Jak zrobi膰 grzanki na patelni?

Grzanki z patelni
Metod przyrz膮dzania grzanek jest wiele, cho膰 ich wykonanie to nic trudnego ani kosztownego. Ich g艂贸wny sk艂adnik – w zale偶no艣ci od preferencji – chleb, bu艂ka albo bagietka czy inne pieczywo, znajdziemy w domowym chlebaku lub w p贸艂ce, w kt贸rej przechowujemy tego rodzaju produkty. Mo偶na przygotowa膰 je na patelni, w piekarniku albo w tosterze. Niezale偶nie od sposobu, kt贸ry wybierzemy na poddanie obr贸bce cieplnej tego przysmaku, metoda przygotowania pieczywa do sma偶enia czy pieczenia specjalnie nie r贸偶ni si臋 w 偶adnym ze wskazanych przypadk贸w. W pierwszym kroku wystarczy na desce kuchennej za pomoc膮 no偶a pokroi膰 chleb w podobnej wielko艣ci kawa艂ki. Rozmiar w du偶ej mierze jest zale偶ny od naszych indywidualnych preferencji.
Nast臋pnie wyci膮gamy patelni臋 i wlewamy na ni膮 olej. Nie tylko tosty na patelni z jajkiem smakuj膮 wy艣mienicie. Z wykorzystaniem tego naczynia mo偶na przyrz膮dzi膰 r贸wnie偶 grzanki.
Do zrobienia grzanek 艣wietnie nadaje si臋 czerstwe pieczywo. Czerstwienie to g艂贸wny argument przemawiaj膮cy za tym, dlaczego trzyma膰 chleb w chlebaku, cho膰 nawet chlebak nie jest w stanie zatrzyma膰 艣wie偶o艣ci pieczywa d艂u偶ej ni偶 kilka dni. Usma偶enie chleba na patelni jest sposobem na to, by wykorzysta膰 resztki, kt贸re s膮 ju偶 zbyt suche, by je艣膰 je w formie klasycznej kanapki. To jedna z metod na to, jak od艣wie偶y膰 pieczywo, by go nie marnowa膰. Grzanki zrobione z takiego chleba mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce nawet przez kilka kolejnych dni. Je偶eli Twoje pieczywo psuje si臋 zbyt szybko, przeczytaj artyku艂 Jak przechowywa膰 chleb? Zwr贸膰 uwag臋, z jakiego tworzywa wykonany jest Tw贸j chlebak.
Sprawd藕: Chlebak stalowy na pieczywo – wady i zalety.
Je偶eli zastanawiasz si臋, czy grzanki z chleba s膮 zdrowe, sprawd藕 przede wszystkim sk艂ad pieczywa. B臋dzie to dobr膮 wskaz贸wk膮 do ustalenia, jaki Twoje grzanki wp艂ywaj膮 na organizm.
Grzanki z chleba maj膮 288 kcal w 100 gramach. S膮 wi臋c 艣redniokaloryczne.
Jak zrobi膰 grzanki na patelni?
Je艣li wiesz, jak zrobi膰 tosty na patelni, z pewno艣ci膮 z 艂atwo艣ci膮 nauczysz si臋 robienia grzanek z patelni. Je偶eli decydujemy si臋 na sma偶enie grzanek w艂a艣nie na patelni, nale偶y na niej rozgrza膰 olej. Nast臋pnie wrzucamy na niego grzanki i sma偶ymy, a偶 pieczywo pokryje si臋 ca艂kowicie t艂uszczem i go wch艂onie. Grzanki powinny sma偶y膰 si臋 do czasu nabrania z艂otawo-br膮zowego koloru.
Teraz mo偶emy doda膰 ulubione przyprawy. Pozw贸lmy naszym grzankom przestygn膮膰 i wysuszy膰 si臋 na papierze. To sekret sukcesu, jak zrobi膰 chrupi膮ce grzanki na patelni. Chrupko艣膰 zale偶y w艂a艣nie od tego, czy ods膮czymy i wysuszymy nasze grzanki.
Z czym grzanki?
Kiedy nachodzi nas na nie ochota lub po prostu szukamy ciekawej przek膮ski na piknik, zadajemy sobie pytanie o grzanki – z czym b臋d膮 smakowa膰 najlepiej? Wielu z nas stawia na klasyczn膮 form臋 bez 偶adnych smakowych dodatk贸w. W ko艅cu smak chrupi膮cych kawa艂k贸w z pieczywa obroni si臋 sam.
Przygotowane grzanki na patelni bez t艂uszczu z powodzeniem mo偶emy dosypa膰 do zup typu krem. Grzanki nadadz膮 takim daniom, jak np. krem z dyni czy zupa cebulowa, dodatkowych walor贸w smakowych i sprawi膮, 偶e potrawa b臋dzie bardziej tre艣ciwa. Smacznym rozwi膮zaniem, do kt贸rego sprawdz膮 si臋 grzanki, jest zupa kremowa. Tu znajdziesz przepis na serow膮 zup臋 krem.
Grzanki 艣wietnie smakuj膮 zar贸wno ze specjalnie stworzonymi dodatkami, takimi jak mas艂o czosnkowe do grzanek czy mas艂o zio艂owe do grzanek, jak i ze zwyk艂ym mas艂em, kt贸re znajdziemy w swojej maselniczce.
Zobacz, jak przyrz膮dzi膰 domowe grzanki czosnkowe z prawdziwego zdarzenia.
Z czego zrobi膰 grzanki?
Wiele os贸b zastanawia si臋, z jakiego chleba grzanki b臋d膮 smakowa膰 najlepiej – czy sprawdzi si臋 tu 艣wie偶e pieczywo prosto z piekarni, czy lepiej si臋gn膮膰 po nieco „starszy” chleb lub bu艂ki. Tak naprawd臋 wyb贸r nale偶y do nas, cho膰 w zasadzie grzanki s膮 tak膮 przek膮sk膮, do kt贸rej bez obaw mo偶emy u偶y膰 kilkudniowego pieczywa.
Oczywi艣cie, nale偶y sprawdzi膰, czy nie jest ono sple艣nia艂e. Tego rodzaju chleba nie jemy. Natomiast czerstwy chleb jak najbardziej nadaje si臋 do stworzenia grzanek. Dlatego, je艣li zastanawiasz si臋 jak wykorzysta膰 czerstwe pieczywo, to jedna z interesuj膮cych opcji.
Grzanki z chleba na patelni
W sklepach mo偶emy kupi膰 r贸偶ne rodzaje chleba – pocz膮wszy od pszennego, poprzez pszenno-偶ytni, a na ciemnym sko艅czywszy. Co wi臋cej, w ofercie rynkowej dostaniemy chleby krojone, niekrojone czy tosty. Grzanki chlebowe w zale偶no艣ci od tego, jakie pieczywo zastosujemy, mog膮 smakowa膰 inaczej. Je偶eli zwykle uwielbiasz robi膰 tosty z chleba na patelni, ale tym razem, gdy np. tego typu pieczywo Ci sczerstwia艂o, wykorzystaj je, by zrobi膰 grzanki z chleba tostowego na patelni. Przekonasz si臋, 偶e smakuj膮 nieco inaczej ni偶 grzanki z chleba razowego na patelni.
We wcze艣niejszej cz臋艣ci artyku艂u opisali艣my, jak zrobi膰 grzanki z chleba na patelni. Opis ten dotyczy tak偶e przygotowania grzanek z chleba tostowego na patelni.
Grzanki z bu艂ki
R贸wnie smaczne, jak te zrobione z chleba, wychodz膮 grzanki z bu艂ki na patelni. Oczywi艣cie, grzanki mo偶na przyrz膮dzi膰 w piekarniku, ale trzeba b臋dzie na to po艣wi臋ci膰 nieco wi臋cej czasu. Grzanki z piekarnika mog膮 mie膰 nieco bardziej grillowy smak niczym ziemniaki jak z ogniska w piekarniku.
Tu podpowiadamy, jak zrobi膰 grzanki z bu艂ki na patelni, by by艂y chrupkie i dodawa艂y smaku ulubionym potrawom.
Je艣li zastanawiasz si臋, jak zrobi膰 grzanki z bu艂ki post臋puj dok艂adnie tak, jakby艣 przygotowywa艂 je z innego pieczywa, np. chleba. Podobnie jak w przypadku czerstwego chleba, grzanki mo偶esz tak偶e zrobi膰 z suchej bu艂ki. Grzanki z bu艂ki mo偶esz doda膰 do zupy lub do innych da艅.
Smaczne grzanki – niezale偶nie, czy b臋d膮 to te zrobione z chleba czy np. grzanki z bu艂ki paryskiej – mo偶na podawa膰 do zup, sa艂atek, a tak偶e w formie przek膮ski na grilla samodzielnie lub z dodatkiem ulubionych warzyw i sos贸w. Zadowolenie go艣ci gwarantowane.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej