Masa marcepanowa – sprawdzony przepis

Porady 8.07.2023

Masa marcepanowa — sprawdzony przepis

Masa marcepanowa jest często wykorzystywana w cukiernictwie, ponieważ daje możliwość swobodnego kształtowania i formowania. Z masy tej powstają figurki i inne ozdoby na dziecięce torty, pralinki, oblane czekoladą batoniki, ciastka i inne łakocie.

Gotowa masa jest ogólnodostępna, często można spotkać ją w większych marketach, a także piekarniach, ale jej cena nie należy do najniższych. Jeśli nie chcesz przepłacać, to z pewnością docenisz nasz przepis, dzięki któremu powstanie pyszna, domowa masa marcepanowa.

Czytaj także:


Wpisując w wyszukiwarkę internetową hasło “masa marcepanowa przepisy” z pewnością znajdziesz ich sporo, ale zaufaj nam — nasz przepis pozwoli Ci uzyskać idealny smak i konsystencję marcepanu. O tym, jak zrobić marcepanową masę pełną smaku i aromatu przeczytasz w kolejnym akapicie.

Jak przygotować pyszną masę marcepanową?

Masa marcepanowa — jak zrobić ją idealnie elastyczną? Mamy dla Ciebie sekretny przepis na masę marcepanową, która zachwyci smakiem wszystkich, którzy ją spróbują. Do przyrządzenia pysznej masy będą Ci potrzebne takie akcesoria jak miska sporych rozmiarów, łyżka, a także coś do zmielenia migdałów na pył (najlepiej sprawdzi się tu maszynka do mielenia bakalii, ale można też zrobić to w blenderze) i odrobina cierpliwości.

Składniki:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 1 łyżeczka syropu glukozowego
  • 2 miski
  • Maszynka do mielenia bakalii
  • Folia

Przygotowanie:

Do miski wlej wrzątek i wrzuć do niej migdały. Pozwól im chwilę się odmoczyć, a potem obierz je z łupinki. Osusz migdały i przełóż je do maszynki do mielenia.

Gdy orzechy zamienią się w puder, dodaj je do drugiej miski wraz z cukrem pudrem. Dolej do składników wodę różaną, stopniowo, po łyżeczce, a na sam koniec dodaj odrobinę syropu glukozowego (doda masie elastyczności).

Składniki wymieszaj, a potem przełóż na blat posypany lekko cukrem pudrem. Wyrabiaj masę rękami, aż stanie się gładka i jednolita. Gotową masę owiń folią i odstaw w ciemne miejsce na 20-30 minut do stwardnienia.

Taką masę możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 3 tygodnie.

Składniki na masę marcepanową

Zastanawiasz się, z czego jest masa marcepanowa, którą dostaniemy w sklepie? W skład takiej gotowej masy poza migdałami i cukrem wchodzą różne spulchniacze i konserwanty, które wydłużają jej trwałość. Jeśli zależy Ci na ograniczeniu konserwantów w diecie, najlepszym co możesz zrobić, jest przygotowanie masy samemu.

Domowa masa marcepanowa może być dowolnie modyfikowana, a jej skład jest w stu procentach znany i kontrolowany. Do domowej masy marcepanowej najlepiej używać nieobranych migdałów w całości, ponieważ ich łupinka zawiera sporo witamin i smaku, które zostaną na powierzchni orzecha. Odradzamy kupowanie gotowego pyłu migdałowego, chyba że masę potrzebujesz mieć gotową za 5 minut.

Do masy możesz dodawać różne dodatkowe składniki i barwniki. Rewelacyjnie sprawdzi się miód, różne naturalne ekstrakty oraz barwniki naturalne. Swój marcepan możesz zabarwić na różne kolory, np. na różowo używając soku z buraków. Masa robiona w domu daje Ci tak wiele możliwości — wypróbuj je sam!

Do czego użyć masy marcepanowej?

Masa marcepanowa zrobiona w domu — co z niej zrobić i jak jej używać? Jeśli nie masz pomysłu, do czego wykorzystać własnoręcznie zrobioną masę, możesz skorzystać z naszych inspiracji.

Dekoracja tortów — to jest to, do czego została stworzona masa marcepanowa. Musisz wiedzieć, że masa marcepanowa ma bogatą tradycję cukierniczą i od wielu lat zdobi torty bajecznymi kształtami, ale to nie wszystko, co można z niej zrobić.

Marcepan rewelacyjnie sprawdza się jako wypełnienie pralinek i babeczek, nadając im wyjątkowy, migdałowy posmak. Jak nakładać masę marcepanową do takich słodyczy? Najlepszy będzie do tego rękaw cukierniczy, który bez problemu wciśnie masę nawet w najdrobniejszą pralinkę.

Elastyczną masę można użyć także jako wierzchnią warstwę do ciast oraz dodatek do deserów lodowych. Wykorzystaj wszechstronne możliwości, jakie daje marcepan i zrób z niego coś pysznego!