Jakie zupy można mrozić?

Czy zupy można mrozić?
Zupy, podobnie jak wiele innych potraw, można pod pewnymi warunkami mrozić. Mrożenie zup to dobry sposób na to, by zrobić sobie zapasy w zamrażarce na obiad. Na mrożenie zupy zwykle decydujemy się wtedy, gdy po obiedzie zostało nam jej jeszcze sporo, a nie chcemy marnować jedzenia. Przechowywanie żywności w zamrażalniku skutecznie przedłuży okres przydatności do spożycia tego rodzaju potraw.
Wiemy już, czy zupy można mrozić. Przejdźmy teraz do tego, jak to zrobić. Wyjaśniamy także, czy można mrozić zupy z różnymi dodatkami.
Sprawdź też:
Jakie zupy można mrozić?
Są takie zupy, które można bezpiecznie mrozić, ale nie wszystkie powinniśmy władać do zamrażarki. Jakie zupy można mrozić zatem? Na pewno takie, które są pozbawione nabiału, np. śmietany, a także jajek, ryżu, ziemniaków czy makaronu. Wielu z nas przychodzą skojarzenia z barszczem czy żurkiem z dodatkiem jajka albo z rosołem z makaronem. Na szczęście możemy zamrozić samą ciecz czy bulion. Dopiero w momencie rozmrożenia dodać do gotującej się zupy śmietanę, makaron albo jajka.
Wiemy już, jakie zupy można zamrażać, teraz przyjrzymy się lepiej metodom zamrażania.
Czytaj także:
Mrożenie zupy pomidorowej
Czy można zamrozić zupę pomidorową? Odpowiedź zależy od tego, co się w niej znajduje. Jeżeli zupę zabarwiliśmy już śmietaną czy jogurtem, lepiej jej nie mrozić. Zrezygnujmy także z mrożenia zupy pomidorowej, gdy nie wyłowiliśmy z niej makaronu, marchewki czy ryżu. Jeśli natomiast decydujemy się na przefiltrowanie z warzyw oraz mączno-ryżowych dodatków naszej zupy, możemy oczywiście umieścić ją w zamrażalniku. Jeżeli jeszcze nie dodaliśmy śmietany do zupy, możemy się z tym wstrzymać do momentu rozmrożenia. Wówczas do gotującej się zupy wrzucimy nabiał.
Mrożenie zupy pomidorowej jest bardzo proste. Wystarczy, że schłodzimy zupę i przelejemy ją do pojemnika przeznaczonego do zamrażarki. Aby przyspieszyć wystygnięcie zupy, naczynie z letnią cieczą warto przykryć folią aluminiową i umieścić w lodówce. Gdy zupa stanie się zimna, można ją poporcjować i umieścić w zamrażarce.
Mrożenie zupy ogórkowej
Równie łatwą czynnością jest mrożenie zupy ogórkowej. Oczywiście, podobnie jak w przypadku zupy pomidorowej, mogą pojawiać się wątpliwości, czy można zamrozić zupę ogórkową. Jeżeli zupa nie zawiera dodatku śmietany, jak najbardziej można przelać ją do pojemników i zamrozić. Zamrożona śmietana po prostu zepsułaby zupę, która nie nadawałaby się już do jedzenia.
Warto przeczytać:
Mrożenie zupy dyniowej
W okresie jesienno-zimowym każdy z nas szuka sposobu na to, by się rozgrzać. Dobrą metodą jest zupa z dyni. Jeżeli mamy za dużo tej potrawy, możemy zdecydować się na mrożenie zupy dyniowej. Aby rozmrozić zupę, najpierw wyjmujemy pojemnik z zamrażalnika, odstawiamy go na chwilę, by nabrał temperatury pokojowej. Następnie, gdy będziemy mogli już wylać z niego zupę, umieszczamy ją w garnku. Podgrzewamy. W międzyczasie na desce kuchennej za pomocą noża pojedynczego kroimy ulubione dodatki ziołowe, np. zieloną pietruszkę, i dosypujemy do zupy. Smak rozmrożonej zupy dyniowej warto wzmocnić za pomocą przypraw i grzanek.
Mrożenie zupy grzybowej
Czy można zamrozić zupę grzybową? O ile nie ma w niej śmietany, możemy to zrobić. Mrożenie zupy grzybowej jest bardzo podobne do zamrażania innych typów zup. Pamiętajmy o tym, by nigdy nie wkładać gorącej zupy do zamrażalnika. Chcąc przyspieszyć proces schładzania, jedzenie podzielmy na mniejsze porcje. Po jednym rozmrożeniu zupy grzybowej nie powinniśmy na nowo jej zamrażać, ponieważ rozwijające się bakterie doprowadzą do zepsucia potrawy.
Da się przedłużyć przydatność zup do spożycia, jeżeli poddamy je procesowi pasteryzacji.
Czy można zamrozić krupnik?
Właśnie ugotowaliśmy mnóstwo zupy krupnikowej i szukamy sposobu, by w bezpieczny sposób przedłużyć jej trwałość. Wiemy, że w lodówce taka zupa może stać góra kilka dni, dlatego zastanawiamy się, czy można zamrozić krupnik. Tak, jak najbardziej możemy to zrobić. W tym celu należy podzielić krupnik na mniejsze porcje. Jeżeli używamy np. woreczków, to starajmy się je tak napełniać, by było w nich jak najmniej powietrza. Powietrze przyspiesza bowiem procesy psucia się jedzenia.
Polecamy:
Czy można zamrozić rosół?
Po niedzielnym obiedzie został nam rosół i nie wiemy, co z nim zrobić? Najpierw zastanówmy się, czy można zamrozić rosół? Okazuje się, że tak, o ile jest to sam bulion. Jeżeli znajdują się w nim warzywa, np. cebula, marchewka albo seler, trzeba je wcześniej wyciągnąć. To samo tyczy się makaronu albo dodawanego do zupy ryżu. Nie zamrażamy takiej zupy z tego rodzaju dodatkami. To jasny sygnał dla wszystkich, którzy zastanawiają się, czy można zamrozić rosół z makaronem. Jeżeli chcemy cieszyć się smaczną zupą, zamrażajmy sam bulion. Po rozmrożeniu dodajmy ulubione dodatki.
Jak mrozić rosół? Proces zamrażania rosołu przypomina zamrażanie innych zup, co już zostało opisane na łamach tego artykułu.
Czytaj także:
Mrożenie zupy krem
Mrożenie zupy krem jest bardzo proste i przebiega w podobny sposób jak zamrażanie innych zup. Pamiętajmy jednak, że nie powinniśmy mrozić zup typu krem w cienkich woreczkach śniadaniowych. Lepiej wybrać do tego specjalnie przystosowane woreczki do mrożenia. Są one bardziej wytrzymałe i łatwo nie pękają.
Wiemy już, czy można zamrozić zupę krem. Pamiętajmy jednak, by nie zamrażać takich zup, które zawierają dodatki w postaci śmietany.
Czytaj także:
Jak zamrozić zupę?
Przejdźmy teraz do porad, jak mrozić zupy. Przede wszystkim dbajmy o to, by nie zawierały składników, o których już pisaliśmy. Możemy albo je wyłowić, albo dodać dopiero po rozmrożeniu.
Jak zamrozić zupę? Należy pamiętać o tym, by ją schłodzić przed umieszczeniem w zamrażalniku. Nie wolno zamrażać gorących zup. Danie przeznaczone do mrożenia powinno być zimne.
Zamrażanie zupy jest dość proste. Wystarczy przestudzone danie przelać do odpowiedniego pojemnika, np. woreczka do mrożenia i umieścić w zamrażarce. Zupę warto poporcjować i przenieść do mniejszych naczyń. Dzięki temu zużyjemy całą zawartość pojemnika.
W czym mrozić zupy?
Zupę można przechowywać w specjalnych pojemnikach do przechowywania żywności, ale też zastosować zwykłe opakowanie po lodach czy woreczki do mrożenia zup. Są one odporne na działanie niskich temperatur, a przy tym zajmują niewiele miejsca w zamrażarce. Tego typu woreczki łatwo nie pękają, dlatego nie musimy się obawiać, że dojdzie do katastrofy w naszej zamrażarce. W czym mrozić zupy, by można było po nie wygodnie sięgnąć? Oczywiście w słoiku, choć tu zalecana jest ostrożność, co wyjaśnimy w dalszej części.
Czy można mrozić zupy ze śmietaną?
Właśnie pichcimy swoją ulubioną zupę z dodatkiem śmietany i wiemy, że jest jej na tyle dużo, że dobrze byłoby ją zamrozić. Najpierw sprawdźmy, z czego ona się składa. Jednym z wielu popularnych błędów jest mrożenie zupy ze śmietaną. Okazuje się, że tłuszcz ze śmietany nie do końca ulega zamrożeniu, przez co staje się pożywką dla mikroorganizmów potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia. Jeśli więc zastanawialiśmy się do tej pory, czy można zamrozić zupę pomidorową ze śmietaną albo czy można zamrozić zupę jarzynową ze śmietaną, odpowiedź jest jednoznaczna: nie należy tego robić.
Czy można zamrozić zupę w słoiku?
Mrożenie zupy w słoiku jest bardzo dobrą opcją, pod warunkiem jednak, że w odpowiedni sposób wlejemy danie do tego pojemnika. Zupy – jak każda ciecz – w wyniku zmiany stanu skupienia zwiększają objętość. Należy o tym pamiętać, by nie borykać się z problemem rozbicia słoika w zamrażarce i zmarnowaniem jedzenia. Aby uchronić się przed rozlaniem zupy czy pęknięciem słoika, warto zostawić kilka centymetrów wolnej przestrzeni.
Wiele osób ma wątpliwości co do tego, czy można zamrozić zupę w słoiku. Tymczasem mrożenie zup w słoikach jest bezpieczną opcją, o ile zadbamy o odpowiednio wytrzymały słoik. Powinien być on wykonany z materiału odpornego na działanie niskich temperatur. Do zamrażania sprawdzą się także słoiki żaroodporne.
Polecamy także:
Jakich zup nie można mrozić?
Czy wiesz, że nie wszystkie zupy nadają się do mrożenia? Zatem, jakich zup nie można mrozić? Przede wszystkim takich, które zawierają w sobie jajka, makaron albo świeże zioła. Nie można tu pominąć zup z dodatkiem śmietany. Dlatego chcąc zamrozić pomidorową, nie powinniśmy dodawać do niej nabiału przed mrożeniem. Zamrażanie barszczu ukraińskiego z warzywami również nie jest do końca trafionym pomysłem. Aby osiągnąć prawdziwy sukces kulinarny, warto zamrozić samą bazę, a dodatki w postaci warzyw czy jajek wyłowić za pomocą łyżki z kompletu przyborów kuchennych.
Następnie można ją rozmrozić, przenosząc do garnka i podgrzewając. Do takiej gotującej się zupy możemy dodać umyte, obrane obieraczką do warzyw i pokrojone krajalnicą do warzyw dodatki warzywne. Zanim zupa się zagotuje, składniki, które do niej dodamy możemy przykryć osłonką do żywności.
Do rozmrażania zupy – inaczej niż w przypadku warzyw – nie musimy używać tacy do rozmrażania. Trzeba pamiętać, że czas przechowywania zupy w zamrażarce jest o wiele krótszy niż np. grzybów i wynosi maksymalnie 4 tygodnie. Lepiej jednak, gdy po zupę sięgniemy nieco wcześniej. Dzięki temu unikniemy rozczarowania.
Zamrażanie zup jest świetnym sposobem na to, by nie marnować żywności. W lodówce zupa, która została nam z obiadu wytrzyma maksymalnie 3-4 dni. Natomiast zamrożoną zupę możemy zjeść nawet po kilkunastu czy dwudziestu kilku dniach od zamrożenia.
Czytaj także:
Warto przeczytać

Kiszone śledzie - jak zrobić?
Kiszone śledzie to danie typowe dla kuchni skandynawskiej i bałtyckiej, który od wieków zwraca uwagę swoim intensywnym smakiem i aromatem. Nie da się przy tym ukryć, że budzi też kontrowersje charakterystycznym zapachem, który jednak nie odstrasza prawdziwych smakoszy. Odkryj sekrety domowego kiszenia śledzi i poznaj przepis, który pozwoli Ci cieszyć się tym niezwykłym przysmakiem przez cały rok!
czytaj więcej
Kiszone pomidory - jak zrobić?
Kiszone pomidory to prawdziwy skarb tradycyjnej kuchni, który powraca do łask w dobie rosnącej popularności fermentacji i przetworów domowych. Ten prosty, ale niezwykle skuteczny sposób konserwacji warzyw pozwala zachować nie tylko ich smak, ale także cenne właściwości zdrowotne na długie miesiące. Odkryj tajemnice kiszenia pomidorów i poznaj przepis, który sprawi, że Twoja spiżarnia wzbogaci się o wyjątkowe przetwory pełne probiotyków i intensywnego smaku!
czytaj więcej
Kasza owsiana - poznaj ją bliżej!
Kasza owsiana to prawdziwy diament wśród produktów zbożowych, który wciąż pozostaje niedoceniony w polskich kuchniach. Ten uniwersalny składnik łączy w sobie wszystkie walory zdrowotne owsa z niezwykłą wszechstronnością kulinarną. Od sytnych śniadań po wyrafinowane obiady i zdrowe desery - odkryj, dlaczego kasza owsiana powinna znaleźć stałe miejsce w Twojej spiżarni!
czytaj więcej
Kasza kukurydziana
Kasza kukurydziana to często niedoceniany produkt, który zasługuje na znacznie większą uwagę niż tylko jako pokarm dla najmłodszych. Ten złocisty grysik kryje w sobie bogactwo wartości odżywczych i nieskończone możliwości kulinarne. Od sytnych śniadań po wyrafinowane obiady i słodkie desery - odkryj, jak kasza kukurydziana może wzbogacić Twoje codzienne menu!
czytaj więcej
Kasza gryczana - najlepsze potrawy dla całej rodziny!
Kasza gryczana to jeden z najbardziej wartościowych produktów w polskiej kuchni, który zasługuje na miano superfoodu naszych babć. Ten niepozorny produkt kryje w sobie potężną dawkę składników odżywczych i możliwości kulinarnych. Od klasycznych dań po nowoczesne interpretacje - poznaj tajemnice przygotowywania idealnej kaszy gryczanej, która zachwyci całą rodzinę!
czytaj więcej
Ryż basmati w Twojej kuchni
Ryż basmati to prawdziwy król wśród aromatycznych odmian ryżu, który swoim niepowtarzalnym zapachem i sypką konsystencją podbił serca kucharzy na całym świecie. Ten długoziarnisty aromatyczny ryż pochodzący z regionu Himalajów charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i właściwościami kulinarnymi, które czynią go idealnym składnikiem zarówno prostych, jak i wyrafinowanych dań. Odkryj sekrety idealnego gotowania ryżu basmati i poznaj niezliczone możliwości jego wykorzystania w Twojej kuchni!
czytaj więcej
Ryż jaśminowy - co musisz o nim wiedzieć?
Ryż jaśminowy to prawdziwa perła kuchni azjatyckiej, która swoim delikatnym aromatem i wyjątkową teksturą podbiła serca kucharzy na całym świecie. Ten długoziarnisty ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii i charakteryzuje się lekko kleistą konsystencją oraz słodkim, kwiatowym zapachem. Odkryj sekrety przygotowania idealnego ryżu jaśminowego i poznaj jego niezwykłe walory smakowe oraz zdrowotne!
czytaj więcej
Kasza bulgur - poznaj najlepsze przepisy!
Kasza bulgur to prawdziwy diament kuchni śródziemnomorskiej, który powoli zdobywa serca polskich kucharzy. Ten niezwykły produkt, powstający z pszenicy durum, łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku i cennych składników odżywczych. Od egzotycznych sałatek po sycące obiady - odkryj nieskończone możliwości kulinarnej przygody z kaszą bulgur!
czytaj więcej
Kasza bezglutenowa - co musisz o niej wiedzieć?
Świat kasz bezglutenowych to prawdziwa kopalnia smaków i składników odżywczych dla osób unikających glutenu. Niezależnie od tego, czy cierpisz na celiakię, masz nietolerancję glutenu, czy po prostu chcesz wprowadzić zdrowsze alternatywy do swojej diety - kasze bezglutenowe oferują duże możliwości kulinarnych eksperymentów. Odkryj bogactwo smaków i poznaj sekrety zdrowego żywienia bez glutenu!
czytaj więcej