Danie jednogarnkowe z ziemniakami – 6 pomysłów
Danie jednogarnkowe z ziemniakami – pyszne i sycące
Dania jednogarnkowe z ziemniakami – to brzmi jak coś prostego, prawda? Tak właśnie jest. Wystarczy odrobina kuchennej wyobraźni, by zrobić danie jednogarnkowe z ziemniakami, które będzie pyszne i sycące. Może zawierać mięso lub warzywa strączkowe – proste dania jednogarnkowe z ziemniakami zawsze powinny być źródłem białka, by zapewnić organizmowi potrzebne składniki odżywcze. Przepis na danie jednogarnkowe z ziemniakami można dowolnie modyfikować – w zależności od gustu i potrzeb. Dlatego właśnie te posiłki są dobrym pomysłem na obiad dosłownie dla każdego. Co będzie Ci potrzebne do zrobienia pysznego dania jednogarnkowego? Akcesoria i przybory
kuchenne, takie jak garnek pojedynczy (to może być garnek na indukcję lub gaz czy nawet garnek do płyty ceramicznej), deska do krojenia czy nóż pojedynczy.
Czytaj także:
- 13 potraw z ziemniaków, które ugotujesz w jednym garnku
- Dania postne – czyli jakie?
- 3 proste przepisy na makaron z kurczakiem
- Coś łatwego na romantyczną kolację?
Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą
Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą to jeden z najbardziej popularnych przepisów. Posiłek jest niezwykle sycący i bardzo wyrazisty w smaku. Czego do niego potrzebujesz?
- 300 gramów ziemniaków
- Kiełbasy (suchej); możesz zastąpić ją nasionami strączkowymi w wersji wegetariańskiej
- Cukinii
- Cebuli
- Papryki
- Wody
- Koncentratu pomidorowego
- Przypraw: soli i pieprzu, majeranku
Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę. To samo zrób z cebulą i cukinią. Kiełbasę pokrój w plasterki, a paprykę w drobną kostkę. W garnku na oliwie przysmaż cebulę z kiełbasą i poczekaj, aż tłuszcz z kiełbasy się wytopi. Następnie dodaj ziemniaki i lekko je podsmaż. Dolej wodę – tyle, by zakryć ziemniaki – i gotuj całość pod przykryciem. Po około 10 minutach sprawdź, czy ziemniaki są miękkie. Powinny być al dente. Dodaj pozostałe warzywa i przyprawy oraz koncentrat. Gotuj do miękkości ziemniaków.
Czytaj także:
- Szybki i smaczny obiad – jak go przygotować?
- Dania jednogarnkowe na imprezę
- Danie jednogarnkowe z kurczakiem
- Sycące dania jednogarnkowe
Danie jednogarnkowe z ziemniakami i mięsem mielonym
Jeśli przygotowujesz danie jednogarnkowe z ziemniakami i mięsem mielonym, to musi być a'la chili! Jak je zrobić? Przygotuj:
- 500 gramów mięsa mielonego
- 200 gramów ziemniaków
- Puszkę fasoli
- Małą puszkę kukurydzy
- Paprykę
- Cebulę
- 3 ząbki czosnku
- Przecier pomidorowy
- Wodę
- Przyprawy: sól, pieprz, chili, kminek
Zacznij od usmażenia pokrojonej cebuli i czosnku z mięsem mielonym. Dodaj 100 mililitrów wody i przecier pomidorowy. Duś chwilę pod przykryciem. W tym czasie pokrój paprykę w kostkę i obierz ziemniaki – je również pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją razem z pozostałymi warzywami i przyprawami. Dolej wody, aby przykryć ziemniaki. Duś tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
Czytaj także:
- Dania jednogarnkowe dla cukrzyków
- Chłopski garnek – przepis na sprawdzony obiad
- Jak obliczyć, ile litrów ma garnek?
Danie jednogarnkowe z ziemniakami z piekarnika
Możesz powyższy przepis przygotować trochę inaczej. Zrób danie jednogarnkowe z ziemniakami z piekarnika. Zamiast dodawać je i gotować w garnku, upiecz je na chrupko z przyprawami, a następnie podawaj z gotowym a'la chili. Będzie smakować równie dobrze, a może nawet jeszcze lepiej!
Danie jednogarnkowe z ziemniakami i karkówką
Jeśli masz w lodówce karkówkę zamiast kiełbasy czy mięsa mielonego, możesz zrobić danie jednogarnkowe z ziemniakami i karkówką. Pamiętaj jednak, że mięso musi być pokrojone w kostkę i dobrze usmażone. Następnie zapewnij mu co najmniej godzinę w garnku, razem z warzywami i wodą lub bulionem, by mogło zmięknąć. Karkówka powinna się rozpadać. Ziemniaki dodaj dopiero po 40 minutach gotowania mięsa z wybranymi warzywami.
Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kurczakiem
Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kurczakiem wymaga odrobinę innego przygotowania. Najpierw musisz usmażyć kurczaka. Możesz także ugotować go na parze, jeśli jesteś na diecie. Doskonale sprawdzi się do tego garnek do gotowania na parze. W garnku ugotuj ziemniaki z cebulą, papryką, cukinią i pozostałymi warzywami, które chcesz wrzucić do mieszanki. Dopiero gdy ziemniaki będą gotowe, a całe danie przyprawione, dodaj kurczaka, który powinien gotować się z całością przez kilka minut. Po tym czasie możesz już zajadać pyszny obiad.
Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kapustą
Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kapustą smakuje doskonale – jest sycące i kaloryczne. Zwłaszcza jeśli zrobisz z niego także danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą. Przepis na to danie jest popularny wśród osób, które cenią sobie tradycyjne smaki. Jak przygotować ten posiłek? Przepis nie różni się wiele od podanych wyżej – musisz dodać do niego kapustę, najlepiej pokrojoną. Nie dodawaj przecieru – zamiast niego postaw na pomidory w puszce. Dodaj także kilka grzybów suszonych.
Dania jednogarnkowe to proste posiłki, które możesz przygotować bez większego problemu, gdy dopadnie Cię głód. Pamiętaj, te z ziemniakami będą najbardziej sycące.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej