Kiszone cytryny – przepis i dlaczego warto?

Kiszona cytryna – właściwości
Jeśli zrobicie je dziś, już tej jesieni dostarczycie ciału przepyszną dawkę witaminy C. Co więcej, w takiej kiszonej cytrynie znajdują się również witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez i wapń. Trochę poczytałam i poszperałam w sieci, wiecie, żeby sprawdzić, czy to tylko tak wyśmienicie smakuje, czy też ma jakieś ciekawe właściwości. W najbliższy weekend jadę do mojej kochanej babci, gdyż trafiłam na prawdziwą żyłę zdrowia. Kiszone cytryny robią wiele dobrego dla osób w każdym wieku. Czuję, że babcia będzie zachwycona (podobnie jak moje dziewczynki i przyszli goście), gdyż kiszona cytryna:- buduje odporność organizmu i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
- reguluje ciśnienie krwi oraz poziom odżywienia skóry,
- ma bardzo dobre właściwości antyseptyczne,
- przyspiesza pozbywanie się toksyn z organizmu oraz trawienie,
- wzmacnia dziąsła i chroni przed ich krwawieniem,
- pobudza apetyt i dba o prawidłowe działanie układu pokarmowego dzięki wzbogaceniu flory bakteryjnej organizmu z pomocą powstałego podczas kiszenia kwasu mlekowego.
Kiszenie cytryn – czego potrzebujesz?
Z uwagi na wysoką zawartość soli należy spożywać je z umiarem… i to właściwie jedyny mankament, jakiego się doszukałam. Trochę szkoda, bo są pyszne. Z drugiej strony słoik kiszonych cytryn starcza dzięki temu na dłużej. Więcej pysznej lemoniady, dipów, sałatek, potraw, czy nawet genialnie skomponowanych ryb wprost z piekarnika. Brzmi idyllicznie, prawda? Pora więc poznać niezbędne składniki i zacząć kiszenie cytryn… w miodzie lub bez!SKŁADNIKI – KISZONE CYTRYNY:
- sól gruboziarnista (200 g)
- cukier (200 g)
- woda (2 litry)
- sól kuchenna (500 g)
- miód (opcjonalnie, do smaku lemoniady, po skończonym kiszeniu)
Przepis na kiszone cytryny w miodzie
UWAGA!!! Realizacja tego przepisu wymaga cierpliwości i trochę wysiłku. Bardzo bym chciała, aby wystarczyło zostawić taki słoik kiszonych cytryn na noc lub dwie, aby móc się już delektować tym wyjątkowym połączeniem smaków oraz orzeźwienia. Prawda jest jednak taka, że na pyszny efekt trzeba będzie poczekać ok. 2 miesięcy. W tym czasie słony i słodki smak dobrze się zaprzyjaźnią i stworzą cytrynowy odpowiednik słonego karmelu. Korzyści udanego kiszenia cytryn lub limonek jest jednak bardzo dużo. Kiedy już otworzycie taki słoik, możecie korzystać z niego do woli, bez obaw, że zawartość z czasem zacznie się psuć, jak w przypadku np. kiszonych ogórków. Taka kiszonka może stać przez wiele lat. Super jest także to, że te cytrusy można później jeść w całości. Ich skórka staje się pod wpływem słonego roztworu bardzo miękka i sprężysta. Żeby zrobić z nich napój, wystarczy wyjąć jedną lub dwie, pokroić na plasterki lub cząstki, wrzucić do dzbanka, dodać wodę, kostki lodu i miód do smaku (o ile poziom słodyczy kiszonych cytryn już nie jest dla was wystarczający). Pora jednak zdradzić wam tajemnicę przepisu. Na pewno nie możecie się doczekać!JAK ZROBIĆ KISZONE CYTRYNY – PRZEPIS:
2. Z pomocą dużej miski dokładnie obtaczamy cytrusy (w całości!) w przygotowanej soli gruboziarnistej. Trzeba to robić przez minimum 15 minut. Ostre krawędzie drobin soli zetrą nieco skórkę, uwolnią jej aromat oraz przede wszystkim pozbędą się skrytej w niej goryczki. Jeśli nie jesteście pewni, czy zrobiliście to wystarczająco dobrze, spójrzcie na kolor użytej soli. Musi być żółto-zielonkawy. Pośpiech się nie opłaca. Wówczas cała wasza praca pójdzie na marne, a owoce będą miały nieprzyjemną gorycz.
3. Tak potraktowane cytrusy dokładnie płuczemy, aby pozbyć się soli, która osiadła na owocach. Następnie odcedzamy, ponownie lekko suszymy i wrzucamy do czystej miski razem z przygotowanym cukrem.
4. Kolejny kwadrans trzeba teraz poświęcić na dokładne wtarcie i obtoczenie cytryn lub limonek w cukrze. Po tym wkładamy owoce w misce z cukrem do lodówki na 2 godziny, aby słodycz przeniknęła w głąb cytrusów.
5. Na krótko przed wyjęciem cytryn do kiszenia z lodówki trzeba zrobić dwie rzeczy. Po pierwsze, w 2 litrach wody rozpuścić 0,5 kg soli kuchennej. Po drugie zahartować słoik, w którym będą się kisić cytryny. Najlepiej zrobić to stopniowo płucząc szło coraz cieplejszą wodą, aż po wrzątek.
6. Teraz wyjmujemy miskę z cytrusami z lodówki, płuczemy owoce, zalewamy na 2 minuty wrzątkiem i wkładamy do słoika. Następnie zalewamy przestudzoną solanką z garnka. Ważne, żeby woda zakryła w całości wszystkie owoce. Tak przygotowane naczynie szczelnie zamykamy, odstawiamy… na co najmniej 1 miesiąc i cierpliwie czekamy na spektakularny efekt smakowy.
Gdy już będą gotowe, koniecznie zróbcie z nich lemoniadę w słoiku z kranikiem. Wybierzcie jakiś duży, bo takie napoje lubią bardzo szybko znikać. Zwłaszcza jeśli zaprosicie mnie do degustacji!
Warto przeczytać

Makaron orzo - do czego pasuje najlepiej?
Makaron orzo to prawdziwa rewelacja w świecie włoskiej kuchni! Ten nietypowy makaron w kształcie ziarenka ryżu podbija serca kucharzy na całym świecie. Nie dziwi to wcale - jego uniwersalność sprawia, że sprawdzi się w praktycznie każdym daniu. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego akurat ten typ makaronu zyskuje taką popularność? Odpowiedź tkwi w jego wyjątkowej teksturze i możliwościach kulinarnych. Przyjrzyjmy się mu bliżej!
czytaj więcej
Makaron sojowy - czy warto go spróbować?
Makaron sojowy zdobywa coraz większą popularność w polskich kuchniach, ale czy rzeczywiście warto go wypróbować? To pytanie nurtuje wielu miłośników dobrego jedzenia, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych rodzajów makaronu. Odpowiedź jest jednoznaczna – tak, zdecydowanie warto! Ten azjatycki specjał to nie tylko ciekawa nowość kulinarna, ale przede wszystkim doskonały składnik zdrowej diety.
czytaj więcej
Makaron z tuńczykiem - proste, szybkie i pyszne danie!
Kto z nas nie zna tego uczucia, gdy po ciężkim dniu stoimy przed lodówką i zastanawiamy się, co szybko ugotować na obiad? Makaron z tuńczykiem to prawdziwy wybawca w takich sytuacjach! To przepyszne danie, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci całą rodzinę. Nie trzeba być mistrzem kulinarnym, żeby stworzyć coś naprawdę smacznego - wystarczy kilka prostych składników i odrobina dobrej woli.
czytaj więcej
Makaron ryżowy - zobacz, jak wykorzystać go w swojej kuchni!
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich posiłków? Makaron ryżowy może być tym, czego potrzebujesz! Ten delikatny, bezglutenowy makaron zdobywa coraz większą popularność w polskich kuchniach, i to nie bez powodu. Dzięki swojej wszechstronności doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnych azjatyckich potrawach, jak i w europejskich interpretacjach. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o makaronie ryżowym – od podstawowych informacji po konkretne przepisy, które odmienią twoje kulinarne nawyki.
czytaj więcej
Makaron konjac - to musisz o nim wiedzieć!
Świat zdrowej żywności nieustannie nas zaskakuje nowymi odkryciami, ale makaron konjac to prawdziwa rewolucja w kuchni! Ten niezwykły produkt podbija serca osób dbających o figurę i zdrowie. Czy wiesz, że można cieszyć się smakiem makaronu bez wyrzutów sumienia? Sprawdź, dlaczego ten azjatycki przysmak staje się hitem także w polskich domach.
czytaj więcej
Koszyk do wyrastania chleba – jak używać i co warto wiedzieć?
Robiąc domowy chleb, warto mieć rattanowy koszyk rozrostowy. Taki produkt zapewnia odpowiednie garowanie ciasta chlebowego i nadaję mu apetyczną formę bochenka. Jest też jednym z bardziej higienicznych rozwiązań do tego celu. Wystarczy wiedzieć, jak się z nim obchodzić. Opcjonalnie możesz używać takiego koszyczka do wyrastania chleba jak kosza na pieczywo serwowane np. do śniadania. Jeśli chcesz poznać zasady i odpowiedź na pytanie jak używać koszyka rozrostowego, jesteś we właściwym miejscu, by nie powiedzieć u źródła!
czytaj więcej
Nadziewarka do kiełbasy – jak to działa i sprawdzony przepis na kiełbasę!
Swojskie wędliny są bardzo popularne na polskich stołach. Z jednej strony można zaopatrzyć się w nie u ulubionego rzeźnika, czy też zakupić od zaprzyjaźnionego gospodarza specjalizującego się w wyrobach masarskich. Wszystko jest jednak kwestią ceny, a takie produkty potrafią swoje kosztować. Opłaca się jednak je skosztować, choćby od święta, do żurku, lub z rodziną przy bożonarodzeniowym stole. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by np. taką kiełbasę zrobić samodzielnie. W końcu dzięki temu wiesz zarówno, co jesz oraz masz pełną kontrolę nad procesem. Jeśli w twojej kuchni brakuje nadziewarki do kiełbas (zwanej też lewarem do kiełbasy), to zapraszamy do lektury naszego artykułu!
czytaj więcej
Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej