Jak zrobi膰 zdrowe lody?

Najzdrowsze domowe lody
Zdrowe lody domowe wcale nie s膮 trudne do zrobienia. Wystarczy kilka sk艂adnik贸w – w zale偶no艣ci od smak贸w, jakie preferuj膮 domownicy. W ko艅cu zdrowe lody to furtka do tego, co naturalne - bez 偶adnych niepokoj膮cych dodatk贸w, konserwant贸w czy barwnik贸w. Zdrowe domowe lody maj膮 ponadto znacznie mniej cukru ni偶 te zakupione w sklepie, a co za tym idzie - s膮 du偶o lepszym deserem dla dzieci i os贸b na diecie. Domowe fit lody to przede wszystkim sorbety – bazuj膮 one bowiem wy艂膮cznie na wodzie i owocach. Jednak w domu mo偶esz zrobi膰 nie tylko sorbety.
Czytaj tak偶e:
Jak zrobi膰 zdrowe lody?
Jak zrobi膰 zdrowe lody w domu? To nie takie trudne, jak mog艂oby si臋 zdawa膰. Domowe lody najcz臋艣ciej robi si臋 za pomoc膮 maszynki, ale nie jest ona konieczna. Wystarcz膮 dobre sk艂adniki, mikser oraz 艂opatki i 艂y偶ki kuchenne, za pomoc膮 kt贸rych sprawnie prze艂o偶ysz mas臋 do pojemniczka. Nie musisz si臋 zastanawia膰, jak samemu zrobi膰 zdrowe lody – to naprawd臋 proste. Podamy ci kilka sprawdzonych przepis贸w.
Czytaj tak偶e:
- Jakie owoce mo偶na mrozi膰?
- Jak zdrowo si臋 od偶ywia膰?
- Jak przygotowa膰 zdrowy posi艂ek?
Przepis na zdrowe lody
Przepisy na zdrowe lody zawieraj膮 zwykle 艣mietank臋 o wysokiej zawarto艣ci t艂uszczu, niewielk膮 ilo艣膰 cukru, mleko lub te偶 mleko w proszku i sk艂adnik, kt贸ry ma nada膰 masie smak. Przepis na zdrowe lody sam w sobie nie jest zatem trudny. Prawdziw膮 sztuk膮 jest odpowiednie przygotowanie deseru. Jak zrobi膰 zdrowe lody? Przepisy na ten przysmak znajdziesz poni偶ej.
Domowe lody czekoladowe
Zdrowe lody czekoladowe to wyborny przysmak. Mo偶na przygotowa膰 je naprawd臋 szybko. Jak zrobi膰 zdrowe lody czekoladowe? Potrzebujesz:
- 250 mililitr贸w mleka zag臋szczonego nies艂odzonego
- 300 mililitr贸w 艣mietanki krem贸wki 36%
- 60 gram贸w cukru pudru b膮d藕 drobnego cukru
- 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 1 tabliczk臋 mlecznej.
Je艣li chcesz, by lody by艂y bardziej wytrawne, kakaowe, mo偶esz doda膰 wi臋cej gorzkiej czekolady. Te proporcje zale偶膮 od ciebie. 艢mietank臋 umie艣膰 w lod贸wce dzie艅 wcze艣niej – musi by膰 zimna. Mleko zag臋szczone zacznij podgrzewa膰 w rondelku, jednak nie gotuj go. Dodaj czekolad臋 i mieszaj, a偶 si臋 rozpu艣ci. Gdy masa przestygnie, umie艣膰 j膮 w lod贸wce. Ubij 艣mietank臋 na wysokich obrotach, powoli dodaj膮c cukier. Musi ca艂kowicie si臋 rozpu艣ci膰. Ubijaj przez oko艂o 4 minuty. Prze艂贸偶 do naczynia mas臋 czekoladow膮, kt贸ra w tym czasie powinna zacz膮膰 t臋偶e膰. Zmieszaj dok艂adnie za pomoc膮 szpatu艂ki. Teraz prze艂贸偶 j膮 do pojemnika, w kt贸rym maj膮 mrozi膰 si臋 lody.
Zdrowe domowe lody czekoladowe powinny by膰 gotowe ju偶 po 4 godzinach. Po tym czasie wyci膮gnij z szafki pucharki do lod贸w i ciesz si臋 smakiem pysznego deseru. Takie szybkie lody czekoladowe mo偶na je艣膰 codziennie.
Domowe lody bananowe
Zdrowe lody bananowe tak偶e nie powinny przysporzy膰 ci wi臋kszych problem贸w. Zdrowe lody z banan贸w sk艂adaj膮 si臋 wy艂膮cznie z dw贸ch sk艂adnik贸w – np. owoc贸w i mleka lub jogurtu. Jak zrobi膰 zdrowe lody bananowe? Trzy dojrza艂e banany obierz, pokr贸j w plastry i w艂贸偶 do zamra偶alnika na kilka godzin. U艂贸偶 je na talerzu, by si臋 nie sklei艂y. Od tego, jak dobrze zosta艂y zamro偶one zale偶y konsystencja lod贸w.
Wyci膮gnij banany z zamra偶alnika i wrzu膰 je do blendera kielichowego o du偶ej mocy – takiego, kt贸ry jest w stanie kruszy膰 l贸d. Do blendera wlej tak偶e oko艂o 50 mililitr贸w mleka, mleka ro艣linnego b膮d藕 p艂ynnego jogurtu. Mo偶esz u偶y膰 tak偶e g臋stego soku, na przyk艂ad jab艂kowego, by zdrowe lody owocowe mia艂y jeszcze ciekawszy smak. Blenduj tak d艂ugo, a偶 urz膮dzenie poradzi sobie ze zmro偶onymi kawa艂kami banana, a masa b臋dzie jednolita. Mo偶esz ju偶 nak艂ada膰 swoje b艂yskawiczne lody bananowe!
Domowe lody 艣mietankowe
Zdrowe lody 艣mietankowe bez du偶ej ilo艣ci cukru czy aromat贸w to prawdziwa poezja smak贸w. Nie musisz mie膰 maszynki, by je zrobi膰. Naturalne lody 艣mietankowe sk艂adaj膮 si臋 zaledwie z trzech produkt贸w – jajek, cukru i 艣mietany. Jak zrobi膰 domowe lody 艣mietankowe? Najprostszy przepis znajdziesz poni偶ej.
Przygotuj:
- 4 jajka
- 300 mililitr贸w 艣mietanki 36%
- 60 gram贸w cukru pudru b膮d藕 drobnego cukru.
Zacznij od sch艂odzenia 艣mietany – mo偶esz w艂o偶y膰 j膮 do lod贸wki dzie艅 wcze艣niej lub trzyma膰 w zamra偶alniku przez godzin臋. Rozdziel 偶贸艂tka od bia艂ek. Chocia偶 偶贸艂tka nie przydadz膮 si臋 w tym przepisie, mo偶esz wykorzysta膰 je na przyk艂ad do carbonary. Bia艂ka ubij na sztywno, a nast臋pnie dodaj dwa razy po jednej 艂y偶eczce cukru. To samo zr贸b z zimn膮 艣mietank膮 – ubij j膮 na sztywno w oddzielnym pojemniku i dodawaj cukier. W pojemniku, w kt贸rym lody maj膮 si臋 ch艂odzi膰, po艂膮cz obie masy, dobrze je zmieszaj i w艂贸偶 do zamra偶alnika. Po 6 godzinach lody b臋d膮 gotowe. Teraz pozostaje wyci膮gn膮膰 miski, p贸艂miski, salaterki – w kt贸rych podasz lody. Zreszt膮 prawdziwe 艂asuchy b臋d膮 je艣膰 lody nawet bezpo艣rednio z pojemnika. S膮 tak pyszne!
Domowe lody jogurtowe
Zdrowe lody jogurtowe s膮 doskona艂e o ka偶dej porze roku. Mo偶esz po艂膮czy膰 je z ulubionymi owocami, na przyk艂ad jagodami, truskawkami czy te偶 mango. Jak zrobi膰 lody jogurtowe? Potrzebujesz tylko czterech sk艂adnik贸w:
- 200 gram贸w jogurtu
- Soku z cytryny
- 4 艂y偶ek cukru
- 300 gram贸w jag贸d.
Cukier zmieszaj z odrobin膮 wody, tworz膮c prosty syrop cukrowy. Cukier musi by膰 rozpuszczony. Jagody, syrop cukrowy, jogurt oraz sok z cytryny zmieszaj dok艂adnie w blenderze. Mas臋 prze艂贸偶 do pojemniczka, w kt贸rym maj膮 mrozi膰 si臋 lody. W艂贸偶 go do zamra偶alnika i co oko艂o p贸艂 godziny wyci膮gaj, by przemiesza膰 ca艂o艣膰. W ten spos贸b chronisz mas臋 przed ca艂kowitym zbryleniem si臋. Domowe lody z jogurtu b臋d膮 gotowe po 3 godzinach.
Jak widzisz, zrobienie domowych lod贸w wcale nie jest takie trudne. Z pewno艣ci膮 zrobisz samodzielnie zdrowe lody o ulubionym smaku dla ca艂ej rodziny. Smacznego!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej