Jak zrobić puree z ziemniaków? Przepis i pomocne akcesoria


Ugniatacz i tłuczek do ziemniaków

Zrobienie puree z ziemniaków wydaje się proste. Jeśli chcesz, możesz użyć do tego nawet widelca obiadowego. W takim wypadku będzie to jednak wymagało sporo wysiłku oraz czasu. Nie uzyskasz też tak jednolitej i puszystej konsystencji, jak w przypadku użycia tłuczka do ziemniaków. Niech nie zmyli cię jego prosta konstrukcja. Ugniatacz do ziemniaków w wielu domach jest jednym z podstawowych gadżetów do kuchni. Może być metalowy lub drewniany. Idealnie nadaje się do robienia ziemniaczanego puree wprost w garnku, w którym gotowały się ziemniaki. Jego budowa może być natomiast dwojaka. W wersji klasycznej tłuczek do ziemniaków wymusza ubijanie ugotowanych kartofli. Ugniatacz ma natomiast ażurowaną konstrukcję – dla uzyskania bardziej jednolitej konsystencji puree z ziemniaków.


Jak zrobić puree z ziemniaków?

W robieniu ziemniaczanego puree jest kilka istotnych kwestii. Pierwsza z nich to wybór ziemniaków. Uzyskanie delikatnego smaku będzie łatwiejsze, jeśli wybierzesz młode okazy – z tych starszych zrób frytki lub domowe chipsy w piekarniku. Przygotuj sobie też duży garnek. Gotuj kartofle w osolonej wodzie. Wystarczy kilka szczypt, aby wzbogacić ich smak. Drugim ważnym krokiem jest ubicie ziemniaków bezpośrednio po tym, jak staną się miękkie i zostaną odcedzone. Trzeci… i czwarty element to masło oraz śmietana. Dodawaj je stopniowo podczas pracy tłuczkiem do ziemniaków (oto kilka porad jak go wybrać). W jakich proporcjach? Przy 400 g kartofli potrzebujesz ok. 100 ml kremówki i 50 g masła. Gdy konsystencja puree będzie jednolita, możesz odłożyć ugniatacz do ziemniaków i skosztować swojego działa. Potem wystarczy już tylko doprawić je solą oraz pieprzem, ale to już wedle uznania.


A może praska do ziemniaków?

Czy wiesz, że wśród gadżetów do kuchni istnieje alternatywa dla tłuczków i ugniataczy do kartofli? Sprytne wyposażenie to przecież klucz do smacznego sukcesu, więc warto poznać wszystkie dostępne opcje. Puree z ziemniaków możesz zrobić także przy użyciu tzw. praski. Wyglądem przypomina nieco modele przyborów do kuchni, którymi wyciska się ząbki czosnku. Różnica tkwi w rozmiarze. Z przeciskarką do ziemniaków możesz też łatwo porcjować puree. Wkładasz, ściskasz i gotowe. Wybierz model z antypoślizgowym uchwytem, a zadanie to nie sprawi ci najmniejszych problemów oraz przebiegnie szybko i komfortowo.