Jak zrobi膰 p膮czki w domu?

Porady 14.01.2020


Jak zrobi膰 p膮czki w domu?

Tradycyjne domowe p膮czki przyrz膮dza si臋 z ciasta dro偶d偶owego. W jego sk艂ad, poza dro偶d偶ami, wchodzi r贸wnie偶 m膮ka pszenna, mleko oraz jajko. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobi膰 pyszne p膮czki domowe bez dodatku dro偶d偶y.
 
Jak si臋 robi p膮czki? Pierwsza wa偶na kwestia to wyb贸r odpowiedniego t艂uszczu. Do sma偶enia p膮czk贸w z powodzeniem wykorzysta膰 mo偶ecie zar贸wno olej rzepakowy, jak i smalec czy t艂uszcz palmowy. Jak zrobi膰 p膮czki domowe? Usma偶y膰 mo偶ecie je zar贸wno w rondlu, garnku, jak i g艂臋bokiej patelni. Nic nie stoi r贸wnie偶 na przeszkodzie, aby przygotowa膰 je we frytkownicy lub specjalnej patelni z otworami na ciasto.
 
Szukacie nieco mniej kalorycznej alternatywy dla p膮czk贸w sma偶onych w g艂臋bokim t艂uszczu? Postawcie na p膮czki pieczone! Jak upiec p膮czki? Po przygotowaniu ciasta dro偶d偶owego i wype艂nieniu go nadzieniem (wi臋cej na jego temat — poni偶ej), wy艂贸偶cie je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i pieczcie przez oko艂o 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze zdrowsze s膮 p膮czki przyrz膮dzane na parze.
 
Co mo偶e znajdowa膰 si臋 we wn臋trzu p膮czk贸w domowych? Mo偶liwo艣ci jest tutaj ca艂e mn贸stwo. Do robienia p膮czk贸w wykorzysta膰 mo偶ecie mi臋dzy innymi konfitur臋, na przyk艂ad r贸偶an膮 czy truskawkow膮. P膮czki wype艂ni膰 mo偶na r贸wnie偶 d偶emem, marmolad膮, budyniem czy kremem czekoladowym.
 
Aby u艂atwi膰 sobie nadziewanie p膮czk贸w, do tego celu wykorzysta膰 mo偶ecie akcesoria, takie jak szpryca, r臋kaw cukierniczy czy strzykawka z grub膮 ig艂膮. Przysmak ten nadziewa膰 mo偶na zar贸wno przed, jak i po sma偶eniu.
 
Jak zrobi膰 p膮czki 偶eby nie p臋ka艂y? Wystarczy, 偶e do t艂uszczu, na kt贸rym b臋dziecie je sma偶y膰, dodacie 0,5 kieliszka octu.
 
Gotowe p膮czki wy艂贸偶cie na r臋cznik papierowy i ods膮czcie je z nadmiaru t艂uszczu. Na koniec, posypcie je cukrem pudrem lub polejcie lukrem z dodatkiem kandyzowanej sk贸rki z pomara艅czy.
 

Jak zrobi膰 p膮czki hiszpa艅skie?

Szukacie alternatywy dla tradycyjnych p膮czk贸w? Co powiecie na ich hiszpa艅sk膮 wersj臋? Przysmak ten nazywany jest r贸wnie偶 p膮czkami wiede艅skimi lub gniazdkami. To lekki, puszysty deser przyrz膮dzany na bazie ciasta parzonego.
 
Jak si臋 robi p膮czki tego typu? Potrzebne b臋d膮 do tego:
 
  • 250 ml wody
  • 150 g m膮ki pszennej
  • 60 g mas艂a
  • 3 jajka
  • szczypta soli
 
Pierwszy etap to zrobienie ciasta parzonego. W tym celu, wod臋, mas艂o oraz s贸l zagotowujemy i dodajemy uprzednio przesian膮 m膮k臋. Mieszamy a偶 do uzyskania jednolitej masy. Gotujemy na ma艂ym ogniu do momentu, w kt贸rym ciasto b臋dzie z 艂atwo艣ci膮 odchodzi艂o od naczynia. Nast臋pnie przek艂adamy je do miski i odstawiamy do wystudzenia. Kolejnym etapem jest zmiksowanie ciasta, dodaj膮c do niego stopniowo po 1 jajku. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty i pokrywamy je olejem. Ciasto przek艂adamy do r臋kawa cukierniczego z ko艅c贸wk膮 w kszta艂cie gwiazdki i wyciskamy na papier do pieczenia, formuj膮c okr臋gi. W du偶ym garnku rozgrzewamy t艂uszcz do temperatury oko艂o 170-175 stopni. Stopniowo wk艂adamy do niego p膮czki, papierem do g贸ry. Gdy odejdzie on od ciasta, wyci膮gamy go widelcem. P膮czki sma偶ymy po oko艂o 2 minuty z ka偶dej strony, a偶 uzyskaj膮 z艂oty kolor. Wyjmujemy je przy pomocy 艂y偶ki cedzakowej i ods膮czamy na r臋czniku papierowym.
 
Jako 偶e takie p膮czki nie s膮 s艂odkie, nale偶y przygotowa膰 do nich lukier. W tym celu, przesiany cukier puder rozcieramy z 1 艂y偶k膮 gor膮cej wody i pokrywamy nim gniazdka.
 
Na naszym blogu znajdziecie r贸wnie偶 kilka przydatnych wskaz贸wek na temat tego, jak sma偶y膰 p膮czki i jak nadziewa膰 p膮czki.
 
Jak zrobi膰 dobre p膮czki? Gwarancj膮 codziennych, ma艂ych sukces贸w w ich przyrz膮dzaniu jest skorzystanie z naszych sprawdzonych wskaz贸wek.