Jakie zupy można mrozić?
Czy zupy można mrozić?
Zupy, podobnie jak wiele innych potraw, można pod pewnymi warunkami mrozić. Mrożenie zup to dobry sposób na to, by zrobić sobie zapasy w zamrażarce na obiad. Na mrożenie zupy zwykle decydujemy się wtedy, gdy po obiedzie zostało nam jej jeszcze sporo, a nie chcemy marnować jedzenia. Przechowywanie żywności w zamrażalniku skutecznie przedłuży okres przydatności do spożycia tego rodzaju potraw.
Wiemy już, czy zupy można mrozić. Przejdźmy teraz do tego, jak to zrobić. Wyjaśniamy także, czy można mrozić zupy z różnymi dodatkami.
Sprawdź też:
Jakie zupy można mrozić?
Są takie zupy, które można bezpiecznie mrozić, ale nie wszystkie powinniśmy władać do zamrażarki. Jakie zupy można mrozić zatem? Na pewno takie, które są pozbawione nabiału, np. śmietany, a także jajek, ryżu, ziemniaków czy makaronu. Wielu z nas przychodzą skojarzenia z barszczem czy żurkiem z dodatkiem jajka albo z rosołem z makaronem. Na szczęście możemy zamrozić samą ciecz czy bulion. Dopiero w momencie rozmrożenia dodać do gotującej się zupy śmietanę, makaron albo jajka.
Wiemy już, jakie zupy można zamrażać, teraz przyjrzymy się lepiej metodom zamrażania.
Czytaj także:
Mrożenie zupy pomidorowej
Czy można zamrozić zupę pomidorową? Odpowiedź zależy od tego, co się w niej znajduje. Jeżeli zupę zabarwiliśmy już śmietaną czy jogurtem, lepiej jej nie mrozić. Zrezygnujmy także z mrożenia zupy pomidorowej, gdy nie wyłowiliśmy z niej makaronu, marchewki czy ryżu. Jeśli natomiast decydujemy się na przefiltrowanie z warzyw oraz mączno-ryżowych dodatków naszej zupy, możemy oczywiście umieścić ją w zamrażalniku. Jeżeli jeszcze nie dodaliśmy śmietany do zupy, możemy się z tym wstrzymać do momentu rozmrożenia. Wówczas do gotującej się zupy wrzucimy nabiał.
Mrożenie zupy pomidorowej jest bardzo proste. Wystarczy, że schłodzimy zupę i przelejemy ją do pojemnika przeznaczonego do zamrażarki. Aby przyspieszyć wystygnięcie zupy, naczynie z letnią cieczą warto przykryć folią aluminiową i umieścić w lodówce. Gdy zupa stanie się zimna, można ją poporcjować i umieścić w zamrażarce.
Mrożenie zupy ogórkowej
Równie łatwą czynnością jest mrożenie zupy ogórkowej. Oczywiście, podobnie jak w przypadku zupy pomidorowej, mogą pojawiać się wątpliwości, czy można zamrozić zupę ogórkową. Jeżeli zupa nie zawiera dodatku śmietany, jak najbardziej można przelać ją do pojemników i zamrozić. Zamrożona śmietana po prostu zepsułaby zupę, która nie nadawałaby się już do jedzenia.
Warto przeczytać:
Mrożenie zupy dyniowej
W okresie jesienno-zimowym każdy z nas szuka sposobu na to, by się rozgrzać. Dobrą metodą jest zupa z dyni. Jeżeli mamy za dużo tej potrawy, możemy zdecydować się na mrożenie zupy dyniowej. Aby rozmrozić zupę, najpierw wyjmujemy pojemnik z zamrażalnika, odstawiamy go na chwilę, by nabrał temperatury pokojowej. Następnie, gdy będziemy mogli już wylać z niego zupę, umieszczamy ją w garnku. Podgrzewamy. W międzyczasie na desce kuchennej za pomocą noża pojedynczego kroimy ulubione dodatki ziołowe, np. zieloną pietruszkę, i dosypujemy do zupy. Smak rozmrożonej zupy dyniowej warto wzmocnić za pomocą przypraw i grzanek.
Mrożenie zupy grzybowej
Czy można zamrozić zupę grzybową? O ile nie ma w niej śmietany, możemy to zrobić. Mrożenie zupy grzybowej jest bardzo podobne do zamrażania innych typów zup. Pamiętajmy o tym, by nigdy nie wkładać gorącej zupy do zamrażalnika. Chcąc przyspieszyć proces schładzania, jedzenie podzielmy na mniejsze porcje. Po jednym rozmrożeniu zupy grzybowej nie powinniśmy na nowo jej zamrażać, ponieważ rozwijające się bakterie doprowadzą do zepsucia potrawy.
Da się przedłużyć przydatność zup do spożycia, jeżeli poddamy je procesowi pasteryzacji.
Czy można zamrozić krupnik?
Właśnie ugotowaliśmy mnóstwo zupy krupnikowej i szukamy sposobu, by w bezpieczny sposób przedłużyć jej trwałość. Wiemy, że w lodówce taka zupa może stać góra kilka dni, dlatego zastanawiamy się, czy można zamrozić krupnik. Tak, jak najbardziej możemy to zrobić. W tym celu należy podzielić krupnik na mniejsze porcje. Jeżeli używamy np. woreczków, to starajmy się je tak napełniać, by było w nich jak najmniej powietrza. Powietrze przyspiesza bowiem procesy psucia się jedzenia.
Polecamy:
Czy można zamrozić rosół?
Po niedzielnym obiedzie został nam rosół i nie wiemy, co z nim zrobić? Najpierw zastanówmy się, czy można zamrozić rosół? Okazuje się, że tak, o ile jest to sam bulion. Jeżeli znajdują się w nim warzywa, np. cebula, marchewka albo seler, trzeba je wcześniej wyciągnąć. To samo tyczy się makaronu albo dodawanego do zupy ryżu. Nie zamrażamy takiej zupy z tego rodzaju dodatkami. To jasny sygnał dla wszystkich, którzy zastanawiają się, czy można zamrozić rosół z makaronem. Jeżeli chcemy cieszyć się smaczną zupą, zamrażajmy sam bulion. Po rozmrożeniu dodajmy ulubione dodatki.
Jak mrozić rosół? Proces zamrażania rosołu przypomina zamrażanie innych zup, co już zostało opisane na łamach tego artykułu.
Czytaj także:
Mrożenie zupy krem
Mrożenie zupy krem jest bardzo proste i przebiega w podobny sposób jak zamrażanie innych zup. Pamiętajmy jednak, że nie powinniśmy mrozić zup typu krem w cienkich woreczkach śniadaniowych. Lepiej wybrać do tego specjalnie przystosowane woreczki do mrożenia. Są one bardziej wytrzymałe i łatwo nie pękają.
Wiemy już, czy można zamrozić zupę krem. Pamiętajmy jednak, by nie zamrażać takich zup, które zawierają dodatki w postaci śmietany.
Czytaj także:
Jak zamrozić zupę?
Przejdźmy teraz do porad, jak mrozić zupy. Przede wszystkim dbajmy o to, by nie zawierały składników, o których już pisaliśmy. Możemy albo je wyłowić, albo dodać dopiero po rozmrożeniu.
Jak zamrozić zupę? Należy pamiętać o tym, by ją schłodzić przed umieszczeniem w zamrażalniku. Nie wolno zamrażać gorących zup. Danie przeznaczone do mrożenia powinno być zimne.
Zamrażanie zupy jest dość proste. Wystarczy przestudzone danie przelać do odpowiedniego pojemnika, np. woreczka do mrożenia i umieścić w zamrażarce. Zupę warto poporcjować i przenieść do mniejszych naczyń. Dzięki temu zużyjemy całą zawartość pojemnika.
W czym mrozić zupy?
Zupę można przechowywać w specjalnych pojemnikach do przechowywania żywności, ale też zastosować zwykłe opakowanie po lodach czy woreczki do mrożenia zup. Są one odporne na działanie niskich temperatur, a przy tym zajmują niewiele miejsca w zamrażarce. Tego typu woreczki łatwo nie pękają, dlatego nie musimy się obawiać, że dojdzie do katastrofy w naszej zamrażarce. W czym mrozić zupy, by można było po nie wygodnie sięgnąć? Oczywiście w słoiku, choć tu zalecana jest ostrożność, co wyjaśnimy w dalszej części.
Czy można mrozić zupy ze śmietaną?
Właśnie pichcimy swoją ulubioną zupę z dodatkiem śmietany i wiemy, że jest jej na tyle dużo, że dobrze byłoby ją zamrozić. Najpierw sprawdźmy, z czego ona się składa. Jednym z wielu popularnych błędów jest mrożenie zupy ze śmietaną. Okazuje się, że tłuszcz ze śmietany nie do końca ulega zamrożeniu, przez co staje się pożywką dla mikroorganizmów potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia. Jeśli więc zastanawialiśmy się do tej pory, czy można zamrozić zupę pomidorową ze śmietaną albo czy można zamrozić zupę jarzynową ze śmietaną, odpowiedź jest jednoznaczna: nie należy tego robić.
Czy można zamrozić zupę w słoiku?
Mrożenie zupy w słoiku jest bardzo dobrą opcją, pod warunkiem jednak, że w odpowiedni sposób wlejemy danie do tego pojemnika. Zupy – jak każda ciecz – w wyniku zmiany stanu skupienia zwiększają objętość. Należy o tym pamiętać, by nie borykać się z problemem rozbicia słoika w zamrażarce i zmarnowaniem jedzenia. Aby uchronić się przed rozlaniem zupy czy pęknięciem słoika, warto zostawić kilka centymetrów wolnej przestrzeni.
Wiele osób ma wątpliwości co do tego, czy można zamrozić zupę w słoiku. Tymczasem mrożenie zup w słoikach jest bezpieczną opcją, o ile zadbamy o odpowiednio wytrzymały słoik. Powinien być on wykonany z materiału odpornego na działanie niskich temperatur. Do zamrażania sprawdzą się także słoiki żaroodporne.
Polecamy także:
Jakich zup nie można mrozić?
Czy wiesz, że nie wszystkie zupy nadają się do mrożenia? Zatem, jakich zup nie można mrozić? Przede wszystkim takich, które zawierają w sobie jajka, makaron albo świeże zioła. Nie można tu pominąć zup z dodatkiem śmietany. Dlatego chcąc zamrozić pomidorową, nie powinniśmy dodawać do niej nabiału przed mrożeniem. Zamrażanie barszczu ukraińskiego z warzywami również nie jest do końca trafionym pomysłem. Aby osiągnąć prawdziwy sukces kulinarny, warto zamrozić samą bazę, a dodatki w postaci warzyw czy jajek wyłowić za pomocą łyżki z kompletu przyborów kuchennych.
Następnie można ją rozmrozić, przenosząc do garnka i podgrzewając. Do takiej gotującej się zupy możemy dodać umyte, obrane obieraczką do warzyw i pokrojone krajalnicą do warzyw dodatki warzywne. Zanim zupa się zagotuje, składniki, które do niej dodamy możemy przykryć osłonką do żywności.
Do rozmrażania zupy – inaczej niż w przypadku warzyw – nie musimy używać tacy do rozmrażania. Trzeba pamiętać, że czas przechowywania zupy w zamrażarce jest o wiele krótszy niż np. grzybów i wynosi maksymalnie 4 tygodnie. Lepiej jednak, gdy po zupę sięgniemy nieco wcześniej. Dzięki temu unikniemy rozczarowania.
Zamrażanie zup jest świetnym sposobem na to, by nie marnować żywności. W lodówce zupa, która została nam z obiadu wytrzyma maksymalnie 3-4 dni. Natomiast zamrożoną zupę możemy zjeść nawet po kilkunastu czy dwudziestu kilku dniach od zamrożenia.
Czytaj także:
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej