Zupa krupnik. Sprawdzony przepis od babci
Krupnik to polska zupa, która zaliczana jest do kręgu swojskich, bardziej tradycyjnych. Ziemniaki, kasza jęczmienna, mnóstwo marchewki, por, a także liść laurowy (a najlepiej kilka) to składniki, które tworzą ten wyjątkowy wywar. Większość osób kojarzy smak krupniku z dzieciństwem i obiadami u babci. Jeśli chcesz przypomnieć sobie, jak smakował krupnik babci, koniecznie przygotuj zupę, wykorzystując nasz super przepis!
Jak zrobić tradycyjny krupnik?
Jak powstaje najlepsza zupa krupnik? Przepis w każdym domu może być nieco inny, ale pewne rzeczy są niezmienne. Smak tej zupy bierze się z długiego gotowania i odpowiednich, pieczołowicie dobranych składników.
Rzecz jasna moglibyśmy przekazać wam prosty przepis na krupnik, który robi się szybciej od tradycyjnej wersji, ale wolimy zdradzić wam przepis na krupnik z babcinego przepiśnika, by przywołać Wasze dziecięce wspomnienia.
Nasz przepis na krupnik tradycyjny (lub staropolski) opiera się na świeżych, dobrych jakościowo składnikach takich jak swojskie ziemniaki, kasza perłowa, żeberka (możesz też zrobić pyszny krupnik na wędzonym boczku), spora ilość cebuli, por, seler i marchewka.
Do przyrządzenia tej zupy potrzebny jest wywar z ugotowanych żeberek i włoszczyzny, do którego dodaje się resztę kluczowych składników (kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki) i ogrom przypraw. Nie zapomnij ziela angielskiego i ewentualnie natki pietruszki. Wyjątkowego smaku nadadzą też liście laurowe.
Co jeszcze dodać do krupniku, żeby osiągnąć niesamowity smak jak u babci? Tego dowiesz się z kolejnego akapitu.
Co dodać do krupniku, żeby był smaczny?
Zastanawiasz się, co dodać do krupniku, żeby jego smak i aromat zniewalały? Jak już wcześniej wspomnieliśmy, wybór składników jest tu kluczowy. Zacznijmy od samego bulionu, bo bez niego zupa nie będzie zupą.
Najsmaczniejszy wywar do krupniku uzyskuje się na podwędzanych żeberkach wieprzowych lub schabie. We wczesnej, staropolskiej kuchni zupę gotowano także na gęsinie. Chcesz podkręcić trochę jej smak? Dodaj do zupy drobiowe podroby, np. serduszka lub żołądki. Jeśli zależy ci na bardziej zawiesistej zupie, poza żeberkami dodaj do niej chrząstki z kurzych łapek.
Na dobry wywar składają się również warzywa. Aby osiągnąć złocisty kolor bulionu, koniecznie podpiecz warzywa w piekarniku, aż staną się delikatnie zwęglone. Chcesz nadać bulionowi wyrazistszego smaku? Możesz pokusić się o dodanie garści suszonych grzybów.
Jarzyny z wywaru najlepiej jest zostawić w zupie, dlatego przed gotowaniem warto pokroić je na drobną kostkę lub plasterki. Jeśli już jesteśmy przy warzywach, nie możemy pominąć ziemniaków. Ziemniaki nadają zupie odpowiedniej gęstości, dlatego dobrze jest wybierać konkretne odmiany np. typ A lub AB.
Nie jesteś pewien, jakie przyprawy do krupnika dodawała babcia? Z radością zdradzimy Ci, czym doprawić krupnik, by smakował tak jak w dzieciństwie – zielem angielskim, liściem laurowym i lubczykiem. Nie zapomnij również o sporej ilości soli oraz pieprzu, a także o posypaniu zupy natką pietruszki. Można też pokusić się o dodanie łyżki świeżo siekanego koperku zamiast pietruszki.
Jaka kasza na krupnik będzie najlepsza? W przeszłości do zupy używano głównie kaszy jęczmiennej perłowej (ewentualnie pęczak) lub gryczanej niepalonej, ale babciom pewnie zdarzało się gotować krupnik z kaszą manną albo kaszą gryczaną paloną. Każdy rodzaj kaszy wzbogaci zupę krupnik swoim smakiem i aromatem, dlatego decyzję o jej wyborze zostawiamy Tobie.
Krupnik – przepis
Zdradziliśmy Ci już kilka sekretów, które sprawią, że Twój krupnik będzie jeszcze lepszy. Poznaj recepturę na nasz krupnik na żeberkach – przepis, który zachwyci cię swoim smakiem.
Składniki:
-
0,5 kg żeberek wieprzowych wędzonych,
-
80 g boczku,
-
100 g mięsa z udka kurczaka,
-
1 włoszczyzna (marchew, kawałek pora, kawałek selera, pietruszka),
-
1 duża cebula (jeśli nie przepadasz za jej smakiem, to wystarczy Ci mała cebula),
-
3 ziemniaki typu AB,
-
3 l wody (jeśli chcesz zrobić bardziej treściwy wariant, wykorzystaj 2 litry wody),
-
3 liście laurowe,
-
kilka ziarenek ziela angielskiego,
-
świeżo mielony pieprz,
-
sól,
-
świeży lubczyk,
-
grzyby suszone (wystarczy dosłownie 10 g),
-
natka pietruszki,
-
sól,
-
180 g kaszy wiejskiej lub perłowej.
Akcesoria:
Przygotowanie:
Na suchej patelni podsmaż boczek wraz z mięsem z kurczaka i odstaw na bok. Żeberka umyj i pokrój na kawałki. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą, a następnie gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj boczek i kurczaka i dalej gotuj.
Warzywa umyj, obierz, a potem pokrój w drobną kostkę. Cebulę opali nad ogniem, aż skórka się lekko zwęgli. Warzywa możesz upiec w piecu, ale my polecamy podsmażyć je na patelni w tłuszczu z wytopionego boczku. Gotowe jarzyny wrzuć do garnka, a następnie dodaj przyprawy i lubczyk.
Całość gotuj przez kolejne 20 minut, aż bulion przybierze złocisty kolor. Pokrój ziemniaki w kostkę, a następnie dodaj je do zupy wraz z kaszą. Zmniejsz moc palnika na minimalną i pozwól zupie się gotować przez kolejne 20-30 minut. Gdy ziemniaki i inne pokrojone warzywa zmiękną, pyszny krupnik jest gotowy. Przelej zupę do głębokich talerzy lub misek i sowicie posyp natką pietruszki.
Składniki na dobry krupnik – dostosuj zupę do swoich preferencji
Składniki na dobry krupnik tradycyjny są umowne – do tej zupy można dodać dosłownie każdy rodzaj tłustego i bardziej dietetycznego mięsa, a także wiele rodzajów warzyw. Niektórzy dodają do krupnika również śmietanę, a kaszę jęczmienną zamieniają na gryczaną. Podany przez nas przepis możesz dowolnie zmodyfikować a zupa i tak będzie pyszna w smaku. Ja uwielbiam krupnik, a Ty?
czytaj także:
Zupa z serków topionych – przepis na serową zupę krem
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów – jak ją przygotować?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej