Jak sma偶y膰 p膮czki?

Na czym sma偶y膰 p膮czki?
Na czym najlepiej sma偶y膰 p膮czki? Do tego celu najlepiej wykorzysta膰 p艂ynny lub p贸艂p艂ynny t艂uszcz. Dobrym t艂uszczem do sma偶enia p膮czk贸w b臋dzie na przyk艂ad olej rzepakowy, s艂onecznikowy czy ry偶owy lub t艂uszcze zwierz臋ce, jak 艂贸j wo艂owy lub smalec. Kluczow膮 kwesti膮 jest tutaj tu, by mia艂 on wysok膮 zawarto艣膰 kwas贸w nasyconych i zosta艂 poddany procesowi rafinacji — w ten spos贸b uzyskiwa膰 b臋dzie wysok膮 temperatur臋 dymienia. Nie przepadacie za charakterystycznym posmakiem p膮czk贸w na smalcu? By si臋 go pozby膰, wystarczy, 偶e zmieszacie go z olejem w proporcji 2:1. Jak sma偶y膰 p膮czki? Pami臋ta膰 nale偶y o tym, by t艂uszcz rozgrzewa膰 d艂ugo i powoli na mniejszym ogniu. P膮czki najlepiej sma偶y膰 w du偶ej jego ilo艣ci — gdy b臋dzie go za ma艂o, szybciej nim nasi膮kn膮.W czym sma偶y膰 p膮czki?
Jakie naczynie najlepiej sprawdzi si臋 do sma偶enia p膮czk贸w? Do tego celu wykorzysta膰 mo偶ecie mi臋dzy innymi g艂臋boki garnek lub rondel. Powinien by膰 on na tyle wysoki, aby wrzucone na g艂臋boki t艂uszcz p膮czki by艂y w stanie swobodnie si臋 w nim zanurzy膰, a po usma偶eniu — wyp艂yn膮膰.P膮czki z powodzeniem usma偶y膰 mo偶na r贸wnie偶 we frytkownicy. G艂贸wn膮 zalet膮 tego rozwi膮zania jest to, 偶e znajduj膮cy si臋 we wn臋trzu urz膮dzenia t艂uszcz przez ca艂y czas sma偶enia utrzymywa膰 b臋dzie odpowiedni膮 temperatur臋. Co wi臋cej, nie musicie si臋 tu obawia膰 o zapach t艂uszczu roznosz膮cy si臋 po ca艂ym domu.
Na sklepowych p贸艂kach spotka膰 mo偶ecie tak偶e specjalne patelnie do sma偶enia p膮czk贸w. Ich cech膮 charakterystyczn膮 s膮 otwory, w kt贸rych umieszcza si臋 ciasto. To doskona艂y spos贸b na idealnie r贸wne p膮czki.
W gastronomii stosuje si臋 natomiast sma偶alniki do p膮czk贸w. Urz膮dzenia te z powodzeniem wykorzystywa膰 mo偶na r贸wnie偶 do przyrz膮dzania innych produkt贸w wymagaj膮cych sma偶enia w g艂臋bokim t艂uszczu.
W jakiej temperaturze sma偶y膰 p膮czki?
Jak dobrze usma偶y膰 p膮czki? Niezwykle wa偶ne jest zachowanie odpowiedniej temperatury. Najwa偶niejsze, by nie przekracza艂a ona 180 stopni. Jak j膮 zmierzy膰? Do tego celu najlepiej wykorzysta膰 specjalny termometr. Je偶eli go nie macie, wrzu膰cie na rozgrzany olej kawa艂ek ciasta. Je偶eli w ci膮gu minuty wyp艂ynie i podsma偶y si臋 na z艂oty kolor to znak, 偶e t艂uszcz osi膮gn膮艂 po偶膮dan膮 temperatur臋. Je偶eli b臋dzie ona zbyt niska, p膮czki wch艂on膮 t艂uszcz, co sprawi, 偶e b臋d膮 surowe w 艣rodku i t艂uste w smaku. Z 艂atwo艣ci膮 mo偶na jednak tego unikn膮膰, dodaj膮c do ciasta 艂y偶eczk臋 octu, sok z 0,5 cytryny lub kieliszek spirytusu — to sprawdzone metody, z kt贸rych korzysta艂y ju偶 nasze babcie. P膮czk贸w nie powinno si臋 r贸wnie偶 sma偶y膰 w zbyt wysokiej temperaturze — przypal膮 si臋 one z wierzchu, a ich wn臋trze b臋dzie surowe.Jak sma偶y膰 p膮czki — gar艣膰 przydatnych wskaz贸wek
Jak d艂ugo sma偶y膰 p膮czki? Najlepiej po oko艂o 1,5-2 minuty z ka偶dej strony, sprawdzaj膮c na bie偶膮co, czy nie rumieni膮 si臋 one zbyt mocno.Jak sma偶y膰 p膮czki 偶eby nie by艂y ciemne? Kluczem do sukcesu jest filtrowanie frytury minimum raz dziennie. W ten spos贸b unikniecie jej nadmiernego dymienia i sprawicie, 偶e p膮czki b臋d膮 mia艂y pi臋kny, z艂ocisty kolor.
Przyrz膮dzaj膮c p膮czki pami臋tajcie, by nie sma偶y膰 ich zbyt du偶o na raz. Nale偶y je roz艂o偶y膰 w taki spos贸b, by by艂y w stanie swobodnie p艂ywa膰 w t艂uszczu.
Po usma偶eniu, p膮czki u艂贸偶cie na papierowych r臋cznikach — to sprawdzony spos贸b na ods膮czenie z nich nadmiaru t艂uszczu.
Na naszym blogu znajdziecie gar艣膰 praktycznych wskaz贸wek na temat tego, jak zrobi膰 p膮czki w domu i jak nadziewa膰 p膮czki.
Zastosowanie si臋 do naszych wskaz贸wek odno艣nie sma偶enia p膮czk贸w to gwarancja codziennych, ma艂ych sukces贸w w przyrz膮dzaniu s艂odkich karnawa艂owych przysmak贸w.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej