Jak zrobi膰 p膮czki w domu?

Jak zrobi膰 p膮czki w domu?
Tradycyjne domowe p膮czki przyrz膮dza si臋 z ciasta dro偶d偶owego. W jego sk艂ad, poza dro偶d偶ami, wchodzi r贸wnie偶 m膮ka pszenna, mleko oraz jajko. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobi膰 pyszne p膮czki domowe bez dodatku dro偶d偶y.Jak si臋 robi p膮czki? Pierwsza wa偶na kwestia to wyb贸r odpowiedniego t艂uszczu. Do sma偶enia p膮czk贸w z powodzeniem wykorzysta膰 mo偶ecie zar贸wno olej rzepakowy, jak i smalec czy t艂uszcz palmowy. Jak zrobi膰 p膮czki domowe? Usma偶y膰 mo偶ecie je zar贸wno w rondlu, garnku, jak i g艂臋bokiej patelni. Nic nie stoi r贸wnie偶 na przeszkodzie, aby przygotowa膰 je we frytkownicy lub specjalnej patelni z otworami na ciasto.
Szukacie nieco mniej kalorycznej alternatywy dla p膮czk贸w sma偶onych w g艂臋bokim t艂uszczu? Postawcie na p膮czki pieczone! Jak upiec p膮czki? Po przygotowaniu ciasta dro偶d偶owego i wype艂nieniu go nadzieniem (wi臋cej na jego temat — poni偶ej), wy艂贸偶cie je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i pieczcie przez oko艂o 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze zdrowsze s膮 p膮czki przyrz膮dzane na parze.
Co mo偶e znajdowa膰 si臋 we wn臋trzu p膮czk贸w domowych? Mo偶liwo艣ci jest tutaj ca艂e mn贸stwo. Do robienia p膮czk贸w wykorzysta膰 mo偶ecie mi臋dzy innymi konfitur臋, na przyk艂ad r贸偶an膮 czy truskawkow膮. P膮czki wype艂ni膰 mo偶na r贸wnie偶 d偶emem, marmolad膮, budyniem czy kremem czekoladowym.
Aby u艂atwi膰 sobie nadziewanie p膮czk贸w, do tego celu wykorzysta膰 mo偶ecie akcesoria, takie jak szpryca, r臋kaw cukierniczy czy strzykawka z grub膮 ig艂膮. Przysmak ten nadziewa膰 mo偶na zar贸wno przed, jak i po sma偶eniu.
Jak zrobi膰 p膮czki 偶eby nie p臋ka艂y? Wystarczy, 偶e do t艂uszczu, na kt贸rym b臋dziecie je sma偶y膰, dodacie 0,5 kieliszka octu.
Gotowe p膮czki wy艂贸偶cie na r臋cznik papierowy i ods膮czcie je z nadmiaru t艂uszczu. Na koniec, posypcie je cukrem pudrem lub polejcie lukrem z dodatkiem kandyzowanej sk贸rki z pomara艅czy.
Jak zrobi膰 p膮czki hiszpa艅skie?
Szukacie alternatywy dla tradycyjnych p膮czk贸w? Co powiecie na ich hiszpa艅sk膮 wersj臋? Przysmak ten nazywany jest r贸wnie偶 p膮czkami wiede艅skimi lub gniazdkami. To lekki, puszysty deser przyrz膮dzany na bazie ciasta parzonego.Jak si臋 robi p膮czki tego typu? Potrzebne b臋d膮 do tego:
- 250 ml wody
- 150 g m膮ki pszennej
- 60 g mas艂a
- 3 jajka
- szczypta soli
Pierwszy etap to zrobienie ciasta parzonego. W tym celu, wod臋, mas艂o oraz s贸l zagotowujemy i dodajemy uprzednio przesian膮 m膮k臋. Mieszamy a偶 do uzyskania jednolitej masy. Gotujemy na ma艂ym ogniu do momentu, w kt贸rym ciasto b臋dzie z 艂atwo艣ci膮 odchodzi艂o od naczynia. Nast臋pnie przek艂adamy je do miski i odstawiamy do wystudzenia. Kolejnym etapem jest zmiksowanie ciasta, dodaj膮c do niego stopniowo po 1 jajku. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty i pokrywamy je olejem. Ciasto przek艂adamy do r臋kawa cukierniczego z ko艅c贸wk膮 w kszta艂cie gwiazdki i wyciskamy na papier do pieczenia, formuj膮c okr臋gi. W du偶ym garnku rozgrzewamy t艂uszcz do temperatury oko艂o 170-175 stopni. Stopniowo wk艂adamy do niego p膮czki, papierem do g贸ry. Gdy odejdzie on od ciasta, wyci膮gamy go widelcem. P膮czki sma偶ymy po oko艂o 2 minuty z ka偶dej strony, a偶 uzyskaj膮 z艂oty kolor. Wyjmujemy je przy pomocy 艂y偶ki cedzakowej i ods膮czamy na r臋czniku papierowym.
Jako 偶e takie p膮czki nie s膮 s艂odkie, nale偶y przygotowa膰 do nich lukier. W tym celu, przesiany cukier puder rozcieramy z 1 艂y偶k膮 gor膮cej wody i pokrywamy nim gniazdka.
Na naszym blogu znajdziecie r贸wnie偶 kilka przydatnych wskaz贸wek na temat tego, jak sma偶y膰 p膮czki i jak nadziewa膰 p膮czki.
Jak zrobi膰 dobre p膮czki? Gwarancj膮 codziennych, ma艂ych sukces贸w w ich przyrz膮dzaniu jest skorzystanie z naszych sprawdzonych wskaz贸wek.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej