Aromatyczna zupa krem z pomidorów

Dla wielu osób zupa pomidorowa krem to obowiązkowa pozycja w cotygodniowym menu. Czy jednak wiesz, jak ją przygotować, by zachwycić się jej niezwykłym smakiem? Oto propozycja, dzięki której Twoja zupa z pomidorów krem przypadnie do gustu Tobie i Twoim bliskim.
Szybki i łatwy przepis na zupę krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów to świetny pomysł na szybki obiad zarówno w sezonie letnim, jak i w okresie zimowym. Latem, gdy rosną pomidory, korzystasz z bogactwa rodzimych pól, zimą sięgasz po warzywa ze sklepowych półek albo przecier pomidorowy, passatę albo warzywa z puszki.
Do przygotowania zupy pomidorowej wystarczy tak naprawdę niewiele składników. Bazę tego przysmaku stanowi bulion warzywny lub mięsny. Zamiast specjalnie przyrządzać wywar, można zaplanować w taki sposób swoje tygodniowe menu, że w jeden dzień gotujesz większą porcję rosołu, a w drugi dzień niezjedzoną zupę przerabiasz na zupę krem.
Zupa krem z pomidorów to 33 kcal na 100 g, jednak pod warunkiem, że zjesz ją bez takich dodatków jak: śmietana, ryż czy grzanki.
Czytaj także: Jak suszyć pomidory?
Jakich składników będziesz potrzebować, by powstała niezwykle smaczna zupa pomidorowa? Oto nasza lista, dzięki której otrzymasz około 2,5 litra dania. Przygotuj takie składniki jak:
-
2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego,
-
2 kg świeżych pomidorów,
-
2 małe cebule,
-
kilka ząbków czosnku,
-
2 łyżki masła,
-
świeża bazylia,
-
sól do smaku,
-
pieprz do smaku,
-
2 łyżeczki cukru.
Czytaj także: 10 pomysłów na faszerowane pomidory
Jak się robi zupę krem pomidorowa?
Całą zupę zrobisz na bazie bulionu. Gdy masz przygotowany wywar, gotowanie nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu.
Szybka zupa krem z pomidorów sprawdzi się doskonale jako obiad w trakcie tygodnia pracy, gdy nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie. Ponadto, gdy zrobisz większą porcję tej potrawy, zupa pomidorowa może być jedzona przez kolejne dni.
Jak ją przygotować? Garnek na zupę powinien być w stanie pomieścić minimum 3 litry zupy. W garnku, w którym planujesz gotowanie, roztop masło. Wsyp pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż. Cebulę należy zeszklić. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj cebulę i czosnek za pomocą drewnianej łyżki.
Umyte i pokrojone pomidory obierz ze skórki. W tym celu możesz je sparzyć. Dzięki temu skóra zejdzie znacznie łatwiej. Dodaj je do garnka z cebulą i zalej bulionem.
Czytaj także: Jak sparzyć pomidory?
Gdy danie się zagotuje, dodaj do niego wskazane w przepisie przyprawy. Następnie gotuj 10 minut bez przykrycia. Teraz możesz zblendować swoją zupę. Spróbuj i oceń, czy potrzebne są jeszcze dodatkowe przyprawy.
Taka zupa krem pomidorowa bazuje na świeżych warzywach. Jednak, gdy nie masz ich do dyspozycji, możesz przygotować zupę krem z pomidorów z puszki albo zupę krem z pomidorów z passaty.
Czytaj także: Jak zrobić sos pomidorowy?
Co dodać do zupy krem z pomidorów?
Aby poprawić smak dania, jakim jest zupa krem pomidorowa, w pierwszej kolejności należy zadbać o przyprawy. Taką potrawę można doprawić do smaku solą, pieprzem, a także świeżą bazylią czy innymi dodatkami takimi jak czosnek.
Zupa krem z pomidorów świeżych świetnie smakuje podawana z różnymi dodatkami, np. makaronem, ryżem czy grzankami. Dzięki temu jest bardziej sycąca. Takie połączenie sprawdzi się idealnie w okresie jesienno-zimowym.
Domowe grzanki przygotujesz samodzielnie na patelni. Wystarczy pokroić chleb w kostkę, przyprawić pieprzem, solą, oregano i zamoczyć w oliwie, a następnie podsmażyć. Na koniec należy osuszyć całość na papierowym ręczniku kuchennym. Zupa krem z pomidorów z grzankami sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też na kolację.
Czytaj także: Przetwory z pomidorów – 3 pomysły i przepisy
Wiosną i latem warto stawiać na delikatniejsze dodatki - posiekaną bazylię czy też nasiona, np. orzechów, dyni, słonecznika, prażone płatki migdałów czy czarnuszkę.
Smaczne wersje potrawy to także:
-
zupa krem z pomidorów z mozzarellą albo serkiem riccotta,
-
zupa krem z pomidorów z bazylią, z natką pietruszki, szczypiorkiem, kolendrą,
-
zupa z innymi dodatkami takimi jak np. groszek ptysiowy.
Czytaj także: Niezawodna pomidorówka — jak ją ugotować?
Jak zrobić gęsty krem z pomidorów?
Gęsta zupa krem z pomidorów to marzenie wielu miłośników zup. Co można zrobić, by zagęścić konsystencję takiego przysmaku? Przede wszystkim stawiaj na mięsiste, twarde pomidory. Odmiany, które idealnie się tu sprawdzą to m.in. pomidory rzymskie, śliwkowe oraz paprykowe.
Czytaj także: Jakie pomidory na przecier są najlepsze?
Aromatyczna zupa krem z pomidorów może zostać nieco zagęszczona dzięki zastosowaniu śmietany albo jogurtu naturalnego. Aby w Twoim daniu nie pojawiały się grudki, przelej odrobinę zupy do miseczki i tam wymieszaj ją ze śmietaną. Mieszankę dodaj do swojej zupy krem. Najlepsza zupa krem z pomidorów gotowa.
Aby podać potrawę, potrzebna będzie Ci nabierka, którą wygodnie rozlejesz danie do talerzy. Wystarczy już jedna łyżka, by sprawdzić, czy potrawa spełnia Twoje oczekiwania.
Czytaj także: Smażone zielone pomidory. Przepis na amerykańskie danie
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej