Warto przeczytać

Jak mrozić prawdziwki?
Prawdziwek to potoczna nazwa borowika. Tego typu grzyby dzięki swojemu smakowi zyskały ważne miejsce w polskiej kuchni. Wykorzystuje się je jako składnik sosów, farszów czy zapiekanek. Świetnie komponują się także z mięsem. Aby na dłużej zachować ich smak, warto je zamrozić. Oto podstawowe zasady mrożenia tych grzybów.
czytaj więcej
Jak mrozić kurki?
Kurki rosną w naszych lasach od połowy lata do jesieni. Wówczas w wielu domach królują smaczne potrawy z ich dodatkiem. Czy jednak smak tych wyjątkowych grzybów możemy zachować na dłużej? Okazuje się, że tak. Wystarczy je zamrozić. Warto jednak przed umieszczeniem kurek w zamrażarce, poddać je obróbce cieplnej.
czytaj więcej
Jak zamrozić rydze?
Sezon grzybowy w pełni. W lasach można znaleźć piękne okazy grzybów. Są wśród nich rydze, których smak wielu z nas chciałoby zachować na dłużej. Rozwiązaniem jest ich zamrożenie. Rydze należą do tego typu grzybów, które można mrozić w formie ugotowanej i surowej. Lepiej jednak wybrać pierwszy sposób. Dlaczego? Sprawdźcie.
czytaj więcej


