Jak zamrozi膰 podgrzybki?

Czy mo偶na zamrozi膰 podgrzybki?
Podgrzybki to grzyby, kt贸re jak najbardziej mo偶na zamrozi膰. Czy jednak przed mro偶eniem trzeba podda膰 je obr贸bce termicznej? Czy mo偶na mrozi膰 surowe podgrzybki? Tak, mo偶emy je mrozi膰 na r贸偶ne sposoby - zar贸wno na surowo, jak i po poddaniu obr贸bce cieplnej.
Warto przeczyta膰: Jak przechowywa膰 mas艂o?
Jedn膮 z metod obr贸bki termicznej jest blanszowanie grzyb贸w. Proces ten om贸wimy w dalszej cz臋艣ci artyku艂u. Wiemy ju偶, czy mo偶na zamrozi膰 podgrzybki. Teraz sprawd藕my, jak to zrobi膰.
Czytaj tak偶e:
Jak mrozi膰 podgrzybki?
Wyja艣nijmy teraz, jak zamrozi膰 podgrzybki. Podgrzybki trzeba umie艣ci膰 w uprzednio przygotowanym wrz膮tku na oko艂o 3 minuty, a nast臋pnie wy艂owi膰 i odcedzi膰 za pomoc膮, np. cedzaka z kompletu przybor贸w kuchennych. Teraz musimy zadba膰 o to, by grzyby wysch艂y. Nie wolno zamra偶a膰 mokrych grzyb贸w.
Sprawd藕 te偶:
Je偶eli decydujemy si臋 na zamro偶enie grzyb贸w na surowo, po wcze艣niejszym posiekaniu ich na kawa艂ki, rozk艂adamy je na tacy wy艂o偶onej foli膮 aluminiow膮, wk艂adamy na kilka godzin do zamra偶arki, a nast臋pnie wyjmujemy i dzielimy na paczki.
Umieszczamy je w pojemniku do przechowywania 偶ywno艣ci, a nast臋pnie dok艂adnie go oznaczamy. Wpisujemy dat臋 zapakowania oraz gatunek grzyba.
Polecamy:
Dbajmy o odpowiednie przechowywanie 偶ywno艣ci w zamra偶arce. Aby grzyby zachowa艂y 艣wie偶o艣膰, nie powinny mie膰 dost臋pu do powietrza, dlatego najlepiej umie艣ci膰 je w specjalnych woreczkach do mro偶enia. Warto uprzednio odpowiednio poporcjowa膰 grzyby, by w jednym woreczku znajdowa艂o si臋 30-50 dag.
Sprawd藕 r贸wnie偶:
Mro偶enie podgrzybk贸w – co jeszcze musisz wiedzie膰?
Przygotowuj膮c podgrzybki do mro偶enia, warto od razu pokroi膰 je na takie kawa艂ki, kt贸re b臋dziemy mogli natychmiast po wyj臋ciu z zamra偶arki wykorzysta膰 do przygotowania ulubionych potraw. Z tego powodu warto oczy艣ci膰 je i obra膰 ich n贸偶ki z wykorzystaniem obieraczki do warzyw. Nast臋pnie mo偶emy pokroi膰 je na plastry no偶em pojedynczym na desce kuchennej lub przyspieszy膰 t臋 prac臋, u偶ywaj膮c do tego krajalnicy do warzyw.
Polecamy: Jak oczy艣ci膰 grzyby i w czym je przechowywa膰?
Mro偶enie podgrzybk贸w zawsze powinni艣my zacz膮膰 od selekcji grzyb贸w. Odrzucamy okazy, kt贸re s膮 mi臋kkie czy robaczywe. Do zamro偶enia wybieramy grzyby zdrowe, pozbawione uszkodze艅. Zamrozi膰 grzyby powinni艣my tego samego dnia. W czasie ich przygotowywania warto je przykry膰 os艂onk膮 do 偶ywno艣ci.
Dowiedz si臋 wi臋cej:
Podgrzybki mro偶one po wyj臋ciu z zamra偶alnika mo偶emy bezpo艣rednio wrzuci膰 na patelni臋 lub do garnka.
Mro偶enie grzyb贸w podgrzybk贸w mo偶e odbywa膰 si臋 w zwyk艂ej zamra偶arce, obowi膮zkowo w temperaturze minimum -18 st. Celsjusza. Czas przechowywania grzyb贸w w zamra偶alniku wynosi oko艂o 6-8 miesi臋cy. Po rozmro偶eniu nie wolno ich na nowo zamra偶a膰. Do tego, by rozmrozi膰 grzyby, mo偶e przyda膰 si臋 taca do rozmra偶ania.
Podgrzybki s膮 cz臋sto spotykane w naszych lasach. Po grzybobraniu warto cz臋艣膰 zebranych okaz贸w zamrozi膰, by doda膰 je do ulubionych potraw.
Polecamy:
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej