Chlebak stalowy na pieczywo – wady i zalety

Porady 6.04.2021


Najlepszy chlebak – stalowy czy nie?

Niektóre mają uchylany front i klasyczny kształt przywodzący na myśl apetyczny bochenek chleba. Inne są symetrycznie tłoczone, stylizowane na prosty pojemnik spożywczy lub wręcz przeciwnie. Wszystko zależy od tego, jaki styl wyposażenia kuchni i aranżację preferujesz. Metalowe chlebaki, pomijając kwestię designu, mają jednak kilka zbliżonych właściwości. Bez względu na pojemność można powiedzieć, że są jednymi z najzdrowszych, choć to zależy oczywiście od zabezpieczenia metalu. Najczęściej stosuje się nietoksyczną farbę nakładaną proszkowo. Można również znaleźć produkty do przechowywania pieczywa z powierzchnią ocynowaną. Po co to wszystko? Głownie chodzi o zabezpieczenie pojemników przed działaniem wilgoci, która wcześniej czy później nagromadzi się, jeśli np. pieczesz samodzielnie i lubisz świeże, chrupiące i ciepłe bułki lub chleb. Co jeszcze możesz w nim przechowywać? O tym więcej na naszym blogu. Tymczasem skupmy się na zaletach metalowych chlebaków. Z całą pewnością warto się nad nimi zastanowić, chociażby z uwagi na łatwość pielęgnacji i lekkość konstrukcji.


Chlebak metalowy – dlaczego warto?

Jakiś czas temu zebraliśmy wszystko, co musisz wiedzieć o drewnianym chlebaku. Teraz pora na modele stalowe – w całości lub w części – które coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach, dzięki markom Starke Pro, Konighoffer i Tadar. Jeśli masz ochotę na wersję budżetową, wybierz jeden z tych w całości skonstruowanych ze stali nierdzewnej. Gdy natomiast szukasz chlebaka, który będzie nie tylko praktyczny, ale także stanie się ozdobą kuchni, wybierz model kombinowany, który łączy drewno bambusowe ze stalą węglową malowaną proszkowo. Naprawdę warto, gdyż metalowe chlebaki do pieczywa (chleba, ulubionych bułek i bagietek, które możesz przerobić na sandwicze do pracy) mają sporo zalet. Jest wiele powodów, dlaczego warto przechowywać je w chlebaku. W przypadku modeli metalowych wiąże się to przede wszystkim z:
 
  • Łatwym przenoszeniem ze względu na niewielki ciężar konstrukcji
  • Szybką pielęgnacją dla zachowania higieny przechowywania dzięki gładkiej powierzchni odpornej na wilgoć, wnikanie zabrudzeń, bakterii oraz powstanie rdzy
  • Uniwersalnym dopasowanie produktu do stylu kuchni (takie chlebak są z reguły bardzo minimalistyczne, choć nie brak im klasy)
  • Wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne lub poprzez używanie detergentów do pielęgnacji
  • Bardzo dobrze chroni przed światłem oraz wnikaniem aromatów kuchennych
 


Stalowy pojemnik na pieczywo – warto pamiętać, że…

Nie bez powodu rynek chlebaków jest tak różnorodny. Odpowiedni sposób przechowywania pieczywa to jedno. Warto jednak wiedzieć, że każdy typ pojemnika ma swoje wady. Ceramiczne chlebaki można łatwo uszkodzić, drewniane bywają ciężkie i nieporęczne. Modele z tworzywa sztucznego wyglądają mało elegancko, a poza tym nie mają nic wspólnego z ekologicznym podejściem do współczesnych dylematów związanych z ilością plastiku w naszej codzienności. Tak oto dochodzimy do zakupu metalowego chlebak (jak wybrać pojemnik na pieczywo dowiesz się oczywiście z naszych blogowych poradników). Zanim zdecydujesz się na stalowy wariant – nieważne czy biały, czarny, czy srebrny – i włożysz do niego bułki twarogowe lub nowojorskie bajgle, musisz zdawać sobie sprawę, że:
 
  • Chlebak metalowy może mieć problemy z zapewnieniem odpowiedniej cyrkulacji powietrza, a tym samym sprawić, że pieczywo szybciej zacznie czerstwieć lub pleśnieć (warto wybierać zatem wersje np. łączącą drewno i metal)
  • Takie modele łatwo łapią odciski palców, dlatego warto wybierać pojemniki z matowym wykończeniem
  • Uszkodzenie powłoki ochronnej może spowodować rdzewienie chlebaka
  • Metal bardzo dynamicznie reaguje na zmiany temperatury, a więc może sprawić, że przechowywany chleb będzie wystawiony na nagłe zmiany warunków, a przy tym straci wiele ze swojego apetycznego aromatu, no i wyjątkowego smaku