Warto przeczytać

Jak mrozić pierogi?
Pierogi można jeść na słodko i w wersji wytrawnej. Latem sprawdzają się te z truskawkami lub jagodami. W chłodniejsze miesiące chętniej korzystasz zapewne z oferty faszerowanej kapustą, mięsem lub grzybami. Da się je bardzo łatwo zrobić samodzielnie. Szczególnie gdy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, chętnie wałkuje się ciasto i lepi domowe pierogi. Często powstaje ich bardzo dużo, więc część warto zamrozić, aby nic się nie zmarnowało. Jak mrozić pierogi na Wigilię i nie tylko? O tym poniżej!
czytaj więcej
Rodzaje garnków – jakie garnki warto mieć w swojej kuchni?
Bez dobrego garnka nie ugotujesz makaronu, nie zrobisz zupy, a przygotowanie bigosu będzie bardzo utrudnione. Właśnie dlatego ten element wyposażenia kuchni jest tak ważny. Podstawa to jeden garnek duży i jeden mały. Im więcej domowników tym o większym zestawie można pomyśleć. Jakie garnki wybrać jednak na gaz, a jakie na indukcję? Jest też przecież płyta ceramiczna i kuchenki elektryczne. Sprawdźmy wspólnie jakie rodzaje garnków masz do wyboru!
czytaj więcej
Jaki nóż kuchenny jest najbardziej uniwersalny?
Dobry zestaw noży jest niezastąpiony w każdej kuchni. Dzięki niemu szybko przygotujesz obiad, pokroisz składniki na kanapki, a także sprawnie zrobisz zdrową sałatkę i wiele przekąsek. Są specjalne noże do wielu czynności kuchennych – takie do serów, mięsa, chleba, a nawet warzyw i owoców. Który z nich jest najbardziej uniwersalny? Przeanalizujmy to wspólnie!
czytaj więcej