Jak mrozi膰 kurki?

Czy kurki mo偶na mrozi膰?
Po grzybobraniu w wielu domach trwa dyskusja na temat tego, czy kurki mo偶na mrozi膰? Oczywi艣cie, mo偶emy to robi膰, cho膰 po rozmro偶eniu mog膮 mie膰 one nieco gorzki smak. Jest i na to rozwi膮zanie. Zanim je zamrozimy, warto grzyby blanszowa膰. Wysoka temperatura sprawi, 偶e po wyj臋ciu z zamra偶alnika b臋d膮 bardzo smaczne i pozbawione goryczki.
Wiemy ju偶, czy mo偶na mrozi膰 kurki, przyjrzyjmy si臋 teraz jak to zrobi膰.
Czytaj tak偶e:
Jak mrozi膰 kurki?
Oto spos贸b na to, jak mrozi膰 kurki, by by艂y smaczne. Najpierw nale偶y dok艂adnie je oczy艣ci膰, np. z piasku oraz runa le艣nego. Mo偶emy u偶y膰 do tego no偶a pojedynczego. Kurki s膮 na tyle delikatnymi grzybami, 偶e nie musimy do ich czyszczenia u偶ywa膰 obieraczki do warzyw.
Nie powinni艣my my膰 grzyb贸w pod bie偶膮c膮 wod膮. Lepszym pomys艂em jest umieszczenie kurek po oczyszczeniu w misce, zasypanie ich 艂y偶k膮 soli oraz zalanie ciep艂膮 wod膮. Kurki wyp艂yn膮 na powierzchni臋, pozostawiaj膮c zanieczyszczenia na dnie. Po kilku minutach wy艂awiamy grzyby 艂y偶k膮 durszlakow膮 lub innym narz臋dziem z kompletu przybor贸w kuchennych.
Polecamy:
Jak mrozi膰 grzyby kurki, by zachowa艂y sw贸j smak? Zanim przejdziemy do zamra偶ania kurek, musimy podda膰 je blanszowaniu. Szczeg贸艂owe zasady obr贸bki cieplnej omawiamy w dalszej cz臋艣ci artyku艂u. Nast臋pnym krokiem b臋dzie odczekanie, a偶 przestygn膮 oraz wyschn膮. Mo偶emy pozostawi膰 je na desce kuchennej wy艂o偶onej papierowymi r臋cznikami lub foli膮 aluminiow膮.
Kurki dzielimy ze wzgl臋du na ich rozmiar i w taki spos贸b porcjujemy. Mo偶emy te偶 poszatkowa膰 je za pomoc膮 krajalnicy do warzyw lub zamrozi膰 w ca艂o艣ci. Grzyby, kt贸rych jeszcze nie zapakowali艣my, warto przykry膰 os艂onk膮 do 偶ywno艣ci, aby nie przyci膮ga膰 owad贸w.
Warto wiedzie膰:
Nast臋pnie przygotowujemy woreczki do mro偶enia, w kt贸rych umieszczamy grzyby. Przechowywanie 偶ywno艣ci powinno przebiega膰 wedle 艣ci艣le okre艣lonych regu艂. W jednym pojemniku umieszczamy grzyby zebrane tego samego dnia. Dok艂adnie oznaczamy dat臋 zamro偶enia, by nie przechowywa膰 kurek w zamra偶arce zbyt d艂ugo. Okres przydatno艣ci do spo偶ycia to maksymalnie 6-8 miesi臋cy. Zastanawiasz si臋, jak zamrozi膰 kurki? Pakuj je tak, by za jednym razem wykorzysta膰 ca艂e opakowanie.
Sprawd藕 tak偶e:
Blanszowanie kurek do mro偶enia
Blanszowanie kurek do mro偶enia trwa zaledwie kilka minut. Najpierw nape艂niamy garnek wod膮, dodajemy odrobin臋 soli lub cukru i zagotowujemy wod臋. Nast臋pnie przygotowujemy sitko, do kt贸rego wrzucamy grzyby. Trzymamy je w gor膮cej wodzie przez oko艂o 3 minuty. W procesie blanszowania grzyb贸w chodzi o ich sparzenie, ale nie ugotowanie.
Kurki mro偶one blanszowane powinny zosta膰 przelane zimn膮 wod膮. Mro偶enie kurek po blanszowaniu mo偶e nast膮pi膰 dopiero w贸wczas, gdy grzyby wyschn膮.
Czytaj tak偶e:
Mro偶enie kurek - co jeszcze musisz wiedzie膰?
Mro偶enie kurek nie jest bardzo wymagaj膮cym zadaniem. Trzeba jednak pami臋ta膰, by podda膰 je obr贸bce cieplnej. Opr贸cz blanszowania mo偶na gotowa膰 je na parze, dusi膰 na ma艣le lub przysma偶y膰 na patelni. Kurki przeznaczone na mro偶enie powinny by膰 zebrane tego samego dnia. Woda, w kt贸rej je blanszujemy jest solona lub s艂odzona, by zabezpieczy膰 艣cianki grzyba przed rozpadem i zagwarantowa膰 ich j臋drno艣膰.
Kurki do mro偶enia nie mog膮 by膰 mokre, poniewa偶 posklejaj膮 si臋 w procesie zamra偶ania. Dlatego w pojemniku do przechowywania 偶ywno艣ci powinny znale藕膰 si臋 jedynie dok艂adnie wysuszone okazy.
Dowiedz si臋 wi臋cej:
Jak ju偶 zosta艂o wskazane na pocz膮tku, mro偶enie kurek surowych spowoduje, 偶e b臋d膮 gorzkawe. Co wi臋cej, zbyt d艂ugie przechowywanie w zamra偶alniku nawet gotowanych grzyb贸w mo偶e skutkowa膰 ich nieprzyjemnym smakiem. Grzyb贸w, kt贸re przed zamro偶eniem zosta艂y poddane obr贸bce cieplnej, nie musimy rozmra偶a膰. Wystarczy wsypa膰 je na patelni臋 i usma偶y膰. Je偶eli jednak chcemy rozmrozi膰 kurki, mo偶emy u偶y膰 do tego tacy do rozmra偶ania.
Warto przeczyta膰:
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej