Jak wykorzysta膰 owoce z sokownika? Robimy d偶em!

Porady 31.08.2020


Dlaczego warto mie膰 sokownik parowy?

Sokownik mo偶e w wielu sytuacjach zast膮pi膰 garnek parowy. W odpowiedniej konfiguracji jeste艣 w stanie przygotowa膰 z jego pomoc膮 od 5 do 8 litr贸w soku z truskawek, malin, wi艣ni, 艣liwek, czy czarnej porzeczki. Poradzi sobie nawet z twardymi jab艂kami. O tym, jak dzia艂a sokownik, pisali艣my ju偶 wcze艣niej na naszym blogu. Liczy si臋 odpowiednia ocena twardo艣ci owoc贸w i czas. Sokownik parowy (r贸wnie偶 na indukcj臋!) za艂atwi za ciebie reszt臋. Warto go mie膰 i d艂u偶ej cieszy膰 si臋 ulubionymi smakami. To wielka przyjemno艣膰 zaopatrzy膰 domow膮 spi偶arni臋 w owocowe przetwory, kt贸re dojrzewaj膮c w wakacyjnym s艂o艅cu przetrwa艂y a偶 do jesiennych wieczor贸w lub zimowych ch艂od贸w. Po wszystkim pozostaj膮 jednak tzw. wyt艂oki owocowe – pulpa po sokach robionych w domowym sokowniku. Jak wykorzysta膰 takie mi臋kkie i pozbawione naturalnej j臋drno艣ci pozosta艂o艣ci po dumnych darach lata? Prosty w zrobieniu d偶em b臋dzie chyba dobrym pomys艂em. Przy okazji zajrzyj do naszego przepisu na sok jab艂kowy z sokownika!


Wykorzystanie pulpy po sokach – jak zrobi膰 d偶em?

Kiedy soki zostan膮 ju偶 przelane do butelek, pozostaje umycie sokownika… no chyba, 偶e zdecydujesz si臋 na spo偶ytkowanie wyt艂ok贸w owocowych, kt贸re pozosta艂y z gotowania na parze. Najpro艣ciej b臋dzie chyba przemieni膰 je w pyszne d偶emy owocowe. Jakie? Szczeg贸lnie dobrym pomys艂em jest w tym wypadku d偶em truskawkowy, z czarnej porzeczki, z czere艣ni lub wi艣ni, brzoskwi艅, 艣liwek, jab艂ek lub przyjemnie kwa艣ny d偶em malinowy. Mo偶esz to zrobi膰 w tym samym sokowniku. Wykorzystanie pulpy po sokach wcale nie musi by膰 czasoch艂onne. Istnieje prosty przepis na to, co zrobi膰 z owoc贸w, kt贸re pozostaj膮 w sokowniku. Zanotuj tych kilka krok贸w i niech nic si臋 nie zmarnuje w imi臋 ma艂ych, codziennych sukces贸w o ka偶dej porze roku.

 


JAK WYKORZYSTA膯 OWOCE Z SOKOWNIKA DO ZROBIENIA D呕EMU?

1. Opr贸偶nij dolny garnek sokownika z wody i prze艂贸偶 do niego wyt艂oki owocowe, kt贸re pozosta艂y po gotowaniu sok贸w ze 艣wie偶ych owoc贸w.

2. W zale偶no艣ci od ilo艣ci pulpy po sokach dodaj odpowiedni膮 ilo艣膰 tzw. cukru 偶eluj膮cego (jego zastosowanie dos艂odzi konfitur臋 i przyspieszy uzyskanie konsystencji d偶emu). To, ile cukru b臋dzie potrzebne, znajdziesz na jego opakowaniu. Zwr贸膰 r贸wnie偶 uwag臋 na oznaczenie 1:1, 2:1 oraz 3:1 – im wi臋ksza liczba z przodu tym do bardziej s艂odkich owoc贸w dedykowany jest cukier.

3. Wymieszaj, zakryj 偶aroodporn膮 pokrywk膮 od sokownika i gotuj przez kilka minut.

4. Zagotowane wyt艂oki owocowe z cukrem 偶eluj膮cym przek艂adaj natychmiast do przygotowanych i zahartowanych s艂oiczk贸w. D偶em nie wymaga w贸wczas dodatkowej pasteryzacji, a odpowiednio przechowywany zachowa swoj膮 przydatno艣膰 do spo偶ycia przez wiele miesi臋cy.

5. Koniecznie opisz przygotowane s艂oiczki. Najwa偶niejsza jest tu data zamkni臋cia d偶emu. Przyda si臋 tez informacja o rodzaju owoc贸w. Dzi臋ki temu z 艂atwo艣ci膮 zaplanujesz kolejno艣膰 ich wyjmowania ze spi偶arni i nic si臋 nie zmarnuje.
 
 


Wyt艂oki owocowe, d偶emy i… pektyna?

D偶emy mo偶na tworzy膰 oczywi艣cie bez cukru, jednak w贸wczas d艂ugo艣膰 ich przydatno艣ci do spo偶ycia znacznie spada. Szkoda by艂oby, aby d偶emy z malin, truskawek, wi艣ni, brzoskwi艅 lub porzeczkowe zacz臋艂y si臋 zbyt szybko psu膰. Z drugiej strony ograniczenie w臋glowodan贸w w diecie jest obecnie bardzo wa偶nym czynnikiem ze wzgl臋du na walk臋 z oty艂o艣ci膮, nadci艣nieniem, cukrzyc膮 i innymi problemami zdrowotnymi. Jak zatem poradzi膰 sobie z robieniem d偶em贸w na bazie pulpy po sokach z sokownik贸w? Jak m膮drze zast膮pi膰 cukier w przetworach na bazie wyt艂oczki owocowej zmi臋kczonej podczas gotowania na parze? O wiele zdrowszym i r贸wnie skutecznym kompromisem b臋dzie wyb贸r pektyny do d偶em贸w. Jest to naturalny zamiennik cukru o bardzo dobrych w艂a艣ciwo艣ciach 偶eluj膮cych. Delikatnie s艂odki w smaku.  Poza tym pomaga w utrzymaniu niskiego poziomu glukozy we krwi, wspiera odchudzanie oraz zapobiega wch艂anianiu cholesterolu.

Ile trzeba jej doda膰, aby wykorzysta膰 owoce z sokownika do zrobienia d偶emu? Ilo艣膰 pektyny potrzebnej w takiej wersji przepisu zale偶y oczywi艣cie od tego, jak du偶o owoc贸w trafi do garnka. Pektyna mo偶e mie膰 te偶 r贸偶ne pochodzenie. Zazwyczaj podaje si臋, 偶e wystarczy od 8 do 16 g na kilogram owoc贸w. Takie przetwory zachowaj膮 sw贸j naturalny smak i balans s艂odyczy i kwaskowato艣ci. Kto by pomy艣la艂, 偶e parowy sokownik na indukcj臋 mo偶e by膰 a偶 tak przydatny? Z nim o wiele 艂atwiej prowadzi膰 艣wiadom膮 i r贸偶norodn膮 diet臋 o ka偶dej porze roku.