Jak zrobić sos do spaghetti?

Porady 11.12.2021

Sos do spaghetti

Określenie „spaghetti” odnosi się do długiego, cienkiego makaronu, który jest składnikiem wielu dań kuchni włoskiej. Nierzadko ów termin stosuje się również w odniesieniu do potraw wykonanych z tego makaronu z dodatkiem smacznego, zwykle pomidorowego sosu.

Sprawdź:

  • Rodzaje makaronów 
  • Jak zrobić sos czosnkowy?

Domowy sos do spaghetti jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a przy tym na pewno zdrowszy od tego dostępnego w sklepach.

Sos do spaghetti własnej roboty można zamknąć w słoiki i pasteryzować. Dzięki temu pod ręką będziesz mieć gotowe danie. Wystarczy, że tylko ugotujesz makaron i polejesz go sosem pomidorowym do spaghetti.

Czytaj także:

Sos do spaghetti – przepis

Niezwykle prosty sos do spaghetti podkreśli smak całej potrawy. To jedna z szybszych propozycji na obiad, którą kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Poniżej znajdziesz przepis na sos do spaghetti, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom kuchni włoskiej.

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos śmietanowy? 
  • Jak zrobić sos koperkowy? 
  • Jak zrobić sos pieczeniowy? 

Sos do spaghetti – składniki

Zanim wyjaśnimy Ci, jak zrobić pomidorowy sos do spaghetti, musisz wiedzieć, że występuje on w kilku wersjach. Możesz przyrządzić m.in.:

  • sos do spaghetti z pomidorów;
  • sos do spaghetti z koncentratu;
  • sos do spaghetti z przecieru pomidorowego;
  • sos do spaghetti z passaty.

Do przygotowania sosu dla kilkuosobowej rodziny będziesz potrzebować 1 kg pomidorów lub 1 l passaty, koncentratu pomidorowego albo przecieru. Sos do spaghetti możesz podawać z mięsem mielonym lub zrezygnować całkowicie z tego dodatku. Pół kilograma mięsa będzie wystarczającą porcją.

Jakie przyprawy zastosować do sosu spaghetti? Dodaj sól, cukier, bazylię, oregano oraz pieprz. Nie zapomnij także o 3 cebulach, 3 ząbkach czosnku oraz oleju.

Sprawdź również:

  • Jak zrobić sos pieczarkowy?
  • Jak zrobić sos winegret? 
  • Jak zrobić sos do pizzy? 

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sos do spaghetti z powyżej wskazanych składników przyrządzisz dość szybko. Jak zrobić sos spaghetti? Jeśli korzystasz z pomidorów, musisz obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Passatę, koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy możesz od razu przełożyć do miski. Obierz 3 cebule i pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie. Przeciśnięty czosnek dodaj do cebuli. Wymieszaj w garnku pojedynczym wybrany pomidorowy dodatek z wcześniej przygotowaną cebulą i czosnkiem. Dodaj przyprawy i zioła. Gotuj przez około 15-20 minut. Ugotuj makaron i przed podaniem odcedź go za pomocą durszlaka. Serwuj z dodatkiem usmażonego na patelni mięsa mielonego.

Czytaj także:

  • Makaron domowy 

Jak zawekować sos do spaghetti? Gotowy sos przelej do słoików. Dokładnie je zakręć i wstaw na około 20 minut do piekarnika ustawionego na 130 stopni Celsjusza. Wyjmij i ułóż do góry dnem. Po wystygnięciu schowaj w suchym i ciemnym miejscu. Tak zapasteryzowane spaghetti możesz zjeść nawet kilka miesięcy później.

Polecamy:

  • Jak zrobić sos pomidorowy? 
  • Jak zrobić sos serowy?
  • Jak zrobić sos grzybowy?

Jak zagęścić sos do spaghetti?

Nie wiesz, co zrobić, żeby sos do spaghetti był gęstszy? Gęsty sos do spaghetti uzyskasz, dodając większą ilość koncentratu pomidorowego lub zasmażki z mąki. Wystarczy, że wsypiesz na patelnię mąkę i podgrzejesz na odrobinie oleju. Pamiętaj, by podczas smażenia nieustannie mieszać. W ten sposób unikniesz przypalenia mąki.

Sos do spaghetti to jeden z bardziej uniwersalnych dodatków do makaronu. Warto samodzielnie go przyrządzić, bo  domowy jest o wiele zdrowszy od sosu dostępnego w sklepie.

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos słodko kwaśny? 
  • Jak zrobić sos serowy do makaronu? 
  • Jak zagęścić sos?