Jak zrobić sos pomidorowy?
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy stanowi smaczne urozmaicenie makaronu, ryżu, gołąbków, a także pizzy czy frytek. Zazwyczaj przyrządza się go z pomidorów. Do jego przygotowania można wykorzystać np. koncentrat pomidorowy czy sos z pomidorów w puszce. Osobom, które uwielbiają letnie warzywa polecamy zrobienie sosu z pomidorów na zimę. Gdy za oknem śnieżyca szaleje, można wrócić wspomnieniem do smaków lata.
Jesienią i zimą świetnie smakować będzie również sos pomidorowy z pomidorów z puszki, a także sos z pomidorów suszonych, który można podawać jako dodatek do kurczaka.
Czytaj także:
Jak zrobić sos pomidorowy?
Sos pomidorowy występuje w wielu odmianach. Zwykle jest poddawany obróbce termicznej. Oprócz pomidorów lub dodatku na bazie pomidorów do przyrządzenia takiego sosu będziesz potrzebować bazylii, czosnku, cebuli i tymianku, które wzmocnią walory tego przysmaku.
Jak się robi sos pomidorowy, który będzie doskonale podkreślał smak ulubionych potraw kuchni włoskiej, np. makaronów czy pizzy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części artykułu.
Sprawdź również:
- Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
- Jak zrobić sos serowy do makaronu?
- Jak zagęścić sos?
Sos pomidorowy – przepis
Aby przygotować smaczny sos pomidorowy, potrzebny jest sprawdzony przepis. W okresie jesienno-zimowym, gdy nie ma sezonowych pomidorów z polskich gospodarstw w sklepach, lepiej sięgnąć po koncentrat pomidorowy, passatę albo przecier pomidorowy. Pomidory importowane są mniej aromatyczne niż te dojrzewające w letnim, polskim słońcu. Poniżej znajdziesz przepis na sos pomidorowy w tych trzech wersjach.
Czytaj też:
- Jak zrobić sos śmietanowy?
- Jak zrobić sos koperkowy?
- Jak zrobić sos pieczeniowy?
Sos pomidorowy z koncentratu
Przepis na sos pomidorowy z koncentratu zawiera niewiele składników. Do jego wykonania wystarczą:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 kostka rosołowa;
- 1 duża łyżka masła;
- 2 łyżeczki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
- sól, pieprz, oregano do smaku.
Jak zrobić sos pomidorowy z koncentratu? Zagotuj 1,5 szklanki wody w garnku i rozpuść w niej kostkę rosołową. Po 3 minutach dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z dodatkiem pół szklanki wody. Dolej do gotującego się wywaru. Podgrzewaj przez 5-7 minut. Na koniec dodaj 1 dużą łyżkę masła. Dopraw przyprawami.
Po wystygnięciu taki sos pomidorowy z koncentratu możesz nałożyć na spód pizzy. Gorący sos z koncentratu pomidorowego serwuj z makaronem, ryżem albo mięsem.
Sprawdź również:
- Jak zrobić sos pieczarkowy?
- Jak zrobić sos winegret?
- Jak zrobić sos do pizzy?
Sos pomidorowy z przecieru
Sos z przecieru pomidorowego można wykorzystać jako polewę do makaronu czy gołąbków. Składniki niezbędne do jego przyrządzenia to:
- 500 ml przecieru pomidorowego;
- 100 ml bulionu;
- 0,5 małej cebuli;
- 1 łyżka oleju;
- sól, pieprz, oregano.
Jak zrobić sos pomidorowy z przecieru? Cebulę obierz i pokrój ręcznie w kostkę lub użyj do tego krajalnicy do warzyw i owoców. Podsmaż cebulę na oleju i odstaw na bok, np. przełóż na deskę kuchenną. Do garnka wlej przecier pomidorowy oraz bulion. Wsyp zeszkloną cebulkę. Przypraw. Całość zblenduj, a następnie podgrzej.
Polecamy:
- Jak zrobić sos serowy?
- Jak zrobić sos do spaghetti?
- Jak zrobić sos grzybowy?
Sos pomidorowy z passaty
Sos z passaty dobrze komponuje się z lazanią, pizzą czy pulpetami. Do jego przygotowania wykorzystaj:
- 80 dag passaty;
- pęczek natki pietruszki;
- sól, pieprz, bazylię, tymianek i oregano.
Jak przyrządzić sos pomidorowy, którego bazą jest passata? Nożem pojedynczym posiekaj natkę pietruszki. Passatę wlej do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dosyp natkę pietruszki. Wymieszaj. Po kolejnych 5 minutach gotowania, przypraw wskazanymi dodatkami.
Czytaj także:
- Zasady przechowywania warzyw i owoców
- Jak zrobić sos czosnkowy?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej