Warto przeczytać

Jaka patelnia stalowa jest najlepsza? 10 rzeczy, które musisz wiedzieć przed zakupem
Najlepsza patelnia stalowa to taka, która w pełni odpowiada twoim potrzebom. Może mieć powłokę antyadhezyjną, ale nie musi. Liczy się jej wielkość, możliwość smażenia na indukcji, równomierne nagrzewanie się dna, a nawet wysokość brzegów. Jako że patelnie ze stali nierdzewnej bardzo dobrze znoszą długotrwałe nagrzewanie, warto też dodać, iż najlepsza patelnia tego typu powinna mieć w zestawie… pokrywkę. Sprawdź, na co jeszcze zwrócić uwagę podczas zakupu stalowej patelni do swojej domowej kuchni!
czytaj więcej
Patelnia stalowa – jak jej używać?
W wielu domach smażenie posiłków jest na porządku dziennym. Używanie do tego patelni ze stali nierdzewnej ma swoje zalety. Trzeba jednak wiedzieć jak to robić. W porównaniu do patelni aluminiowych stalowe są nie tylko cięższe, ale i bardziej odporne na odkształcenia mechaniczne lub termiczne. Często mają też inną konstrukcję dna, choć równie sprawnie działają na indukcji. Najłatwiej spotkać je w zestawach garnków i patelni, choć w sklepie internetowym Tadar.pl możesz znaleźć również pojedyncze modele. Korzystaj z nich mądrze i jedz smacznie – oto kilka wskazówek, jak osiągnąć codzienne i dobrze wysmażone sukcesy z nierdzewnej patelni!
czytaj więcej
Czym wyczyścić patelnie od spodu? Domowe sposoby
Każde kolejne smażenie na patelni to nie tylko wyzwanie dla powłoki zapobiegającej przywieraniu, ale również dla dna takiego naczynia. Zwłaszcza na kuchenkach gazowych, gdzie chwila nieuwagi może zamienić się w konieczność czasochłonnego szorowania. Spód patelni z czasem pewnie zacznie czernieć. Im częściej smażysz, tym efekt szybciej będzie postępował. Ma na to również wpływ czystość żeliwnych rusztów lub powierzchni płyty indukcyjnej. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu? Tadar.pl chętnie ci doradzi i da kilka wskazówek oraz pokaże parę domowych sposobów!
czytaj więcej