Warto przeczytać

Dynia marynowana – przepisy i jak ją wykorzystać
Kiedy myślisz o marynowanych warzywach, prawdopodobnie do głowy przychodzi Ci papryka, ogórki, może cukinia. A co z dynią? Przecież to warzywo jest wręcz stworzone do słoików. Dzięki marynowaniu możesz cieszyć się dynią zawsze wtedy, gdy masz na nią ochotę, także poza sezonem. Jak marynować dynię, by smakowała doskonale? Mamy kilka pomysłów, które warto wykorzystać.
czytaj więcej
Cukinia marynowana – przepis na słodko-kwaśno i nie tylko!
Cukinia to stanowczo niewystarczająco doceniane warzywo. A przecież można zrobić z niego tak wiele pysznych dań – nie tylko leczo. Wegetarianie i weganie chętnie włączają je do swojej diety, choć przecież cukinia to również dobry dodatek do dań typowo mięsnych. Każdy więc może zajadać ją ze smakiem. Oczywiście o ile zostanie ona zrobiona odpowiednio. Jak? Na przykład marynując ją i wkładając do słoików na zimę. Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów na marynowaną cukinię, którą możesz zajadać ze smakiem podczas obiadu.
czytaj więcej
Szałwia – na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
Szałwia lekarska to roślina pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego, dodawana ochoczo do kosmetyków, leków, a także potraw. Od wieków znane są jej właściwości prozdrowotne – działa kojąco, pobudza procesy trawienne, działa jak antyseptyk, a także zmniejsza potliwość. Jest również ciekawym dodatkiem do potraw na bazie mięs, ryb oraz warzyw. Jakie właściwości oraz zastosowanie ma to niezwykłe ziele? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
czytaj więcej