Jak sprawnie otworzyć każdy słoik?
Zepsujesz pokrywkę… ale otworzysz słoik!
Jeśli nie wyobrażasz sobie, że cokolwiek mogłoby stanąć na drodze pomiędzy tobą i domowym dżemem od babci lub mamy, to ten sposób jest właśnie dla ciebie. Otwarcie z nim słoika wymaga jedynie trochę ostrożności, no i pokrywka będzie zapewne trwale odkształcona, więc robiąc kolejne weki, przyda się jej wymiana. Patent jest prosty. Weź nóż od masła (z zaokrąglonym czubkiem) i spróbuj z jego pomocą podważyć w kilku miejscach pokrywkę. W pewnym momencie usłyszysz krótki syk, a to znaczy, że słoik się rozszczelnił. Teraz z jego otwarciem nie powinno być kłopotu.
Trochę siły i słoik otwarty
Rozszczelnić pokrywkę można również na inny sposób – tym razem nieco bardziej siłowy. Przyda się do tego deska do krojenia. Najlepiej, gdyby była dębowa lub bambusowa, wtedy na pewno nie uszkodzisz jej w trakcie otwierania słoika. Oprzyj więc krawędź pokrywki o deskę i dociśnij z góry dłonią. Zrób tak w kilku miejscach. Wystarczy parę prób i nieco siły, by otwarcie słoika było tylko formalnością. Lepsze wykorzystanie naturalnej krzepy zapewni ci również chwycenie zakrętki przez mokry ręcznik, ścierkę, a najlepiej przez gumowe rękawice.
Otwieranie słoików, czyli pewny chwyt!
Odpowiednie przechowywanie słoików to jedno, ale ich otwarcie i dostanie się do smakowitej zawartości to już całkowicie inna "para przetworów". Nie wiesz co zrobić, gdy zakrętka ulubionych konfitur za nic nie chce ustąpić? Wypróbuj tych kilka domowych sposobów na otwarcie opornych słoików:- na zakrętkę załóż cienką gumkę recepturkę, a na słoik grubszą (w ten sposób zyskasz dobre podparcie dla obu dłoni),
- zainwestuj w uniwersalny otwieracz do słoików,
- polej nakrętkę przez kilka sekund gorącą wodą.
Gdy żaden z tych sposobów nie przyniesie pożądanego skutku, nie masz wyboru. Musisz poprosić o pomoc kogoś silniejszego J
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej