Jak zamrozi膰 fasolk臋 szparagow膮?

Porady 1.07.2024

Czy mo偶na zamrozi膰 fasolk臋 szparagow膮?

Czy mo偶na zamrozi膰 fasolk臋 szparagow膮? Oczywi艣cie, 偶e tak. Wi臋kszo艣膰 warzyw i owoc贸w mo偶na z powodzeniem mrozi膰. A zamra偶anie fasolki szparagowej nie jest skomplikowane. Pami臋taj, 偶e potrzebujesz do tego kilku akcesori贸w. Przydadz膮 si臋 na przyk艂ad woreczki do mro偶enia. Innym sposobem jest mro偶enie warzyw, owoc贸w czy te偶 mi臋sa w pojemniczkach, kt贸re umo偶liwiaj膮 bezpieczne przechowywanie 偶ywno艣ci. Pojemnik do przechowywania 偶ywno艣ci czasem mo偶e zajmowa膰 zbyt du偶o miejsca w zamra偶alniku. Woreczki do mro偶enia wydaj膮 si臋 zatem lepszym rozwi膮zaniem. 

Czytaj tak偶e:

Jak przygotowa膰 fasolk臋 szparagow膮 do zamro偶enia?

Nie wiesz, jak przygotowa膰 fasolk臋 szparagow膮 do zamro偶enia? Nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy kilka czynno艣ci. Przede wszystkim zacznij od przebrania fasolki. Pomo偶e ci w tym deska kuchenna – wysyp fasolk臋 na desk臋 i wybieraj te egzemplarze, kt贸re s膮 艂adne, wygl膮daj膮 na soczyste i zdrowe. Po przebraniu umyj warzywa. Dobrze je osusz i pozb膮d藕 si臋 ko艅c贸wek oraz 艂yk贸w. W tym zadaniu najlepiej sprawdzi si臋 n贸偶 – wystarczy odcina膰 ko艅c贸wki i delikatnie szarpn膮膰, by pozby膰 si臋 艂yk贸w. Czasem mo偶e okaza膰 si臋 pomocna obieraczka do warzyw. M艂ode fasolki nie maj膮 na szcz臋艣cie tych zdrewnia艂ych cz臋艣ci, wtedy wystarczy pozby膰 si臋 tylko ko艅c贸wek. Je艣li chcesz, mo偶esz tak偶e poci膮膰 fasolk臋 na mniejsze cz臋艣ci. Przyda si臋 do tego krajalnica do warzyw b膮d藕 te偶 zwyk艂y n贸偶. Taki komplet przybor贸w kuchennych jest niezast膮piony podczas mro偶enia jakichkolwiek produkt贸w spo偶ywczych. 

Czytaj tak偶e:

Jak zamrozi膰 fasolk臋 szparagow膮?

Jak mrozi膰 fasolk臋 szparagow膮? Przepis na mro偶enie fasolki szparagowej jest banalnie prosty, jednak wymaga kilku czynno艣ci. Umyta i oczyszczona fasolka musi teraz przej艣膰 przez tak zwane blanszowanie. To nic innego, jak obr贸bka termiczna. Do blanszowania przyda ci si臋 garnek, w kt贸rym zagotujesz osolon膮 wod臋. Niekt贸rzy decyduj膮 si臋 na chwilowe blanszowanie fasolki szparagowej w garnku do gotowania na parze. R贸wnie偶 jest to dobrym pomys艂em. Je艣li jednak nie masz go w domu, nic nie szkodzi. Mo偶esz z 艂atwo艣ci膮 przygotowa膰 fasolk臋 do mro偶enia, korzystaj膮c ze zwyk艂ego garnka.

Jak mrozi膰 fasolk臋 szparagow膮, by by艂a chrupi膮ca i zachowa艂a sw贸j kolor? Na to pytanie odpowiedzi膮 jest blanszowanie. To proces, kt贸ry pozwala zachowa膰 smak warzyw b膮d藕 owoc贸w. Dzi臋ki temu zamro偶one fasolki po odmro偶eniu nadal b臋d膮 tak pyszne, jak przed zamro偶eniem. Poza tym obr贸bka termiczna przed mro偶eniem przyspiesza obr贸bk臋 po rozmro偶eniu. W艂a艣nie dlatego fasolka z zamra偶alnika szybciej jest gotowa w zupach lub w innych daniach. W艂a艣ciwie wystarczy j膮 tylko rozmrozi膰. Blanszowanie czasem polega jedynie na zlaniu warzyw wrz膮tkiem, a nast臋pnie gwa艂townym ich och艂odzeniu. Jednak w przypadku fasolki zaleca si臋 gotowanie jej przez oko艂o trzy minuty. Dopiero po tym czasie mo偶esz przela膰 j膮 do durszlaka i potraktowa膰 bardzo zimn膮 wod膮.

Czytaj tak偶e:

Jak zamrozi膰 fasolk臋 szparagow膮 na zim臋? 

Jak zamrozi膰 fasolk臋 szparagow膮 na zim臋? Je艣li wszystkie powy偶sze czynno艣ci zosta艂y przez ciebie wykonane, teraz mo偶esz przej艣膰 do mro偶enia. Fasolka po blanszowaniu jest wilgotna, dlatego musisz dok艂adnie j膮 osuszy膰. Je艣li tego nie zrobisz, najprawdopodobniej zlepi si臋 ona w lodowe bry艂y. Poza tym mo偶e straci膰 swoj膮 j臋drno艣膰. Niekt贸rzy radz膮, by osuszon膮 fasolk臋 szparagow膮 podda膰 wst臋pnemu mro偶eniu. Przyda si臋 do tego taca do mro偶enia, na kt贸rej mo偶esz rozsypa膰 warzywa. Fasolk臋 mrozi si臋 przez godzin臋 – po tym czasie jest ju偶 poddana wst臋pnej obr贸bce. Mo偶esz zacz膮膰 przesypywa膰 j膮 do work贸w do mro偶enia. M贸wili艣my, 偶e mro偶enie fasolki szparagowej na zim臋 jest proste.

Czytaj tak偶e:

Jak zamrozi膰 fasolk臋 szparagow膮 bez blanszowania?

Jak zamrozi膰 fasolk臋 szparagow膮 bez blanszowania? Lepiej tego nie robi膰. Mo偶e wydawa膰 ci si臋, 偶e na takie rzeczy, jak obr贸bka termiczna fasolki szkoda czasu. Jednak to nieprawda. Fasolka jest dzi臋ki temu j臋drna, chrupi膮ca i zachowuje pi臋kny kolor. Masz wi臋c pewno艣膰, 偶e po rozmro偶eniu b臋dzie smaczna. Je艣li zastanawiasz si臋, jak zamrozi膰 fasolk臋 szparagow膮 na zim臋 bez blanszowania, zawsze mo偶esz spr贸bowa膰 tej metody bez poddawania warzyw obr贸bce termicznej. Wystarczy je umy膰 i obra膰, a nast臋pnie w艂o偶y膰 do woreczk贸w. Nie zalecamy jednak tej metody.

Mro偶enie fasolki szparagowej – na co jeszcze warto zwr贸ci膰 uwag臋? 

Mro偶enie fasolki szparagowej jest prost膮 czynno艣ci膮, kt贸ra nie powinna zaj膮膰 ci wi臋cej, ni偶 kilkana艣cie minut. Pami臋taj tylko, 偶e mro偶enie fasolki szparagowej na surowo nie jest zalecane. Warzywa nie s膮 wtedy tak 艂adne i chrupi膮ce, cho膰 oczywi艣cie nadal s膮 zdatne do jedzenia. Mro偶enie fasolki powinno odbywa膰 si臋 w odpowiedniej temperaturze. Optymalna temperatura w zamra偶alniku wynosi -18 stopni. Dzi臋ki temu zamro偶one warzywa mo偶na przechowywa膰 nawet do dwunastu miesi臋cy. W takich warunkach mro偶enie fasolki przebiega szybko i bezproblemowo.

Dzi臋ki mro偶eniu fasolki szparagowej mo偶esz cieszy膰 si臋 jej smakiem ju偶 po sezonie.