Jak wykorzysta膰 owoce z sokownika? Robimy d偶em!

Dlaczego warto mie膰 sokownik parowy?
Sokownik mo偶e w wielu sytuacjach zast膮pi膰 garnek parowy. W odpowiedniej konfiguracji jeste艣 w stanie przygotowa膰 z jego pomoc膮 od 5 do 8 litr贸w soku z truskawek, malin, wi艣ni, 艣liwek, czy czarnej porzeczki. Poradzi sobie nawet z twardymi jab艂kami. O tym, jak dzia艂a sokownik, pisali艣my ju偶 wcze艣niej na naszym blogu. Liczy si臋 odpowiednia ocena twardo艣ci owoc贸w i czas. Sokownik parowy (r贸wnie偶 na indukcj臋!) za艂atwi za ciebie reszt臋. Warto go mie膰 i d艂u偶ej cieszy膰 si臋 ulubionymi smakami. To wielka przyjemno艣膰 zaopatrzy膰 domow膮 spi偶arni臋 w owocowe przetwory, kt贸re dojrzewaj膮c w wakacyjnym s艂o艅cu przetrwa艂y a偶 do jesiennych wieczor贸w lub zimowych ch艂od贸w. Po wszystkim pozostaj膮 jednak tzw. wyt艂oki owocowe – pulpa po sokach robionych w domowym sokowniku. Jak wykorzysta膰 takie mi臋kkie i pozbawione naturalnej j臋drno艣ci pozosta艂o艣ci po dumnych darach lata? Prosty w zrobieniu d偶em b臋dzie chyba dobrym pomys艂em. Przy okazji zajrzyj do naszego przepisu na sok jab艂kowy z sokownika!
Wykorzystanie pulpy po sokach – jak zrobi膰 d偶em?
Kiedy soki zostan膮 ju偶 przelane do butelek, pozostaje umycie sokownika… no chyba, 偶e zdecydujesz si臋 na spo偶ytkowanie wyt艂ok贸w owocowych, kt贸re pozosta艂y z gotowania na parze. Najpro艣ciej b臋dzie chyba przemieni膰 je w pyszne d偶emy owocowe. Jakie? Szczeg贸lnie dobrym pomys艂em jest w tym wypadku d偶em truskawkowy, z czarnej porzeczki, z czere艣ni lub wi艣ni, brzoskwi艅, 艣liwek, jab艂ek lub przyjemnie kwa艣ny d偶em malinowy. Mo偶esz to zrobi膰 w tym samym sokowniku. Wykorzystanie pulpy po sokach wcale nie musi by膰 czasoch艂onne. Istnieje prosty przepis na to, co zrobi膰 z owoc贸w, kt贸re pozostaj膮 w sokowniku. Zanotuj tych kilka krok贸w i niech nic si臋 nie zmarnuje w imi臋 ma艂ych, codziennych sukces贸w o ka偶dej porze roku.
JAK WYKORZYSTA膯 OWOCE Z SOKOWNIKA DO ZROBIENIA D呕EMU?
1. Opr贸偶nij dolny garnek sokownika z wody i prze艂贸偶 do niego wyt艂oki owocowe, kt贸re pozosta艂y po gotowaniu sok贸w ze 艣wie偶ych owoc贸w.2. W zale偶no艣ci od ilo艣ci pulpy po sokach dodaj odpowiedni膮 ilo艣膰 tzw. cukru 偶eluj膮cego (jego zastosowanie dos艂odzi konfitur臋 i przyspieszy uzyskanie konsystencji d偶emu). To, ile cukru b臋dzie potrzebne, znajdziesz na jego opakowaniu. Zwr贸膰 r贸wnie偶 uwag臋 na oznaczenie 1:1, 2:1 oraz 3:1 – im wi臋ksza liczba z przodu tym do bardziej s艂odkich owoc贸w dedykowany jest cukier.
3. Wymieszaj, zakryj 偶aroodporn膮 pokrywk膮 od sokownika i gotuj przez kilka minut.
4. Zagotowane wyt艂oki owocowe z cukrem 偶eluj膮cym przek艂adaj natychmiast do przygotowanych i zahartowanych s艂oiczk贸w. D偶em nie wymaga w贸wczas dodatkowej pasteryzacji, a odpowiednio przechowywany zachowa swoj膮 przydatno艣膰 do spo偶ycia przez wiele miesi臋cy.
5. Koniecznie opisz przygotowane s艂oiczki. Najwa偶niejsza jest tu data zamkni臋cia d偶emu. Przyda si臋 tez informacja o rodzaju owoc贸w. Dzi臋ki temu z 艂atwo艣ci膮 zaplanujesz kolejno艣膰 ich wyjmowania ze spi偶arni i nic si臋 nie zmarnuje.
Wyt艂oki owocowe, d偶emy i… pektyna?
D偶emy mo偶na tworzy膰 oczywi艣cie bez cukru, jednak w贸wczas d艂ugo艣膰 ich przydatno艣ci do spo偶ycia znacznie spada. Szkoda by艂oby, aby d偶emy z malin, truskawek, wi艣ni, brzoskwi艅 lub porzeczkowe zacz臋艂y si臋 zbyt szybko psu膰. Z drugiej strony ograniczenie w臋glowodan贸w w diecie jest obecnie bardzo wa偶nym czynnikiem ze wzgl臋du na walk臋 z oty艂o艣ci膮, nadci艣nieniem, cukrzyc膮 i innymi problemami zdrowotnymi. Jak zatem poradzi膰 sobie z robieniem d偶em贸w na bazie pulpy po sokach z sokownik贸w? Jak m膮drze zast膮pi膰 cukier w przetworach na bazie wyt艂oczki owocowej zmi臋kczonej podczas gotowania na parze? O wiele zdrowszym i r贸wnie skutecznym kompromisem b臋dzie wyb贸r pektyny do d偶em贸w. Jest to naturalny zamiennik cukru o bardzo dobrych w艂a艣ciwo艣ciach 偶eluj膮cych. Delikatnie s艂odki w smaku. Poza tym pomaga w utrzymaniu niskiego poziomu glukozy we krwi, wspiera odchudzanie oraz zapobiega wch艂anianiu cholesterolu.Ile trzeba jej doda膰, aby wykorzysta膰 owoce z sokownika do zrobienia d偶emu? Ilo艣膰 pektyny potrzebnej w takiej wersji przepisu zale偶y oczywi艣cie od tego, jak du偶o owoc贸w trafi do garnka. Pektyna mo偶e mie膰 te偶 r贸偶ne pochodzenie. Zazwyczaj podaje si臋, 偶e wystarczy od 8 do 16 g na kilogram owoc贸w. Takie przetwory zachowaj膮 sw贸j naturalny smak i balans s艂odyczy i kwaskowato艣ci. Kto by pomy艣la艂, 偶e parowy sokownik na indukcj臋 mo偶e by膰 a偶 tak przydatny? Z nim o wiele 艂atwiej prowadzi膰 艣wiadom膮 i r贸偶norodn膮 diet臋 o ka偶dej porze roku.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej