suszonymi ziołami z torebki. Dlatego, jeśli naprawdę lubisz gotować i cieszyć się smakiem swoich potraw, koniecznie załóż zielnik w swoim ogródku lub też na balkonie. Jak to zrobić? 

Wybierając zioła do ogrodu przemyśl, które z nich najczęściej pojawiają się na Twoim stole. To bardzo istotna kwestia, gdyż pozwala Ci podejść praktycznie do miejsca zajmowanego w ogródku. Zioła ogrodowe nie zajmują dużych przestrzeni, a jednak należy wydzielić dla nich kilka grządek, by spokojnie rosły. 

Najczęstsze zioła, które wybierane są przez Polaków, to z pewnością bazylia i mięta. Są używane bardzo często do dań czy napojów. Bazylia nie przepada jednak za przesadzaniem, dlatego jeśli już wybierasz dla niej miejsce, zastanów się nad nim dobrze i nie sadź niczego zbyt blisko niej. Roślina pięknie się rozrasta i zajmuje sporo miejsca, co może być problemem dla innych ziół rosnących nieopodal. Możesz posadzić miętę i bazylię razem, gdy oba te zioła lubią nasłonecznione lub częściowo zacienione miejsca. 

To jednak przykład tylko dwóch roślin. Z pewnością domyślasz się, że pozostałe popularne zioła mogą mieć inne wymagania, które musisz przemyśleć, zanim zaczniesz je sadzić. Postaramy się jednak opowiedzieć o wszystkich roślinach, by jak najlepiej pomóc Ci w stworzeniu domowego ogródka.

Czytaj także:

  • Zioła w kuchni - jak je hodować i do czego wykorzystywać? 
  • Bazylia - właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni 
  • Tymianek - właściwości, zastosowanie, uprawa 
  • Rozmaryn - jak stosować w kuchni? Właściwości i skutki uboczne 
  • Szałwia - na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni 
  • Koperek - właściwości, uprawa, odmiany 
  • Natka pietruszki - właściwości, przepisy, przeciwwskazania 
  • Mięta - właściwości, rodzaje, przeciwwskazania 
  • Majeranek - właściwości, uprawa, przeciwwskazania 

Najpopularniejsze zioła w Polsce

Popularne zioła w Polsce to nie tylko bazylia i mięta, które przecież nie pochodzą z naszego kraju. Na tych terenach hodowano zupełnie inne zioła. Na szczęście nadal są one popularne bądź też właśnie wracają do łask, dzięki coraz większemu zainteresowaniu zdrową, naturalną kuchnią. Najpopularniejsze zioła w naszym kraju to przede wszystkim:

  • Pokrzywa zwyczajna – najczęściej kojarzy nam się z niezbyt przyjemnym kłuciem, do którego dochodzi, gdy skóra ma bezpośredni kontakt z liśćmi pokrzywy. Jednak oprócz tego, ta roślina to prawdziwy skarb w kuchni. Smak pokrzywy jest bardzo charakterystyczny, silnie ziołowy, dlatego jeśli korzystasz z niej, musisz robić to świadomie. Uwierz jednak, że kotleciki roślinne z pokrzywą czy też zupa pokrzywowa to naprawdę niezwykłe dania, które zasmakują każdemu. Dlaczego jeszcze warto hodować pokrzywę zwyczajną w swoim ogródku? To moczopędne zioło, które wspiera układ moczowy podczas infekcji. Dodatkowo znajdziesz w nim witaminy A, B, C oraz K, a także potas, żelazo, krzem i wapń. Jeśli masz w domu zaparzacze do herbaty, możesz szybko sporządzić z pokrzywy pyszny napar, który wspiera trawienie. Nie zapominaj o pokrzywie, gdy będziesz rozplanowywać swój ogródek.
  • Szałwia lekarska – to kolejna roślina, która powinna znaleźć się w Twoim ogródku. Zwłaszcza jeśli przepadasz za ziołowym smakiem, a także cenisz sobie bogate właściwości produktów, które kładziesz na talerzu. W szałwii znajdziesz witaminy A, C i te z grupy B, ale także olejki eteryczne, które charakteryzują się działaniem bakteriobójczym, przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym. Jeśli masz problem z trudno gojącą się raną, możesz przygotować okłady z szałwii. Tu przydadzą się młynki i moździerze, w których możesz rozgnieść liście. Napar z szałwii pomoże z kolei przy zapaleniu dziąseł czy niestrawności.
  • Rozmaryn – zioło, które każde danie jest w stanie zmienić w coś magicznego. Rozmaryn jednak, w przeciwieństwie do innych przypraw, dobrze jest suszyć. Świeży rozmaryn możesz jednak dodać do aromaterapii czy produkcji domowych kosmetyków. Oczywiście przygotujesz z niego także pyszny i zdrowy napar, które poprawi trawienie i pomoże po spożyciu zbyt obfitego i tłustego posiłku. Rozmaryn ma też właściwości moczopędne, więc będzie idealny podczas infekcji układu moczowego.

Oczywiście to nie wszystkie popularne zioła ogrodowe. Tych jest naprawdę wiele. Które z nich są najpopularniejsze w kuchni?

 Czytaj także:

Jakie zioła warto mieć w kuchni?

Najpopularniejsze zioła w kuchni to oczywiście kwestia bardzo relatywna. Wiele zależy od tego, jaką kuchnię preferujesz, jakie dania spożywasz najczęściej. Kuchnia włoska, azjatycka a może grecka? One wszystkie obfitują w zioła, a jednak zupełnie inne. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie kilku grządek z przeróżnymi ziołami, które możesz dopasować do smaków z każdej części świata. Jakie zioła w kuchni sprawdzą się najlepiej?

  • Bazylia – wspomniana już wcześniej bazylia to jedno z najpopularniejszych ziół, które Polacy po prostu uwielbiają. Być może dlatego, że jest tak uniwersalne? Najbardziej jednak kojarzy się z kuchnią włoską, a zatem pizzą, makaronami, sałatkami i sosami. Możesz użyć jej do wielu dań bez obaw, że zioło przytłumi inne smaki. Bazylia świetnie smakuje zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej.
  • Oregano – już starożytni Grecy i Rzymianie zachwycali się oregano. To kolejny znak rozpoznawczy kuchni włoskiej. Jest jednak często stosowane również w kuchni greckiej, która w naszym kraju nie jest aż tak popularna. Nie zmienia to jednak faktu, że za pomocą jednego zioła możesz doprawić naprawdę wiele produktów – mięsa, ryby, sałatki, sosy czy zupy.
  • Kolendra – to bardzo popularne zioło uprawiane w przydomowych ogródkach. Charakteryzuje się bardzo specyficznym, świeżym, niemal cytrusowym smakiem. Jest używane przede wszystkim w kuchni indyjskiej, chińskiej i tajskiej. Liście kolendry dodaje się jednak także do guacamole, które jest znakiem rozpoznawczym kuchni meksykańskiej. Jak zatem widzisz, za pomocą tego zioła możesz przelecieć się dookoła świata.
  • Pietruszka – jeśli hodujesz zioła w ogrodzie, gatunki, które wybierasz, nie muszą wcale za pomocą smaku zabierać Cię daleko. Czasem wystarczy, by przywołały smaki z dzieciństwa. Nie ma nic lepszego, niż rosół z pietruszką wprost z ogródka. Pamiętaj też, że pietruszka to moc witamin i minerałów. Znajdziesz w niej masę witaminy C, a także foliany i beta-karoten.

  Czytaj także:

Jakie zioła warto mieć w domu?

Najpopularniejsze zioła w domu to bazylia i mięta, ale także kolendra. Dlaczego? Najczęściej spotykamy je w domach dlatego, że z łatwością można kupić już wyrośnięte zioła w sklepach spożywczych i supermarketach. Znajdują się one w niewielkich, plastikowych doniczkach. Jeśli nie chcesz traktować ich jako jednorazowy zakup, możesz przesadzić zioła i zadbać o to, by pięknie urosły

W zakładce wazony i doniczki znajdź odpowiednie donice, pasujące do wystroju Twojej kuchni. Lepiej nie trzymać ziół w plastikowych pojemniczkach, w których je kupujemy. Korzenie najczęściej plączą się w nich i nie mają jak się rozwinąć, a roślina szybko umiera. 

Wybierając rośliny do domu, możesz także wybrać swoje zioła z ogródka i przenieść je do doniczki, którą będziesz trzymać w kuchni. Wystarczy zabrać jedną sadzonkę, wstawić ją do wody i poczekać, aż wypuści korzenie. Taką ukorzenioną roślinę możesz włożyć do ziemi w donicy. To łatwy sposób na rozmnażanie ziół, które już udało Ci się wyhodować.

Jakie zioła warto mieć w ogrodzie?

Jakie zioła warto uprawiać? Wśród najpopularniejszych roślin, które najczęściej znajdują się w Polskich ogródkach, znajdziesz także miętę, koperek, szczypiorek czy tymianek. Zioła do ogrodu ziołowego muszą być jednak nie tylko popularne, ale także zadbane, by można było odnaleźć w nich pełnię smaku. 

Jak o to zadbać? Przede wszystkim pamiętaj, że niezbędne jest tu zapewnienie im odpowiedniego miejsca. Wspomnieliśmy już, że bazylia i mięta lubią nasłonecznione stanowisko. Wiele innych ziół, takich jak tymianek, oregano, majeranek czy kolendra także uwielbiają słońce

Tylko w takim miejscu rzeczywiście będą mogły rosnąć, by zachwycić Cię swoim smakiem. Wybierając miejsce na grządce pamiętaj też o tym, że duże zioła potrzebują dużo miejsca – nie sadź sadzonek zbyt blisko siebie, gdyż te szybko się nawzajem zaduszą, a z Twojego zielnika niewiele wyjdzie. 

Co jeszcze? Podlewanie! Konewki pomogą Ci oczywiście w dokładnym odmierzeniu wody, która jest koniecznym elementem pielęgnacji Twoich ziół. Dbaj o to, by ziemia nie była sucha, jednak nie przesadzaj z ilością wody. Pamiętaj, że rośliny można bardzo łatwo przelać. Aby zioła ogrodowe były smaczne, musisz zadbać również o to, by w rośnięciu nie przeszkadzały im żadne chwasty. Załóż rękawice ogrodowe i zabierz się do pracy. Pielenie nie jest może najprzyjemniejsze, jednak z pewnością satysfakcję zapewni Ci podziwianie swoich pięknych grządek, które wyglądają zdrowo i imponująco. Ogród z ziołami wymaga pracy. Na szczęście ona naprawdę popłaca.

Zioła do ogrodu – rodzaje

A może interesują Cię ciekawe zioła do ogrodu? Możesz postawić na te gatunki, których nie używa się aż tak często w kuchni. To chociażby cząber czy estragon, ale także lubczyk. Szkoda, że nie pamiętamy o ogromnej sile smaku i zapachu tych wspaniałych ziół. 

Wśród ciekawych ziół ogrodowych, które są wieloletnie, znajdziesz też melisę i ogórecznik. O ile melisa znana jest ze swoich właściwości kojących, ogórecznik jest już prawie zapomniany. Ma kwaskowy, lekko ogórkowy smak, który z pewnością doda charakteru wielu potrawom przygotowywanym w Twojej kuchni. Dodatkowo ogórecznik pięknie kwitnie, dlatego będzie wyglądać naprawdę zjawiskowo w ogródku. 

Co jeszcze warto mieć w ogrodzie? Czosnek niedźwiedzi! Tak, ta przyprawa jest niezastąpiona podczas przygotowywania sosów i mięs. Możesz robić z niego również syropy i napary, gdyż czosnek niedźwiedzi ma takie same właściwości jak zwykły czosnek.

Uprawa ziół w ogrodzie

Hodowla ziół w ogrodzie nie jest trudna – nie musisz obawiać się tej pracy. Z całą pewnością konieczne jest dbanie o swoje rośliny, jednak nie jest to żmudne zajęcie, które nie przynosi wielu korzyści. Podlewanie i pielenie to właściwie wszystko, co musisz robić, gdy masz już piękny zielnik. 

Oczywiście najpierw musisz poczekać, aż Twoje zioła urosną. Co możesz zrobić, by im pomóc? Daj im czas i nie staraj się ich pospieszać. Zioła, tak samo jak inne rośliny, potrzebują chwili, by zaaklimatyzować się i urosnąć. Nie podlewaj ich zbyt obficie i nie zrywaj ich, gdy tylko zauważysz pierwsze liście. Staraj się z delikatnością podchodzić do ziół, odrywając bądź odcinając wyłącznie liście. Nigdy nie rwij ich zbyt mocno, gdyż to może skończyć się naruszeniem korzeni. A od tego krótka droga do zniszczenia całej rośliny.

Uprawa zielnika przynosi wiele satysfakcji – przede wszystkim podczas gotowania. Korzystając ze świeżych, pachnących ziół, możesz odmienić smak wielu potraw, które wcześniej nie były aż tak dobre. Magia ziół jest z pewnością czymś, co sprawia, że udaje nam się osiągać kolejne sukcesy w kuchni.