Jak zrobi膰 prawdziwe gazpacho? Tradycyjny przepis

Porady 3.05.2023

Gazpacho to hiszpa艅ski ch艂odnik na bazie pomidor贸w z dodatkiem papryki, og贸rka, czosnku i przypraw. Ta tradycyjna zupa przyrz膮dzana jest na terenach Andaluzji od wielu wiek贸w, chocia偶 dzisiejsza receptura mocno r贸偶ni si臋 od tej sprzed wiek贸w. Chcesz pozna膰 receptur膮 na to popularne hiszpa艅skie danie i dowiedzie膰 si臋, czym wsp贸艂czesne gazpacho r贸偶ni si臋 od wersji sprzed wiek贸w? Koniecznie sprawd藕 tre艣膰 naszego artyku艂u.

Jak przygotowa膰 tradycyjne gazpacho zgodnie z hiszpa艅sk膮 receptur膮?

Oryginalny przepis na gazpacho nie ma zbyt wiele wsp贸lnego z tym dzisiejszym. Przepis na gazpacho narodzi艂 si臋 w VIII wieku w Andaluzji za czas贸w panowania Maur贸w. Nazwa ch艂odnika ma dwie interpretacje — jedna z nich m贸wi, 偶e s艂owo gazpacho pochodzi z j臋zyka arabskiego i znaczy tyle, co „rozmoczony chleb”, a druga m贸wi o tym, 偶e nazwa wzi臋艂a si臋 od s艂owa „caspa” oznaczaj膮cego „ma艂e kawa艂ki”. 

Wczesna hiszpa艅skie gazpacho mia艂o prosty przepis, w kt贸rego sk艂ad wchodzi艂 rozgnieciony chleb, czosnek, ocet oraz oliwa. Smakiem i wygl膮dem zupa ta przypomina艂a inny rodzaj ch艂odnika znanego jako ajo blanco, do kt贸rego poza wymienionymi przez nas sk艂adnikami dodawano tak偶e migda艂y i winogrona. 

W jaki spos贸b a偶 tak zmieni艂 si臋 przepis na gazpacho po hiszpa艅sku? Na to pytanie badacze nie znaj膮 odpowiedzi, wiadomo za to, 偶e hiszpa艅skie pomidory nie maj膮 sobie r贸wnych i pewnie dlatego w ko艅cu trafi艂y do tej pysznej, orze藕wiaj膮cej zupy. 

Jak robi膰 gazpacho? Do przyrz膮dzenia ch艂odnika z pomidor贸w b臋d膮 Ci potrzebne podstawowe akcesoria kuchenne takie jak deska do krojenia, ostry n贸偶 i zestaw garnk贸w, a tak偶e wysokiej jako艣ci produkty. Mi臋siste pomidory, 艣wie偶a papryka, dorodny og贸rek, aromatyczny — bez tych sk艂adnik贸w przyrz膮dzenie gazpacho jest niemo偶liwe. Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋 czego艣 wi臋cej na temat tych sk艂adnik贸w, a tak偶e pozna膰 receptur臋 na oryginalne gazpacho, koniecznie przeczytaj nast臋pny akapit.

Sk艂adniki na tradycyjne gazpacho

Baz膮 gazpacho s膮 pomidory i to najlepiej te z Hiszpanii. Je艣li nie mamy dost臋pu do andaluzyjskich warzyw, wybierzmy nasze polskie pomidory bawole serce lub malinowe. Najlepsze pomidory s膮 w sezonie letnim, dlatego te偶 zupa ta w tym okresie smakuje najlepiej. Stanowczo odradzamy przyrz膮dzanie jej z pomidor贸w z puszki, nawet tych najlepszej jako艣ci. Gazpacho hiszpa艅skie sw贸j smak bierze z mocy warzyw, dlatego tak wa偶na jest ich jako艣膰. Jakie jeszcze sk艂adniki tworz膮 prawdziwe gazpacho?

Do gazpacho dodaje si臋 tak偶e papryk臋 i og贸rki. Dobra papryka to ta z tward膮 (ale niezbyt grub膮), b艂yszcz膮c膮 sk贸rk膮. Do gazpacho najlepiej u偶y膰 papryki czerwonej z uwagi na jej s艂odszy smak, ale zielona czy 偶贸艂ta papryka tak偶e wpisze si臋 w oryginaln膮 receptur臋. Og贸rki do gazpacho powinny by膰 soczyste, dojrza艂e i mie膰 twardsz膮 sk贸rk臋. Reszta sk艂adnik贸w r贸wnie偶 powinna cechowa膰 si臋 wysok膮 jako艣ci膮 — dobre gazpacho wyjdzie Ci tylko wtedy, je偶eli zadbasz o te szczeg贸艂y. Chcesz dowiedzie膰 si臋, jak krok po kroku robi si臋 t臋 zup臋? 

Podajemy przepis na prawdziwe gazpacho:

  • 5 pomidor贸w bawole serce
  • 1 papryka
  • 1 zielony og贸rek
  • 1 ma艂a cebula
  • 3 z膮bki czosnku
  • Oliwa extra virgin
  • 30 ml octu jab艂kowego
  • S贸l
  • Pieprz
  • Kawa艂ek bagietki
  • Garnek
  • Chochla
  • N贸偶
  • Deska do krojenia

Przygotowanie:

Pomidory sparz i obierz ze sk贸rki, a nast臋pnie pokr贸j na 膰wiartki. Usu艅 z nich gniazda nasienne i pokr贸j w drobn膮 kostk臋. Pokr贸j w kostk臋 papryk臋, a p贸藕niej obierz og贸rka ze sk贸ry i r贸wnie偶 pokr贸j w drobn膮 kostk臋. Cebul臋 obierz i pokr贸j na jeszcze drobniejsz膮 kostk臋. Wszystkie warzywa wrzu膰 do blendera. Namocz w wodzie bagietk臋 i wrzu膰 j膮 do blendera, a nast臋pnie dodaj 3 艂y偶ki oliwy, ocet oraz posiekany czosnek. Zblenduj ca艂o艣膰 na g艂adko i dopraw sol膮 oraz pieprzem. Przelej ch艂odnik do garnka i odstaw do lod贸wki na dwie godziny. Po sch艂odzeniu przelej go do miseczek z pomoc膮 chochli i ozd贸b posiekanymi pomidorkami, og贸rkiem i papryk膮. Na sam koniec skrop solidn膮 dawk膮 oliwy. 呕yczymy smacznego!

Jak podawa膰 gazpacho?

Z czym i jak podawa膰 gazpacho? Najbardziej popularn膮 form膮 tego, jak podawa膰 gazpacho, jest serwowanie go w towarzystwie pieczywa (a najlepiej grzanek). Zup臋 mo偶na lekko zmodyfikowa膰, dodaj膮c do niej ostrej papryczki chili lub tequili. Gotow膮 zup臋 nale偶y przela膰 do miseczki i ozdobi膰 drobno pokrojon膮 papryk膮, pomidorem i og贸rkiem. Niekt贸rzy serwuj膮 j膮 z dodatkiem 艣wie偶ej kolendry lub 艣mietany. Dobierz dodatki wedle swojego uznania i ciesz si臋 pomidorowym ch艂odnikiem, idealnym na letnie dni.

Czytaj tak偶e:

Zupa wodzianka. Przepis na obiad w 20 minut

Tradycyjny przepis na flaki. Ta zupa ci臋 rozgrzeje!

Flaki z boczniak贸w. Wegetaria艅ski spos贸b na pyszn膮 zup臋

Bulion贸wki – przekonamy Ci臋, 偶e s膮 niezb臋dne w Twoim domu

Jak doprawi膰 zup臋?

Zupa na Sylwestra – 13 pysznych pomys艂贸w!

Aromatyczna zupa krem z pomidor贸w 

Niezawodna pomidor贸wka — jak j膮 ugotowa膰?

Zupa z serk贸w topionych – przepis na serow膮 zup臋 krem

Zupa grzybowa z mro偶onych grzyb贸w – jak j膮 przygotowa膰?