Jak mrozić grzyby?

Aktualności 1.10.2021

Jak mrozić grzyby?

Niektórzy zastanawiają się, czy można mrozić grzyby. Otóż jak najbardziej. Dzięki temu będziemy mogli zachować je na dłużej, nie zmarnujemy żywności i będziemy mogli sięgnąć po nie wtedy, kiedy najdzie nas na nie ochota. Jednak w jaki sposób mrozić grzyby? Bardzo prosto. Najpierw musimy je odpowiednio przygotować, o czym opowiemy poniżej. Następnie zamrozić. Na początku należy upewnić się, że mamy odpowiednio dużo miejsca w zamrażarce, ponieważ grzyby należy mrozić w odpowiedni sposób. Potrzebne będą nam do tego woreczki do mrożenia, jak również folia aluminiowa.

Jak mrozić grzyby? Najpierw, układając je luźno na desce kuchennejlub tacce, wkładamy grzyby do zamrażarki, a gdy będą już wstępnie zmrożone, przekładamy je do woreczków do mrożenia lub owijamy szczelnie folią aluminiową. Oto sposób, jak mrozić grzyby na zimę.

A czy można zamrozić świeże grzyby? Zdecydowanie! Grzyby wcześniej przetworzone (np. usmażone), również nadają się do mrożenia, jednak świeże grzyby, po rozmrożeniu będą miały najlepszy smak.

Czytaj więcej:

Dlaczego warto mrozić grzyby?

Mrożenie to jeden z lepszych sposobów przechowywania żywności! Dotyczy to nie tylko warzyw, owoców i mięsa, ale też m.in. właśnie grzybów. Przechowywanie ich w zamrażarce pozwoli zachować walory smakowe i zapachowe zebranych jesienią okazów! Kiedy więc odmrozimy grzyby, będą one niemal tak samo pyszne i aromatyczne, jak świeżo zebrane!

Niektórzy zastanawiają się, czy mrożone grzyby są szkodliwe? Jeśli będą prawidłowo przechowywane, zupełnie nie! Musimy tylko pamiętać, by pojemniki na żywność do mrożenia grzybów były dokładnie wyczyszczone przed użyciem. Nie mrozimy też dwa razy tych samych grzybów. Jeśli zostały rozmrożone – trzeba od razu je zużyć: ugotować, usmażyć albo podać w innej przetworzonej formie.

Czy mrożone grzyby można wrzucić na patelnię bez rozmrażania? Oczywiście! W ten sposób również rozmrozimy je i przygotujemy do spożycia. Będzie to nawet szybszy i prostszy sposób niż uprzednie tradycyjne rozmrażanie zebranych jesienią okazów! Jeśli jednak wolisz klasyczne rozmrażanie produktów, koniecznie przygotuj sobie większe i mniejsze miski. To w nich najbezpieczniej rozmrażać jedzenie.

Czytaj także:

Jak mrozić grzyby leśne?

Gdy wracamy z grzybobrania, po wstępnym przebraniu grzybów, warto pomyśleć o ich zamrożeniu. Jeśli zastanawiacie się nad tym, czy można mrozić grzyby leśne, odpowiedź brzmi: oczywiście! Jak mrozić grzyby z lasu? Podobnie jak wszystkie inne grzyby, jednak tutaj musimy zwrócić szczególną uwagę na ich dokładne oczyszczenie. W tym przypadku również przydadzą nam się przybory do przechowywania żywności.

Jednak nie każdy grzyb nadaje się do prostego mrożenia. Niektóre z nich wymagają specjalnego przygotowania.

Jak mrozić kurki?

Wiele osób uwielbia kurki za ich wyjątkowy smak. Jak mrozić kurki? W tym przypadku proces jest nieco bardziej skomplikowany. Kurki po mrożeniu potrafią zmienić smak na gorzki. Podpowiemy wam, jak mrozić grzyby kurki, aby nie straciły swojego smaku. Rozwiązaniem jest obróbka termiczna. Przed ich zamrożeniem powinniśmy najpierw je zblanszować. Przyda nam się do tego dość duży garnek i cedzak. Proces blanszowania jest prosty. Wystarczy na około 10 minut zanurzyć grzyby w gorącej wodzie, następnie wystudzić i włożyć do zamrażalnika. Oto jak mrozić kurki grzyby na zimę.

Warto wiedzieć: Jak i co mrozić?

Jak mrozić maślaki?

Maślaki to kolejne z grzybów leśnych, które warto zachować na zimę. Jeśli lubicie zbierać te grzybym pewnie wiecie, jak mrozić maślaki. Jednak nie wszyscy są ekspertami od grzybów. Jak mrozić grzyby maślaki, aby były dobre? Pocieszający jest na pewno fakt, że nie wymagają one przed mrożeniem specjalnej obróbki termicznej. Wystarczy oczyścić je i włożyć do zamrażalki. Jak zamrozić maślaki, a raczej w czym je mrozić? Bardzo dobrze sprawdzi się pojemnik do przechowywania żywności. Dzięki niemu grzyby nie wyschną, a po rozmrożeniu będą równie apetyczne, jak te świeżo zebrane.

Chcesz wiedzieć więcej: Jak mrozić pierogi?

Jak zamrozić rydze?

Jeśli chcecie wiedzieć, jak zamrozić rydze w prawidłowy sposób, to dobrze trafiliście. Tak jak w przypadku kurek, rydze musimy poddać obróbce termicznej, czyli blanszowaniu. Jeśli pominiemy ten krok, po ich rozmrożeniu będzie czekać na nas przykra niespodzianka, w postaci gorzkiego smaku. Grzyby zanurzamy w gorącej wodzie na 5-10 minut, po czym dobrze je osuszamy. Gdy postanowimy zamrozić wilgotne rydze, mogą pokryć się szronem, co wpłynie na ich smak i kształt. Teraz już wiecie, jak mrozić grzyby rydze.

Sprawdź więcej: Jak mrozić szpinak?

Jak mrozić kanie?

Kanie bardzo łatwo pomylić z muchomorem plamistym, wobec czego powinniśmy zachować szczególną ostrożność przy ich zbieraniu. Jeśli nie jesteśmy pewni co do tego, czy jest to kania, czy też nie, lepiej ominąć taki okaz. Ze względu na ich rozmiar i rozłożysty kapelusz, wiele osób może nie wiedzieć, jak mrozić kanie. Możemy zamrozić je w całości (pod warunkiem dostępności miejsca w naszym zamrażalniku) lub podzielić na mniejsze części. Nie ma więc jakiegoś specjalnego sposobu na to, jak mrozić grzyby kanie. Oprócz oczyszczenia nie wymagają one wyjątkowego traktowania.

Grzyby leśne są dużo bardziej aromatyczne niż te, które możemy kupić w sklepie. Warto jest wyruszyć do lasu z atlasem grzybów w ręce i poszukać znakomitych okazów. Jeśli nie jesteśmy pewni czy zebrane przez nas grzyby nadają się do jedzenia, zasięgnijmy porady eksperta. Możemy przynieść zebrane grzyby do stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której otrzymamy odpowiedź, czy zebrane grzyby są jadalne.

Czytaj również: Jak zamrozić podgrzybki?

Jak przygotować grzyby do mrożenia?

Samo umieszczenie grzybów w zamrażalce nie jest całym procesem ich mrożenia. Zatem jak przygotować grzyby do mrożenia?

Musimy zacząć od przebrania grzybów. Robaczywe, nadpsute, zbyt miękkie powinniśmy odrzucić lub przyrządzić od razu. Takie grzyby po mrożeniu będą niesmaczne, a dodatkowo możliwe, że zaczną się psuć jeden od drugiego, jeszcze zanim zdążymy je zamrozić. Tutaj z pomocą przyjdzie nam nóż pojedynczy, który dostępny jest w wielu kompletach przyborów kuchennych. Z obieraczki do warzywmożemy od razu zrezygnować. W przypadku grzybów nie spełni ona swego zadania. Odkrajamy wszystkie nadpsute części grzyba oraz te, które nie wyglądają dobrze.

Kolejno musimy oczyścić grzyby. Robimy to albo szczoteczką, albo - gdy są bardzo zabrudzone - oczyszczamy je pod wodą. Jednak należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ grzyby wchłaniają wodę, która przeszkodzi nam w procesie mrożenia.

Gdy grzyby są dobrze oczyszczone, wykładamy je na ręcznik papierowy lub ściereczkę kuchenną i pozwalamy im porządnie wyschnąć. Może nam się do tego przydać osłonka do żywności,która zapobiegnie dostawaniu się much do grzybów.

Grzyby możemy mrozić w całości lub w kawałkach. Jeśli wolimy grzyby pokrojone, z pewnością przyda nam się krajalnica do warzyw.

Warto wiedzieć:

Jak długo można mrozić grzyby?

Dbając o własne zdrowie, warto wiedzieć, jak długo można mrozić grzyby. Każdy rodzaj żywności można przechowywać tylko przez określony czas. W przypadku grzybów poddanych obróbce termicznej, jest to czas od 6 do nawet 18 miesięcy. Ile można mrozić grzyby surowe? Tutaj czas jest krótszy, ponieważ wynosi od 6 do 8 miesięcy.

Sprawdź także:

Jak mrozić grzyby – surowe czy gotowane?

Po lekturze naszego artykułu będziecie wiedzieć, czy można mrozić grzyby surowe. Co prawda, niektóre rodzaje grzybów wymagają obróbki termicznej, ale nie wszystkie z nich. Dodatkowo grzyby możemy również usmażyć i zamrozić.

Sprawdź też:

Ogólnie nie ma większej różnicy w tym, jak mrozić grzyby surowe czy gotowane. Jedyną różnicą jest to, że grzyby gotowane musimy ostudzić i bardzo dobrze wysuszyć przed zamrożeniem, tak aby po rozmrożeniu mogły w pełni cieszyć nasze kubki smakowe.

Podczas procesu rozmrażania może nam się przydać taca do rozmrażania, która usprawni cały proces.

Czytaj więcej:

Porady dotyczące mrożenia grzybów

Przekonałeś się do mrożenia grzybów? W takim razie poznaj jeszcze kilka zasad, które ułatwią Ci to zadanie! Na początek sprawdź, w czym można mrozić grzyby. Do tego celu świetnie nadają się m.in. pojemniki na żywność plastikowe. Łatwo utrzymać je w czystości i nie zmieniają smaku przechowywanych w nich produktów.

Jakie grzyby można mrozić surowe?

Mrożenie surowych grzybów to najszybszy proces zagospodarowania zbiorów. Świeże grzyby szybko się psują. Jeśli więc nie możemy od razu ich zjeść, a nie mamy czasu na przygotowywanie marynaty, mrożenie sprawdzi się idealnie! 

Jak mrozić surowe grzyby? Wystarczy oczyścić je i przełożyć na tacki, zachowując pomiędzy nimi nieduże odstępy. Potem zamrożone już grzyby zbieramy do pojemników lub woreczków – dzięki temu w lodówce zajmą znacznie mniej miejsca i łatwiej będzie je przechować.

Które gatunki grzybów nie wymagają gotowania przed zamrożeniem? Bezpiecznie mrozimy surowe maślaki, koźlaki, smardze oraz borowiki.

Jak długo gotować grzyby przed zamrożeniem?

Inne niż wymienione gatunki grzybów przed zamrożeniem powinny już zostać obgotowane. Ile gotować grzyby do mrożenia? Przed zamrożeniem grzybów nie musimy gotować do miękkości. Celem gotowania nie jest przygotowanie grzybów do podania na talerz, ale sprawienie, aby nie zgorzkniały w zamrażarce. Nawet twarde gatunki grzybów, które wymagają do pełnego ugotowania ok. 1 godziny, wystarczy podgotować przez ok. 10 minut. Potem możemy je już bezpiecznie mrozić!

Grzyby przeznaczone do mrożenia, zależnie od ich rozmiarów i naszych preferencji, można pozostawić w całości albo pokroić. Krojenie będzie o wiele łatwiejsze, jeśli w tym celu wykorzystamy noże (znajdziesz je w sklepie Tadar). O ich odpowiednią ostrość zadbasz, jeśli zamówisz także niezawodne ostrzałki do noży. Te i inne gadżety kuchenne sprawdzą się również jako prezenty dla miłośnika gotowania.

Czytaj także:

Czy grzyby do mrożenia się myje?

Kiedy zastanawiasz się jak się mrozić grzyby, być może szukasz też odpowiedzi na pytanie, czy myć grzyby przed mrożeniem. Jeśli planujemy mrożenie grzybów surowych, nie powinno się ich myć. Przesiąknięte wodą po rozmrożeniu i ugotowaniu zmienią się w nieapetyczną papkę. 

Nie oznacza to jednak, że powinieneś mrozić grzyby dokładnie w takim stanie, w jakim przyniesiesz je z lasu! Wszystkie okazy oczyść na sucho za pomocą miękkiej ściereczki albo szczoteczki.

Czytaj także:

Czy solić grzyby przed zamrożeniem?

Czy przygotowanie grzybów do mrożenia obejmuje też ich posolenie? Mrożenie grzybów surowych nie wymaga takich zabiegów. Po prostu oczyść trzonki i kapelusze, a potem umieść je w zamrażarce. 

Jeśli z kolei przed mrożeniem obgotowujesz grzyby, do wody możesz dodać sól, a nawet inne przyprawy. Dzięki temu grzyby będą już wstępnie przygotowane do smażenia lub gotowania po rozmrożeniu! Pamiętaj jednak, że gotowanie grzybów w wodzie bez żadnych dodatków również jest poprawne – spokojnie korzystaj więc z tej metody, jeśli to właśnie ona wydaje Ci się bardziej odpowiednia!