Moździerz kuchenny — 10 faktów, które przekonają Cię do jego zakupu!

Aktualności 17.06.2019


Jakie funkcje pełni moździerz?

Moździerz kuchenny to akcesorium wielofunkcyjne. Wykorzystać można go między innymi do rozdrabniania, mielenia, tłuczenia czy kruszenia przypraw, nawet tych najtwardszych. Moździerze bez obaw poradzą sobie z ziarnami kolendry lub ziela angielskiego. Doskonale sprawdzą się one również podczas tworzenia domowej roboty mieszanek ziół czy herbat. Z pomocą moździerza do przypraw w kilka chwil przyrządzimy aromatyczną marynatę do mięs czy dań z grilla. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by posłużyć się nim podczas zgniatania orzechów na miazgę lub przyrządzania pesto.


Z czego produkuje się moździerze kuchenne?

Jaki moździerz wybrać? Pierwsza kluczowa kwestia to materiał wykorzystany do jego produkcji. Najczęściej do czynienia mamy z moździerzami ceramicznymi oraz porcelanowymi. To akcesoria trwałe, które z czasem nie ulegają odkształceniu, nie przebarwiają się i nie pochłaniają zapachów. Są one także niedrogie i dostępne w wielu różnych wzorach i kolorach. Osoby szukające solidnego produktu do mielenia ziół, zaopatrzyć powinny się w moździerz kamienny. Jest on niezwykle solidny, dzięki czemu w znaczący sposób ułatwia pracę. Znacząca część dostępnych na rynku moździerzy tego typu wyposażona jest w antypoślizgowe dno, które zwiększa komfort codziennego użytkowania. Kamienne moździerze do przypraw są gładkie z zewnątrz, co ułatwia utrzymanie ich w czystości. Ich wnętrze jest natomiast chropowate, co przyczynia się do skrócenia czasu obróbki produktów. To jednak nie koniec zalet tego typu moździerzy do pieprzu. Zaliczyć można do nich również odporność na zarysowania, stłuczenia i wgniecenia, co czyni z nich produkty na długie lata. Moździerze kamienne podzielić można na granitowe lub marmurowe. Oba prezentuje się niezwykle efektownie, zdobiąc kuchenny blat. Równie trwałe, stabilne i ciężkie co kamienne moździerze, jest ich wersja żeliwna. Cechami charakterystycznymi takich produktów jest chropowata powierzchnia zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Szukając higienicznego i łatwego w utrzymaniu w czystości moździerza, warto zaopatrzyć się w model stalowy. Bez obaw myć można go zarówno z użyciem detergentów, jak i w zmywarce. Co więcej, nie pochłania on kolorów oraz zapachów kruszonych przypraw i jest lżejszy od modeli kamiennych oraz żeliwnych.


Moździerze do przypraw z naszej oferty

Jaki wybrać moździerz kuchenny? Sklep internetowy Tadar.pl oferuje rozmaite produkty tego typu. Szukając kompaktowego moździerza do pieprzu, warto zainteresować się moździerzem kuchennym z tłuczkiem Tadar 10x6 cm marmurowym czarnym. Forma kielicha pozwala na stabilne trzymanie naczynia podczas rozdrabniania. W znaczący sposób ułatwia to obróbkę nawet najtwardszych ziaren. Moździerz ten jest zarówno trwały, jak i niezwykle elegancki, dzięki czemu doskonale sprawdzi się on w roli stylowej dekoracji kuchennej. Kupując go można mieć pewność, że posłuży nam on przez wiele lat. Równie efektownie prezentuje się moździerz kuchenny z tłuczkiem Tadar 10x6 cm marmurowy szary. Kamienny moździerz z łatwością radzi sobie z rozdrabnianiem nawet dużych części ziół. Świetnie sprawdza się on do pracy zarówno z korzeniami, jak i liśćmi czy kwiatami. To dobry pomysł na gustowny prezent dla bliskiej osoby.

Osoby będące miłośnikami potraw z dodatkiem ziół, zaopatrzyć mogą się również w jeden z naszych młynków do pieprzu. Zagadnienie to poruszamy we wpisie Jaki młynek do pieprzu wybrać? By posiadane przez nas przyprawy prezentowały się efektownie i były zawsze pod ręką, warto umieścić je w praktycznym przyprawniku.

Moździerz to kuchenne akcesorium, bez którego nie obędzie się żaden miłośnik świeżych ziół.