Zupa krupnik. Sprawdzony przepis od babci

Porady 18.03.2023

Krupnik - zupa z kategorii klasyk贸w kuchni polskiej. Zaliczana do grona swojskich, tradycyjnych potraw. Ziemniaki, kasza j臋czmienna, mn贸stwo marchewki, por, a tak偶e li艣膰 laurowy (a najlepiej kilka) to sk艂adniki, kt贸re tworz膮 ten wyj膮tkowy wywar. Wi臋kszo艣膰 os贸b kojarzy smak krupniku z dzieci艅stwem i obiadami u babci. Je艣li chcesz przypomnie膰 sobie, jak smakowa艂 krupnik domowy, koniecznie przygotuj zup臋, wykorzystuj膮c nasz sprawdzony przepis!
 

Jak ugotowa膰 krupnik tradycyjny?

Jak powstaje najlepsza tradycyjna polska zupa krupnik? W ka偶dym domu przepis mo偶e wygl膮da膰 nieco inaczej, ale pewne elementy s膮 niezmienne. Smak tej zupy bierze si臋 z d艂ugiego gotowania i starannie dobranych sk艂adnik贸w.

Rzecz jasna mogliby艣my przekaza膰 Wam prosty spos贸b na krupnik domowy, kt贸ry przygotowuje si臋 szybciej, ale wolimy zdradzi膰 Wam przepis z babcinego przepi艣nika, by przywo艂a膰 dzieci臋ce wspomnienia.

Nasz przepis na krupnik tradycyjny (lub staropolski) opiera si臋 na 艣wie偶ych, dobrej jako艣ci sk艂adnikach, takich jak swojskie ziemniaki, kasza j臋czmienna, 偶eberka (mo偶esz tak偶e przygotowa膰 pyszn膮 zup臋 krupnik na w臋dzonym boczku), spora ilo艣膰 cebuli, por, seler i marchewka.

Podstaw膮 tej zupy jest wywar przygotowany z ugotowanych 偶eberek i w艂oszczyzny, do kt贸rego dodaje si臋 reszt臋 kluczowych sk艂adnik贸w (kasz臋 i pokrojone w kostk臋 ziemniaki) oraz ogrom przypraw. Nie zapomnij o zielu angielskim, li艣ciach laurowych i odrobinie natki pietruszki.

Chcesz wiedzie膰, co jeszcze doda膰 do krupniku, aby smakowa艂 jak u babci? Tego dowiesz si臋 w kolejnym akapicie.
 

Co doda膰 do krupniku, 偶eby by艂 smaczny?

Zastanawiasz si臋, jak ugotowa膰 krupnik, by smakowa艂 wyj膮tkowo? Kluczem jest wywar i odpowiedni dob贸r sk艂adnik贸w. Najsmaczniejszy bulion uzyskuje si臋 na podw臋dzanych 偶eberkach wieprzowych lub schabie. Dawniej, w staropolskiej kuchni, cz臋sto u偶ywano g臋siny. Je艣li chcesz doda膰 zupie g艂臋bi smaku, rozwa偶 u偶ycie drobiowych podrob贸w, takich jak serca lub 偶o艂膮dki.

Nie zapomnij o warzywach – s膮 one podstaw膮 ka偶dej tradycyjnej polskiej zupy krupnik. Dla uzyskania z艂ocistego koloru bulionu warzywa mo偶esz delikatnie podpiec w piekarniku lub podsma偶y膰 na patelni. Je艣li zale偶y Ci na intensywniejszym smaku, dodaj gar艣膰 suszonych grzyb贸w.

Kolejnym sk艂adnikiem, kt贸ry nadaje zupie odpowiedni膮 konsystencj臋, s膮 ziemniaki. Dobrze sprawdzaj膮 si臋 odmiany typu A lub AB. Je艣li zastanawiasz si臋, jakie przyprawy doda膰, postaw na klasyk臋: ziele angielskie, li艣膰 laurowy i 艣wie偶y lubczyk.
 

Jaka kasza na krupnik?

Nie wiesz, jak膮 kasz臋 wybra膰 do tej zupy? Tradycyjnie u偶ywa si臋 kaszy j臋czmiennej, najcz臋艣ciej per艂owej, ale dobrym wyborem b臋dzie tak偶e kasza gryczana (niepalona) lub p臋czak. Ka偶dy rodzaj kaszy wniesie co艣 wyj膮tkowego do smaku Twojego krupniku. W przesz艂o艣ci babcie przygotowywa艂y r贸wnie偶 krupnik domowy z dodatkiem kaszy manny – mo偶esz eksperymentowa膰!
 

Krupnik – przepis

Znasz ju偶 tajniki smaku, teraz czas na pe艂en przepis na tradycyjn膮 polsk膮 zup臋 krupnik.
 

Sk艂adniki:

  • 0,5 kg 偶eberek wieprzowych w臋dzonych,
  • 80 g boczku,
  • 100 g mi臋sa z udka kurczaka,
  • 1 w艂oszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka),
  • 1 du偶a cebula (lub ma艂a, je艣li nie przepadasz za jej smakiem),
  • 3 ziemniaki typu AB,
  • 3 l wody (lub 2 l, je艣li wolisz tre艣ciwsz膮 zup臋),
  • 3 li艣cie laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • s贸l, pieprz, 艣wie偶y lubczyk,
  • 10 g suszonych grzyb贸w,
  • natka pietruszki do posypania,
  • 180 g kaszy j臋czmiennej.
 

Akcesoria:

 

Przygotowanie:

  1. Podsma偶 boczek i mi臋so z kurczaka na suchej patelni, a nast臋pnie odstaw. 呕eberka umyj, pokr贸j i w艂贸偶 do garnka. Zalej zimn膮 wod膮 i gotuj przez 20 minut.
  2. Pokr贸j warzywa, opal cebul臋 nad ogniem, a偶 sk贸rka stanie si臋 lekko zw臋glona. Warzywa mo偶esz upiec lub podsma偶y膰 na t艂uszczu z boczku. Dodaj je do wywaru.
  3. Wrzu膰 przyprawy i 艣wie偶y lubczyk. Gotuj przez 20 minut, a偶 bulion nabierze z艂ocistego koloru.
  4. Pokr贸j ziemniaki w kostk臋 i wrzu膰 je do garnka razem z kasz膮. Zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu przez 20–30 minut, a偶 sk艂adniki zmi臋kn膮.

Gdy zupa jest gotowa, podawaj j膮 w g艂臋bokich talerzach i posyp natk膮 pietruszki. Mo偶esz doda膰 koperku, je艣li wolisz bardziej wyrazisty smak.
 

Dostosuj sk艂adniki do swoich preferencji!

Podane przez nas sk艂adniki i proporcje to klasyczny spos贸b na krupnik domowy. Nie b贸j si臋 jednak modyfikacji – dodaj swoje ulubione warzywa, zamie艅 kasz臋 j臋czmienn膮 na gryczan膮 lub spr贸buj przygotowa膰 t臋 zup臋 z dodatkiem 艣mietany. Zupa krupnik zawsze b臋dzie smakowa膰 doskonale, niezale偶nie od drobnych zmian w recepturze. Spr贸buj i przekonaj si臋 sam!
 

Czytaj tak偶e:

Zupa z serk贸w topionych – przepis na serow膮 zup臋 krem

Zupa grzybowa z mro偶onych grzyb贸w – jak j膮 przygotowa膰?

Jak doprawi膰 zup臋? 15 trik贸w

4 rozgrzewaj膮ce zupy na zimowe dni

Jak zrobi膰 zup臋 z dyni? Przepis i praktyczne wskaz贸wki