Jak zrobi膰 sos pomidorowy?

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy stanowi smaczne urozmaicenie makaronu, ry偶u, go艂膮bk贸w, a tak偶e pizzy czy frytek. Zazwyczaj przyrz膮dza si臋 go z pomidor贸w. Do jego przygotowania mo偶na wykorzysta膰 np. koncentrat pomidorowy czy sos z pomidor贸w w puszce. Osobom, kt贸re uwielbiaj膮 letnie warzywa polecamy zrobienie sosu z pomidor贸w na zim臋. Gdy za oknem 艣nie偶yca szaleje, mo偶na wr贸ci膰 wspomnieniem do smak贸w lata.
Jesieni膮 i zim膮 艣wietnie smakowa膰 b臋dzie r贸wnie偶 sos pomidorowy z pomidor贸w z puszki, a tak偶e sos z pomidor贸w suszonych, kt贸ry mo偶na podawa膰 jako dodatek do kurczaka.
Czytaj tak偶e:
Jak zrobi膰 sos pomidorowy?
Sos pomidorowy wyst臋puje w wielu odmianach. Zwykle jest poddawany obr贸bce termicznej. Opr贸cz pomidor贸w lub dodatku na bazie pomidor贸w do przyrz膮dzenia takiego sosu b臋dziesz potrzebowa膰 bazylii, czosnku, cebuli i tymianku, kt贸re wzmocni膮 walory tego przysmaku.
Jak si臋 robi sos pomidorowy, kt贸ry b臋dzie doskonale podkre艣la艂 smak ulubionych potraw kuchni w艂oskiej, np. makaron贸w czy pizzy? Odpowied藕 na to pytanie znajdziesz w dalszej cz臋艣ci artyku艂u.
Sprawd藕 r贸wnie偶:
Sos pomidorowy - przepis
Aby przygotowa膰 smaczny sos pomidorowy, potrzebny jest sprawdzony przepis. W okresie jesienno-zimowym, gdy nie ma sezonowych pomidor贸w z polskich gospodarstw w sklepach, lepiej si臋gn膮膰 po koncentrat pomidorowy, passat臋 albo przecier pomidorowy. Pomidory importowane s膮 mniej aromatyczne ni偶 te dojrzewaj膮ce w letnim, polskim s艂o艅cu. Poni偶ej znajdziesz przepis na sos pomidorowy w tych trzech wersjach.
Czytaj te偶:
Sos pomidorowy z koncentratu
Przepis na sos pomidorowy z koncentratu zawiera niewiele sk艂adnik贸w. Do jego wykonania wystarcz膮:
- 3 艂y偶ki koncentratu pomidorowego;
- 1 kostka roso艂owa;
- 1 du偶a 艂y偶ka mas艂a;
- 2 艂y偶eczki m膮ki pszennej;
- 1 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej;
- s贸l, pieprz, oregano do smaku.
Jak zrobi膰 sos pomidorowy z koncentratu? Zagotuj 1,5 szklanki wody w garnku i rozpu艣膰 w niej kostk臋 roso艂ow膮. Po 3 minutach dodaj 3 艂y偶ki koncentratu pomidorowego. M膮k臋 pszenn膮 i ziemniaczan膮 wymieszaj z dodatkiem p贸艂 szklanki wody. Dolej do gotuj膮cego si臋 wywaru. Podgrzewaj przez 5-7 minut. Na koniec dodaj 1 du偶膮 艂y偶k臋 mas艂a. Dopraw przyprawami.
Po wystygni臋ciu taki sos pomidorowy z koncentratu mo偶esz na艂o偶y膰 na sp贸d pizzy. Gor膮cy sos z koncentratu pomidorowego serwuj z makaronem, ry偶em albo mi臋sem. Dzi臋ki ma艂ej mocy palnika mo偶esz lepiej kontrolowa膰 proces gotowania i unikn膮膰 przypalenia sosu. Taki domowy sos pomidorowy doskonale nadaje si臋 do r贸偶nych da艅 – od prostych zapiekanek po bardziej wyrafinowane potrawy. Jego smak mo偶na wzbogaci膰 dodatkiem 艣wie偶ego czosnku dodanego na ko艅cu gotowania.
Sprawd藕 r贸wnie偶:
- Jak zrobi膰 sos pieczarkowy?
- Jak zrobi膰 sos winegret?
- Jak zrobi膰 sos do pizzy?
Sos pomidorowy z przecieru
Sos z przecieru pomidorowego mo偶na wykorzysta膰 jako polew臋 do makaronu czy go艂膮bk贸w. Sk艂adniki niezb臋dne do jego przyrz膮dzenia to:
- 500 ml przecieru pomidorowego;
- 100 ml bulionu;
- 0,5 ma艂ej cebuli;
- 1 艂y偶ka oleju;
- s贸l, pieprz, oregano.
Jak zrobi膰 sos pomidorowy z przecieru? Cebul臋 obierz i pokr贸j r臋cznie w kostk臋 lub u偶yj do tego krajalnicy do warzyw i owoc贸w. Podsma偶 cebul臋 na oleju i odstaw na bok, np. prze艂贸偶 na desk臋 kuchenn膮. Do garnka wlej przecier pomidorowy oraz bulion. Wsyp zeszklon膮 cebulk臋. Przypraw. Ca艂o艣膰 zblenduj, a nast臋pnie podgrzej. Blendowanie zapewni g艂adk膮 konsystencj臋, kt贸ra idealnie sprawdzi si臋 jako sos pomidorowy do go艂膮bk贸w lub innych potraw wymagaj膮cych jednolitej tekstury. Gotuj na 艣rednim ogniu przez oko艂o 10 minut, ca艂y czas mieszaj膮c, aby sk艂adniki si臋 nie przypali艂y.
Polecamy:
- Jak zrobi膰 sos serowy?
- Jak zrobi膰 sos do spaghetti?
- Jak zrobi膰 sos grzybowy?
Sos pomidorowy z passaty
Sos z passaty dobrze komponuje si臋 z lazani膮, pizz膮 czy pulpetami. Do jego przygotowania wykorzystaj:
- 80 dag passaty;
- p臋czek natki pietruszki;
- s贸l, pieprz, bazyli臋, tymianek i oregano.
Jak przyrz膮dzi膰 sos pomidorowy, kt贸rego baz膮 jest passata? No偶em pojedynczym posiekaj natk臋 pietruszki. Passat臋 wlej do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu przez oko艂o 10 minut. Dosyp natk臋 pietruszki. Wymieszaj. Po kolejnych 5 minutach gotowania, przypraw wskazanymi dodatkami. Ten doskona艂y sos pomidorowy charakteryzuje si臋 g艂adk膮 mas膮 i intensywnym smakiem. Mo偶esz go wzbogaci膰 rozgniecionym czosnkiem, kt贸ry podkre艣li jego aromat. Taki g艂adki sos 艣wietnie sprawdzi si臋 jako sos pomidorowy do pizzy.
Jak zrobi膰 sos pomidorowy z pomidor贸w?
Domowy sos pomidorowy ze 艣wie偶ych pomidor贸w to prawdziwy przysmak, szczeg贸lnie gdy przygotujemy go latem z dojrza艂ych warzyw. Potrzebujesz 1-2 kilogram贸w 艣wie偶ych pomidor贸w, cebuli, czosnku oraz ulubionych zi贸艂. Najpierw obrane pomidory pokr贸j na niedu偶e kawa艂ki, usuwaj膮c wcze艣niej gniazda nasienne, kt贸re mog膮 nada膰 sosowi gorzkawego posmaku. Warzywa prze艂贸偶 do garnka i gotuj na 艣rednim ogniu, regularnie mieszaj膮c. Po oko艂o 30 minutach pomidory zaczn膮 si臋 rozpada膰, tworz膮c g艂adk膮 konsystencj臋. W mi臋dzyczasie podsma偶 posiekan膮 cebul臋 i czosnek na odrobinie oliwy. Dodaj je do pomidor贸w wraz z bazyli膮, oregano i szczypt膮 cukru, kt贸ry zneutralizuje naturaln膮 kwasowo艣膰. Dopraw sol膮 i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze 20-30 minut, a偶 sos zg臋stnieje. Taki sos mo偶na wykorzysta膰 od razu lub przechowywa膰 w szklanej butelce w lod贸wce.
Jak zrobi膰 sok pomidorowy ze 艣wie偶ych pomidor贸w na zim臋?
Przygotowanie sosu pomidorowego na zim臋 to doskona艂y spos贸b na zachowanie letnich smak贸w. Wykorzystaj w pe艂ni dojrza艂e pomidory, kt贸re maj膮 najbardziej intensywny smak. Po umyciu warzywa nale偶y sparzy膰, aby 艂atwo zdj膮膰 sk贸rk臋 – to zapewni g艂adki sos bez nieprzyjemnych fragment贸w 艂upiny. Nast臋pnie obrane pomidory pokr贸j na po艂贸wki i usu艅 gniazda nasienne. Przygotowane warzywa gotuj na ma艂ym ogniu przez oko艂o godzin臋, ca艂y czas mieszaj膮c drewnian膮 艂y偶k膮. Dodaj posiekan膮 cebul臋, czosnek oraz ulubione przyprawy. Gdy sos osi膮gnie odpowiedni膮 g臋sto艣膰, przelej go jeszcze gor膮cy do wcze艣niej wysterylizowanych s艂oik贸w lub butelek. Zawekowa膰 sos pomidorowy mo偶na metod膮 pasteryzacji – s艂oiki umie艣膰 w garnku z wod膮 i gotuj przez 15-20 minut. Po ostygni臋ciu przechowuj w ciemnym, ch艂odnym miejscu. Taki zapas wystarczy na ca艂膮 zim臋 i doskonale sprawdzi si臋 jako baza do r贸偶nych da艅.
Czy mo偶na zawekowa膰 sos pomidorowy?
Zawekowanie sosu pomidorowego to tradycyjna metoda konserwacji, kt贸ra pozwala cieszy膰 si臋 smakiem lata przez ca艂y rok. Proces jest prosty, ale wymaga zachowania odpowiedniej higieny. Kluczowe jest dok艂adne umycie i wysterylizowanie s艂oik贸w oraz pokrywek – mo偶na je wyparzy膰 wrz膮tkiem lub przetrzyma膰 w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 15 minut. 艢wie偶o przygotowany, gor膮cy sos nalewaj do ciep艂ych s艂oik贸w, pozostawiaj膮c oko艂o 1 cm wolnej przestrzeni od g贸ry. Zakr臋膰 pokrywki i postaw s艂oiki do g贸ry dnem, aby stworzy膰 pr贸偶ni臋. Po ca艂kowitym ostygni臋ciu przechowuj w spi偶arni. Prawid艂owo zawekowany sos mo偶e zachowa膰 艣wie偶o艣膰 nawet przez rok. Przed otwarciem sprawd藕, czy pokrywka jest wkl臋s艂a – to znak prawid艂owej konserwacji. Taki zapas to doskona艂a baza do przygotowania sos贸w do makaronu, pizzy czy innych potraw przez ca艂y rok.
Jak zdobi膰 sos pomidorowy z krojonych pomidor贸w?
Sos z krojonych pomidor贸w, znany r贸wnie偶 jako sos rustykalny, wyr贸偶nia si臋 mniej jednolit膮 konsystencj膮. W przeciwie艅stwie do g艂adkiego sosu, ten wariant obejmuje blendowania. Po obraniu ze sk贸rki pokr贸j pomidory na 膰wiartki lub mniejsze cz臋艣ci, usuwaj膮c twarde fragmenty przy szypu艂ce. Podsma偶 na oliwie czosnek pokrojony w plastry oraz cebul臋. Dodaj pokrojone pomidory i du艣 na 艣rednim ogniu oko艂o 20 minut, pozwalaj膮c warzywom si臋 lekko rozpa艣膰, ale zachowuj膮c widoczne kawa艂ki. Przypraw bazyli膮, oregano, sol膮 i pieprzem. Taki sos 艣wietnie komponuje si臋 z grubym makaronem typu penne czy rigatoni, a tak偶e jako sos pomidorowy do go艂膮bk贸w, gdzie jego bogatsza tekstura dodaje potrawie charakteru. Mo偶esz go r贸wnie偶 przechowywa膰 w szklanej butelce w lod贸wce przez kilka dni.
Czytaj tak偶e:
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej