Flaki z boczniaków. Wegetariański sposób na pyszną zupę

Flaki z boczniaków to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych flaków. Aromatyczna, sycąca zupa jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wegetariańskie flaki z grzybów to świetny pomysł na postny obiad i kolację. Chcesz dowiedzieć się, jak smakuje zupa z boczniaków? W poniższym artykule podajemy przepis na to, jak ją przygotować. Zachęcamy do lektury!
Wegetariańska zupa flaki z boczniaków — smaczny i zdrowy posiłek
Flaki z boczniaków do złudzenia przypominają tradycyjne falki, jednakże nie używa się do ich produkcji ani mięsa, ani rosołu. Aromatyczne danie idealne dla wegetarian składa się ze sporej porcji warzyw i grzybów, dlatego idealnie sprawdzi się na każdą porę dnia. Boczniaki używane do flaczków są skarbnicą witamin i minerałów, dzięki czemu pozytywnie wpływają na poziom cukru we krwi, obniżając przy tym także poziom cholesterolu. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak dokładnie powstaje zupa z boczniaków à la flaki, to dobrze trafiłeś. W kolejnych akapitach zdradzimy Ci nasz przepis na smaczną i zdrową zupę na bazie boczniaków i warzyw okopowych.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania flaków z boczniaków?
Wegetariańskie flaki z boczniaków przygotowuje się na bazie świeżej włoszczyzny, dużej ilości czosnku, a także cebuli i boczniaków. Tak jak w przypadku tradycyjnej, mięsnej wersji, najpierw przyrządza się aromatyczny warzywny wywar, a dopiero później dodaje się podsmażone boczniaki.
Zupa ta nie jest zarezerwowana tylko dla wegetarian — można do niej dodać również inne składniki albo lekko zmodyfikować przepis i przyrządzić je na bazie rosołu (gwarantujemy, że flaki z boczniaków na rosole skradną wasze serca). Niektórzy przyrządzają również flaki z boczniaków i pieczarek, wzmacniając w ten sposób leśny posmak w zupie. Jeśli masz ochotę, możesz również przygotować flaki z boczniaków z mięsem, np. flaki z boczniaków i kurczaka lub z pikantną wołowiną.
Do przygotowania flaczków nie potrzeba olbrzymich umiejętności kulinarnych ani skomplikowanego sprzętu kuchennego. Żeby zrobić smaczne flaczki z boczniaka, wystarczy Ci garnek, mała patelnia, odpowiednio ostry nóż, a także deska do krojeniai odrobina cierpliwości. Jeśli chcesz poznać przepis na tę pyszną zupę, przejdź do dalszej części tekstu.
Jak przygotować flaki z boczniaków?
Aromatyczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe flaki z boczniaków — przepis na to danie bajecznie prosty! Nasz przepis na flaki z boczniaków z pewnością zachwyci swoim smakiem wszystkich domowników.
Składniki:
- 700 g boczniaków
- 1 duża włoszczyzna
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- 4 sztuki ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
- 1 l wody
- 1 l bulionu
- Garnek
- Patelnia
- Chochla
- Nóż
- Deska do krojenia
Przygotowanie:
Boczniaki starannie umyj i osusz, a potem pokrój na paseczki. Obierz wszystkie warzywa z włoszczyzny i zetrzyj je na tarce (poza porem). Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę, a potem usmaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj do nich grzyby i odrobinę mąki, a następnie dorzuć starte warzywa. Całość smaż ok. 6-7 minut (aż do miękkości). Usmażone składniki przełóż do garnka i zalej bulionem oraz wodą. Dodaj wszystkie przyprawy i przykryj pokrywką. Zupa powinna gotować się przez pół godziny. Podawaj z natką pietruszki i kawałkiem domowego pieczywa.
Czytaj także:
Zupa krupnik. Sprawdzony przepis od babci
Aromatyczna zupa krem z pomidorów
Niezawodna pomidorówka — jak ją ugotować?
Zupa z serków topionych – przepis na serową zupę krem
Warto przeczytać

Koszyk do wyrastania chleba – jak używać i co warto wiedzieć?
Robiąc domowy chleb, warto mieć rattanowy koszyk rozrostowy. Taki produkt zapewnia odpowiednie garowanie ciasta chlebowego i nadaję mu apetyczną formę bochenka. Jest też jednym z bardziej higienicznych rozwiązań do tego celu. Wystarczy wiedzieć, jak się z nim obchodzić. Opcjonalnie możesz używać takiego koszyczka do wyrastania chleba jak kosza na pieczywo serwowane np. do śniadania. Jeśli chcesz poznać zasady i odpowiedź na pytanie jak używać koszyka rozrostowego, jesteś we właściwym miejscu, by nie powiedzieć u źródła!
czytaj więcej
Nadziewarka do kiełbasy – jak to działa i sprawdzony przepis na kiełbasę!
Swojskie wędliny są bardzo popularne na polskich stołach. Z jednej strony można zaopatrzyć się w nie u ulubionego rzeźnika, czy też zakupić od zaprzyjaźnionego gospodarza specjalizującego się w wyrobach masarskich. Wszystko jest jednak kwestią ceny, a takie produkty potrafią swoje kosztować. Opłaca się jednak je skosztować, choćby od święta, do żurku, lub z rodziną przy bożonarodzeniowym stole. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by np. taką kiełbasę zrobić samodzielnie. W końcu dzięki temu wiesz zarówno, co jesz oraz masz pełną kontrolę nad procesem. Jeśli w twojej kuchni brakuje nadziewarki do kiełbas (zwanej też lewarem do kiełbasy), to zapraszamy do lektury naszego artykułu!
czytaj więcej
Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej