Warto przeczytać

Jak zrobić krem do tortu? Różne sprawdzone przepisy na masy do tortów!
Tort to mniej lub bardziej udekorowane ciasto deserowe. Zazwyczaj robi się torty biszkoptowe, choć nie wolno zapomnieć o tych bezowych. Czasem mają polewę, innym razem masę cukrową. Przede wszystkim robi się jednak torty tynkowane, bo jak tort to również pyszna masa do tortów. Przepisów na to jest bardzo dużo, więc postaramy się zdradzić ci… wszystkie najważniejsze. Zaszalejmy! W końcu decydując się na zrobienie pysznego tortu, nie ma miejsca na półśrodki. Krem musi być wybory i w twoim ulubionym smaku. Wybierz więc coś dla siebie i dowiedz się, jak zrobić prostą, lekką, a nawet angielską masę do tortu!
czytaj więcej
Zwarzony majonez – co robić?
Majonez można kupić, ale da się go też łatwo zrobić samodzielnie. Domowy majonez ma tę przewagę, że może być taki, jak lubisz najbardziej. Czasem bardziej kremowy, innym razem rzadszy lub sztywny, a nawet lekko aromatyzowany dzięki dodatkowi ulubionej musztardy. Jest na to kilka sposobów. Zawsze istnieje jednak możliwość, że robiony domowym sposobem majonez się zwarzy. Co to znaczy? Dlaczego tak się dzieje? Jak uratować zwarzony majonez? Co zrobić, gdy wychodzi za gęsty? Wiemy i chętnie ci powiemy!
czytaj więcej
Jak zrobić domowy majonez – przepis, który zawsze się udaje
Dobrze zrobiony majonez może być świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, przystawek, a także dań głównych. Z majonezem robi się jajka, je się frytki, przygotowuje bułkę z wędliną i łączy przyprawy, aby zrobić sos czosnkowy do pizzy lub sos tatarski do mięsa. Domowy majonez wie jak podkreślić smak świątecznej sałatki. Najpiękniejsze jest to, że można go zrobić na wiele sposobów. Gęsty majonez to nie tylko ten klasyczny, ze sklepowych półek. To także majonez fit, keto, wege i ten bez musztardy. Jak go zrobić? Ile można przechowywać domowy majonez? Znajdziesz tu niejeden sprawdzony przepis na taki codzienny sukces kulinarny!
czytaj więcej