Jak zamrozi膰 podgrzybki?

Porady 2.10.2021

Czy mo偶na zamrozi膰 podgrzybki?

Podgrzybki to grzyby, kt贸re jak najbardziej mo偶na zamrozi膰. Czy jednak przed mro偶eniem trzeba podda膰 je obr贸bce termicznej? Czy mo偶na mrozi膰 surowe podgrzybki? Tak, mo偶emy je mrozi膰 na r贸偶ne sposoby - zar贸wno na surowo, jak i po poddaniu obr贸bce cieplnej.  

Warto przeczyta膰: Jak przechowywa膰 mas艂o?

Jedn膮 z metod obr贸bki termicznej jest blanszowanie grzyb贸w. Proces ten om贸wimy w dalszej cz臋艣ci artyku艂u. Wiemy ju偶, czy mo偶na zamrozi膰 podgrzybki. Teraz sprawd藕my, jak to zrobi膰.

Czytaj tak偶e:

Jak mrozi膰 podgrzybki?

Wyja艣nijmy teraz, jak zamrozi膰 podgrzybki. Podgrzybki trzeba umie艣ci膰 w uprzednio przygotowanym wrz膮tku na oko艂o 3 minuty, a nast臋pnie wy艂owi膰 i odcedzi膰 za pomoc膮, np. cedzaka z kompletu przybor贸w kuchennych. Teraz musimy zadba膰 o to, by grzyby wysch艂y. Nie wolno zamra偶a膰 mokrych grzyb贸w.

Sprawd藕 te偶:

Je偶eli decydujemy si臋 na zamro偶enie grzyb贸w na surowo, po wcze艣niejszym posiekaniu ich na kawa艂ki, rozk艂adamy je na tacy wy艂o偶onej foli膮 aluminiow膮, wk艂adamy na kilka godzin do zamra偶arki, a nast臋pnie wyjmujemy i dzielimy na paczki.

Umieszczamy je w pojemniku do przechowywania 偶ywno艣ci, a nast臋pnie dok艂adnie go oznaczamy. Wpisujemy dat臋 zapakowania oraz gatunek grzyba.

Polecamy:

Dbajmy o odpowiednie przechowywanie 偶ywno艣ci w zamra偶arce. Aby grzyby zachowa艂y 艣wie偶o艣膰, nie powinny mie膰 dost臋pu do powietrza, dlatego najlepiej umie艣ci膰 je w specjalnych woreczkach do mro偶enia. Warto uprzednio odpowiednio poporcjowa膰 grzyby, by w jednym woreczku znajdowa艂o si臋 30-50 dag.

Sprawd藕 r贸wnie偶:

Mro偶enie podgrzybk贸w – co jeszcze musisz wiedzie膰?

Przygotowuj膮c podgrzybki do mro偶enia, warto od razu pokroi膰 je na takie kawa艂ki, kt贸re b臋dziemy mogli natychmiast po wyj臋ciu z zamra偶arki wykorzysta膰 do przygotowania ulubionych potraw. Z tego powodu warto oczy艣ci膰 je i obra膰 ich n贸偶ki z wykorzystaniem obieraczki do warzyw. Nast臋pnie mo偶emy pokroi膰 je na plastry no偶em pojedynczym na desce kuchennej lub przyspieszy膰 t臋 prac臋, u偶ywaj膮c do tego krajalnicy do warzyw.

Polecamy: Jak oczy艣ci膰 grzyby i w czym je przechowywa膰?

Mro偶enie podgrzybk贸w zawsze powinni艣my zacz膮膰 od selekcji grzyb贸w. Odrzucamy okazy, kt贸re s膮 mi臋kkie czy robaczywe. Do zamro偶enia wybieramy grzyby zdrowe, pozbawione uszkodze艅. Zamrozi膰 grzyby powinni艣my tego samego dnia. W czasie ich przygotowywania warto je przykry膰 os艂onk膮 do 偶ywno艣ci.

Dowiedz si臋 wi臋cej:

Podgrzybki mro偶one po wyj臋ciu z zamra偶alnika mo偶emy bezpo艣rednio wrzuci膰 na patelni臋 lub do garnka.

Mro偶enie grzyb贸w podgrzybk贸w mo偶e odbywa膰 si臋 w zwyk艂ej zamra偶arce, obowi膮zkowo w temperaturze minimum -18 st. Celsjusza. Czas przechowywania grzyb贸w w zamra偶alniku wynosi oko艂o 6-8 miesi臋cy. Po rozmro偶eniu nie wolno ich na nowo zamra偶a膰. Do tego, by rozmrozi膰 grzyby, mo偶e przyda膰 si臋 taca do rozmra偶ania.

Podgrzybki s膮 cz臋sto spotykane w naszych lasach. Po grzybobraniu warto cz臋艣膰 zebranych okaz贸w zamrozi膰, by doda膰 je do ulubionych potraw.

Polecamy: