Jak mrozi膰 szpinak?

Jak mrozi膰 szpinak?
Jak mrozi膰 szpinak? Nale偶y najpierw zadba膰 o to, by warzywo dok艂adnie umy膰. Pami臋tajmy, by ka偶dy listek zosta艂 dobrze oczyszczony. Podzielmy szpinak na ma艂e porcje. Przechowywanie 偶ywno艣ci w mniejszych pojemniczkach to wygodniejsza i bardziej ekologiczna opcja, poniewa偶 podczas gotowania mo偶emy od razu zu偶y膰 ca艂膮 zawarto艣膰 konkretnego woreczka czy foremki. Nie zostawiamy nic na p贸藕niej, wi臋c nie marnujemy jedzenia.
Warto przeczyta膰:
Jak zamrozi膰 szpinak na zim臋, by m贸c go potem wykorzysta膰 do r贸偶nych da艅? Nie zapomnijmy o tym, 偶e szpinak mo偶emy przygotowa膰 do zamro偶enia w r贸偶norodnych formach: od wersji pur茅e po ca艂e li艣cie. Zastan贸wmy si臋 wi臋c, w jakiej postaci zamrozimy to warzywo.
Jak mrozi膰 szpinak z ogr贸dka? Przede wszystkim powinni艣my dokona膰 selekcji ju偶 na etapie zbierania go z grz膮dki. Wybierajmy tylko m艂ode, niewielkie li艣cie. Powinny by膰 te偶 pozbawione plam. W trakcie przygotowywania szpinaku do zamro偶enia nale偶y pozby膰 si臋 艂odyg. Niekt贸rzy zastanawiaj膮 si臋, jak si臋 mrozi szpinak, by zachowa艂 sw贸j kolor czy j臋drno艣膰. Ot贸偶 warunkiem sukcesu jest blanszowanie.
Poni偶ej przedstawiamy metody na to, jak zamrozi膰 szpinak.
Czytaj tak偶e:
Jak mrozi膰 szpinak 艣wie偶y?
Wielu mi艂o艣nik贸w warzyw sezonowych zastanawia si臋, jak mrozi膰 szpinak 艣wie偶y. Przede wszystkim nale偶y pami臋ta膰, by dok艂adnie go umy膰, a do mro偶enia wybiera膰 mniejsze listki. Grubych 艂odyg pozb臋dziemy si臋 za pomoc膮 no偶a pojedynczego. Zanim zajmiemy si臋 obr贸bk膮 warzywa, przyda si臋 nam os艂onka do 偶ywno艣ci albo folia aluminiowa do przykrycia, by zabezpieczy膰 szpinak np. przed owadami.
Chc膮c zachowa膰 walory smakowe, kolor, a tak偶e w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze 艣wie偶ego szpinaku, warto pami臋ta膰 o blanszowaniu. Blanszowanie nale偶y przeprowadzi膰 w贸wczas, gdy planujemy przechowywa膰 szpinak przez wi臋cej ni偶 14 dni. Kolejne kroki, jak zamrozi膰 szpinak s膮 proste. Warzywo blendujemy, siekamy lub zamra偶amy ca艂e li艣cie.
Polecamy r贸wnie偶:
Jak mrozi膰 szpinak nowozelandzki?
Szpinak nowozelandzki od tego tradycyjnego r贸偶ni si臋 wygl膮dem oraz sposobem uprawy. Warzywo to ma li艣cie w kszta艂cie poszarpanej strza艂ki. Jak mrozi膰 szpinak nowozelandzki? Odpowied藕 jest banalna. Je艣li mamy do dyspozycji szpinak nowozelandzki, stosujemy te same wskaz贸wki, jak by艣my mieli mrozi膰 szpinak tradycyjny. Ro艣lina mo偶e zosta膰 zamro偶ona w ca艂o艣ci, w wersji posiekanej lub pur茅e.
Szpinak nowozelandzki wykorzystuje si臋 do tych samych potraw, co zwyk艂y szpinak. Dlatego cz臋sto jest po prostu zamiennikiem tradycyjnej odmiany.
Czytaj te偶:
Jak mrozi膰 szpinak w li艣ciach, a jak rozdrobniony?
Uwielbiacie nale艣niki albo pierogi ze szpinakiem? Koniecznie zamro藕cie je w wersji zblendowanej lub rozdrobnionej. Jak mrozi膰 szpinak rozdrobniony? Najpierw dok艂adnie oczyszczamy li艣cie, nast臋pnie mo偶na zblendowa膰 je na jednolit膮 mas臋 lub pokroi膰 na krajalnicy do warzyw, albo posieka膰 na desce kuchennej i umie艣ci膰 w pojemnikach do przechowywania 偶ywno艣ci. Mo偶emy te偶 wykorzysta膰 do tego foremki, a po zamro偶eniu prze艂o偶y膰 kawa艂ki szpinaku do woreczk贸w do mro偶enia.
Mi艂o艣nikom makaron贸w i omlet贸w z dodatkiem szpinaku, polecamy zamro偶enie tego warzywa w ca艂o艣ci. Jak mrozi膰 szpinak w li艣ciach? Po umyciu i pozbyciu si臋 ogonk贸w, warzywo nale偶y zblanszowa膰 – spos贸b blanszowania przedstawiamy w dalszej cz臋艣ci artyku艂u.
Szpinak jest na tyle 艂atwy w oczyszczeniu, 偶e nie musimy u偶ywa膰 do tego obieraczki do warzyw.
Czytaj r贸wnie偶:
Jak przygotowa膰 szpinak do mro偶enia?
Zasady dotycz膮cego tego, jak przygotowa膰 szpinak do mro偶enia, przedstawili艣my powy偶ej. Aby odpowiednio przeprowadzi膰 t臋 czynno艣膰, nie mo偶na zapomnie膰 o blanszowaniu szpinaku do mro偶enia, kt贸re polega na umieszczeniu go na 3 minuty w garnku we wrz膮tku, a nast臋pnie wy艂owieniu szpinaku za pomoc膮 narz臋dzi z kompletu przybor贸w kuchennych i przelaniu go zimn膮 wod膮. Dzi臋ki temu zachowamy sk艂adniki od偶ywcze w warzywie.
Przygotowanie szpinaku do mro偶enia po blanszowaniu wi膮偶e si臋 r贸wnie偶 z konieczno艣ci膮 ca艂kowitego wystudzenia warzywa. Trzeba pami臋ta膰, by przed prze艂o偶eniem szpinaku do mro偶enia do pojemniczk贸w, by艂 on ca艂kowicie zimny. Mro偶ony szpinak mo偶na przechowywa膰 w zamra偶arce nawet rok. Gdy b臋dziemy mie膰 ochot臋 na szpinak, wystarczy wrzuci膰 go na patelni臋 lub na tac臋 do rozmra偶ania.
Szpinak mo偶e przyda膰 si臋 jako dodatek do pierog贸w, nale艣nik贸w, makaron贸w, omlet贸w i wielu smacznych potraw.
Polecamy:
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej