Jak mrozi膰 kurki?

Porady 5.10.2021

Czy kurki mo偶na mrozi膰?

Po grzybobraniu w wielu domach trwa dyskusja na temat tego, czy kurki mo偶na mrozi膰? Oczywi艣cie, mo偶emy to robi膰, cho膰 po rozmro偶eniu mog膮 mie膰 one nieco gorzki smak. Jest i na to rozwi膮zanie. Zanim je zamrozimy, warto grzyby blanszowa膰. Wysoka temperatura sprawi, 偶e po wyj臋ciu z zamra偶alnika b臋d膮 bardzo smaczne i pozbawione goryczki.

Wiemy ju偶, czy mo偶na mrozi膰 kurki, przyjrzyjmy si臋 teraz jak to zrobi膰.

Czytaj tak偶e:

Jak mrozi膰 kurki?

Oto spos贸b na to, jak mrozi膰 kurki, by by艂y smaczne. Najpierw nale偶y dok艂adnie je oczy艣ci膰, np. z piasku oraz runa le艣nego. Mo偶emy u偶y膰 do tego no偶a pojedynczego. Kurki s膮 na tyle delikatnymi grzybami, 偶e nie musimy do ich czyszczenia u偶ywa膰 obieraczki do warzyw.

Nie powinni艣my my膰 grzyb贸w pod bie偶膮c膮 wod膮. Lepszym pomys艂em jest umieszczenie kurek po oczyszczeniu w misce, zasypanie ich 艂y偶k膮 soli oraz zalanie ciep艂膮 wod膮. Kurki wyp艂yn膮 na powierzchni臋, pozostawiaj膮c zanieczyszczenia na dnie. Po kilku minutach wy艂awiamy grzyby 艂y偶k膮 durszlakow膮 lub innym narz臋dziem z kompletu przybor贸w kuchennych.

Polecamy:

 

Jak mrozi膰 grzyby kurki, by zachowa艂y sw贸j smak? Zanim przejdziemy do zamra偶ania kurek, musimy podda膰 je blanszowaniu. Szczeg贸艂owe zasady obr贸bki cieplnej omawiamy w dalszej cz臋艣ci artyku艂u. Nast臋pnym krokiem b臋dzie odczekanie, a偶 przestygn膮 oraz wyschn膮. Mo偶emy pozostawi膰 je na desce kuchennej wy艂o偶onej papierowymi r臋cznikami lub foli膮 aluminiow膮.

Kurki dzielimy ze wzgl臋du na ich rozmiar i w taki spos贸b porcjujemy. Mo偶emy te偶 poszatkowa膰 je za pomoc膮 krajalnicy do warzyw lub zamrozi膰 w ca艂o艣ci. Grzyby, kt贸rych jeszcze nie zapakowali艣my, warto przykry膰 os艂onk膮 do 偶ywno艣ci, aby nie przyci膮ga膰 owad贸w.

Warto wiedzie膰:

Nast臋pnie przygotowujemy woreczki do mro偶enia, w kt贸rych umieszczamy grzyby. Przechowywanie 偶ywno艣ci powinno przebiega膰 wedle 艣ci艣le okre艣lonych regu艂. W jednym pojemniku umieszczamy grzyby zebrane tego samego dnia. Dok艂adnie oznaczamy dat臋 zamro偶enia, by nie przechowywa膰 kurek w zamra偶arce zbyt d艂ugo. Okres przydatno艣ci do spo偶ycia to maksymalnie 6-8 miesi臋cy. Zastanawiasz si臋, jak zamrozi膰 kurki? Pakuj je tak, by za jednym razem wykorzysta膰 ca艂e opakowanie.

Sprawd藕 tak偶e:

Blanszowanie kurek do mro偶enia

Blanszowanie kurek do mro偶enia trwa zaledwie kilka minut. Najpierw nape艂niamy garnek wod膮, dodajemy odrobin臋 soli lub cukru i zagotowujemy wod臋. Nast臋pnie przygotowujemy sitko, do kt贸rego wrzucamy grzyby. Trzymamy je w gor膮cej wodzie przez oko艂o 3 minuty. W procesie blanszowania grzyb贸w chodzi o ich sparzenie, ale nie ugotowanie.

Kurki mro偶one blanszowane powinny zosta膰 przelane zimn膮 wod膮. Mro偶enie kurek po blanszowaniu mo偶e nast膮pi膰 dopiero w贸wczas, gdy grzyby wyschn膮.

Czytaj tak偶e:

Mro偶enie kurek - co jeszcze musisz wiedzie膰?

Mro偶enie kurek nie jest bardzo wymagaj膮cym zadaniem. Trzeba jednak pami臋ta膰, by podda膰 je obr贸bce cieplnej. Opr贸cz blanszowania mo偶na gotowa膰 je na parze, dusi膰 na ma艣le lub przysma偶y膰 na patelni. Kurki przeznaczone na mro偶enie powinny by膰 zebrane tego samego dnia. Woda, w kt贸rej je blanszujemy jest solona lub s艂odzona, by zabezpieczy膰 艣cianki grzyba przed rozpadem i zagwarantowa膰 ich j臋drno艣膰.

Kurki do mro偶enia nie mog膮 by膰 mokre, poniewa偶 posklejaj膮 si臋 w procesie zamra偶ania. Dlatego w pojemniku do przechowywania 偶ywno艣ci powinny znale藕膰 si臋 jedynie dok艂adnie wysuszone okazy.

Dowiedz si臋 wi臋cej:

Jak ju偶 zosta艂o wskazane na pocz膮tku, mro偶enie kurek surowych spowoduje, 偶e b臋d膮 gorzkawe. Co wi臋cej, zbyt d艂ugie przechowywanie w zamra偶alniku nawet gotowanych grzyb贸w mo偶e skutkowa膰 ich nieprzyjemnym smakiem. Grzyb贸w, kt贸re przed zamro偶eniem zosta艂y poddane obr贸bce cieplnej, nie musimy rozmra偶a膰. Wystarczy wsypa膰 je na patelni臋 i usma偶y膰. Je偶eli jednak chcemy rozmrozi膰 kurki, mo偶emy u偶y膰 do tego tacy do rozmra偶ania.

Warto przeczyta膰: