Jak zrobić domowy budyń?

Jak zrobić domowy budyń?
Jak zrobić domowy budyń? Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Zapewne większość z was zachodzi w głowę, jak to możliwe, przecież budyń robi się z paczki! Z przyjemnością zdradzimy Ci, jak zrobić budyń własnej roboty o kremowej konsystencji i przyjemnym smaku.
Zacznijmy może od tego, z czego się go robi, czyli składników. Żeby przygotować budyń, potrzebujemy żółtek, mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i wanilii (najlepiej laski wanilii, ale olejek waniliowy również może być). Smak domowego budyniu można dowolnie modyfikować i to w prosty sposób. Poznaj nasz szybki przepis na to, jak się robi domowy budyń.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Do stworzenia własnego budyniu będziesz potrzebować kilku akcesoriów, które znajdziesz w kompletach przyborów kuchennych takich jak łyżki i łyżeczki. Przydadzą się również dobrej jakości garnki pojedyncze o nieprzywierającym dnie. Na samym początku należy wlać do garnka 425 ml mleka i zagotować je z cukrem. Resztę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz żółtkiem. Następnie wlać mieszaninę do mleka, gotując na małym gazie. Gdy całość się połączy, przelej do miseczek i poczekaj, aż ostygnie. Prawda, że to proste?
Jak zrobić domowy budyń czekoladowy?
Jeśli gotowanie i pieczenie nie jest twoją mocną stroną, to nic nie szkodzi. Przygotowanie domowego budyniu czekoladowego nie trwa dłużej, od tego z paczki. Pyszny, kremowy i czekoladowy deser podany w ozdobnej misce to doskonały pomysł na podwieczorek. Gdy zależy Ci na ładnym podaniu deseru, niezbędne okazać się mogą ozdobne miski i półmiski — znajdziesz je w asortymencie Tadar.pl.
Jak zrobić domowy budyń czekoladowy, który z radością zjedzą wszyscy domownicy? Poznaj nasz przepis na budyń czekoladowy własnej roboty, który podbije ich serca i żołądki. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku składników i akcesoriów – miarki (można do tego użyć wszelkiego rodzaju kubki) i dwóch garnków. Jeśli masz w domu tylko jeden garnek, to nie ma problemu, poradzisz sobie z jednym. Warto pomyśleć o wzbogaceniu swojej kuchni o zestaw garnków – dzięki nim przyrządzisz jeszcze więcej smacznych potraw. Zestawy garnków w dobrej cenie i jakości znajdziesz w naszym asortymencie. Pozostałe składniki, jakich potrzebujesz do przygotowania budyniu, to:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 30 g lub łyżka masła (jeśli zależy ci na precyzyjnym odmierzaniu, sprawdź naszą ofertę w kategorii łopatki i łyżki kuchenne, znajdziesz tam komplety łyżek z miarkami)
- 30 g gorzkiego kakao
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 80 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
300 ml mleka nalej do garnka i dodaj do niego masło, powoli doprowadź je do zagotowania. W drugim garnku zmieszaj mleko z cukrem, gorzkim kakao, czekoladą i podgrzewaj, jednocześnie mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady. Do czekoladowego mleka dodaj mąkę ziemniaczaną i energicznie rozmieszaj, by pozbyć się grudek. Gdy mleko zacznie się gotować, zdejmij je z płyty grzewczej. Szybko dodaj do niego masę czekoladową i rozmieszaj. Następnie znowu ustaw garnek na gazie i podgrzej, ciągle mieszając. Gwarantujemy – ten budyń to czysta poezja smaku!
Jak zrobić domowy budyń śmietankowy?
Pora na coś o smaku śmietanki! Z nami ugotujesz przepyszny, domowy deser w dosłownie 10 minut. Poznaj przepis na domowy budyń śmietankowy, który zwala z nóg.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Zagotuj mleko w garnku i przykryj pokrywką. Jeśli nie masz kompletu garnków wraz z pokrywkami, w naszej ofercie znajdziesz osobne pokrywki do garnków w przeróżnych rozmiarach, które z łatwością dopasujesz do swojego modelu garnka. Do miski przelej śmietanką i dodaj do niej żółtka, mąkę oraz cukier i dokładnie zamieszaj. Do garnka z ciepłym mlekiem przelej zawartość miseczki, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Podgrzewaj do momentu, aż nie zgęstnieje. Gotowy budyń przelej do salaterek albo małych miseczek i podawaj z porcją świeżych owoców leśnych.
Jak zrobić domowy budyń waniliowy?
Podnieśmy nieco poprzeczkę – czas dowiedzieć się, jak zrobić domowy budyń waniliowy. Poznaj nasz sekretny przepis na domowy budyń waniliowy na prawdziwej lasce wanilii. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- Laskę wanilii
Przygotowanie:
Do garnuszka wsyp mąkę, cukier oraz żółtka, a następnie ubij wszystko ze sobą. Przekrój laskę wanilii i dodaj nasiona do przygotowanej masy. Wlej 100 ml mleka i zamieszaj, a później przełóż garnek na ogień. Dolewaj mleko aż do końca i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Gdy utworzy się budyń, przelej go do miseczek. Życzymy smacznego!
Czytaj także:
Sernik z dyni – jesienna fit alternatywa dla kalorycznego oryginału!
Jaki garnek do gotowania mleka wybrać? 7 podpowiedzi!
Ile kalorii ma budyń?
6 pomysłów na deser z mrożonych truskawek
Karnawałowy deser w pucharku – smaczne pomysły i kilka wskazówek
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej