Jak zrobić prawdziwe gazpacho? Tradycyjny przepis

Porady 3.05.2023

Gazpacho to hiszpański chłodnik na bazie pomidorów z dodatkiem papryki, ogórka, czosnku i przypraw. Ta tradycyjna zupa przyrządzana jest na terenach Andaluzji od wielu wieków, chociaż dzisiejsza receptura mocno różni się od tej sprzed wieków. Chcesz poznać recepturą na to popularne hiszpańskie danie i dowiedzieć się, czym współczesne gazpacho różni się od wersji sprzed wieków? Koniecznie sprawdź treść naszego artykułu.

Jak przygotować tradycyjne gazpacho zgodnie z hiszpańską recepturą?

Oryginalny przepis na gazpacho nie ma zbyt wiele wspólnego z tym dzisiejszym. Przepis na gazpacho narodził się w VIII wieku w Andaluzji za czasów panowania Maurów. Nazwa chłodnika ma dwie interpretacje — jedna z nich mówi, że słowo gazpacho pochodzi z języka arabskiego i znaczy tyle, co „rozmoczony chleb”, a druga mówi o tym, że nazwa wzięła się od słowa „caspa” oznaczającego „małe kawałki”. 

Wczesna hiszpańskie gazpacho miało prosty przepis, w którego skład wchodził rozgnieciony chleb, czosnek, ocet oraz oliwa. Smakiem i wyglądem zupa ta przypominała inny rodzaj chłodnika znanego jako ajo blanco, do którego poza wymienionymi przez nas składnikami dodawano także migdały i winogrona. 

W jaki sposób aż tak zmienił się przepis na gazpacho po hiszpańsku? Na to pytanie badacze nie znają odpowiedzi, wiadomo za to, że hiszpańskie pomidory nie mają sobie równych i pewnie dlatego w końcu trafiły do tej pysznej, orzeźwiającej zupy. 

Jak robić gazpacho? Do przyrządzenia chłodnika z pomidorów będą Ci potrzebne podstawowe akcesoria kuchenne takie jak deska do krojenia, ostry nóż i zestaw garnków, a także wysokiej jakości produkty. Mięsiste pomidory, świeża papryka, dorodny ogórek, aromatyczny — bez tych składników przyrządzenie gazpacho jest niemożliwe. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat tych składników, a także poznać recepturę na oryginalne gazpacho, koniecznie przeczytaj następny akapit.

Składniki na tradycyjne gazpacho

Bazą gazpacho są pomidory i to najlepiej te z Hiszpanii. Jeśli nie mamy dostępu do andaluzyjskich warzyw, wybierzmy nasze polskie pomidory bawole serce lub malinowe. Najlepsze pomidory są w sezonie letnim, dlatego też zupa ta w tym okresie smakuje najlepiej. Stanowczo odradzamy przyrządzanie jej z pomidorów z puszki, nawet tych najlepszej jakości. Gazpacho hiszpańskie swój smak bierze z mocy warzyw, dlatego tak ważna jest ich jakość. Jakie jeszcze składniki tworzą prawdziwe gazpacho?

Do gazpacho dodaje się także paprykę i ogórki. Dobra papryka to ta z twardą (ale niezbyt grubą), błyszczącą skórką. Do gazpacho najlepiej użyć papryki czerwonej z uwagi na jej słodszy smak, ale zielona czy żółta papryka także wpisze się w oryginalną recepturę. Ogórki do gazpacho powinny być soczyste, dojrzałe i mieć twardszą skórkę. Reszta składników również powinna cechować się wysoką jakością — dobre gazpacho wyjdzie Ci tylko wtedy, jeżeli zadbasz o te szczegóły. Chcesz dowiedzieć się, jak krok po kroku robi się tę zupę? 

Podajemy przepis na prawdziwe gazpacho:

  • 5 pomidorów bawole serce
  • 1 papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa extra virgin
  • 30 ml octu jabłkowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Kawałek bagietki
  • Garnek
  • Chochla
  • Nóż
  • Deska do krojenia

Przygotowanie:

Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pokrój w kostkę paprykę, a później obierz ogórka ze skóry i również pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój na jeszcze drobniejszą kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do blendera. Namocz w wodzie bagietkę i wrzuć ją do blendera, a następnie dodaj 3 łyżki oliwy, ocet oraz posiekany czosnek. Zblenduj całość na gładko i dopraw solą oraz pieprzem. Przelej chłodnik do garnka i odstaw do lodówki na dwie godziny. Po schłodzeniu przelej go do miseczek z pomocą chochli i ozdób posiekanymi pomidorkami, ogórkiem i papryką. Na sam koniec skrop solidną dawką oliwy. Życzymy smacznego!

Jak podawać gazpacho?

Z czym i jak podawać gazpacho? Najbardziej popularną formą tego, jak podawać gazpacho, jest serwowanie go w towarzystwie pieczywa (a najlepiej grzanek). Zupę można lekko zmodyfikować, dodając do niej ostrej papryczki chili lub tequili. Gotową zupę należy przelać do miseczki i ozdobić drobno pokrojoną papryką, pomidorem i ogórkiem. Niektórzy serwują ją z dodatkiem świeżej kolendry lub śmietany. Dobierz dodatki wedle swojego uznania i ciesz się pomidorowym chłodnikiem, idealnym na letnie dni.

Czytaj także:

Zupa wodzianka. Przepis na obiad w 20 minut

Tradycyjny przepis na flaki. Ta zupa cię rozgrzeje!

Flaki z boczniaków. Wegetariański sposób na pyszną zupę

Bulionówki – przekonamy Cię, że są niezbędne w Twoim domu

Jak doprawić zupę?

Zupa na Sylwestra – 13 pysznych pomysłów!

Aromatyczna zupa krem z pomidorów 

Niezawodna pomidorówka — jak ją ugotować?

Zupa z serków topionych – przepis na serową zupę krem

Zupa grzybowa z mrożonych grzybów – jak ją przygotować?