Aromatyczna zupa krem z pomidorów

Porady 1.03.2023

Dla wielu osób zupa pomidorowa krem to obowiązkowa pozycja w cotygodniowym menu. Czy jednak wiesz, jak ją przygotować, by zachwycić się jej niezwykłym smakiem? Oto propozycja, dzięki której Twoja zupa z pomidorów krem przypadnie do gustu Tobie i Twoim bliskim.

Szybki i łatwy przepis na zupę krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów to świetny pomysł na szybki obiad zarówno w sezonie letnim, jak i w okresie zimowym. Latem, gdy rosną pomidory, korzystasz z bogactwa rodzimych pól, zimą sięgasz po warzywa ze sklepowych półek albo przecier pomidorowy, passatę albo warzywa z puszki.

Do przygotowania zupy pomidorowej wystarczy tak naprawdę niewiele składników. Bazę tego przysmaku stanowi bulion warzywny lub mięsny. Zamiast specjalnie przyrządzać wywar, można zaplanować w taki sposób swoje tygodniowe menu, że w jeden dzień gotujesz większą porcję rosołu, a w drugi dzień niezjedzoną zupę przerabiasz na zupę krem.

Zupa krem z pomidorów to 33 kcal na 100 g, jednak pod warunkiem, że zjesz ją bez takich dodatków jak: śmietana, ryż czy grzanki.

Czytaj także: Jak suszyć pomidory?

Jakich składników będziesz potrzebować, by powstała niezwykle smaczna zupa pomidorowa? Oto nasza lista, dzięki której otrzymasz około 2,5 litra dania. Przygotuj takie składniki jak:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego,

  • 2 kg świeżych pomidorów,

  • 2 małe cebule,

  • kilka ząbków czosnku,

  • 2 łyżki masła,

  • świeża bazylia,

  • sól do smaku,

  • pieprz do smaku,

  • 2 łyżeczki cukru.

Czytaj także: 10 pomysłów na faszerowane pomidory

Jak się robi zupę krem pomidorowa?

Całą zupę zrobisz na bazie bulionu. Gdy masz przygotowany wywar, gotowanie nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu.

Szybka zupa krem z pomidorów sprawdzi się doskonale jako obiad w trakcie tygodnia pracy, gdy nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie. Ponadto, gdy zrobisz większą porcję tej potrawy, zupa pomidorowa może być jedzona przez kolejne dni.

Jak ją przygotować? Garnek na zupę powinien być w stanie pomieścić minimum 3 litry zupy. W garnku, w którym planujesz gotowanie, roztop masło. Wsyp pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż. Cebulę należy zeszklić. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj cebulę i czosnek za pomocą drewnianej łyżki.

Umyte i pokrojone pomidory obierz ze skórki. W tym celu możesz je sparzyć. Dzięki temu skóra zejdzie znacznie łatwiej. Dodaj je do garnka z cebulą i zalej bulionem.

Czytaj także: Jak sparzyć pomidory?

Gdy danie się zagotuje, dodaj do niego wskazane w przepisie przyprawy. Następnie gotuj 10 minut bez przykrycia. Teraz możesz zblendować swoją zupę. Spróbuj i oceń, czy potrzebne są jeszcze dodatkowe przyprawy.

Taka zupa krem pomidorowa bazuje na świeżych warzywach. Jednak, gdy nie masz ich do dyspozycji, możesz przygotować zupę krem z pomidorów z puszki albo zupę krem z pomidorów z passaty.

Czytaj także: Jak zrobić sos pomidorowy?

Co dodać do zupy krem z pomidorów?

Aby poprawić smak dania, jakim jest zupa krem pomidorowa, w pierwszej kolejności należy zadbać o przyprawy. Taką potrawę można doprawić do smaku solą, pieprzem, a także świeżą bazylią czy innymi dodatkami takimi jak czosnek.

Zupa krem z pomidorów świeżych świetnie smakuje podawana z różnymi dodatkami, np. makaronem, ryżem czy grzankami. Dzięki temu jest bardziej sycąca. Takie połączenie sprawdzi się idealnie w okresie jesienno-zimowym.

Domowe grzanki przygotujesz samodzielnie na patelni. Wystarczy pokroić chleb w kostkę, przyprawić pieprzem, solą, oregano i zamoczyć w oliwie, a następnie podsmażyć. Na koniec należy osuszyć całość na papierowym ręczniku kuchennym. Zupa krem z pomidorów z grzankami sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też na kolację.

Czytaj także: Przetwory z pomidorów – 3 pomysły i przepisy

Wiosną i latem warto stawiać na delikatniejsze dodatki - posiekaną bazylię czy też nasiona, np. orzechów, dyni, słonecznika, prażone płatki migdałów czy czarnuszkę.

Smaczne wersje potrawy to także:

  • zupa krem z pomidorów z mozzarellą albo serkiem riccotta,

  • zupa krem z pomidorów z bazylią, z natką pietruszki, szczypiorkiem, kolendrą,

  • zupa z innymi dodatkami takimi jak np. groszek ptysiowy.

Czytaj także: Niezawodna pomidorówka — jak ją ugotować?
 

Jak zrobić gęsty krem z pomidorów?

Gęsta zupa krem z pomidorów to marzenie wielu miłośników zup. Co można zrobić, by zagęścić konsystencję takiego przysmaku? Przede wszystkim stawiaj na mięsiste, twarde pomidory. Odmiany, które idealnie się tu sprawdzą to m.in. pomidory rzymskie, śliwkowe oraz paprykowe.

Czytaj także: Jakie pomidory na przecier są najlepsze?

Aromatyczna zupa krem z pomidorów może zostać nieco zagęszczona dzięki zastosowaniu śmietany albo jogurtu naturalnego. Aby w Twoim daniu nie pojawiały się grudki, przelej odrobinę zupy do miseczki i tam wymieszaj ją ze śmietaną. Mieszankę dodaj do swojej zupy krem. Najlepsza zupa krem z pomidorów gotowa.

Aby podać potrawę, potrzebna będzie Ci nabierka, którą wygodnie rozlejesz danie do talerzy. Wystarczy już jedna łyżka, by sprawdzić, czy potrawa spełnia Twoje oczekiwania.

Czytaj także: Smażone zielone pomidory. Przepis na amerykańskie danie