Moździerz kuchenny — 10 faktów, które przekonają Cię do jego zakupu!
Jakie funkcje pełni moździerz?
Moździerz kuchenny to akcesorium wielofunkcyjne. Wykorzystać można go między innymi do rozdrabniania, mielenia, tłuczenia czy kruszenia przypraw, nawet tych najtwardszych. Moździerze bez obaw poradzą sobie z ziarnami kolendry lub ziela angielskiego. Doskonale sprawdzą się one również podczas tworzenia domowej roboty mieszanek ziół czy herbat. Z pomocą moździerza do przypraw w kilka chwil przyrządzimy aromatyczną marynatę do mięs czy dań z grilla. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by posłużyć się nim podczas zgniatania orzechów na miazgę lub przyrządzania pesto.
Z czego produkuje się moździerze kuchenne?
Jaki moździerz wybrać? Pierwsza kluczowa kwestia to materiał wykorzystany do jego produkcji. Najczęściej do czynienia mamy z moździerzami ceramicznymi oraz porcelanowymi. To akcesoria trwałe, które z czasem nie ulegają odkształceniu, nie przebarwiają się i nie pochłaniają zapachów. Są one także niedrogie i dostępne w wielu różnych wzorach i kolorach. Osoby szukające solidnego produktu do mielenia ziół, zaopatrzyć powinny się w moździerz kamienny. Jest on niezwykle solidny, dzięki czemu w znaczący sposób ułatwia pracę. Znacząca część dostępnych na rynku moździerzy tego typu wyposażona jest w antypoślizgowe dno, które zwiększa komfort codziennego użytkowania. Kamienne moździerze do przypraw są gładkie z zewnątrz, co ułatwia utrzymanie ich w czystości. Ich wnętrze jest natomiast chropowate, co przyczynia się do skrócenia czasu obróbki produktów. To jednak nie koniec zalet tego typu moździerzy do pieprzu. Zaliczyć można do nich również odporność na zarysowania, stłuczenia i wgniecenia, co czyni z nich produkty na długie lata. Moździerze kamienne podzielić można na granitowe lub marmurowe. Oba prezentuje się niezwykle efektownie, zdobiąc kuchenny blat. Równie trwałe, stabilne i ciężkie co kamienne moździerze, jest ich wersja żeliwna. Cechami charakterystycznymi takich produktów jest chropowata powierzchnia zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Szukając higienicznego i łatwego w utrzymaniu w czystości moździerza, warto zaopatrzyć się w model stalowy. Bez obaw myć można go zarówno z użyciem detergentów, jak i w zmywarce. Co więcej, nie pochłania on kolorów oraz zapachów kruszonych przypraw i jest lżejszy od modeli kamiennych oraz żeliwnych.
Moździerze do przypraw z naszej oferty
Jaki wybrać moździerz kuchenny? Sklep internetowy Tadar.pl oferuje rozmaite produkty tego typu. Szukając kompaktowego moździerza do pieprzu, warto zainteresować się moździerzem kuchennym z tłuczkiem Tadar 10x6 cm marmurowym czarnym. Forma kielicha pozwala na stabilne trzymanie naczynia podczas rozdrabniania. W znaczący sposób ułatwia to obróbkę nawet najtwardszych ziaren. Moździerz ten jest zarówno trwały, jak i niezwykle elegancki, dzięki czemu doskonale sprawdzi się on w roli stylowej dekoracji kuchennej. Kupując go można mieć pewność, że posłuży nam on przez wiele lat. Równie efektownie prezentuje się moździerz kuchenny z tłuczkiem Tadar 10x6 cm marmurowy szary. Kamienny moździerz z łatwością radzi sobie z rozdrabnianiem nawet dużych części ziół. Świetnie sprawdza się on do pracy zarówno z korzeniami, jak i liśćmi czy kwiatami. To dobry pomysł na gustowny prezent dla bliskiej osoby.Osoby będące miłośnikami potraw z dodatkiem ziół, zaopatrzyć mogą się również w jeden z naszych młynków do pieprzu. Zagadnienie to poruszamy we wpisie Jaki młynek do pieprzu wybrać? By posiadane przez nas przyprawy prezentowały się efektownie i były zawsze pod ręką, warto umieścić je w praktycznym przyprawniku.
Moździerz to kuchenne akcesorium, bez którego nie obędzie się żaden miłośnik świeżych ziół.
Warto przeczytać
Babeczki waniliowe — pyszny przepis
Babeczki waniliowe to małe, puszyste wypieki, które zachwycają swoim smakiem i bogatym aromatem. W jaki sposób upiec pyszne, wilgotne babeczki o zniewalającym waniliowym smaku? Poznaj nasz szybki i smaczny przepis!
czytaj więcejBabskie drinki – 8 propozycji nie tylko dla kobiet!
Świat drinków to nie tylko domena barmanów. Obecnie coraz więcej osób odkrywa radość z kreowania wyjątkowych napojów alkoholowych w zaciszu swojego domu, a kolorowe koktajle z różnorodnych składników zyskują na popularności nie tylko wśród kobiet. Jak przygotować eleganckie, kobiece drinki, które zasmakują nie tylko paniom? Poznaj kilka naszych propozycji!
czytaj więcej6 słodkich, rozgrzewających drinków
Zima to świetny moment na eksperymentowanie z różnymi napojami o rozgrzewających właściwościach, także tych z prądem. Rozgrzewające drinki to coś więcej niż grzane wino i wcale nie muszą być podawane na ciepło! Poznaj 6 naszych propozycji!
czytaj więcejZ czym i jak pić tequilę?
Zapewne kojarzysz tę scenę z filmu, w którym bohaterzy liżą sól, piją shoty i zagryzają je cytryną? Ten najbardziej popularny sposób serwowania tequili mixto, wymyślony w celu zwiększenia sprzedaży tego trunku na rynku międzynarodowym, to tylko jeden z wielu sposobów na jej picie. W poniższym artykule omówimy także inne interesujące sposoby na picie tequili. Sprawdź je wraz z nami!
czytaj więcejDrinki z tequilą – 6 najpopularniejszych przepisów
Tequila to alkohol o meksykańskich korzeniach, który tradycyjnie produkuje się z soku agawy niebieskiej. Produkcja tequili na masową skalę przyczyniła się do poprawy warunków życia mieszkańców regionu Jalisco, co czyni ją niezwykle ważnym elementem kultury Meksyku. Ten interesujący napój spirytusowy z agawy cieszy się międzynarodowym uznaniem i stanowi bazę dla wielu pysznych koktajli. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj nasze pomysły na klasyki z tequilą!
czytaj więcejDobre whisky – czyli jakie? Na to zwróć uwagę!
Dobra whisky kojarzy się z wyrafinowaniem i luksusem, a także wysoką ceną. Ale dobra whisky nie musi być droga. Jak wybrać dobrą whisky, która zachwyci swoją złożonością i nie nadwyręży przy tym Twojego portfela? Poznaj kilka kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
czytaj więcejPrzetwory na zimę — 39 przepisów na pikle, dżemy i konfitury, nalewki, kompoty i soki
Nadchodząca zima wcale nie oznacza końca sezonu na warzywa i owoce. Wszystkie dobroci lata można zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi przez cały rok. Przetwory są doskonałym sposobem na przemycenie smaków lata do zimowego jadłospisu. Jak zrobić wyśmienite dżemy? Co dodać do kiszonek, by zachowały swoją chrupkość? W tym artykule zebraliśmy wszystkie nasze poradniki, dzięki którym przygotujesz pyszne przetwory na zimę.
czytaj więcejKuchnia włoska. Z czego słynie?
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie słyszała o pizzy. To przepyszne i sycące, pochodzące z Włoch danie sprawiło, że kuchnia z tego kraju stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych. Historia włoskiego gotowania i celebrowania pięknych chwil w towarzystwie jedzenia narodziła się jeszcze w czasach antycznych. Jak rozwinęła się włoska kuchnia i z czego słynie? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
czytaj więcejZdrowe potrawy wigilijne – które potrawy mają mało kalorii?
Wigilia jest jednym z tych dni, podczas których często dajemy sobie dyspensę i zajadamy się pysznymi potrawami przez cały dzień. Zapominamy o diecie i cieszymy się smakiem karpia, śledzia w śmietanie i pierogów. Czy jednak można pogodzić jedno z drugim? Mieć doskonały smak i lekkie potrawy? Oczywiście, że tak. Dania wigilijne mogą być zdrowe, lekkie i niskokaloryczne, jeśli tylko trochę się postarasz. Z chęcią Ci w tym pomożemy.
czytaj więcej