Zupa wodzianka. Przepis na obiad w 20 minut

Wodzianka (po śląsku wodzionka) to prawdziwie minimalistyczna zupa składająca się z czerstwego chleba, czosnku, smalcu ze skwarkami i wody, którą można zaliczyć do najbardziej rozpoznawalnych dań pochodzących ze Śląska. Jak przygotować swojską wodzionkę i czego potrzeba do jej przyrządzenia? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
Wodzionka — zupa śląska
Wodzianka, czyli zupa pochodząca ze Śląska, znana jest także w Niemczech pod nazwą Brotuppe. Zupa ta została stworzona na potrzeby biedniejszej ludności, ponieważ składniki potrzebne do jej przyrządzenia można było znaleźć w każdym domu. Tani łój zwierzęcy, woda, czerstwy chleb i czosnek — z takich składników powstawała wodzionka po śląsku.
W każdym śląskim domu receptura na wodzionkę wyglądała nieco inaczej. Zamiast łoju dodawano masło ze słoniną, a czasem nawet śmietanę. W niektórych domach śląska zupa wodzianka jadana jest z dodatkiem ugotowanych i podsmażonych ziemniaków.
Zupę wodzionkę przyrządza się nie tylko na terenie Śląska i w Niemczech. Aromatyczna zupa z wody, tłuszczu oraz chleba przygotowywana jest również na terenach Polski Środkowej (głównie w okolicy Łowicza, Gałkowa i Łęczycy) i funkcjonuje tam pod nazwą kapłonek lub kapłon.
W 2009 roku zupa o nazwie kapłonek z Gałkowa została wpisana na listę produktów tradycyjnych, a miejscem wytwarzania stał się Gałków Duży w gminie Koluszki. Kapłonek zyskał także oficjalną recepturę, w której skład poza wodą, żytnim chlebem i słoniną, wchodziły także skórka ze słoniny, liść laurowy, włoszczyzna i kminek. W okresie postnym zupa przyrządzana była bez skwarek i słoniny, a zamiast tego wzbogacano ją masłem i śmietaną.
Na wodzionce wychowały się pokolenia Ślązaków, aż z czasem do oryginalnej receptury zaczęto dodawać kostkę rosołową lub Maggi, a także boczek zamiast słoniny. Ta prosta, smaczna zupa podawana jest na Śląsku zarówno na obiad, jak i kolację. Do jej przyrządzania używa się regionalnych składników spożywczych, dlatego trudno jest odwzorować jej smak poza Śląskiem. Jeśli chcesz spróbować ugotować wodzionkę, przeczytaj treść kolejnego akapitu.
Jak zrobić zupę wodziankę? Przepis krok po kroku
Zanim zdradzimy Ci przepis na zupę wodziankę, zbierz wszystkie potrzebne składniki i akcesoria. Zupa wodzianka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego do jej przyrządzenia wystarczą Ci podstawowe elementy wyposażenia kuchennego takie jak deska do krojenia, nóż, duży garnek (chociaż można zrobić to bezpośrednio w miseczkach) i chochla, by zupa wodzianka trafiła prosto do misek. Mając wszystkie potrzebne akcesoria, możesz przejść do przygotowywania. Poznaj nasz oryginalny przepis na zupę, która doczekała się nawet własnej piosenki o nazwie wodzionka.
Składniki:
- 8 kromek starego chleba
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek smalcu ze skwarkami
- 1 l wrzątku
- Pieprz
- Sól
- Maggi
- Garnek
- Nóż
- Deska do krojenia
- Wyciskacz do czosnku
- Miseczki
- Chochla
Przygotowanie:
Pokrój chleb w kostkę i wrzuć do garnka. Czosnek przeciśnij przez praskę i także wrzuć do garnka. Wlej do garnka wrzątek, a następnie dodaj smalec i zamieszaj. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Zupę można przelać bezpośrednio do miseczek albo podgrzać przez ok. 3-4 minuty, by składniki lepiej się połączyły. Do takiej wodzionki można dodać także inne składniki. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak wzbogacić przepis na wodziankę, sprawdź kolejny akapit.
Składniki na zupę wodziankę
Składniki na zupę wodziankę powinny pochodzić od regionalnych producentów i rolników, wtedy smakuje najlepiej. Jeśli kupować słoninę to z okolicznego rzeźnika, a chleb z lokalnej piekarni. Te produkty oddają smak śląskiego ducha i przemycają go do przygotowywanej zupy. Zupa wodzianka z chleba pszennego to tradycyjna forma serwowania, ale zdarza się, że do zupy trafia bagietka, chleb żytni czy orkiszowy. Ważne jest natomiast to, że pieczywo powinno być czerstwe, inaczej rozpadnie się całkowicie przy zalaniu wrzątkiem.
Do wodzianki często dodaje się również ziemniaki, najlepiej te z wczorajszego obiadu. Lekko wyschnięte warzywo należy podsmażyć i włożyć do zupy, by nadać jej jeszcze więcej smaku. W niektórych rejonach Śląska w okresie przyrządzana jest zupa wodzianka z grzybami, którą zabiela się śmietaną. Postna wodzianka zrobiona na maśle i śmietanie (bez użycia mięsa) z pewnością zasmakuje nawet wegetarianom. Życzymy smacznego!
Czytaj także:
Jak zrobić prawdziwe gazpacho? Tradycyjny przepis
Tradycyjny przepis na flaki. Ta zupa cię rozgrzeje!
Flaki z boczniaków. Wegetariański sposób na pyszną zupę
Jak zrobić grzanki na patelni?
Bulionówki – przekonamy Cię, że są niezbędne w Twoim domu
Aromatyczna zupa krem z pomidorów
Zupa z serków topionych – przepis na serową zupę krem
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej