Zupa wodzianka. Przepis na obiad w 20 minut

Porady 4.05.2023

Wodzianka (po 艣l膮sku wodzionka) to prawdziwie minimalistyczna zupa sk艂adaj膮ca si臋 z czerstwego chleba, czosnku, smalcu ze skwarkami i wody, kt贸r膮 mo偶na zaliczy膰 do najbardziej rozpoznawalnych da艅 pochodz膮cych ze 艢l膮ska. Jak przygotowa膰 swojsk膮 wodzionk臋 i czego potrzeba do jej przyrz膮dzenia? Tego dowiesz si臋 z naszego artyku艂u.
 

Wodzionka — zupa 艣l膮ska

Wodzianka, czyli zupa pochodz膮ca ze 艢l膮ska, znana jest tak偶e w Niemczech pod nazw膮 Brotuppe. Zupa ta zosta艂a stworzona na potrzeby biedniejszej ludno艣ci, poniewa偶 sk艂adniki potrzebne do jej przyrz膮dzenia mo偶na by艂o znale藕膰 w ka偶dym domu. Tani 艂贸j zwierz臋cy, woda, czerstwy chleb i czosnek — z takich sk艂adnik贸w powstawa艂a wodzionka po 艣l膮sku.

W ka偶dym 艣l膮skim domu receptura na wodzionk臋 wygl膮da艂a nieco inaczej. Zamiast 艂oju dodawano mas艂o ze s艂onin膮, a czasem nawet 艣mietan臋. W niekt贸rych domach 艣l膮ska zupa wodzianka jadana jest z dodatkiem ugotowanych i podsma偶onych ziemniak贸w. 

Zup臋 wodzionk臋 przyrz膮dza si臋 nie tylko na terenie 艢l膮ska i w Niemczech. Aromatyczna zupa z wody, t艂uszczu oraz chleba przygotowywana jest r贸wnie偶 na terenach Polski 艢rodkowej (g艂贸wnie w okolicy 艁owicza, Ga艂kowa i 艁臋czycy) i funkcjonuje tam pod nazw膮 kap艂onek lub kap艂on. 

W 2009 roku zupa o nazwie kap艂onek z Ga艂kowa zosta艂a wpisana na list臋 produkt贸w tradycyjnych, a miejscem wytwarzania sta艂 si臋 Ga艂k贸w Du偶y w gminie Koluszki. Kap艂onek zyska艂 tak偶e oficjaln膮 receptur臋, w kt贸rej sk艂ad poza wod膮, 偶ytnim chlebem i s艂onin膮, wchodzi艂y tak偶e sk贸rka ze s艂oniny, li艣膰 laurowy, w艂oszczyzna i kminek. W okresie postnym zupa przyrz膮dzana by艂a bez skwarek i s艂oniny, a zamiast tego wzbogacano j膮 mas艂em i 艣mietan膮.

Na wodzionce wychowa艂y si臋 pokolenia 艢l膮zak贸w, a偶 z czasem do oryginalnej receptury zacz臋to dodawa膰 kostk臋 roso艂ow膮 lub Maggi, a tak偶e boczek zamiast s艂oniny. Ta prosta, smaczna zupa podawana jest na 艢l膮sku zar贸wno na obiad, jak i kolacj臋. Do jej przyrz膮dzania u偶ywa si臋 regionalnych sk艂adnik贸w spo偶ywczych, dlatego trudno jest odwzorowa膰 jej smak poza 艢l膮skiem. Je艣li chcesz spr贸bowa膰 ugotowa膰 wodzionk臋, przeczytaj tre艣膰 kolejnego akapitu.
 

Jak zrobi膰 zup臋 wodziank臋? Przepis krok po kroku

Zanim zdradzimy Ci przepis na zup臋 wodziank臋, zbierz wszystkie potrzebne sk艂adniki i akcesoria. Zupa wodzianka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego do jej przyrz膮dzenia wystarcz膮 Ci podstawowe elementy wyposa偶enia kuchennego takie jak deska do krojenia, n贸偶, du偶y garnek (chocia偶 mo偶na zrobi膰 to bezpo艣rednio w miseczkach) i chochla, by zupa wodzianka trafi艂a prosto do misek. Maj膮c wszystkie potrzebne akcesoria, mo偶esz przej艣膰 do przygotowywania. Poznaj nasz oryginalny przepis na zup臋, kt贸ra doczeka艂a si臋 nawet w艂asnej piosenki o nazwie wodzionka.

Sk艂adniki:

  • 8 kromek starego chleba
  • 5 z膮bk贸w czosnku
  • 5 艂y偶ek smalcu ze skwarkami
  • 1 l wrz膮tku
  • Pieprz
  • S贸l
  • Maggi
  • Garnek
  • N贸偶
  • Deska do krojenia
  • Wyciskacz do czosnku
  • Miseczki
  • Chochla

Przygotowanie:

Pokr贸j chleb w kostk臋 i wrzu膰 do garnka. Czosnek przeci艣nij przez prask臋 i tak偶e wrzu膰 do garnka. Wlej do garnka wrz膮tek, a nast臋pnie dodaj smalec i zamieszaj. Na sam koniec dopraw sol膮 i pieprzem. Zup臋 mo偶na przela膰 bezpo艣rednio do miseczek albo podgrza膰 przez ok. 3-4 minuty, by sk艂adniki lepiej si臋 po艂膮czy艂y. Do takiej wodzionki mo偶na doda膰 tak偶e inne sk艂adniki. Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋, jak wzbogaci膰 przepis na wodziank臋, sprawd藕 kolejny akapit.
 

Sk艂adniki na zup臋 wodziank臋

Sk艂adniki na zup臋 wodziank臋 powinny pochodzi膰 od regionalnych producent贸w i rolnik贸w, wtedy smakuje najlepiej. Je艣li kupowa膰 s艂onin臋 to z okolicznego rze藕nika, a chleb z lokalnej piekarni. Te produkty oddaj膮 smak 艣l膮skiego ducha i przemycaj膮 go do przygotowywanej zupy. Zupa wodzianka z chleba pszennego to tradycyjna forma serwowania, ale zdarza si臋, 偶e do zupy trafia bagietka, chleb 偶ytni czy orkiszowy. Wa偶ne jest natomiast to, 偶e pieczywo powinno by膰 czerstwe, inaczej rozpadnie si臋 ca艂kowicie przy zalaniu wrz膮tkiem.

Do wodzianki cz臋sto dodaje si臋 r贸wnie偶 ziemniaki, najlepiej te z wczorajszego obiadu. Lekko wyschni臋te warzywo nale偶y podsma偶y膰 i w艂o偶y膰 do zupy, by nada膰 jej jeszcze wi臋cej smaku. W niekt贸rych rejonach 艢l膮ska w okresie przyrz膮dzana jest zupa wodzianka z grzybami, kt贸r膮 zabiela si臋 艣mietan膮. Postna wodzianka zrobiona na ma艣le i 艣mietanie (bez u偶ycia mi臋sa) z pewno艣ci膮 zasmakuje nawet wegetarianom. 呕yczymy smacznego!
 

Czytaj tak偶e:

Jak zrobi膰 prawdziwe gazpacho? Tradycyjny przepis

Tradycyjny przepis na flaki. Ta zupa ci臋 rozgrzeje!

Flaki z boczniak贸w. Wegetaria艅ski spos贸b na pyszn膮 zup臋

Jak zrobi膰 grzanki na patelni?

Bulion贸wki – przekonamy Ci臋, 偶e s膮 niezb臋dne w Twoim domu

Jak doprawi膰 zup臋? 15 trik贸w

Aromatyczna zupa krem z pomidor贸w 

Zupa z serk贸w topionych – przepis na serow膮 zup臋 krem

Zupa grzybowa z mro偶onych grzyb贸w – jak j膮 przygotowa膰?

Jakie zupy mo偶na mrozi膰?