Jak zrobić pączki w domu?

Porady 14.01.2020


Jak zrobić pączki w domu?

Tradycyjne domowe pączki przyrządza się z ciasta drożdżowego. W jego skład, poza drożdżami, wchodzi również mąka pszenna, mleko oraz jajko. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić pyszne pączki domowe bez dodatku drożdży.
 
Jak się robi pączki? Pierwsza ważna kwestia to wybór odpowiedniego tłuszczu. Do smażenia pączków z powodzeniem wykorzystać możecie zarówno olej rzepakowy, jak i smalec czy tłuszcz palmowy. Jak zrobić pączki domowe? Usmażyć możecie je zarówno w rondlu, garnku, jak i głębokiej patelni. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby przygotować je we frytkownicy lub specjalnej patelni z otworami na ciasto.
 
Szukacie nieco mniej kalorycznej alternatywy dla pączków smażonych w głębokim tłuszczu? Postawcie na pączki pieczone! Jak upiec pączki? Po przygotowaniu ciasta drożdżowego i wypełnieniu go nadzieniem (więcej na jego temat — poniżej), wyłóżcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze zdrowsze są pączki przyrządzane na parze.
 
Co może znajdować się we wnętrzu pączków domowych? Możliwości jest tutaj całe mnóstwo. Do robienia pączków wykorzystać możecie między innymi konfiturę, na przykład różaną czy truskawkową. Pączki wypełnić można również dżemem, marmoladą, budyniem czy kremem czekoladowym.
 
Aby ułatwić sobie nadziewanie pączków, do tego celu wykorzystać możecie akcesoria, takie jak szpryca, rękaw cukierniczy czy strzykawka z grubą igłą. Przysmak ten nadziewać można zarówno przed, jak i po smażeniu.
 
Jak zrobić pączki żeby nie pękały? Wystarczy, że do tłuszczu, na którym będziecie je smażyć, dodacie 0,5 kieliszka octu.
 
Gotowe pączki wyłóżcie na ręcznik papierowy i odsączcie je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec, posypcie je cukrem pudrem lub polejcie lukrem z dodatkiem kandyzowanej skórki z pomarańczy.
 

Jak zrobić pączki hiszpańskie?

Szukacie alternatywy dla tradycyjnych pączków? Co powiecie na ich hiszpańską wersję? Przysmak ten nazywany jest również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. To lekki, puszysty deser przyrządzany na bazie ciasta parzonego.
 
Jak się robi pączki tego typu? Potrzebne będą do tego:
 
  • 250 ml wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
 
Pierwszy etap to zrobienie ciasta parzonego. W tym celu, wodę, masło oraz sól zagotowujemy i dodajemy uprzednio przesianą mąkę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, w którym ciasto będzie z łatwością odchodziło od naczynia. Następnie przekładamy je do miski i odstawiamy do wystudzenia. Kolejnym etapem jest zmiksowanie ciasta, dodając do niego stopniowo po 1 jajku. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty i pokrywamy je olejem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na papier do pieczenia, formując okręgi. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz do temperatury około 170-175 stopni. Stopniowo wkładamy do niego pączki, papierem do góry. Gdy odejdzie on od ciasta, wyciągamy go widelcem. Pączki smażymy po około 2 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej i odsączamy na ręczniku papierowym.
 
Jako że takie pączki nie są słodkie, należy przygotować do nich lukier. W tym celu, przesiany cukier puder rozcieramy z 1 łyżką gorącej wody i pokrywamy nim gniazdka.
 
Na naszym blogu znajdziecie również kilka przydatnych wskazówek na temat tego, jak smażyć pączki i jak nadziewać pączki.
 
Jak zrobić dobre pączki? Gwarancją codziennych, małych sukcesów w ich przyrządzaniu jest skorzystanie z naszych sprawdzonych wskazówek.