Masa marcepanowa – sprawdzony przepis

Masa marcepanowa — sprawdzony przepis
Masa marcepanowa jest często wykorzystywana w cukiernictwie, ponieważ daje możliwość swobodnego kształtowania i formowania. Z masy tej powstają figurki i inne ozdoby na dziecięce torty, pralinki, oblane czekoladą batoniki, ciastka i inne łakocie.
Gotowa masa jest ogólnodostępna, często można spotkać ją w większych marketach, a także piekarniach, ale jej cena nie należy do najniższych. Jeśli nie chcesz przepłacać, to z pewnością docenisz nasz przepis, dzięki któremu powstanie pyszna, domowa masa marcepanowa.
Czytaj także:
- Jak zrobić domowy marcepan? Ekstra przepis
- Jak zrobić krem do tortu? Różne sprawdzone przepisy na masy do tortów!
- Tort biszkoptowy niejeden ma smak – prosty przepis i wiele inspirujących pomysłów!
- Jak udekorować tort? 5 akcesoriów!
Wpisując w wyszukiwarkę internetową hasło “masa marcepanowa przepisy” z pewnością znajdziesz ich sporo, ale zaufaj nam — nasz przepis pozwoli Ci uzyskać idealny smak i konsystencję marcepanu. O tym, jak zrobić marcepanową masę pełną smaku i aromatu przeczytasz w kolejnym akapicie.
Jak przygotować pyszną masę marcepanową?
Masa marcepanowa — jak zrobić ją idealnie elastyczną? Mamy dla Ciebie sekretny przepis na masę marcepanową, która zachwyci smakiem wszystkich, którzy ją spróbują. Do przyrządzenia pysznej masy będą Ci potrzebne takie akcesoria jak miska sporych rozmiarów, łyżka, a także coś do zmielenia migdałów na pył (najlepiej sprawdzi się tu maszynka do mielenia bakalii, ale można też zrobić to w blenderze) i odrobina cierpliwości.
Składniki:
- 250 g migdałów
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki wody różanej
- 1 łyżeczka syropu glukozowego
- 2 miski
- Maszynka do mielenia bakalii
- Folia
Przygotowanie:
Do miski wlej wrzątek i wrzuć do niej migdały. Pozwól im chwilę się odmoczyć, a potem obierz je z łupinki. Osusz migdały i przełóż je do maszynki do mielenia.
Gdy orzechy zamienią się w puder, dodaj je do drugiej miski wraz z cukrem pudrem. Dolej do składników wodę różaną, stopniowo, po łyżeczce, a na sam koniec dodaj odrobinę syropu glukozowego (doda masie elastyczności).
Składniki wymieszaj, a potem przełóż na blat posypany lekko cukrem pudrem. Wyrabiaj masę rękami, aż stanie się gładka i jednolita. Gotową masę owiń folią i odstaw w ciemne miejsce na 20-30 minut do stwardnienia.
Taką masę możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 3 tygodnie.
Składniki na masę marcepanową
Zastanawiasz się, z czego jest masa marcepanowa, którą dostaniemy w sklepie? W skład takiej gotowej masy poza migdałami i cukrem wchodzą różne spulchniacze i konserwanty, które wydłużają jej trwałość. Jeśli zależy Ci na ograniczeniu konserwantów w diecie, najlepszym co możesz zrobić, jest przygotowanie masy samemu.
Domowa masa marcepanowa może być dowolnie modyfikowana, a jej skład jest w stu procentach znany i kontrolowany. Do domowej masy marcepanowej najlepiej używać nieobranych migdałów w całości, ponieważ ich łupinka zawiera sporo witamin i smaku, które zostaną na powierzchni orzecha. Odradzamy kupowanie gotowego pyłu migdałowego, chyba że masę potrzebujesz mieć gotową za 5 minut.
Do masy możesz dodawać różne dodatkowe składniki i barwniki. Rewelacyjnie sprawdzi się miód, różne naturalne ekstrakty oraz barwniki naturalne. Swój marcepan możesz zabarwić na różne kolory, np. na różowo używając soku z buraków. Masa robiona w domu daje Ci tak wiele możliwości — wypróbuj je sam!
Do czego użyć masy marcepanowej?
Masa marcepanowa zrobiona w domu — co z niej zrobić i jak jej używać? Jeśli nie masz pomysłu, do czego wykorzystać własnoręcznie zrobioną masę, możesz skorzystać z naszych inspiracji.
Dekoracja tortów — to jest to, do czego została stworzona masa marcepanowa. Musisz wiedzieć, że masa marcepanowa ma bogatą tradycję cukierniczą i od wielu lat zdobi torty bajecznymi kształtami, ale to nie wszystko, co można z niej zrobić.
Marcepan rewelacyjnie sprawdza się jako wypełnienie pralinek i babeczek, nadając im wyjątkowy, migdałowy posmak. Jak nakładać masę marcepanową do takich słodyczy? Najlepszy będzie do tego rękaw cukierniczy, który bez problemu wciśnie masę nawet w najdrobniejszą pralinkę.
Elastyczną masę można użyć także jako wierzchnią warstwę do ciast oraz dodatek do deserów lodowych. Wykorzystaj wszechstronne możliwości, jakie daje marcepan i zrób z niego coś pysznego!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej