PFOA Free – co oznacza?

Porady 9.09.2021

PFOA a teflon

Do niedawna teflon uważany był za jeden z najlepszych materiałów do produkcji powłok dla naczyń – takich, jak garnki, patelnie czy brytfanny. Powłoki teflonowe robiły furorę wśród konsumentów, gdyż gwarantowały, że produkty nie będą przywierać, a co za tym idzie – samo gotowanie i mycie będzie dużo prostsze. Wiele osób kupowało zatem patelnie teflonowe, ciesząc się, że będą one wytrzymałym produktem. Wszystko jednak zmieniło się w momencie, w którym teflon, a właściwie kwas perfluorooktanowy, został uznany za kancerogen. 

Oznaczenia patelni muszą zatem informować o tym, że w naczyniu znajduje się choćby niewielka ilość PFOA. Non-stick nie jest z tym tożsame. To oznaczenie mówi tylko o nieprzywieralności powłoki, nie zaś o tym, że znajduje się w niej teflon. Istnieją bowiem inne substancje, które umożliwiają nieprzywieranie jedzenia do patelni czy garnków, nie tylko powłoka PFOA. Czym w ogóle jest kwas perfluorooktanowy (PFOA)? Jakie ma właściwości i dlaczego należy go unikać?

Czytaj także:

PFOA – co to takiego?

PFOA – co to jest? PFOA jest nierozłącznie związane z teflonem, który swego czasu znajdował się chyba w każdym polskim domu. PFOA to kwas należący do związków perfluorowanych, tak zwanych PFC. Są to substancje nieprzywierające, dzięki którym patelnia może mieć właśnie takie właściwości. PFOA wchodzi w skład teflonu, który jest materiałem trwałym na wiele szkodliwych czynników zewnętrznych – ogień, chemikalia czy światło słoneczne. Jest również bardzo śliski. Teflon trafił nawet do Księgi Rekordów Guinnesa i stanowi najbardziej śliski materiał na świecie. Fakt, iż jest tak trudny do zniszczenia, jest nie tylko zaletą, ale także problemem. Może przetrwać wiele lat, co sprawia, że przyszłe pokolenia także będą musiały się z nim mierzyć. 

PFOA okazało się również ogromnym zagrożeniem dla mieszkańców Parkersburga, w którym działała firma DuPont – teflon jest właśnie ich zastrzeżonym znakiem towarowym. Dla miasteczka produkcja teflonu okazała się najpierw błogosławieństwem, później zaś przekleństwem. PFOA spowodował bowiem ogromną ilość problemów zdrowotnych. Dlatego właśnie Amerykańska Agencja Środowiska EPA uważa PFOA za potencjalny czynnik kancerogenny. Z kolei Unia Europejska ustaliła, iż od lipca 2020 roku PFOA nie może być wprowadzane do obrotu.

Czytaj także:

Zdrowe smażenie – czy jest możliwe?

Zdrowe smażenie na patelni wydaje się czymś niemożliwym. Smażenie kojarzy się bowiem z procesem, który wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Dlatego właśnie tak wiele osób ucieszyło się, gdy na rynek wprowadzono teflonowe patelnie. Zdrowe smażenie wydawało się być rzeczywistością. Umożliwiało bowiem obróbkę termiczną bez tłuszczu. Niestety, teflon okazał się produktem niebezpiecznym. Zdrowe smażenie nadal pozostaje jednak możliwe, choć konieczne jest do tego korzystanie z produktów bezpiecznych dla organizmu. Są nimi między innymi patelnie granitowe, takie jak patelnia granitowa głęboka Starke PRO Piccante, która doskonale przewodzi ciepło i posiada nietoksyczną powłokę non-stick. Zresztą w ofercie Tadar Starke PRO znajdziesz wiele produktów umożliwiających zdrowe smażenie:

Starke PRO to jedna z tych marek, które śmiało korzystają z wysokiej jakości komponentów, by zapewnić jak najbezpieczniejsze doświadczenia w kuchni. Dlatego właśnie w ich ofercie znajduje się nie tylko grafit, ale także Greblon c3 o ogromnej wytrzymałości na ścieranie.

PFOA free – oznaczenie

PFOA free logo nie jest ujednolicone dla wszystkich producentów, tak jak na przykład oznaczenia dotyczące używania naczyń na kuchni indukcyjnej. Jeśli jednak szukasz produktów bez PFOA, znajdziesz na opakowaniu bądź też w opisie oznaczenie PFOA Free – najprawdopodobniej na zielonym tle. Szukaj tam także oznaczeń dotyczących PTFE – PFOA stanowi jego część. To syntetyczna substancja, którą znasz właśnie pod nazwą teflon.

PFOA free – co to znaczy?

Co oznacza etykieta PFOA free? Non-stick na patelni czy garnku, który ma takie oznaczenie, nie zawiera tej toksycznej substancji. Możesz mieć zatem pewność, że jest to w pełni bezpieczny produkt, który nie będzie zagrażać twojemu zdrowiu. Szukaj oznaczeń PFOA free na opakowaniach oraz w opisach producenta.

Jak zdrowo smażyć?

Jak smażyć zdrowo i smacznie? Nie jest to wcale takie trudne. Potrzebujesz do tego jednak odpowiedniej patelni. Patelnie bez PTFE i PFOA również są w stanie zapewnić ci efekt non-stick, dzięki któremu nie musisz używać tłuszczu podczas obróbki termicznej. Doskonałym przykładem będzie smażenie bez tłuszczu na patelni grillowej, które zapewnia efekt jak z grilla. Możesz przygotować w ten sposób mięso, ryby, a nawet warzywa. W przypadku produktów, które nie wydzielają naturalnego tłuszczu, nie musisz obawiać się, że przywrą do powłoki. Wystarczy regularnie je przekładać, by nabrały rumieńców z każdej strony. Patelnie non-stick do beztłuszczowego smażenia polecane są przede wszystkim osobom na diecie, a także tym, którym bardzo zależy na ograniczeniu tłustego jedzenia – na przykład osobom z nadciśnieniem tętniczym.

Wiesz już, jak smażyć, żeby było zdrowo. Teraz najwyższy czas, by te zasady wprowadzić w życie. Przede wszystkim wybierz do swojego domu patelnie, które nie zawierają PFOA. Z łatwością znajdziesz je w naszym sklepie.