Jak zrobić chipsy z cukinii? Dwa sposoby!
Chipsy z cukinii – dlaczego w ogóle warto?
Cukinia jest warzywem bardzo łatwym w obróbce – można jeść ją na surowo bądź też piec, smażyć czy gotować na parze. Ze względu na jej delikatny smak, możesz eksperymentować z nią na słodko i wytrawnie. Cukinia jest lekkostrawna – chips z cukinii będzie miał zatem dokładnie tę samą właściwość. Oczywiście o ile nie potraktujesz go zbyt dużą ilością oleju. To także warzywo bogate w żelazo, potas, witaminę C, beta-karoten i magnez. Dlatego warto dodać cukinię do swojej diety. Takie właściwości ma cukinia. Chipsy oczywiście nadal będą posiadały wartości odżywcze znajdujące się w tym warzywie, aczkolwiek po procesie pieczenia zostaną prawie całkowicie pozbawione wody.
Przeczytaj także:
- Przekąski na grilla
- Akcesoria na grilla – 5 najpotrzebniejszych!
- Pomysły na kolacje bez mięsa
- Co zrobić z bakłażana i cukinii?
Chipsy z cukinii – fit przekąska
Dietetyczne chipsy z cukinii to doskonały pomysł na przekąskę, która nie zawiera zbyt dużej liczby kalorii, a jednak jest pyszna i może zaspokoić naszą potrzebę na „niezdrowe” jedzenie. Jak bardzo kaloryczne są chipsy z cukinii? Kalorie w przypadku 100 gramów chipsów są niewielkie – to zaledwie 80 kcal. Należy jednak pamiętać, że są to chipsy wykonane tylko z warzywa oraz oliwy z oliwek i ziół, bez soli i innych dodatków. Taka najprostsza wersja - bardzo lekka i niskokaloryczna. Możesz przygotować także chipsy z cukinii bez tłuszczu. Będą jeszcze mniej kaloryczne. Co musisz mieć przy sobie, by przygotować taką fit przekąskę? Przyda ci się:
- Krajalnica do warzyw – umożliwi pokrojenie cukinii na cieniutkie plasterki. Możesz wykorzystać do tego również nóż. Ważne, by cukinia była pokrojona bardzo cienko.
- Deska do krojenia
- Folia aluminiowa, którą warto wyłożyć blaszkę piekarnika
- Przyprawniki – im więcej ziół, tym lepiej
Istnieją dwa najłatwiejsze sposoby na to, by zrobić chipsy z cukinii – pieczenie i smażenie. Pierwszy pozwoli ci przygotować mniej kaloryczną przekąskę. Jednak trwa nieco dłużej niż smażenie. Wybierz, który sposób bardziej ci odpowiada.
Przeczytaj także:
- Brownie z cukinii keto
- Placek z cukinii fit
- Jakie warzywa na grilla
- Przepisy na potrawy wegetariańskie z grilla
Jak zrobić chipsy z cukinii?
Jak zrobić chipsy z cukinii? Bardzo prosto. Tak naprawdę jednym z największych wyzwań, jakie przed tobą stoją, jest wybranie odpowiednich przypraw, które będą smakować ci najbardziej. Przepis na chipsy z cukinii można bowiem modyfikować - w zależności od swoich upodobań smakowych - za pomocą przypraw, ale także olejów czy nawet octu. Ale o tym za chwilę. Jeśli masz ochotę na bardziej kaloryczny przepis, możesz pozwolić sobie na chipsy z cukinii z parmezanem. Wystarczy cukinię zakryć odrobiną startego parmezanu, który nada warzywu lekko słonego i intensywnego smaku. Niektórzy decydują się na smażone chipsy z cukinii w panierce. Panierka powstaje z mleka oraz płatków kukurydzianych, dzięki czemu chipsy przypominać mogą trochę nuggetsy. To prawdziwy przysmak i guilty pleasure. Przepis na chipsy z cukinii jest prosty, a im mniej w nim składników, tym mniej tuczące będzie to danie. Dlatego wykorzystaj swój ulubiony przepis i zrób takie chipsy, które będą dla ciebie najsmaczniejsze.
Przeczytaj także:
- Domowe sposoby na tłuszcz w kuchni
- Czego nie przechowywać w lodówce?
- Dzień wege – 3 podstawowe posiłki!
- Domowe wrapy z farszem przepisy
Chipsy z cukinii z piekarnika
Chipsy z cukinii w piekarniku robi się trochę dłużej niż na patelni. Ale warto, bo są pyszne i mniej tuczące. Jak piec chipsy z cukinii? Przede wszystkim pamiętaj, że chipsów z cukinii się nie piecze, lecz suszy. Tak! Ze względu na dużą ilość wody w tym warzywie, musisz się jej pozbyć, by uzyskać odpowiednią konsystencję i tę przyjemną chrupkość.
Chipsy z cukinii pieczone mogą upiec się za bardzo – zwęglona cukinia nie jest zbyt smaczna. Jak przyrządzić chipsy z cukinii? Wypróbuj kilka rodzajów przypraw – majeranek, tymianek, paprykę, kolendrę, ale także ocet balsamiczny, który sprawi, że warzywo będzie miało piękny kolor i lekko słodkawy smak. Podczas przygotowywania chipsów przydadzą ci się akcesoria do pieczenia, na przykład pędzelek. Możesz bowiem przygotować marynatę, którą lekko posmarujesz każdy plasterek warzywa.
Ile piec chipsy z cukinii? Trwa to zwykle około dwóch godzin. Ustaw piekarnik na 100 stopni i czekaj. Kiedy chipsy będą suche, wyciągnij je z piekarnika i zajadaj.
Przeczytaj także:
- Silikonowe formy do pieczenia jak używać
- Kratka do studzenia ciast – warto ją mieć!
- Jak zorganizować garden party?
Chipsy z cukinii na patelni
Chipsy z cukinii na patelni robi się szybciej, jednak są bardziej kaloryczne. Potrzebują tłuszczu, choć tylko niewielkiej ilości. Ta obróbka termiczna nadal jest jednak mniej zdrowa. Chipsy powinny się odrobinę skarmelizować, jednak pamiętaj, by przekładać je regularnie – szybko mogą się przypalić. Zadbaj o to, by chipsy z cukinii na oleju nie nakładały się na siebie na patelni. W ten sposób usmażą się równomiernie.
Chipsy może nie kojarzą się ze zbyt lekką przekąską, a jednak mogą takie być. Wystarczy dobre warzywo, odrobina przypraw i czas.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej