Jakie zupy można mrozić?

Czy zupy można mrozić?
Zupy, podobnie jak wiele innych potraw, można pod pewnymi warunkami mrozić. Mrożenie zup to dobry sposób na to, by zrobić sobie zapasy w zamrażarce na obiad. Na mrożenie zupy zwykle decydujemy się wtedy, gdy po obiedzie zostało nam jej jeszcze sporo, a nie chcemy marnować jedzenia. Przechowywanie żywności w zamrażalniku skutecznie przedłuży okres przydatności do spożycia tego rodzaju potraw.
Wiemy już, czy zupy można mrozić. Przejdźmy teraz do tego, jak to zrobić. Wyjaśniamy także, czy można mrozić zupy z różnymi dodatkami.
Sprawdź też:
Jakie zupy można mrozić?
Są takie zupy, które można bezpiecznie mrozić, ale nie wszystkie powinniśmy władać do zamrażarki. Jakie zupy można mrozić zatem? Na pewno takie, które są pozbawione nabiału, np. śmietany, a także jajek, ryżu, ziemniaków czy makaronu. Wielu z nas przychodzą skojarzenia z barszczem czy żurkiem z dodatkiem jajka albo z rosołem z makaronem. Na szczęście możemy zamrozić samą ciecz czy bulion. Dopiero w momencie rozmrożenia dodać do gotującej się zupy śmietanę, makaron albo jajka.
Wiemy już, jakie zupy można zamrażać, teraz przyjrzymy się lepiej metodom zamrażania.
Czytaj także:
Mrożenie zupy pomidorowej
Czy można zamrozić zupę pomidorową? Odpowiedź zależy od tego, co się w niej znajduje. Jeżeli zupę zabarwiliśmy już śmietaną czy jogurtem, lepiej jej nie mrozić. Zrezygnujmy także z mrożenia zupy pomidorowej, gdy nie wyłowiliśmy z niej makaronu, marchewki czy ryżu. Jeśli natomiast decydujemy się na przefiltrowanie z warzyw oraz mączno-ryżowych dodatków naszej zupy, możemy oczywiście umieścić ją w zamrażalniku. Jeżeli jeszcze nie dodaliśmy śmietany do zupy, możemy się z tym wstrzymać do momentu rozmrożenia. Wówczas do gotującej się zupy wrzucimy nabiał.
Mrożenie zupy pomidorowej jest bardzo proste. Wystarczy, że schłodzimy zupę i przelejemy ją do pojemnika przeznaczonego do zamrażarki. Aby przyspieszyć wystygnięcie zupy, naczynie z letnią cieczą warto przykryć folią aluminiową i umieścić w lodówce. Gdy zupa stanie się zimna, można ją poporcjować i umieścić w zamrażarce.
Mrożenie zupy ogórkowej
Równie łatwą czynnością jest mrożenie zupy ogórkowej. Oczywiście, podobnie jak w przypadku zupy pomidorowej, mogą pojawiać się wątpliwości, czy można zamrozić zupę ogórkową. Jeżeli zupa nie zawiera dodatku śmietany, jak najbardziej można przelać ją do pojemników i zamrozić. Zamrożona śmietana po prostu zepsułaby zupę, która nie nadawałaby się już do jedzenia.
Warto przeczytać:
Mrożenie zupy dyniowej
W okresie jesienno-zimowym każdy z nas szuka sposobu na to, by się rozgrzać. Dobrą metodą jest zupa z dyni. Jeżeli mamy za dużo tej potrawy, możemy zdecydować się na mrożenie zupy dyniowej. Aby rozmrozić zupę, najpierw wyjmujemy pojemnik z zamrażalnika, odstawiamy go na chwilę, by nabrał temperatury pokojowej. Następnie, gdy będziemy mogli już wylać z niego zupę, umieszczamy ją w garnku. Podgrzewamy. W międzyczasie na desce kuchennej za pomocą noża pojedynczego kroimy ulubione dodatki ziołowe, np. zieloną pietruszkę, i dosypujemy do zupy. Smak rozmrożonej zupy dyniowej warto wzmocnić za pomocą przypraw i grzanek.
Mrożenie zupy grzybowej
Czy można zamrozić zupę grzybową? O ile nie ma w niej śmietany, możemy to zrobić. Mrożenie zupy grzybowej jest bardzo podobne do zamrażania innych typów zup. Pamiętajmy o tym, by nigdy nie wkładać gorącej zupy do zamrażalnika. Chcąc przyspieszyć proces schładzania, jedzenie podzielmy na mniejsze porcje. Po jednym rozmrożeniu zupy grzybowej nie powinniśmy na nowo jej zamrażać, ponieważ rozwijające się bakterie doprowadzą do zepsucia potrawy.
Da się przedłużyć przydatność zup do spożycia, jeżeli poddamy je procesowi pasteryzacji.
Czy można zamrozić krupnik?
Właśnie ugotowaliśmy mnóstwo zupy krupnikowej i szukamy sposobu, by w bezpieczny sposób przedłużyć jej trwałość. Wiemy, że w lodówce taka zupa może stać góra kilka dni, dlatego zastanawiamy się, czy można zamrozić krupnik. Tak, jak najbardziej możemy to zrobić. W tym celu należy podzielić krupnik na mniejsze porcje. Jeżeli używamy np. woreczków, to starajmy się je tak napełniać, by było w nich jak najmniej powietrza. Powietrze przyspiesza bowiem procesy psucia się jedzenia.
Polecamy:
Czy można zamrozić rosół?
Po niedzielnym obiedzie został nam rosół i nie wiemy, co z nim zrobić? Najpierw zastanówmy się, czy można zamrozić rosół? Okazuje się, że tak, o ile jest to sam bulion. Jeżeli znajdują się w nim warzywa, np. cebula, marchewka albo seler, trzeba je wcześniej wyciągnąć. To samo tyczy się makaronu albo dodawanego do zupy ryżu. Nie zamrażamy takiej zupy z tego rodzaju dodatkami. To jasny sygnał dla wszystkich, którzy zastanawiają się, czy można zamrozić rosół z makaronem. Jeżeli chcemy cieszyć się smaczną zupą, zamrażajmy sam bulion. Po rozmrożeniu dodajmy ulubione dodatki.
Jak mrozić rosół? Proces zamrażania rosołu przypomina zamrażanie innych zup, co już zostało opisane na łamach tego artykułu.
Czytaj także:
Mrożenie zupy krem
Mrożenie zupy krem jest bardzo proste i przebiega w podobny sposób jak zamrażanie innych zup. Pamiętajmy jednak, że nie powinniśmy mrozić zup typu krem w cienkich woreczkach śniadaniowych. Lepiej wybrać do tego specjalnie przystosowane woreczki do mrożenia. Są one bardziej wytrzymałe i łatwo nie pękają.
Wiemy już, czy można zamrozić zupę krem. Pamiętajmy jednak, by nie zamrażać takich zup, które zawierają dodatki w postaci śmietany.
Czytaj także:
Jak zamrozić zupę?
Przejdźmy teraz do porad, jak mrozić zupy. Przede wszystkim dbajmy o to, by nie zawierały składników, o których już pisaliśmy. Możemy albo je wyłowić, albo dodać dopiero po rozmrożeniu.
Jak zamrozić zupę? Należy pamiętać o tym, by ją schłodzić przed umieszczeniem w zamrażalniku. Nie wolno zamrażać gorących zup. Danie przeznaczone do mrożenia powinno być zimne.
Zamrażanie zupy jest dość proste. Wystarczy przestudzone danie przelać do odpowiedniego pojemnika, np. woreczka do mrożenia i umieścić w zamrażarce. Zupę warto poporcjować i przenieść do mniejszych naczyń. Dzięki temu zużyjemy całą zawartość pojemnika.
W czym mrozić zupy?
Zupę można przechowywać w specjalnych pojemnikach do przechowywania żywności, ale też zastosować zwykłe opakowanie po lodach czy woreczki do mrożenia zup. Są one odporne na działanie niskich temperatur, a przy tym zajmują niewiele miejsca w zamrażarce. Tego typu woreczki łatwo nie pękają, dlatego nie musimy się obawiać, że dojdzie do katastrofy w naszej zamrażarce. W czym mrozić zupy, by można było po nie wygodnie sięgnąć? Oczywiście w słoiku, choć tu zalecana jest ostrożność, co wyjaśnimy w dalszej części.
Czy można mrozić zupy ze śmietaną?
Właśnie pichcimy swoją ulubioną zupę z dodatkiem śmietany i wiemy, że jest jej na tyle dużo, że dobrze byłoby ją zamrozić. Najpierw sprawdźmy, z czego ona się składa. Jednym z wielu popularnych błędów jest mrożenie zupy ze śmietaną. Okazuje się, że tłuszcz ze śmietany nie do końca ulega zamrożeniu, przez co staje się pożywką dla mikroorganizmów potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia. Jeśli więc zastanawialiśmy się do tej pory, czy można zamrozić zupę pomidorową ze śmietaną albo czy można zamrozić zupę jarzynową ze śmietaną, odpowiedź jest jednoznaczna: nie należy tego robić.
Czy można zamrozić zupę w słoiku?
Mrożenie zupy w słoiku jest bardzo dobrą opcją, pod warunkiem jednak, że w odpowiedni sposób wlejemy danie do tego pojemnika. Zupy – jak każda ciecz – w wyniku zmiany stanu skupienia zwiększają objętość. Należy o tym pamiętać, by nie borykać się z problemem rozbicia słoika w zamrażarce i zmarnowaniem jedzenia. Aby uchronić się przed rozlaniem zupy czy pęknięciem słoika, warto zostawić kilka centymetrów wolnej przestrzeni.
Wiele osób ma wątpliwości co do tego, czy można zamrozić zupę w słoiku. Tymczasem mrożenie zup w słoikach jest bezpieczną opcją, o ile zadbamy o odpowiednio wytrzymały słoik. Powinien być on wykonany z materiału odpornego na działanie niskich temperatur. Do zamrażania sprawdzą się także słoiki żaroodporne.
Polecamy także:
Jakich zup nie można mrozić?
Czy wiesz, że nie wszystkie zupy nadają się do mrożenia? Zatem, jakich zup nie można mrozić? Przede wszystkim takich, które zawierają w sobie jajka, makaron albo świeże zioła. Nie można tu pominąć zup z dodatkiem śmietany. Dlatego chcąc zamrozić pomidorową, nie powinniśmy dodawać do niej nabiału przed mrożeniem. Zamrażanie barszczu ukraińskiego z warzywami również nie jest do końca trafionym pomysłem. Aby osiągnąć prawdziwy sukces kulinarny, warto zamrozić samą bazę, a dodatki w postaci warzyw czy jajek wyłowić za pomocą łyżki z kompletu przyborów kuchennych.
Następnie można ją rozmrozić, przenosząc do garnka i podgrzewając. Do takiej gotującej się zupy możemy dodać umyte, obrane obieraczką do warzyw i pokrojone krajalnicą do warzyw dodatki warzywne. Zanim zupa się zagotuje, składniki, które do niej dodamy możemy przykryć osłonką do żywności.
Do rozmrażania zupy – inaczej niż w przypadku warzyw – nie musimy używać tacy do rozmrażania. Trzeba pamiętać, że czas przechowywania zupy w zamrażarce jest o wiele krótszy niż np. grzybów i wynosi maksymalnie 4 tygodnie. Lepiej jednak, gdy po zupę sięgniemy nieco wcześniej. Dzięki temu unikniemy rozczarowania.
Zamrażanie zup jest świetnym sposobem na to, by nie marnować żywności. W lodówce zupa, która została nam z obiadu wytrzyma maksymalnie 3-4 dni. Natomiast zamrożoną zupę możemy zjeść nawet po kilkunastu czy dwudziestu kilku dniach od zamrożenia.
Czytaj także:
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej