Jak zrobić domowy budyń?

Porady 20.02.2022

Jak zrobić domowy budyń?

Jak zrobić domowy budyń? Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Zapewne większość z was zachodzi w głowę, jak to możliwe, przecież budyń robi się z paczki! Z przyjemnością zdradzimy Ci, jak zrobić budyń własnej roboty o kremowej konsystencji i przyjemnym smaku.

Zacznijmy może od tego, z czego się go robi, czyli składników. Żeby przygotować budyń, potrzebujemy żółtek, mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i wanilii (najlepiej laski wanilii, ale olejek waniliowy również może być). Smak domowego budyniu można dowolnie modyfikować i to w prosty sposób. Poznaj nasz szybki przepis na to, jak się robi domowy budyń.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Do stworzenia własnego budyniu będziesz potrzebować kilku akcesoriów, które znajdziesz w kompletach przyborów kuchennych takich jak łyżki i łyżeczki. Przydadzą się również dobrej jakości garnki pojedyncze o nieprzywierającym dnie. Na samym początku należy wlać do garnka 425 ml mleka i zagotować je z cukrem. Resztę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz żółtkiem. Następnie wlać mieszaninę do mleka, gotując na małym gazie. Gdy całość się połączy, przelej do miseczek i poczekaj, aż ostygnie. Prawda, że to proste?

Jak zrobić domowy budyń czekoladowy?

Jeśli gotowanie i pieczenie nie jest twoją mocną stroną, to nic nie szkodzi. Przygotowanie domowego budyniu czekoladowego nie trwa dłużej, od tego z paczki. Pyszny, kremowy i czekoladowy deser podany w ozdobnej misce to doskonały pomysł na podwieczorek. Gdy zależy Ci na ładnym podaniu deseru, niezbędne okazać się mogą ozdobne miski i półmiski — znajdziesz je w asortymencie Tadar.pl. 

Jak zrobić domowy budyń czekoladowy, który z radością zjedzą wszyscy domownicy? Poznaj nasz przepis na budyń czekoladowy własnej roboty, który podbije ich serca i żołądki. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku składników i akcesoriów – miarki (można do tego użyć wszelkiego rodzaju kubki) i dwóch garnków. Jeśli masz w domu tylko jeden garnek, to nie ma problemu, poradzisz sobie z jednym. Warto pomyśleć o wzbogaceniu swojej kuchni o zestaw garnków – dzięki nim przyrządzisz jeszcze więcej smacznych potraw. Zestawy garnków w dobrej cenie i jakości znajdziesz w naszym asortymencie. Pozostałe składniki, jakich potrzebujesz do przygotowania budyniu, to:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g lub łyżka masła (jeśli zależy ci na precyzyjnym odmierzaniu, sprawdź naszą ofertę w kategorii łopatki i łyżki kuchenne, znajdziesz tam komplety łyżek z miarkami)
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

300 ml mleka nalej do garnka i dodaj do niego masło, powoli doprowadź je do zagotowania. W drugim garnku zmieszaj mleko z cukrem, gorzkim kakao, czekoladą i podgrzewaj, jednocześnie mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady. Do czekoladowego mleka dodaj mąkę ziemniaczaną i energicznie rozmieszaj, by pozbyć się grudek. Gdy mleko zacznie się gotować, zdejmij je z płyty grzewczej. Szybko dodaj do niego masę czekoladową i rozmieszaj. Następnie znowu ustaw garnek na gazie i podgrzej, ciągle mieszając. Gwarantujemy – ten budyń to czysta poezja smaku!

Jak zrobić domowy budyń śmietankowy?

Pora na coś o smaku śmietanki! Z nami ugotujesz przepyszny, domowy deser w dosłownie 10 minut. Poznaj przepis na domowy budyń śmietankowy, który zwala z nóg. 

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Zagotuj mleko w garnku i przykryj pokrywką. Jeśli nie masz kompletu garnków wraz z pokrywkami, w naszej ofercie znajdziesz osobne pokrywki do garnków w przeróżnych rozmiarach, które z łatwością dopasujesz do swojego modelu garnka. Do miski przelej śmietanką i dodaj do niej żółtka, mąkę oraz cukier i dokładnie zamieszaj. Do garnka z ciepłym mlekiem przelej zawartość miseczki, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Podgrzewaj do momentu, aż nie zgęstnieje. Gotowy budyń przelej do salaterek albo małych miseczek i podawaj z porcją świeżych owoców leśnych.

Jak zrobić domowy budyń waniliowy?

Podnieśmy nieco poprzeczkę – czas dowiedzieć się, jak zrobić domowy budyń waniliowy. Poznaj nasz sekretny przepis na domowy budyń waniliowy na prawdziwej lasce wanilii. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • Laskę wanilii

Przygotowanie:

Do garnuszka wsyp mąkę, cukier oraz żółtka, a następnie ubij wszystko ze sobą. Przekrój laskę wanilii i dodaj nasiona do przygotowanej masy. Wlej 100 ml mleka i zamieszaj, a później przełóż garnek na ogień. Dolewaj mleko aż do końca i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Gdy utworzy się budyń, przelej go do miseczek. Życzymy smacznego!

Czytaj także:

Sernik z dyni – jesienna fit alternatywa dla kalorycznego oryginału!

Jaki garnek do gotowania mleka wybrać? 7 podpowiedzi!

Jak i czym nadziewać pączki?

Ile kalorii ma budyń? 

6 pomysłów na deser z mrożonych truskawek

Karnawałowy deser w pucharku – smaczne pomysły i kilka wskazówek

Jabłka pod kruszonką – pomysł na najszybszy deser!

Jak zrobić domową czekoladę? Prosty przepis