Flaki z boczniaków. Wegetariański sposób na pyszną zupę

Porady 5.05.2023

Flaki z boczniaków to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych flaków. Aromatyczna, sycąca zupa jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wegetariańskie flaki z grzybów to świetny pomysł na postny obiad i kolację. Chcesz dowiedzieć się, jak smakuje zupa z boczniaków? W poniższym artykule podajemy przepis na to, jak ją przygotować. Zachęcamy do lektury!

Wegetariańska zupa flaki z boczniaków — smaczny i zdrowy posiłek

Flaki z boczniaków do złudzenia przypominają tradycyjne falki, jednakże nie używa się do ich produkcji ani mięsa, ani rosołu. Aromatyczne danie idealne dla wegetarian składa się ze sporej porcji warzyw i grzybów, dlatego idealnie sprawdzi się na każdą porę dnia. Boczniaki używane do flaczków są skarbnicą witamin i minerałów, dzięki czemu pozytywnie wpływają na poziom cukru we krwi, obniżając przy tym także poziom cholesterolu. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak dokładnie powstaje zupa z boczniaków à la flaki, to dobrze trafiłeś. W kolejnych akapitach zdradzimy Ci nasz przepis na smaczną i zdrową zupę na bazie boczniaków i warzyw okopowych. 

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania flaków z boczniaków?

Wegetariańskie flaki z boczniaków przygotowuje się na bazie świeżej włoszczyzny, dużej ilości czosnku, a także cebuli i boczniaków. Tak jak w przypadku tradycyjnej, mięsnej wersji, najpierw przyrządza się aromatyczny warzywny wywar, a dopiero później dodaje się podsmażone boczniaki. 

Zupa ta nie jest zarezerwowana tylko dla wegetarian — można do niej dodać również inne składniki albo lekko zmodyfikować przepis i przyrządzić je na bazie rosołu (gwarantujemy, że flaki z boczniaków na rosole skradną wasze serca). Niektórzy przyrządzają również flaki z boczniaków i pieczarek, wzmacniając w ten sposób leśny posmak w zupie. Jeśli masz ochotę, możesz również przygotować flaki z boczniaków z mięsem, np. flaki z boczniaków i kurczaka lub z pikantną wołowiną.

Do przygotowania flaczków nie potrzeba olbrzymich umiejętności kulinarnych ani skomplikowanego sprzętu kuchennego. Żeby zrobić smaczne flaczki z boczniaka, wystarczy Ci garnek, mała patelnia, odpowiednio ostry nóż, a także deska do krojeniai odrobina cierpliwości. Jeśli chcesz poznać przepis na tę pyszną zupę, przejdź do dalszej części tekstu.

Jak przygotować flaki z boczniaków?

Aromatyczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe flaki z boczniaków — przepis na to danie bajecznie prosty! Nasz przepis na flaki z boczniaków z pewnością zachwyci swoim smakiem wszystkich domowników. 

Składniki:

  • 700 g boczniaków
  • 1 duża włoszczyzna
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • 1 l wody
  • 1 l bulionu
  • Garnek
  • Patelnia
  • Chochla
  • Nóż
  • Deska do krojenia

Przygotowanie:

Boczniaki starannie umyj i osusz, a potem pokrój na paseczki. Obierz wszystkie warzywa z włoszczyzny i zetrzyj je na tarce (poza porem). Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę, a potem usmaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj do nich grzyby i odrobinę mąki, a następnie dorzuć starte warzywa. Całość smaż ok. 6-7 minut (aż do miękkości). Usmażone składniki przełóż do garnka i zalej bulionem oraz wodą. Dodaj wszystkie przyprawy i przykryj pokrywką. Zupa powinna gotować się przez pół godziny. Podawaj z natką pietruszki i kawałkiem domowego pieczywa.

Czytaj także:

Jak doprawić zupę? 15 trików

Zupa krupnik. Sprawdzony przepis od babci 

Aromatyczna zupa krem z pomidorów 

Niezawodna pomidorówka — jak ją ugotować?

Zupa z serków topionych – przepis na serową zupę krem

Zupa grzybowa z mrożonych grzybów – jak ją przygotować? 

Jakie zupy można mrozić?

Jak zrobić zupę z dyni? Przepis i praktyczne wskazówki