Jak sma偶y膰 p膮czki?

Porady 13.01.2020


Na czym sma偶y膰 p膮czki?

Na czym najlepiej sma偶y膰 p膮czki? Do tego celu najlepiej wykorzysta膰 p艂ynny lub p贸艂p艂ynny t艂uszcz. Dobrym t艂uszczem do sma偶enia p膮czk贸w b臋dzie na przyk艂ad olej rzepakowy, s艂onecznikowy czy ry偶owy lub t艂uszcze zwierz臋ce, jak 艂贸j wo艂owy lub smalec. Kluczow膮 kwesti膮 jest tutaj tu, by mia艂 on wysok膮 zawarto艣膰 kwas贸w nasyconych i zosta艂 poddany procesowi rafinacji — w ten spos贸b uzyskiwa膰 b臋dzie wysok膮 temperatur臋 dymienia. Nie przepadacie za charakterystycznym posmakiem p膮czk贸w na smalcu? By si臋 go pozby膰, wystarczy, 偶e zmieszacie go z olejem w proporcji 2:1. Jak sma偶y膰 p膮czki? Pami臋ta膰 nale偶y o tym, by t艂uszcz rozgrzewa膰 d艂ugo i powoli na mniejszym ogniu. P膮czki najlepiej sma偶y膰 w du偶ej jego ilo艣ci — gdy b臋dzie go za ma艂o, szybciej nim nasi膮kn膮.
 
 

W czym sma偶y膰 p膮czki?

Jakie naczynie najlepiej sprawdzi si臋 do sma偶enia p膮czk贸w? Do tego celu wykorzysta膰 mo偶ecie mi臋dzy innymi g艂臋boki garnek lub rondel. Powinien by膰 on na tyle wysoki, aby wrzucone na g艂臋boki t艂uszcz p膮czki by艂y w stanie swobodnie si臋 w nim zanurzy膰, a po usma偶eniu — wyp艂yn膮膰.
 
P膮czki z powodzeniem usma偶y膰 mo偶na r贸wnie偶 we frytkownicy. G艂贸wn膮 zalet膮 tego rozwi膮zania jest to, 偶e znajduj膮cy si臋 we wn臋trzu urz膮dzenia t艂uszcz przez ca艂y czas sma偶enia utrzymywa膰 b臋dzie odpowiedni膮 temperatur臋. Co wi臋cej, nie musicie si臋 tu obawia膰 o zapach t艂uszczu roznosz膮cy si臋 po ca艂ym domu.
 
Na sklepowych p贸艂kach spotka膰 mo偶ecie tak偶e specjalne patelnie do sma偶enia p膮czk贸w. Ich cech膮 charakterystyczn膮 s膮 otwory, w kt贸rych umieszcza si臋 ciasto. To doskona艂y spos贸b na idealnie r贸wne p膮czki.
 
W gastronomii stosuje si臋 natomiast sma偶alniki do p膮czk贸w. Urz膮dzenia te z powodzeniem wykorzystywa膰 mo偶na r贸wnie偶 do przyrz膮dzania innych produkt贸w wymagaj膮cych sma偶enia w g艂臋bokim t艂uszczu.
 

W jakiej temperaturze sma偶y膰 p膮czki?

Jak dobrze usma偶y膰 p膮czki? Niezwykle wa偶ne jest zachowanie odpowiedniej temperatury. Najwa偶niejsze, by nie przekracza艂a ona 180 stopni. Jak j膮 zmierzy膰? Do tego celu najlepiej wykorzysta膰 specjalny termometr. Je偶eli go nie macie, wrzu膰cie na rozgrzany olej kawa艂ek ciasta. Je偶eli w ci膮gu minuty wyp艂ynie i podsma偶y si臋 na z艂oty kolor to znak, 偶e t艂uszcz osi膮gn膮艂 po偶膮dan膮 temperatur臋. Je偶eli b臋dzie ona zbyt niska, p膮czki wch艂on膮 t艂uszcz, co sprawi, 偶e b臋d膮 surowe w 艣rodku i t艂uste w smaku. Z 艂atwo艣ci膮 mo偶na jednak tego unikn膮膰, dodaj膮c do ciasta 艂y偶eczk臋 octu, sok z 0,5 cytryny lub kieliszek spirytusu — to sprawdzone metody, z kt贸rych korzysta艂y ju偶 nasze babcie. P膮czk贸w nie powinno si臋 r贸wnie偶 sma偶y膰 w zbyt wysokiej temperaturze — przypal膮 si臋 one z wierzchu, a ich wn臋trze b臋dzie surowe.
 

Jak sma偶y膰 p膮czki — gar艣膰 przydatnych wskaz贸wek

Jak d艂ugo sma偶y膰 p膮czki? Najlepiej po oko艂o 1,5-2 minuty z ka偶dej strony, sprawdzaj膮c na bie偶膮co, czy nie rumieni膮 si臋 one zbyt mocno.
 
Jak sma偶y膰 p膮czki 偶eby nie by艂y ciemne? Kluczem do sukcesu jest filtrowanie frytury minimum raz dziennie. W ten spos贸b unikniecie jej nadmiernego dymienia i sprawicie, 偶e p膮czki b臋d膮 mia艂y pi臋kny, z艂ocisty kolor.
 
Przyrz膮dzaj膮c p膮czki pami臋tajcie, by nie sma偶y膰 ich zbyt du偶o na raz. Nale偶y je roz艂o偶y膰 w taki spos贸b, by by艂y w stanie swobodnie p艂ywa膰 w t艂uszczu.
 
Po usma偶eniu, p膮czki u艂贸偶cie na papierowych r臋cznikach — to sprawdzony spos贸b na ods膮czenie z nich nadmiaru t艂uszczu.
 
Na naszym blogu znajdziecie gar艣膰 praktycznych wskaz贸wek na temat tego, jak zrobi膰 p膮czki w domu  i jak nadziewa膰 p膮czki.
 
Zastosowanie si臋 do naszych wskaz贸wek odno艣nie sma偶enia p膮czk贸w to gwarancja codziennych, ma艂ych sukces贸w w przyrz膮dzaniu s艂odkich karnawa艂owych przysmak贸w.