Chlebak stalowy na pieczywo – wady i zalety

Najlepszy chlebak – stalowy czy nie?
Niektóre mają uchylany front i klasyczny kształt przywodzący na myśl apetyczny bochenek chleba. Inne są symetrycznie tłoczone, stylizowane na prosty pojemnik spożywczy lub wręcz przeciwnie. Wszystko zależy od tego, jaki styl wyposażenia kuchni i aranżację preferujesz. Metalowe chlebaki, pomijając kwestię designu, mają jednak kilka zbliżonych właściwości. Bez względu na pojemność można powiedzieć, że są jednymi z najzdrowszych, choć to zależy oczywiście od zabezpieczenia metalu. Najczęściej stosuje się nietoksyczną farbę nakładaną proszkowo. Można również znaleźć produkty do przechowywania pieczywa z powierzchnią ocynowaną. Po co to wszystko? Głownie chodzi o zabezpieczenie pojemników przed działaniem wilgoci, która wcześniej czy później nagromadzi się, jeśli np. pieczesz samodzielnie i lubisz świeże, chrupiące i ciepłe bułki lub chleb. Co jeszcze możesz w nim przechowywać? O tym więcej na naszym blogu. Tymczasem skupmy się na zaletach metalowych chlebaków. Z całą pewnością warto się nad nimi zastanowić, chociażby z uwagi na łatwość pielęgnacji i lekkość konstrukcji.
Chlebak metalowy – dlaczego warto?
Jakiś czas temu zebraliśmy wszystko, co musisz wiedzieć o drewnianym chlebaku. Teraz pora na modele stalowe – w całości lub w części – które coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach, dzięki markom Starke Pro, Konighoffer i Tadar. Jeśli masz ochotę na wersję budżetową, wybierz jeden z tych w całości skonstruowanych ze stali nierdzewnej. Gdy natomiast szukasz chlebaka, który będzie nie tylko praktyczny, ale także stanie się ozdobą kuchni, wybierz model kombinowany, który łączy drewno bambusowe ze stalą węglową malowaną proszkowo. Naprawdę warto, gdyż metalowe chlebaki do pieczywa (chleba, ulubionych bułek i bagietek, które możesz przerobić na sandwicze do pracy) mają sporo zalet. Jest wiele powodów, dlaczego warto przechowywać je w chlebaku. W przypadku modeli metalowych wiąże się to przede wszystkim z:- Łatwym przenoszeniem ze względu na niewielki ciężar konstrukcji
- Szybką pielęgnacją dla zachowania higieny przechowywania dzięki gładkiej powierzchni odpornej na wilgoć, wnikanie zabrudzeń, bakterii oraz powstanie rdzy
- Uniwersalnym dopasowanie produktu do stylu kuchni (takie chlebak są z reguły bardzo minimalistyczne, choć nie brak im klasy)
- Wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne lub poprzez używanie detergentów do pielęgnacji
- Bardzo dobrze chroni przed światłem oraz wnikaniem aromatów kuchennych
Stalowy pojemnik na pieczywo – warto pamiętać, że…
Nie bez powodu rynek chlebaków jest tak różnorodny. Odpowiedni sposób przechowywania pieczywa to jedno. Warto jednak wiedzieć, że każdy typ pojemnika ma swoje wady. Ceramiczne chlebaki można łatwo uszkodzić, drewniane bywają ciężkie i nieporęczne. Modele z tworzywa sztucznego wyglądają mało elegancko, a poza tym nie mają nic wspólnego z ekologicznym podejściem do współczesnych dylematów związanych z ilością plastiku w naszej codzienności. Tak oto dochodzimy do zakupu metalowego chlebak (jak wybrać pojemnik na pieczywo dowiesz się oczywiście z naszych blogowych poradników). Zanim zdecydujesz się na stalowy wariant – nieważne czy biały, czarny, czy srebrny – i włożysz do niego bułki twarogowe lub nowojorskie bajgle, musisz zdawać sobie sprawę, że:- Chlebak metalowy może mieć problemy z zapewnieniem odpowiedniej cyrkulacji powietrza, a tym samym sprawić, że pieczywo szybciej zacznie czerstwieć lub pleśnieć (warto wybierać zatem wersje np. łączącą drewno i metal)
- Takie modele łatwo łapią odciski palców, dlatego warto wybierać pojemniki z matowym wykończeniem
- Uszkodzenie powłoki ochronnej może spowodować rdzewienie chlebaka
- Metal bardzo dynamicznie reaguje na zmiany temperatury, a więc może sprawić, że przechowywany chleb będzie wystawiony na nagłe zmiany warunków, a przy tym straci wiele ze swojego apetycznego aromatu, no i wyjątkowego smaku
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej