Jak smażyć pączki?

Na czym smażyć pączki?
Na czym najlepiej smażyć pączki? Do tego celu najlepiej wykorzystać płynny lub półpłynny tłuszcz. Dobrym tłuszczem do smażenia pączków będzie na przykład olej rzepakowy, słonecznikowy czy ryżowy lub tłuszcze zwierzęce, jak łój wołowy lub smalec. Kluczową kwestią jest tutaj tu, by miał on wysoką zawartość kwasów nasyconych i został poddany procesowi rafinacji — w ten sposób uzyskiwać będzie wysoką temperaturę dymienia. Nie przepadacie za charakterystycznym posmakiem pączków na smalcu? By się go pozbyć, wystarczy, że zmieszacie go z olejem w proporcji 2:1. Jak smażyć pączki? Pamiętać należy o tym, by tłuszcz rozgrzewać długo i powoli na mniejszym ogniu. Pączki najlepiej smażyć w dużej jego ilości — gdy będzie go za mało, szybciej nim nasiąkną.W czym smażyć pączki?
Jakie naczynie najlepiej sprawdzi się do smażenia pączków? Do tego celu wykorzystać możecie między innymi głęboki garnek lub rondel. Powinien być on na tyle wysoki, aby wrzucone na głęboki tłuszcz pączki były w stanie swobodnie się w nim zanurzyć, a po usmażeniu — wypłynąć.Pączki z powodzeniem usmażyć można również we frytkownicy. Główną zaletą tego rozwiązania jest to, że znajdujący się we wnętrzu urządzenia tłuszcz przez cały czas smażenia utrzymywać będzie odpowiednią temperaturę. Co więcej, nie musicie się tu obawiać o zapach tłuszczu roznoszący się po całym domu.
Na sklepowych półkach spotkać możecie także specjalne patelnie do smażenia pączków. Ich cechą charakterystyczną są otwory, w których umieszcza się ciasto. To doskonały sposób na idealnie równe pączki.
W gastronomii stosuje się natomiast smażalniki do pączków. Urządzenia te z powodzeniem wykorzystywać można również do przyrządzania innych produktów wymagających smażenia w głębokim tłuszczu.
W jakiej temperaturze smażyć pączki?
Jak dobrze usmażyć pączki? Niezwykle ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury. Najważniejsze, by nie przekraczała ona 180 stopni. Jak ją zmierzyć? Do tego celu najlepiej wykorzystać specjalny termometr. Jeżeli go nie macie, wrzućcie na rozgrzany olej kawałek ciasta. Jeżeli w ciągu minuty wypłynie i podsmaży się na złoty kolor to znak, że tłuszcz osiągnął pożądaną temperaturę. Jeżeli będzie ona zbyt niska, pączki wchłoną tłuszcz, co sprawi, że będą surowe w środku i tłuste w smaku. Z łatwością można jednak tego uniknąć, dodając do ciasta łyżeczkę octu, sok z 0,5 cytryny lub kieliszek spirytusu — to sprawdzone metody, z których korzystały już nasze babcie. Pączków nie powinno się również smażyć w zbyt wysokiej temperaturze — przypalą się one z wierzchu, a ich wnętrze będzie surowe.Jak smażyć pączki — garść przydatnych wskazówek
Jak długo smażyć pączki? Najlepiej po około 1,5-2 minuty z każdej strony, sprawdzając na bieżąco, czy nie rumienią się one zbyt mocno.Jak smażyć pączki żeby nie były ciemne? Kluczem do sukcesu jest filtrowanie frytury minimum raz dziennie. W ten sposób unikniecie jej nadmiernego dymienia i sprawicie, że pączki będą miały piękny, złocisty kolor.
Przyrządzając pączki pamiętajcie, by nie smażyć ich zbyt dużo na raz. Należy je rozłożyć w taki sposób, by były w stanie swobodnie pływać w tłuszczu.
Po usmażeniu, pączki ułóżcie na papierowych ręcznikach — to sprawdzony sposób na odsączenie z nich nadmiaru tłuszczu.
Na naszym blogu znajdziecie garść praktycznych wskazówek na temat tego, jak zrobić pączki w domu i jak nadziewać pączki.
Zastosowanie się do naszych wskazówek odnośnie smażenia pączków to gwarancja codziennych, małych sukcesów w przyrządzaniu słodkich karnawałowych przysmaków.
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej