Jak oczyścić grzyby i w czym je przechowywać?
Warto wiedzieć, że… – grzybowe przykazania
Bardzo ważny jest czas, w jakim zajmiesz się zebranymi grzybami. Świeże grzyby mają tendencję do szybkiego psucia się, zwłaszcza gdy leżą poza lodówką. Mierz więc siły na zamiary, aby nic się nie zmarnowało. Pełne kosze grzybów dają wiele przyjemności, ale im ich więcej, tym bardziej pracowite będzie całe twoje popołudnie. Dlaczego? Przyjęło się, że aby przygotować grzyby do przechowywania lub jedzenia nie należy przekraczać jednej doby od zebrania. Nawet ugotowane dania z grzybami powinny zostać jak najszybciej zjedzone, gdyż nie powinno się ich wielokrotnie podgrzewać. Co więc zrobić? Każdy gatunek grzyba ma inne wymagania. Najpierw zatem je sortujemy, a potem przechodzimy do czyszczenia!
Czyszczenie grzybów – jak zrobić to dobrze?
Nie ma jednego, właściwego sposobu czyszczenia grzybów. Tymi, które mają na świeżo trafić do jedzenia lub mrożenia, trzeba zając się inaczej. Jeśli zamierzasz je zamarynować lub ususzyć, także musisz podjąć inne kroki. Podejdź do tego na spokojnie, czyli podobnie jak do samego grzybobrania. Najważniejsze wskazówki na różne sytuacje znajdziesz oczywiście na naszym blogu (a w tym wypadku poniżej).
CZYSZCZENIE GRZYBÓW DO ZAMROŻENIA LUB JEDZENIA:
- Zaopatrz się w foliowe rękawiczki dla zachowania higieny czyszczenia (mogą być też takie cienkie lateksowe i dające możliwość precyzyjnych ruchów).
- Przesyp grzyby do cedzaka lub durszlaka i spłucz je pod bieżącą wodą z zabrudzeń (takich grzybów nie powinno się moczyć w wodzie, gdyż szybko tracą wtedy sprężystość).
- Pozostałe po myciu zanieczyszczenia usuń dokładnie nożykiem.
- Osusz całkowicie zmoczone grzyby (przecierając delikatną ściereczką lub z pomocą ręczników papierowych).
- Obejrzyj grzyby pod kątem zepsutych miejsc i wykrój je.
- Pozbądź się spodniego kawałka nóżki każdego z grzybów.
CZYSZCZENIE GRZYBÓW PRZEZNACZONYCH DO SUSZENIA:
- Załóż foliowe rękawiczki lub cienkie lateksowe (m.in. dlatego, że nie zabrudzisz dzięki nim dłoni podczas pracy).
- Zacznij od osuszenia grzybów ściereczką lub papierowym ręcznikiem z rosy i wilgoci lasu.
- Z pomocą nożyka pozbądź się wszelkiego mchu, gałązek i innych zanieczyszczeń.
- Odkrój spód nóżki oraz obejrzyj grzyby pod kątem zepsutych fragmentów, które dokładnie wykrój.
UWAGA!!! Grzyby przeznaczone na suszenie nie powinny być myte, ani nawet płukane!
JAK OCZYŚCIĆ KURKI?
- Pozbądź się z nich wszystkich strzępków mchu, igieł, listków i innych pamiątek z lasu (możesz do tego użyć nożyka lub pędzelka).
- Oczyszczone kurki przełóż do miski, posyp solą i zalej wrzątkiem (grzyby będą się dzięki temu unosić, a piasek skryty w blaszkach opadnie na dno).
- Odstaw tak napełnioną miskę na kilka minut i mniej więcej co minutę zamieszaj zawartość.
- Do wyłowienia kurek np. na sos użyj szumówki, czyli mówiąc prościej domowej łyżki cedzakowej.
Czyszczenie grzybów w wodzie z solą
Świetnym sposobem na czyszczenie grzybów jest zanurzenie ich w solance. Wykorzystanie tej metody pozwala w kilka sekund oddzielić zanieczyszczenia takie jak piasek albo źdźbła traw od trzonków i kapeluszy.
Czyszczenie grzybów w wodzie z solą sprawdzi się także wtedy, gdy chcesz szybko dowiedzieć się, czy grzyby są robaczywe i skutecznie pozbyć się nieproszonych gości. Maślaki oraz grzyby robaczywe wymagają dłuższego moczenia w solance. W tym przypadku zanurz grzyby w zimnej wodzie z solą i pozostaw na minimum 1 godzinę.
Solanka ułatwia wreszcie przyrządzanie maślaków. Wymoczone w wodzie z solą tracą swój charakterystyczny śluz – ich obieranie i krojenie będzie więc później znacznie łatwiejsze.
Jak czyścić grzyby w wodzie z solą? Przydadzą Ci się większe miski. Wlej do nich wodę i dosyp sporo soli. W roztworze zanurz grzyby. Jeśli zależy Ci jedynie na tym, by pozbyć się zanieczyszczeń, zanurz grzyby na kilka sekund we wrzątku. Następnie dokładnie przepłucz grzyby pod bieżącą wodą.
Czytaj także:
Jak mrozić grzyby? Porady i wskazówki
Wszystko pójdzie dobrze, jeśli zapamiętasz, że… nie mrozi się surowych grzybów. Dlaczego? Mogą się połamać. Zamrożone w ten sposób kurki staną się gorzkie. Podobnie rydze. Co zatem zrobić? Masz dwie możliwości. Oczyszczone po grzybobraniu okazy zaleca się w takim wypadku:
- podsmażyć na patelni z pomocą masła lub oleju (gdy wystygną, można włożyć je do pojemnika i schować w zamrażalniku),
- poddusić w garnku z pokrywką (kroi się je na mniejsze kawałki, co jakiś czas podlewa wodą, soli i poddusza na małym ogniu, aż staną się miękkie – do zamrażalnika wkłada się je oczywiście, gdy są już zimne oraz np. z użyciem specjalnych i szczelnych woreczków do mrożenia).
WARTO WIEDZIEĆ…
Istnieją grzyby, które można mrozić na surowo (oczywiście po uprzednim i dokładnym oczyszczeniu). Są to tzw. gatunki rurkowe, do których należą: podgrzybki, koźlaki i borowiki. Nic się jednak nie stanie, gdy zdecydujesz się jednak wcześniej je poddusić lub podsmażyć na tłuszczu.
Ile mogą leżeć grzyby w zamrażarce?
Mrożenie to świetny sposób, by na dłużej zachować walory smakowe i aromat świeżych grzybów. Zanim jednak woreczki lub pojemniki na żywność wypełnione grzybami umieścisz w zamrażarce, oznacz każdy z nich datą. Dlaczego? Tak jak i inne produkty spożywcze, również grzyby nie mogą leżeć w zamrażarce zbyt długo!
Ile czasu mogą być mrożone grzyby? To zależy od sposobu mrożenia. Jeśli zamroziłeś surowe grzyby, przechowuj je maksymalnie przez okres 6 miesięcy. Ile można trzymać grzyby w zamrażarce, jeśli wcześniej usmażyłeś je lub obgotowałeś? W tym przypadku Twoje zbiory będą nadawały się do zjedzenia nawet po upływie roku!
Wiedza o tym, jak długo mogą być mrożone grzyby to jednak nie wszystko! Pamiętaj też, że raz rozmrożonych grzybów nie wolno mrozić ponownie – po wyjęciu z zamrażarki trzeba już je zużyć!
Marynowanie – sposób na przechowywanie grzybów
Marynowane grzybki mają wyjątkowy i bardzo intensywny smak. Przyjemnie jest otworzyć słoiczek z takimi wspomnieniami letniego grzybobrania. W środku zimy, podczas jesiennych chłodów, a nawet gdy wiosna coraz śmielej zagląda do kuchni przez świeżo umyte okno. Marynowanie to bardzo trwały i skuteczny sposób przechowywania grzybów. Warto więc wiedzieć, jak się do tego zabrać. Po pierwsze, marynuje się jedynie kapelusze. Po drugie, tak jak do suszenia najlepiej używać największych okazów, tak tutaj bardziej sprawdzą się te małe. W kwestii oczyszczania postępuj tak, jak z grzybami do jedzenia. Następnie:
- Podgotuj grzyby przez krótki czas w wodzie z solą
- Zrób zalewę octową, gotując w osobnym garnku 3 szklanki wody na każdą szklankę octu, łyżkę soli, 3 łyżki cukru, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 8 ziaren niezmielonego pieprzu, 2 łyżeczki gorczycy, cebulę (drobno posiekaną)
- Przełóż grzybki do przygotowanych na tę okazję słoiczków
- Uzupełnij całość, zalewając wywarem octowym do całkowitego zanurzenia wszystkich kapeluszy
- Zakręć lub zamknij szczelnie i ustaw w spiżarni (lub schowaj do szafki z zapasami w swojej kuchni)
Grzyby marynowane – jak długo przechowywać?
Jak długo można przechowywać grzyby w słoiku? Przyjmuje się, że marynowane grzybki powinieneś zjeść w ciągu roku od przyrządzenia. Często jednak w spiżarniach i kuchennych szafkach znaleźć można przetwory przygotowane nawet 2-3 lata wcześniej! Co zrobić w takiej sytuacji? Jeśli przetwory z grzybów nie mają wyraźnych oznak pleśni i zepsucia, najprawdopodobniej nadal są zdatne do spożycia. Długie przechowywanie nie jest jednak zalecane – grzyby z czasem tracą część swoich walorów smakowych. Stają się też mniej aromatyczne.
Czytaj także:
Jak przechowywać suszone grzyby?
Sprawa jest bardzo prosta. Suszone grzyby znacznie zmniejszają swoją objętość i ciężar. Pozbycie się z nich wody sprawia, że mogą być przechowywane bardzo długo. Jedyne, o co trzeba w takim wypadku zadbać, to brak dopływu powietrza, który może stopniowo przynieść wilgoć. Tak właśnie tworzy się pleśń. Rozwiązanie jest proste – szczelny, szklany słoik. Nie ważne jak duży i w jakim kształcie. Możesz nawet podzielić swoje zbiory z grzybobrania na kilka słoików. Świetnie sprawdzą się te z gumową uszczelką i klipsem.
Jak długo można przechowywać grzyby?
Suszone grzyby należą do tych rodzajów żywności, po które można sięgać latami. Jeśli odpowiednio je przechowasz, smakiem grzybów będziesz cieszył się nawet po 2-3 latach! Czy suszone grzyby mogą się zepsuć? Niestety, tak. Winowajcą będzie nieodpowiednie przechowywanie grzybów. Jeśli włożysz je np. do bawełnianych siatek, dopływ powietrza (i wilgoci) doprowadzi do szybszego zepsucia się grzybów. Popsuć mogą się także przechowywane w plastikowych woreczkach – w takich warunkach grzyby szybko pleśnieją.
Co więc zrobić? Do przechowywania suszonych grzybów najlepiej sprawdzają się pojemniki na żywność szklane, drewniane pudełka oraz metalowe puszki. Jeśli w domu masz pojemniki na żywność plastikowe, słoiki albo pojemniki ceramiczne, w nich również przechowasz suszone grzyby. Najważniejsze jest, aby wybrane opakowania były szczelne i nie przepuszczały powietrza! Dla lepszej ochrony grzybów przed wilgocią, na dno każdego pojemnika wsyp cienką warstwę ryżu.
Czytaj także:
- Jak suszyć grzyby — nie tylko w piekarniku
- Zupa grzybowa z mrożonych grzybów – jak ją przygotować?
- Apetyczne inspiracje – dania z grzybów
Ile grzyby mogą leżeć w lodówce?
Po grzybobraniu wróciłeś do domu z koszami pełnymi zbiorów, ale nie masz czasu od razu się nimi zająć? Być może zastanawiasz się więc, czy grzyby można trzymać w lodówce? Tak, ale krótko. Świeże grzyby przejrzyj, posortuj i ugotuj (lub zamroź) w ciągu maksymalnie 2 dni. Do ich przechowywania w lodówce świetnie sprawdzają się szklane pojemniki, miski albo po prostu garnki pojedyncze. Pojemniki z grzybami przykryj czystą ściereczką.
Jak przechowywać grzyby w lodówce? Nie myj zbiorów i nie oczyszczaj ich. Włóż grzyby do lodówki dokładnie w takim stanie, w jakim przyniosłeś je z lasu! Nie umieszczaj jednak grzybów w pojemniku na warzywa – jest w nim zbyt wilgotno. Grzyby przechowuj po prostu na półce w lodówce.
Jak przechowywać kurki w lodówce? Z tymi popularnymi grzybami postępuj tak, jak z każdym innym gatunkiem. Jeśli przyniosłeś je z lasu, nieoczyszczone rozłóż na tacce lub włóż do pojemnika i przykryj ściereczką. Kurki ze sklepu wyjmij z ewentualnej folii i przechowuj tak, jak leśne grzyby.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej