Warto przeczytać

Kiedy i jak gotować kompot z suszu?
Aromatyczny kompot z suszu to napój, który na myśl przywodzi wieczerzę wigilijną. Początkowo jednak był podawany do innych posiłków. Nasi przodkowie doceniali jego walory zdrowotne, wierząc, że zapewnia długowieczność każdemu, kto po niego sięga. Zobacz, jak go przygotować i ciesz się jego piciem nie tylko od święta.
czytaj więcej
Jak zrobić kompot z truskawek?
To, co dobre, często ma prosty skład. Picie kompotów, które są pozbawione sztucznych barwników czy konserwantów to sposób na to, by odnieść żywieniowy sukces. Może to właśnie czas, by zamienić słodzone napoje ze sklepów na o wiele zdrowszy kompot? Sprawdź, jak łatwo przygotować go do obiadu oraz jak skutecznie go pasteryzować.
czytaj więcej
Jak zrobić kompot z wiśni?
Przepis na kompot z wiśni odnajdujemy już w pierwszej drukowanej polskiej książce kucharskiej, wydanej w 1682 roku. Aby przyrządzić orzeźwiający napój wystarczą trzy składniki: owoce, woda i cukier. Proces jego przygotowania jest równie prosty, ale należy znać odpowiednie proporcje, by odnieść sukces w jego przyrządzaniu.
czytaj więcej


