Ziemniaki jak z ogniska w piekarniku – zdradzamy przepis!

Porady 26.07.2021

Ziemniaki jak z ogniska, a jednak nie z ogniska

 
Pieczone ziemniaki jak z ogniska wcale nie brzmią zachęcająco, prawda. To magiczne „jak” psuje całą zabawę. A jednak uwierzcie nam, smak jest identyczny, bez konieczności przygotowywania paleniska. Ziemniaczki jak z ogniska przygotujecie swobodnie w swoim piekarniku w naprawdę prosty sposób. Bez większych przygotowań. Jak zrobić ziemniaki pieczone jak z ogniska? Do tego potrzebujecie oczywiście odpowiednich kartofli. My używamy najczęściej ziemniaków typu A, które charakteryzują się dużą wilgotnością i małą ilością skrobi. Dzięki temu są zwięzłe, nie rozpadają się. Szukajcie odmiany Denar, Vineta bądź Dita lub ziemniaków sałatkowych. One sprawdzą się najlepiej. Kupiliście ich za dużo? Spokojnie – sprawdźcie, jakie jeszcze dania jednogarnkowe z ziemniaków możecie zrobić. Dodatkowo na naszym blogu znajdziecie artykuł Jak zrobić puree z ziemniaków?  – kiedy już przejedzą Wam się te z piekarnika, zawsze możecie przygotować inną, pyszną potrawę z kartofelków. Co jeszcze będzie niezbędne? Przygotujcie nóż (może to być także maszynka do krojenia ziemniaków bądź szatkownice) – oczywiście jeśli chcecie kroić lub obierać ziemniaczki. Nie musicie tego robić. Ziemniaczki jak z ogniska mogą być pieczone w całości. Przyda się też deska kuchenna i folia aluminiowa, w którą zawiniecie ziemniaki. Przygotujcie także mąkę. Za chwilę zdradzimy, do czego się przyda.
 

Pieczone ziemniaki z piekarnika

 
Schowajcie akcesoria do grilla – teraz grill przyszedł do Was do domu! Patelnia także się nie przyda, bo te ziemniaki potrzebują wysokiej temperatury, dokładnie jak w ognisku. Ale przecież nie macie żaru! No tak, to mały problem. Żar sprawia, że ziemniaki wyglądają jak w otoczce, która spieka skórkę i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Jak zatem zorganizować ogniskowe pieczenie ziemniaków? Piekarnik nie wystarczy. Potrzebujecie jeszcze mąki. Mąka, podobnie jak żar, stworzy skorupkę wokół kartofelków – będą one chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
 

Ziemniaki z piekarnika jak z ogniska

 
Ziemniaki jak z ogniska z piekarnika są proste do zrobienia. To danie nie wymaga żadnych dodatków, jeśli jednak jesteście fanami ostrych przypraw, koniecznie przygotujcie swoje przyprawniki. Wystarczy, że ziemniaki dokładnie umyjecie, a następnie – jeszcze wilgotne – obtoczycie w mące. Rozgrzejcie piekarnik do 200ºC i połóżcie na blaszce folię aluminiową. Na folii umieśćcie ziemniaki. Pieczenie ziemniaków w całości nie jest konieczne – możecie je posiekać. Jednak wtedy nie będą wyglądać tak, jak z ogniska. Po godzinie będą gotowe. Wyjdą tak pyszne, że z pewnością zjecie wszystko od razu. Jeśli jednak nie, poznajcie zasady przechowywania warzyw i owoców. Zobaczcie także, jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej i zróbcie sobie prawdziwą ucztę w domu, bez konieczności odpalania grilla. Jeśli chcecie, by jedzenie smakowało dokładnie tak, jakbyście dopiero co zrobili ognisko, zaopatrzcie się także w  kociołki myśliwskie!
 

Ziemniaki w rękawie do pieczenia

 
Pieczenie ziemniaków w folii też jest możliwe – wtedy zawińcie je ciasno, każdy z osobna. Nie będą jednak tak spieczone jak te, o których mówiliśmy powyżej. Rękaw do pieczenia nie jest z kolei zbyt dobrym pomysłem, gdyż wtedy ziemniaki są miękkie i nie będą miały charakterystycznej chrupkości.
 

Ziemniaki z piekarnika – czas pieczenia

 
Wystarczy tylko godzina w piekarniku, a ziemniaczki będą gotowe i chrupiące, idealne do zajadania. Wiele oczywiście zależy od ich wielkości. Jeśli macie małe kartofelki, 40 minut powinno wystarczyć. Zobaczycie, wyjdą przepyszne. Ziemniaki z grilla nie mogą się z nimi równać.
 

Pieczenie ziemniaków – temperatura

 
Zabieracie się za pieczenie ziemniaków? Jaka temperatura będzie idealna? 200 st. C powinno wystarczyć, jednak nie schodźcie niżej. Pamiętajcie, że piekarnik ma imitować ognisko.
 
Mamy nadzieję, że już niebawem sprawdzicie nasz przepis. A jeśli chcecie więcej pomysłów na dania z ziemniakami, koniecznie sprawdźcie 13 potraw z ziemniaków, które ugotujesz w jednym garnku. Przydadzą Wam się także poradniki takie, jak:
Jaką wyciskarkę do ziemniaków wybrać?
Kociołek myśliwski — jak przygotować go do użycia i w nim gotować?  
Jak smażyć na patelni grillowej?
Jak zrobić grzanki na patelni?