Jak oczyścić grzyby i w czym je przechowywać?
Warto wiedzieć, że… – grzybowe przykazania
Bardzo ważny jest czas, w jakim zajmiesz się zebranymi grzybami. Świeże grzyby mają tendencję do szybkiego psucia się, zwłaszcza gdy leżą poza lodówką. Mierz więc siły na zamiary, aby nic się nie zmarnowało. Pełne kosze grzybów dają wiele przyjemności, ale im ich więcej, tym bardziej pracowite będzie całe twoje popołudnie. Dlaczego? Przyjęło się, że aby przygotować grzyby do przechowywania lub jedzenia nie należy przekraczać jednej doby od zebrania. Nawet ugotowane dania z grzybami powinny zostać jak najszybciej zjedzone, gdyż nie powinno się ich wielokrotnie podgrzewać. Co więc zrobić? Każdy gatunek grzyba ma inne wymagania. Najpierw zatem je sortujemy, a potem przechodzimy do czyszczenia!
Czyszczenie grzybów – jak zrobić to dobrze?
Nie ma jednego, właściwego sposobu czyszczenia grzybów. Tymi, które mają na świeżo trafić do jedzenia lub mrożenia, trzeba zając się inaczej. Jeśli zamierzasz je zamarynować lub ususzyć, także musisz podjąć inne kroki. Podejdź do tego na spokojnie, czyli podobnie jak do samego grzybobrania. Najważniejsze wskazówki na różne sytuacje znajdziesz oczywiście na naszym blogu (a w tym wypadku poniżej).
CZYSZCZENIE GRZYBÓW DO ZAMROŻENIA LUB JEDZENIA:
- Zaopatrz się w foliowe rękawiczki dla zachowania higieny czyszczenia (mogą być też takie cienkie lateksowe i dające możliwość precyzyjnych ruchów).
- Przesyp grzyby do cedzaka lub durszlaka i spłucz je pod bieżącą wodą z zabrudzeń (takich grzybów nie powinno się moczyć w wodzie, gdyż szybko tracą wtedy sprężystość).
- Pozostałe po myciu zanieczyszczenia usuń dokładnie nożykiem.
- Osusz całkowicie zmoczone grzyby (przecierając delikatną ściereczką lub z pomocą ręczników papierowych).
- Obejrzyj grzyby pod kątem zepsutych miejsc i wykrój je.
- Pozbądź się spodniego kawałka nóżki każdego z grzybów.
CZYSZCZENIE GRZYBÓW PRZEZNACZONYCH DO SUSZENIA:
- Załóż foliowe rękawiczki lub cienkie lateksowe (m.in. dlatego, że nie zabrudzisz dzięki nim dłoni podczas pracy).
- Zacznij od osuszenia grzybów ściereczką lub papierowym ręcznikiem z rosy i wilgoci lasu.
- Z pomocą nożyka pozbądź się wszelkiego mchu, gałązek i innych zanieczyszczeń.
- Odkrój spód nóżki oraz obejrzyj grzyby pod kątem zepsutych fragmentów, które dokładnie wykrój.
UWAGA!!! Grzyby przeznaczone na suszenie nie powinny być myte, ani nawet płukane!
JAK OCZYŚCIĆ KURKI?
- Pozbądź się z nich wszystkich strzępków mchu, igieł, listków i innych pamiątek z lasu (możesz do tego użyć nożyka lub pędzelka).
- Oczyszczone kurki przełóż do miski, posyp solą i zalej wrzątkiem (grzyby będą się dzięki temu unosić, a piasek skryty w blaszkach opadnie na dno).
- Odstaw tak napełnioną miskę na kilka minut i mniej więcej co minutę zamieszaj zawartość.
- Do wyłowienia kurek np. na sos użyj szumówki, czyli mówiąc prościej domowej łyżki cedzakowej.
Czyszczenie grzybów w wodzie z solą
Świetnym sposobem na czyszczenie grzybów jest zanurzenie ich w solance. Wykorzystanie tej metody pozwala w kilka sekund oddzielić zanieczyszczenia takie jak piasek albo źdźbła traw od trzonków i kapeluszy.
Czyszczenie grzybów w wodzie z solą sprawdzi się także wtedy, gdy chcesz szybko dowiedzieć się, czy grzyby są robaczywe i skutecznie pozbyć się nieproszonych gości. Maślaki oraz grzyby robaczywe wymagają dłuższego moczenia w solance. W tym przypadku zanurz grzyby w zimnej wodzie z solą i pozostaw na minimum 1 godzinę.
Solanka ułatwia wreszcie przyrządzanie maślaków. Wymoczone w wodzie z solą tracą swój charakterystyczny śluz – ich obieranie i krojenie będzie więc później znacznie łatwiejsze.
Jak czyścić grzyby w wodzie z solą? Przydadzą Ci się większe miski. Wlej do nich wodę i dosyp sporo soli. W roztworze zanurz grzyby. Jeśli zależy Ci jedynie na tym, by pozbyć się zanieczyszczeń, zanurz grzyby na kilka sekund we wrzątku. Następnie dokładnie przepłucz grzyby pod bieżącą wodą.
Czytaj także:
Jak mrozić grzyby? Porady i wskazówki
Wszystko pójdzie dobrze, jeśli zapamiętasz, że… nie mrozi się surowych grzybów. Dlaczego? Mogą się połamać. Zamrożone w ten sposób kurki staną się gorzkie. Podobnie rydze. Co zatem zrobić? Masz dwie możliwości. Oczyszczone po grzybobraniu okazy zaleca się w takim wypadku:
- podsmażyć na patelni z pomocą masła lub oleju (gdy wystygną, można włożyć je do pojemnika i schować w zamrażalniku),
- poddusić w garnku z pokrywką (kroi się je na mniejsze kawałki, co jakiś czas podlewa wodą, soli i poddusza na małym ogniu, aż staną się miękkie – do zamrażalnika wkłada się je oczywiście, gdy są już zimne oraz np. z użyciem specjalnych i szczelnych woreczków do mrożenia).
WARTO WIEDZIEĆ…
Istnieją grzyby, które można mrozić na surowo (oczywiście po uprzednim i dokładnym oczyszczeniu). Są to tzw. gatunki rurkowe, do których należą: podgrzybki, koźlaki i borowiki. Nic się jednak nie stanie, gdy zdecydujesz się jednak wcześniej je poddusić lub podsmażyć na tłuszczu.
Ile mogą leżeć grzyby w zamrażarce?
Mrożenie to świetny sposób, by na dłużej zachować walory smakowe i aromat świeżych grzybów. Zanim jednak woreczki lub pojemniki na żywność wypełnione grzybami umieścisz w zamrażarce, oznacz każdy z nich datą. Dlaczego? Tak jak i inne produkty spożywcze, również grzyby nie mogą leżeć w zamrażarce zbyt długo!
Ile czasu mogą być mrożone grzyby? To zależy od sposobu mrożenia. Jeśli zamroziłeś surowe grzyby, przechowuj je maksymalnie przez okres 6 miesięcy. Ile można trzymać grzyby w zamrażarce, jeśli wcześniej usmażyłeś je lub obgotowałeś? W tym przypadku Twoje zbiory będą nadawały się do zjedzenia nawet po upływie roku!
Wiedza o tym, jak długo mogą być mrożone grzyby to jednak nie wszystko! Pamiętaj też, że raz rozmrożonych grzybów nie wolno mrozić ponownie – po wyjęciu z zamrażarki trzeba już je zużyć!
Marynowanie – sposób na przechowywanie grzybów
Marynowane grzybki mają wyjątkowy i bardzo intensywny smak. Przyjemnie jest otworzyć słoiczek z takimi wspomnieniami letniego grzybobrania. W środku zimy, podczas jesiennych chłodów, a nawet gdy wiosna coraz śmielej zagląda do kuchni przez świeżo umyte okno. Marynowanie to bardzo trwały i skuteczny sposób przechowywania grzybów. Warto więc wiedzieć, jak się do tego zabrać. Po pierwsze, marynuje się jedynie kapelusze. Po drugie, tak jak do suszenia najlepiej używać największych okazów, tak tutaj bardziej sprawdzą się te małe. W kwestii oczyszczania postępuj tak, jak z grzybami do jedzenia. Następnie:
- Podgotuj grzyby przez krótki czas w wodzie z solą
- Zrób zalewę octową, gotując w osobnym garnku 3 szklanki wody na każdą szklankę octu, łyżkę soli, 3 łyżki cukru, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 8 ziaren niezmielonego pieprzu, 2 łyżeczki gorczycy, cebulę (drobno posiekaną)
- Przełóż grzybki do przygotowanych na tę okazję słoiczków
- Uzupełnij całość, zalewając wywarem octowym do całkowitego zanurzenia wszystkich kapeluszy
- Zakręć lub zamknij szczelnie i ustaw w spiżarni (lub schowaj do szafki z zapasami w swojej kuchni)
Grzyby marynowane – jak długo przechowywać?
Jak długo można przechowywać grzyby w słoiku? Przyjmuje się, że marynowane grzybki powinieneś zjeść w ciągu roku od przyrządzenia. Często jednak w spiżarniach i kuchennych szafkach znaleźć można przetwory przygotowane nawet 2-3 lata wcześniej! Co zrobić w takiej sytuacji? Jeśli przetwory z grzybów nie mają wyraźnych oznak pleśni i zepsucia, najprawdopodobniej nadal są zdatne do spożycia. Długie przechowywanie nie jest jednak zalecane – grzyby z czasem tracą część swoich walorów smakowych. Stają się też mniej aromatyczne.
Czytaj także:
Jak przechowywać suszone grzyby?
Sprawa jest bardzo prosta. Suszone grzyby znacznie zmniejszają swoją objętość i ciężar. Pozbycie się z nich wody sprawia, że mogą być przechowywane bardzo długo. Jedyne, o co trzeba w takim wypadku zadbać, to brak dopływu powietrza, który może stopniowo przynieść wilgoć. Tak właśnie tworzy się pleśń. Rozwiązanie jest proste – szczelny, szklany słoik. Nie ważne jak duży i w jakim kształcie. Możesz nawet podzielić swoje zbiory z grzybobrania na kilka słoików. Świetnie sprawdzą się te z gumową uszczelką i klipsem.
Jak długo można przechowywać grzyby?
Suszone grzyby należą do tych rodzajów żywności, po które można sięgać latami. Jeśli odpowiednio je przechowasz, smakiem grzybów będziesz cieszył się nawet po 2-3 latach! Czy suszone grzyby mogą się zepsuć? Niestety, tak. Winowajcą będzie nieodpowiednie przechowywanie grzybów. Jeśli włożysz je np. do bawełnianych siatek, dopływ powietrza (i wilgoci) doprowadzi do szybszego zepsucia się grzybów. Popsuć mogą się także przechowywane w plastikowych woreczkach – w takich warunkach grzyby szybko pleśnieją.
Co więc zrobić? Do przechowywania suszonych grzybów najlepiej sprawdzają się pojemniki na żywność szklane, drewniane pudełka oraz metalowe puszki. Jeśli w domu masz pojemniki na żywność plastikowe, słoiki albo pojemniki ceramiczne, w nich również przechowasz suszone grzyby. Najważniejsze jest, aby wybrane opakowania były szczelne i nie przepuszczały powietrza! Dla lepszej ochrony grzybów przed wilgocią, na dno każdego pojemnika wsyp cienką warstwę ryżu.
Czytaj także:
- Jak suszyć grzyby — nie tylko w piekarniku
- Zupa grzybowa z mrożonych grzybów – jak ją przygotować?
- Apetyczne inspiracje – dania z grzybów
Ile grzyby mogą leżeć w lodówce?
Po grzybobraniu wróciłeś do domu z koszami pełnymi zbiorów, ale nie masz czasu od razu się nimi zająć? Być może zastanawiasz się więc, czy grzyby można trzymać w lodówce? Tak, ale krótko. Świeże grzyby przejrzyj, posortuj i ugotuj (lub zamroź) w ciągu maksymalnie 2 dni. Do ich przechowywania w lodówce świetnie sprawdzają się szklane pojemniki, miski albo po prostu garnki pojedyncze. Pojemniki z grzybami przykryj czystą ściereczką.
Jak przechowywać grzyby w lodówce? Nie myj zbiorów i nie oczyszczaj ich. Włóż grzyby do lodówki dokładnie w takim stanie, w jakim przyniosłeś je z lasu! Nie umieszczaj jednak grzybów w pojemniku na warzywa – jest w nim zbyt wilgotno. Grzyby przechowuj po prostu na półce w lodówce.
Jak przechowywać kurki w lodówce? Z tymi popularnymi grzybami postępuj tak, jak z każdym innym gatunkiem. Jeśli przyniosłeś je z lasu, nieoczyszczone rozłóż na tacce lub włóż do pojemnika i przykryj ściereczką. Kurki ze sklepu wyjmij z ewentualnej folii i przechowuj tak, jak leśne grzyby.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej