Tradycyjny przepis na flaki. Ta zupa cię rozgrzeje!
Flaczki to tradycyjne danie, które serwowane jest od wielu pokoleń na polskich stołach. Rozgrzewająca, aromatyczna zupa na bazie warzyw okopowych i kości wołowych zrobiona własnoręcznie z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Flaczki można dostać gotowe w sklepie, ale po co? Zrób je sam z pomocą naszego przepisu!
Jak zrobić tradycyjne flaki?
Tradycyjne flaki to jedno z dań kuchni polskiej, które ma tylu samo przeciwników, co zwolenników. Dlaczego wiele osób odmawia sobie tej pysznej, rozgrzewającej zupy? Powodem mogą być składniki używane to jej przyrządzenia, jak i sama nazwa.
Flaki tradycyjne przyrządza się na bazie bulionu ugotowanego na wołowych kościach i pokrojonych w paski fragmentów wołowego żołądka (nazywanych niegdyś po prostu flakami). Rzecz jasna dodaje się do nich także warzywa i przyprawy, ale to właśnie żołądki sprawiają, że zupa ta ma tak ciekawy smak i aromat. Żeby przyrządzić pyszne flaki, należy zadbać o świeże składniki i kilka podstawowych akcesoriów kuchennych takich jak duży garnek (najlepiej ze stali nierdzewnej), ostry nóż i deska do krojenia. Jak się zabrać do przyrządzania flaczków? W kolejnym akapicie zdradzimy Ci jak to zrobić krok po kroku.
Przepis na flaki — krok po kroku
Nie istnieje jeden przepis na flaki, gdyż w każdym domu robi się je inaczej. Niektórzy dodają do nich pieczarki, inni mięso z kurczaka i koncentrat pomidorowy. My lubimy klasykę, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pyszne, tradycyjne flaki. Nasz przepis na flaczki tradycyjne zawiera poniższe składniki:
- 1 kg żołądków wołowych
- 450 g żeberek wołowych
- 1 włoszczyzna
- 3 listki laurowe
- 1 obrana cebula
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- 40 g masła
- 50 g mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Pół łyżeczki ostrej papryki
- Pół łyżeczki papryki wędzonej
- Sól
- Pieprz
- 2 garnki
- Nóż
- Rondelek
- Deska
- Chochla
- Miseczki
Przygotowanie:
Żołądki dokładnie oczyść i podgotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie wypłucz je i znowu powtórz gotowanie w celu usunięcia nieprzyjemnego zapachu i zmiękczenia mięsa. Czynność powtórz co najmniej dwa razy, najlepiej trzy i po każdym gotowaniu starannie wypłucz. Oczyszczone żołądki pokrój w cienkie plastry i odstaw na bok. Obierz i poszatkuj czosnek i dodaj do drugiego garnka. Pokrój włoszczyznę i cebulę na drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle lub smalcu i wrzuć do czosnku.
Do garnka włóż żeberka i zalej 2 litrami wody. Wywar przypraw liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem i gotuj 40-50 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ściągnij nadmiar tłuszczu z wywaru i podgotuj przez kolejne 15 minut.
W międzyczasie przygotuj w rondelku zasmażkę z masła, mąki i 100 ml wywaru, a gotową zasmażkę dodaj do garnka z żołądkami. Żołądki przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wszystkimi paprykami i majerankiem, wymieszaj i podsmaż przez 5-6 minut. Tak przyrządzone mięso przełóż do garnka z wywarem i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Po zagotowaniu przelej zupę do miseczek. Podawaj z kawałkiem dobrego, żytniego chleba.
Składniki na tradycyjne flaki
Nawet najprostszy przepis na tradycyjne flaki wołowe można zepsuć przez kiepskiej jakości składniki. Jeszcze w okresie międzywojennym flaczki przygotowywano z tego, co było pod ręką, a najczęściej ze smalcu, jajek i bułki tartej. W restauracjach dodawano do nich dodatkowo parmezan, ale warzyw było tam tyle, co kot napłakał. Dziś przepis na flaczki wołowe wygląda zupełnie inaczej, zmieniły się także składniki na flaki.
Niezależnie od przepisu, do flaczków dodaje się sporo warzyw i kości, z których przyrządza się aromatyczny wywar. Niekiedy zamiast bulionu na kościach używa się do flaków wywaru wieprzowego lub z dziczyzny. W książkach kucharskich znajdziesz więc przepis na flaki wieprzowe, a także flaki drobiowe. W starszych książkach znajdziesz na pewno przepis na flaki cielęce. Całkiem niedawno popularna stała się także zupa w wersji wegetariańskiej z dodatkiem boczniaków.
Czytaj także:
Jak zrobić prawdziwe gazpacho? Tradycyjny przepis
Zupa wodzianka. Przepis na obiad w 20 minut
Flaki z boczniaków. Wegetariański sposób na pyszną zupę
Bulionówki – przekonamy Cię, że są niezbędne w Twoim domu
Zupa na Sylwestra – 13 pysznych pomysłów!
Aromatyczna zupa krem z pomidorów
Zupa z serków topionych – przepis na serową zupę krem
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej