Jabłka pod kruszonką – pomysł na najszybszy deser!

Porady 28.10.2020


Deser z jabłek na ciepło – od czego zacząć?

W naszych przepisach wychodzimy z założenia, że poza samą instrukcją i tworzeniem deserów krok po kroku, liczy się również zrozumienie tego, dlaczego są takie pyszne. Jak? Z całą pewnością pomocna jest w tym znajomość przypraw. Do przepisu na jabłka pod kruszonką dodajemy cynamon, więc warto dowiedzieć się nieco więcej na jego temat. Opłaca się mieć również alternatywę, czyli pomysł równie prosty, co smaczny, lecz np. nieco bardziej czasochłonny. Jeśli chodzi o desery z jabłek na ciepło, może to być np. szarlotka na kruchym spodzie z mąki kokosowej. Jak widzisz, może być kameralnie lub na większą ilość osób. Od czego więc zacząć? Upewnij się między innymi, że twoja kawiarka sprosta liczbie gości. Sprawdź, czy zastawa deserowa jest kompletna, a przede wszystkim niech każdy dostanie swój widelczyk do ciasta, gdyż nim najlepiej je się jabłka pod kruszonką z kokilki, pucharka lub deserowego talerzyka.



Jak zrobić jabłka zapiekane pod kruszonką?

Warto wiedzieć, w jaki sposób wykorzystać plony jesieni, do których należą nie tylko jabłka, ale również śliwki, czy gruszki. Taki deser z jabłek może mieć zarówno klasyczną formę, jak i zostać stworzony w wersji fit, o co w przypadku jabłek na ciepło nie trudno. Aby tak się stało, cukier biały zamieniamy na erytrol, a mąkę pszenną na kokosową. To proste jak zrobienie idealnego espresso z włoską kawiarką. Pora na nasz pomysł i najszybszy sposób na coś słodkiego, aromatycznego i idealnego na chłodniejsze miesiące. Pozwól zaskoczyć się głębi jabłek zapiekanych pod kruszonką (np. w kokilkach od Tadar.pl)!
 


 

JABŁKA POD KRUSZONKĄ – PRZEPIS:

1. Do miseczki wsyp 2-3 łyżek rodzynek i zalej je 2 lub 3 łyżkami rumu. Odstaw na bok naczynie. Suszone winogrona pięknie wchłoną większość alkoholu, nie rozwadniając przy tym deseru z jabłek na ciepło.

2. Na dużym talerzu lub misce posiekaj 90 g masła z 80 g cukru (drobnego), 120 g mąki i szczyptą soli. Do siekania użyj oczywiście jednego z ostrych noży kuchennych. W efekcie powinny powstać małe kawałki masła równomiernie pokryte cukrem i mąką.

3. Obierz jabłka (podane proporcje są na ok. 1,5 kg owoców). Pokrój je na ćwiartki, a następnie każdą taką cząstkę jeszcze na 4 części. Owoce ułóż na dnie formy żaroodpornej, blaszki do pieczenia (20 x 30) lub kokilek.

4. Odsącz rodzynki i rozsyp je na jabłkach. Następnie równomiernie oprósz całość cynamonem (wystarczy użyć zaledwie pół łyżeczki tej aromatycznej przyprawy).

5. Jabłka z rodzynkami rumowymi i cynamonem pokryj kruszonką z siekanego masła. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C  na 35-40 minut. Gotowe jabłka zapiekane pod kruszonką muszą mieć pięknie zarumieniony wierzch w kolorze złocistego brązu.
 



Jabłka pod kruszoną ­­– jeden przepis wiele możliwości podania

Deser z jabłkami smakuje bardzo swojsko. Wielu osobom przypomina dzieciństwo i ciasta pieczone przez babcię z okazji wizyt całej rodziny na kawie z mlekiem i cukrem. Oczywiście najpierw trzeba było nierzadko uporać się z tradycyjnym obiadem niedzielnym, ale zawsze było warto w takie dni nieco popuścić pasa. Jabłka zapiekane pod kruszoną również pachną jak najlepsze wspomnienia i mogą stworzyć w twojej jadalni przyjemną atmosferę przytulnego i ciepłego domu. Masz wiele możliwości, by właśnie tak się stało. Wystarczy, że twój deser z jabłek podasz:
 
  • z lodami waniliowymi lub śmietankowymi (wystarczy jedna mała gałka na porcję)
  • pod kruszonką z płatków owsianych, bezglutenową, a nawet wegańską
  • w pucharku do lodów
  • dodając do niego przed pieczeniem również nieco dojrzałych śliwek pokrojonych w małe kawałki