Jak zrobić prawdziwe gazpacho? Tradycyjny przepis

Gazpacho to hiszpański chłodnik na bazie pomidorów z dodatkiem papryki, ogórka, czosnku i przypraw. Ta tradycyjna zupa przyrządzana jest na terenach Andaluzji od wielu wieków, chociaż dzisiejsza receptura mocno różni się od tej sprzed wieków. Chcesz poznać recepturą na to popularne hiszpańskie danie i dowiedzieć się, czym współczesne gazpacho różni się od wersji sprzed wieków? Koniecznie sprawdź treść naszego artykułu.
Jak przygotować tradycyjne gazpacho zgodnie z hiszpańską recepturą?
Oryginalny przepis na gazpacho nie ma zbyt wiele wspólnego z tym dzisiejszym. Przepis na gazpacho narodził się w VIII wieku w Andaluzji za czasów panowania Maurów. Nazwa chłodnika ma dwie interpretacje — jedna z nich mówi, że słowo gazpacho pochodzi z języka arabskiego i znaczy tyle, co „rozmoczony chleb”, a druga mówi o tym, że nazwa wzięła się od słowa „caspa” oznaczającego „małe kawałki”.
Wczesna hiszpańskie gazpacho miało prosty przepis, w którego skład wchodził rozgnieciony chleb, czosnek, ocet oraz oliwa. Smakiem i wyglądem zupa ta przypominała inny rodzaj chłodnika znanego jako ajo blanco, do którego poza wymienionymi przez nas składnikami dodawano także migdały i winogrona.
W jaki sposób aż tak zmienił się przepis na gazpacho po hiszpańsku? Na to pytanie badacze nie znają odpowiedzi, wiadomo za to, że hiszpańskie pomidory nie mają sobie równych i pewnie dlatego w końcu trafiły do tej pysznej, orzeźwiającej zupy.
Jak robić gazpacho? Do przyrządzenia chłodnika z pomidorów będą Ci potrzebne podstawowe akcesoria kuchenne takie jak deska do krojenia, ostry nóż i zestaw garnków, a także wysokiej jakości produkty. Mięsiste pomidory, świeża papryka, dorodny ogórek, aromatyczny — bez tych składników przyrządzenie gazpacho jest niemożliwe. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat tych składników, a także poznać recepturę na oryginalne gazpacho, koniecznie przeczytaj następny akapit.
Składniki na tradycyjne gazpacho
Bazą gazpacho są pomidory i to najlepiej te z Hiszpanii. Jeśli nie mamy dostępu do andaluzyjskich warzyw, wybierzmy nasze polskie pomidory bawole serce lub malinowe. Najlepsze pomidory są w sezonie letnim, dlatego też zupa ta w tym okresie smakuje najlepiej. Stanowczo odradzamy przyrządzanie jej z pomidorów z puszki, nawet tych najlepszej jakości. Gazpacho hiszpańskie swój smak bierze z mocy warzyw, dlatego tak ważna jest ich jakość. Jakie jeszcze składniki tworzą prawdziwe gazpacho?
Do gazpacho dodaje się także paprykę i ogórki. Dobra papryka to ta z twardą (ale niezbyt grubą), błyszczącą skórką. Do gazpacho najlepiej użyć papryki czerwonej z uwagi na jej słodszy smak, ale zielona czy żółta papryka także wpisze się w oryginalną recepturę. Ogórki do gazpacho powinny być soczyste, dojrzałe i mieć twardszą skórkę. Reszta składników również powinna cechować się wysoką jakością — dobre gazpacho wyjdzie Ci tylko wtedy, jeżeli zadbasz o te szczegóły. Chcesz dowiedzieć się, jak krok po kroku robi się tę zupę?
Podajemy przepis na prawdziwe gazpacho:
- 5 pomidorów bawole serce
- 1 papryka
- 1 zielony ogórek
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- Oliwa extra virgin
- 30 ml octu jabłkowego
- Sól
- Pieprz
- Kawałek bagietki
- Garnek
- Chochla
- Nóż
- Deska do krojenia
Przygotowanie:
Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pokrój w kostkę paprykę, a później obierz ogórka ze skóry i również pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój na jeszcze drobniejszą kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do blendera. Namocz w wodzie bagietkę i wrzuć ją do blendera, a następnie dodaj 3 łyżki oliwy, ocet oraz posiekany czosnek. Zblenduj całość na gładko i dopraw solą oraz pieprzem. Przelej chłodnik do garnka i odstaw do lodówki na dwie godziny. Po schłodzeniu przelej go do miseczek z pomocą chochli i ozdób posiekanymi pomidorkami, ogórkiem i papryką. Na sam koniec skrop solidną dawką oliwy. Życzymy smacznego!
Jak podawać gazpacho?
Z czym i jak podawać gazpacho? Najbardziej popularną formą tego, jak podawać gazpacho, jest serwowanie go w towarzystwie pieczywa (a najlepiej grzanek). Zupę można lekko zmodyfikować, dodając do niej ostrej papryczki chili lub tequili. Gotową zupę należy przelać do miseczki i ozdobić drobno pokrojoną papryką, pomidorem i ogórkiem. Niektórzy serwują ją z dodatkiem świeżej kolendry lub śmietany. Dobierz dodatki wedle swojego uznania i ciesz się pomidorowym chłodnikiem, idealnym na letnie dni.
Czytaj także:
Zupa wodzianka. Przepis na obiad w 20 minut
Tradycyjny przepis na flaki. Ta zupa cię rozgrzeje!
Flaki z boczniaków. Wegetariański sposób na pyszną zupę
Bulionówki – przekonamy Cię, że są niezbędne w Twoim domu
Zupa na Sylwestra – 13 pysznych pomysłów!
Aromatyczna zupa krem z pomidorów
Niezawodna pomidorówka — jak ją ugotować?
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej