Jak zrobi膰 prawdziwe gazpacho? Tradycyjny przepis

Gazpacho to hiszpa艅ski ch艂odnik na bazie pomidor贸w z dodatkiem papryki, og贸rka, czosnku i przypraw. Ta tradycyjna zupa przyrz膮dzana jest na terenach Andaluzji od wielu wiek贸w, chocia偶 dzisiejsza receptura mocno r贸偶ni si臋 od tej sprzed wiek贸w. Chcesz pozna膰 receptur膮 na to popularne hiszpa艅skie danie i dowiedzie膰 si臋, czym wsp贸艂czesne gazpacho r贸偶ni si臋 od wersji sprzed wiek贸w? Koniecznie sprawd藕 tre艣膰 naszego artyku艂u.
Jak przygotowa膰 tradycyjne gazpacho zgodnie z hiszpa艅sk膮 receptur膮?
Oryginalny przepis na gazpacho nie ma zbyt wiele wsp贸lnego z tym dzisiejszym. Przepis na gazpacho narodzi艂 si臋 w VIII wieku w Andaluzji za czas贸w panowania Maur贸w. Nazwa ch艂odnika ma dwie interpretacje — jedna z nich m贸wi, 偶e s艂owo gazpacho pochodzi z j臋zyka arabskiego i znaczy tyle, co „rozmoczony chleb”, a druga m贸wi o tym, 偶e nazwa wzi臋艂a si臋 od s艂owa „caspa” oznaczaj膮cego „ma艂e kawa艂ki”.
Wczesna hiszpa艅skie gazpacho mia艂o prosty przepis, w kt贸rego sk艂ad wchodzi艂 rozgnieciony chleb, czosnek, ocet oraz oliwa. Smakiem i wygl膮dem zupa ta przypomina艂a inny rodzaj ch艂odnika znanego jako ajo blanco, do kt贸rego poza wymienionymi przez nas sk艂adnikami dodawano tak偶e migda艂y i winogrona.
W jaki spos贸b a偶 tak zmieni艂 si臋 przepis na gazpacho po hiszpa艅sku? Na to pytanie badacze nie znaj膮 odpowiedzi, wiadomo za to, 偶e hiszpa艅skie pomidory nie maj膮 sobie r贸wnych i pewnie dlatego w ko艅cu trafi艂y do tej pysznej, orze藕wiaj膮cej zupy.
Jak robi膰 gazpacho? Do przyrz膮dzenia ch艂odnika z pomidor贸w b臋d膮 Ci potrzebne podstawowe akcesoria kuchenne takie jak deska do krojenia, ostry n贸偶 i zestaw garnk贸w, a tak偶e wysokiej jako艣ci produkty. Mi臋siste pomidory, 艣wie偶a papryka, dorodny og贸rek, aromatyczny — bez tych sk艂adnik贸w przyrz膮dzenie gazpacho jest niemo偶liwe. Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋 czego艣 wi臋cej na temat tych sk艂adnik贸w, a tak偶e pozna膰 receptur臋 na oryginalne gazpacho, koniecznie przeczytaj nast臋pny akapit.
Sk艂adniki na tradycyjne gazpacho
Baz膮 gazpacho s膮 pomidory i to najlepiej te z Hiszpanii. Je艣li nie mamy dost臋pu do andaluzyjskich warzyw, wybierzmy nasze polskie pomidory bawole serce lub malinowe. Najlepsze pomidory s膮 w sezonie letnim, dlatego te偶 zupa ta w tym okresie smakuje najlepiej. Stanowczo odradzamy przyrz膮dzanie jej z pomidor贸w z puszki, nawet tych najlepszej jako艣ci. Gazpacho hiszpa艅skie sw贸j smak bierze z mocy warzyw, dlatego tak wa偶na jest ich jako艣膰. Jakie jeszcze sk艂adniki tworz膮 prawdziwe gazpacho?
Do gazpacho dodaje si臋 tak偶e papryk臋 i og贸rki. Dobra papryka to ta z tward膮 (ale niezbyt grub膮), b艂yszcz膮c膮 sk贸rk膮. Do gazpacho najlepiej u偶y膰 papryki czerwonej z uwagi na jej s艂odszy smak, ale zielona czy 偶贸艂ta papryka tak偶e wpisze si臋 w oryginaln膮 receptur臋. Og贸rki do gazpacho powinny by膰 soczyste, dojrza艂e i mie膰 twardsz膮 sk贸rk臋. Reszta sk艂adnik贸w r贸wnie偶 powinna cechowa膰 si臋 wysok膮 jako艣ci膮 — dobre gazpacho wyjdzie Ci tylko wtedy, je偶eli zadbasz o te szczeg贸艂y. Chcesz dowiedzie膰 si臋, jak krok po kroku robi si臋 t臋 zup臋?
Podajemy przepis na prawdziwe gazpacho:
- 5 pomidor贸w bawole serce
- 1 papryka
- 1 zielony og贸rek
- 1 ma艂a cebula
- 3 z膮bki czosnku
- Oliwa extra virgin
- 30 ml octu jab艂kowego
- S贸l
- Pieprz
- Kawa艂ek bagietki
- Garnek
- Chochla
- N贸偶
- Deska do krojenia
Przygotowanie:
Pomidory sparz i obierz ze sk贸rki, a nast臋pnie pokr贸j na 膰wiartki. Usu艅 z nich gniazda nasienne i pokr贸j w drobn膮 kostk臋. Pokr贸j w kostk臋 papryk臋, a p贸藕niej obierz og贸rka ze sk贸ry i r贸wnie偶 pokr贸j w drobn膮 kostk臋. Cebul臋 obierz i pokr贸j na jeszcze drobniejsz膮 kostk臋. Wszystkie warzywa wrzu膰 do blendera. Namocz w wodzie bagietk臋 i wrzu膰 j膮 do blendera, a nast臋pnie dodaj 3 艂y偶ki oliwy, ocet oraz posiekany czosnek. Zblenduj ca艂o艣膰 na g艂adko i dopraw sol膮 oraz pieprzem. Przelej ch艂odnik do garnka i odstaw do lod贸wki na dwie godziny. Po sch艂odzeniu przelej go do miseczek z pomoc膮 chochli i ozd贸b posiekanymi pomidorkami, og贸rkiem i papryk膮. Na sam koniec skrop solidn膮 dawk膮 oliwy. 呕yczymy smacznego!
Jak podawa膰 gazpacho?
Z czym i jak podawa膰 gazpacho? Najbardziej popularn膮 form膮 tego, jak podawa膰 gazpacho, jest serwowanie go w towarzystwie pieczywa (a najlepiej grzanek). Zup臋 mo偶na lekko zmodyfikowa膰, dodaj膮c do niej ostrej papryczki chili lub tequili. Gotow膮 zup臋 nale偶y przela膰 do miseczki i ozdobi膰 drobno pokrojon膮 papryk膮, pomidorem i og贸rkiem. Niekt贸rzy serwuj膮 j膮 z dodatkiem 艣wie偶ej kolendry lub 艣mietany. Dobierz dodatki wedle swojego uznania i ciesz si臋 pomidorowym ch艂odnikiem, idealnym na letnie dni.
Czytaj tak偶e:
Zupa wodzianka. Przepis na obiad w 20 minut
Tradycyjny przepis na flaki. Ta zupa ci臋 rozgrzeje!
Flaki z boczniak贸w. Wegetaria艅ski spos贸b na pyszn膮 zup臋
Bulion贸wki – przekonamy Ci臋, 偶e s膮 niezb臋dne w Twoim domu
Zupa na Sylwestra – 13 pysznych pomys艂贸w!
Aromatyczna zupa krem z pomidor贸w
Niezawodna pomidor贸wka — jak j膮 ugotowa膰?
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej