Jak zrobić zdrowe lody?
Najzdrowsze domowe lody
Zdrowe lody domowe wcale nie są trudne do zrobienia. Wystarczy kilka składników – w zależności od smaków, jakie preferują domownicy. W końcu zdrowe lody to furtka do tego, co naturalne - bez żadnych niepokojących dodatków, konserwantów czy barwników. Zdrowe domowe lody mają ponadto znacznie mniej cukru niż te zakupione w sklepie, a co za tym idzie - są dużo lepszym deserem dla dzieci i osób na diecie. Domowe fit lody to przede wszystkim sorbety – bazują one bowiem wyłącznie na wodzie i owocach. Jednak w domu możesz zrobić nie tylko sorbety.
Czytaj także:
Jak zrobić zdrowe lody?
Jak zrobić zdrowe lody w domu? To nie takie trudne, jak mogłoby się zdawać. Domowe lody najczęściej robi się za pomocą maszynki, ale nie jest ona konieczna. Wystarczą dobre składniki, mikser oraz łopatki i łyżki kuchenne, za pomocą których sprawnie przełożysz masę do pojemniczka. Nie musisz się zastanawiać, jak samemu zrobić zdrowe lody – to naprawdę proste. Podamy ci kilka sprawdzonych przepisów.
Czytaj także:
- Jakie owoce można mrozić?
- Jak zdrowo się odżywiać?
- Jak przygotować zdrowy posiłek?
Przepis na zdrowe lody
Przepisy na zdrowe lody zawierają zwykle śmietankę o wysokiej zawartości tłuszczu, niewielką ilość cukru, mleko lub też mleko w proszku i składnik, który ma nadać masie smak. Przepis na zdrowe lody sam w sobie nie jest zatem trudny. Prawdziwą sztuką jest odpowiednie przygotowanie deseru. Jak zrobić zdrowe lody? Przepisy na ten przysmak znajdziesz poniżej.
Domowe lody czekoladowe
Zdrowe lody czekoladowe to wyborny przysmak. Można przygotować je naprawdę szybko. Jak zrobić zdrowe lody czekoladowe? Potrzebujesz:
- 250 mililitrów mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 300 mililitrów śmietanki kremówki 36%
- 60 gramów cukru pudru bądź drobnego cukru
- 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 1 tabliczkę mlecznej.
Jeśli chcesz, by lody były bardziej wytrawne, kakaowe, możesz dodać więcej gorzkiej czekolady. Te proporcje zależą od ciebie. Śmietankę umieść w lodówce dzień wcześniej – musi być zimna. Mleko zagęszczone zacznij podgrzewać w rondelku, jednak nie gotuj go. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Gdy masa przestygnie, umieść ją w lodówce. Ubij śmietankę na wysokich obrotach, powoli dodając cukier. Musi całkowicie się rozpuścić. Ubijaj przez około 4 minuty. Przełóż do naczynia masę czekoladową, która w tym czasie powinna zacząć tężeć. Zmieszaj dokładnie za pomocą szpatułki. Teraz przełóż ją do pojemnika, w którym mają mrozić się lody.
Zdrowe domowe lody czekoladowe powinny być gotowe już po 4 godzinach. Po tym czasie wyciągnij z szafki pucharki do lodów i ciesz się smakiem pysznego deseru. Takie szybkie lody czekoladowe można jeść codziennie.
Domowe lody bananowe
Zdrowe lody bananowe także nie powinny przysporzyć ci większych problemów. Zdrowe lody z bananów składają się wyłącznie z dwóch składników – np. owoców i mleka lub jogurtu. Jak zrobić zdrowe lody bananowe? Trzy dojrzałe banany obierz, pokrój w plastry i włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Ułóż je na talerzu, by się nie skleiły. Od tego, jak dobrze zostały zamrożone zależy konsystencja lodów.
Wyciągnij banany z zamrażalnika i wrzuć je do blendera kielichowego o dużej mocy – takiego, który jest w stanie kruszyć lód. Do blendera wlej także około 50 mililitrów mleka, mleka roślinnego bądź płynnego jogurtu. Możesz użyć także gęstego soku, na przykład jabłkowego, by zdrowe lody owocowe miały jeszcze ciekawszy smak. Blenduj tak długo, aż urządzenie poradzi sobie ze zmrożonymi kawałkami banana, a masa będzie jednolita. Możesz już nakładać swoje błyskawiczne lody bananowe!
Domowe lody śmietankowe
Zdrowe lody śmietankowe bez dużej ilości cukru czy aromatów to prawdziwa poezja smaków. Nie musisz mieć maszynki, by je zrobić. Naturalne lody śmietankowe składają się zaledwie z trzech produktów – jajek, cukru i śmietany. Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Najprostszy przepis znajdziesz poniżej.
Przygotuj:
- 4 jajka
- 300 mililitrów śmietanki 36%
- 60 gramów cukru pudru bądź drobnego cukru.
Zacznij od schłodzenia śmietany – możesz włożyć ją do lodówki dzień wcześniej lub trzymać w zamrażalniku przez godzinę. Rozdziel żółtka od białek. Chociaż żółtka nie przydadzą się w tym przepisie, możesz wykorzystać je na przykład do carbonary. Białka ubij na sztywno, a następnie dodaj dwa razy po jednej łyżeczce cukru. To samo zrób z zimną śmietanką – ubij ją na sztywno w oddzielnym pojemniku i dodawaj cukier. W pojemniku, w którym lody mają się chłodzić, połącz obie masy, dobrze je zmieszaj i włóż do zamrażalnika. Po 6 godzinach lody będą gotowe. Teraz pozostaje wyciągnąć miski, półmiski, salaterki – w których podasz lody. Zresztą prawdziwe łasuchy będą jeść lody nawet bezpośrednio z pojemnika. Są tak pyszne!
Domowe lody jogurtowe
Zdrowe lody jogurtowe są doskonałe o każdej porze roku. Możesz połączyć je z ulubionymi owocami, na przykład jagodami, truskawkami czy też mango. Jak zrobić lody jogurtowe? Potrzebujesz tylko czterech składników:
- 200 gramów jogurtu
- Soku z cytryny
- 4 łyżek cukru
- 300 gramów jagód.
Cukier zmieszaj z odrobiną wody, tworząc prosty syrop cukrowy. Cukier musi być rozpuszczony. Jagody, syrop cukrowy, jogurt oraz sok z cytryny zmieszaj dokładnie w blenderze. Masę przełóż do pojemniczka, w którym mają mrozić się lody. Włóż go do zamrażalnika i co około pół godziny wyciągaj, by przemieszać całość. W ten sposób chronisz masę przed całkowitym zbryleniem się. Domowe lody z jogurtu będą gotowe po 3 godzinach.
Jak widzisz, zrobienie domowych lodów wcale nie jest takie trudne. Z pewnością zrobisz samodzielnie zdrowe lody o ulubionym smaku dla całej rodziny. Smacznego!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej