Jak smażyć bez tłuszczu? 6 porad


Patelnie do smażenia bez tłuszczu — czyli jakie?

Czy możliwe jest smażenie kurczaka bez tłuszczu? Jak najbardziej! Wystarczy zaopatrzyć się w naczynie, jakim jest patelnia beztłuszczowa. Mianem tym określa się naczynie posiadające specjalną, nieprzywierającą powłokę „non-stick.” Może być ona zarówno ceramiczna, jak i teflonowa czy granitowa. Na takiej patelni z łatwością przyrządzić można każde danie, dodając jedynie niewielką ilość tłuszczu. Do zalet tego typu naczyń zaliczyć można również łatwość w utrzymaniu w czystości.
 
Kolejny sprawdzony przepis na smażenie bez tłuszczu to patelnia grillowa. Cechą charakterystyczną takiego naczynia jest prążkowane dno umożliwiające ociekanie tłuszczu z przygotowywanych potraw. Nie ulega on wchłonięciu w potrawę, a zamiast tego — zostaje w rowkach patelni. Idealne naczynie tego typu posiadać powinno grube dno. Sprawia ono, że patelnia, owszem, nieco wolniej się nagrzewa, lecz nagromadzone ciepło oddawane jest przyrządzanej potrawie. Takie naczynie to obowiązkowy element wyposażenia kuchni każdego miłośnika smacznych, niskokalorycznych dań.
 
Jak jeszcze smażyć można bez dodatku tłuszczu? Pomoże Wam w tym urządzenie, jakim jest grill elektryczny. Dostępne jest ono w wersji zamkniętej, otwartej oraz składanej. Z jego pomocą przyrządzać można całe mnóstwo dietetycznych dań. Na takim grillu przygotować można zarówno mięso, jak i ryby owoce morza czy warzywa.
 


Smażenie bez tłuszczu z Tadar.pl

W naszym sklepie internetowym Tadar.pl znajdziecie bogaty wybór wysokiej jakości patelni beztłuszczowych. Przykładem jest patelnia ceramiczna Starke Pro Cobre z wielowarstwową, nieprzywierającą powłoką ceramiczną Greblon Ceramic CK2. Naczynie to umożliwia przyrządzanie zdrowych, lekkich dań z jedynie minimalną zawartością tłuszczu. Patelnia sprzedawana jest w zestawie wraz z praktycznym aromatyzerem, który pozwala na dodawanie płynnych przypraw w trakcie gotowania, bez konieczności zdejmowania naczynia z kuchenki. Naczynie to posiada 2 uchwyty gwarantujące pewny chwyt podczas przenoszenia. Smażenie bez tłuszczu na patelni ceramicznej Starke Pro Cobre to nie jedyna zaleta tego naczynia. Równomiernie ogrzewa ono znajdujące się na niej składniki, na długi czas utrzymując ich wysoką temperaturę. Patelnię bez obaw przechowywać można w lodówce czy myć w zmywarce. Nadaje się ona do użytkowania na kuchence indukcyjnej, ceramicznej, gazowej czy elektrycznej.
 
Smażenie bez tłuszczu możliwe jest także na patelni Konighoffer Grey Stone Marble o średnicy 24 cm. To model aluminiowy, z powierzchnią stylizowaną na szary kamień. Powłoka patelni skutecznie chroni przygotowywane na niej potrawy przed przywieraniem czy przypaleniem. To wysokiej jakości naczynie odporne zarówno na wysoką temperaturę, jak i uszkodzenia mechaniczne czy chemiczne. Smażenie oraz duszenie odbywać może się tu z niewielką ilością tłuszczu lub bez niego.
 
Aby przygotować danie bez dodatku tłuszczu, warto zaopatrzyć się także w patelnię grillową Starke Pro Chelsea z powłoką non-stick zapobiegającą przywieraniu żywności. Naczynie to posiada 2 wylewki znajdujące się z obu stron, które umożliwiają wygodne pozbycie się nadmiaru tłuszczu czy wody. Na uwagę zasługuje tu również uchwyt z nienagrzewającego się tworzywa, gwarantujący bezpieczne, wygodne przenoszenie patelni.
 
Na naszym blogu znajdziecie garść praktycznych wskazówek na temat tego, jak wybrać patelnię idealną. Dowiecie się z niego również, jakie zalety ma patelnia ceramiczna.
 
Patelnia do smażenia bez tłuszczu to gwarancja codziennych, małych sukcesów w przyrządzaniu zdrowych, lekkich dań.