Zupa wodzianka. Przepis na obiad w 20 minut

Wodzianka (po 艣l膮sku wodzionka) to prawdziwie minimalistyczna zupa sk艂adaj膮ca si臋 z czerstwego chleba, czosnku, smalcu ze skwarkami i wody, kt贸r膮 mo偶na zaliczy膰 do najbardziej rozpoznawalnych da艅 pochodz膮cych ze 艢l膮ska. Jak przygotowa膰 swojsk膮 wodzionk臋 i czego potrzeba do jej przyrz膮dzenia? Tego dowiesz si臋 z naszego artyku艂u.
Wodzionka — zupa 艣l膮ska
Wodzianka, czyli zupa pochodz膮ca ze 艢l膮ska, znana jest tak偶e w Niemczech pod nazw膮 Brotuppe. Zupa ta zosta艂a stworzona na potrzeby biedniejszej ludno艣ci, poniewa偶 sk艂adniki potrzebne do jej przyrz膮dzenia mo偶na by艂o znale藕膰 w ka偶dym domu. Tani 艂贸j zwierz臋cy, woda, czerstwy chleb i czosnek — z takich sk艂adnik贸w powstawa艂a wodzionka po 艣l膮sku.
W ka偶dym 艣l膮skim domu receptura na wodzionk臋 wygl膮da艂a nieco inaczej. Zamiast 艂oju dodawano mas艂o ze s艂onin膮, a czasem nawet 艣mietan臋. W niekt贸rych domach 艣l膮ska zupa wodzianka jadana jest z dodatkiem ugotowanych i podsma偶onych ziemniak贸w.
Zup臋 wodzionk臋 przyrz膮dza si臋 nie tylko na terenie 艢l膮ska i w Niemczech. Aromatyczna zupa z wody, t艂uszczu oraz chleba przygotowywana jest r贸wnie偶 na terenach Polski 艢rodkowej (g艂贸wnie w okolicy 艁owicza, Ga艂kowa i 艁臋czycy) i funkcjonuje tam pod nazw膮 kap艂onek lub kap艂on.
W 2009 roku zupa o nazwie kap艂onek z Ga艂kowa zosta艂a wpisana na list臋 produkt贸w tradycyjnych, a miejscem wytwarzania sta艂 si臋 Ga艂k贸w Du偶y w gminie Koluszki. Kap艂onek zyska艂 tak偶e oficjaln膮 receptur臋, w kt贸rej sk艂ad poza wod膮, 偶ytnim chlebem i s艂onin膮, wchodzi艂y tak偶e sk贸rka ze s艂oniny, li艣膰 laurowy, w艂oszczyzna i kminek. W okresie postnym zupa przyrz膮dzana by艂a bez skwarek i s艂oniny, a zamiast tego wzbogacano j膮 mas艂em i 艣mietan膮.
Na wodzionce wychowa艂y si臋 pokolenia 艢l膮zak贸w, a偶 z czasem do oryginalnej receptury zacz臋to dodawa膰 kostk臋 roso艂ow膮 lub Maggi, a tak偶e boczek zamiast s艂oniny. Ta prosta, smaczna zupa podawana jest na 艢l膮sku zar贸wno na obiad, jak i kolacj臋. Do jej przyrz膮dzania u偶ywa si臋 regionalnych sk艂adnik贸w spo偶ywczych, dlatego trudno jest odwzorowa膰 jej smak poza 艢l膮skiem. Je艣li chcesz spr贸bowa膰 ugotowa膰 wodzionk臋, przeczytaj tre艣膰 kolejnego akapitu.
Jak zrobi膰 zup臋 wodziank臋? Przepis krok po kroku
Zanim zdradzimy Ci przepis na zup臋 wodziank臋, zbierz wszystkie potrzebne sk艂adniki i akcesoria. Zupa wodzianka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego do jej przyrz膮dzenia wystarcz膮 Ci podstawowe elementy wyposa偶enia kuchennego takie jak deska do krojenia, n贸偶, du偶y garnek (chocia偶 mo偶na zrobi膰 to bezpo艣rednio w miseczkach) i chochla, by zupa wodzianka trafi艂a prosto do misek. Maj膮c wszystkie potrzebne akcesoria, mo偶esz przej艣膰 do przygotowywania. Poznaj nasz oryginalny przepis na zup臋, kt贸ra doczeka艂a si臋 nawet w艂asnej piosenki o nazwie wodzionka.
Sk艂adniki:
- 8 kromek starego chleba
- 5 z膮bk贸w czosnku
- 5 艂y偶ek smalcu ze skwarkami
- 1 l wrz膮tku
- Pieprz
- S贸l
- Maggi
- Garnek
- N贸偶
- Deska do krojenia
- Wyciskacz do czosnku
- Miseczki
- Chochla
Przygotowanie:
Pokr贸j chleb w kostk臋 i wrzu膰 do garnka. Czosnek przeci艣nij przez prask臋 i tak偶e wrzu膰 do garnka. Wlej do garnka wrz膮tek, a nast臋pnie dodaj smalec i zamieszaj. Na sam koniec dopraw sol膮 i pieprzem. Zup臋 mo偶na przela膰 bezpo艣rednio do miseczek albo podgrza膰 przez ok. 3-4 minuty, by sk艂adniki lepiej si臋 po艂膮czy艂y. Do takiej wodzionki mo偶na doda膰 tak偶e inne sk艂adniki. Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋, jak wzbogaci膰 przepis na wodziank臋, sprawd藕 kolejny akapit.
Sk艂adniki na zup臋 wodziank臋
Sk艂adniki na zup臋 wodziank臋 powinny pochodzi膰 od regionalnych producent贸w i rolnik贸w, wtedy smakuje najlepiej. Je艣li kupowa膰 s艂onin臋 to z okolicznego rze藕nika, a chleb z lokalnej piekarni. Te produkty oddaj膮 smak 艣l膮skiego ducha i przemycaj膮 go do przygotowywanej zupy. Zupa wodzianka z chleba pszennego to tradycyjna forma serwowania, ale zdarza si臋, 偶e do zupy trafia bagietka, chleb 偶ytni czy orkiszowy. Wa偶ne jest natomiast to, 偶e pieczywo powinno by膰 czerstwe, inaczej rozpadnie si臋 ca艂kowicie przy zalaniu wrz膮tkiem.
Do wodzianki cz臋sto dodaje si臋 r贸wnie偶 ziemniaki, najlepiej te z wczorajszego obiadu. Lekko wyschni臋te warzywo nale偶y podsma偶y膰 i w艂o偶y膰 do zupy, by nada膰 jej jeszcze wi臋cej smaku. W niekt贸rych rejonach 艢l膮ska w okresie przyrz膮dzana jest zupa wodzianka z grzybami, kt贸r膮 zabiela si臋 艣mietan膮. Postna wodzianka zrobiona na ma艣le i 艣mietanie (bez u偶ycia mi臋sa) z pewno艣ci膮 zasmakuje nawet wegetarianom. 呕yczymy smacznego!
Czytaj tak偶e:
Jak zrobi膰 prawdziwe gazpacho? Tradycyjny przepis
Tradycyjny przepis na flaki. Ta zupa ci臋 rozgrzeje!
Flaki z boczniak贸w. Wegetaria艅ski spos贸b na pyszn膮 zup臋
Jak zrobi膰 grzanki na patelni?
Bulion贸wki – przekonamy Ci臋, 偶e s膮 niezb臋dne w Twoim domu
Aromatyczna zupa krem z pomidor贸w
Zupa z serk贸w topionych – przepis na serow膮 zup臋 krem
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej