Jak zrobi膰 domowy marcepan? Ekstra przepis

Porady 5.06.2023

Sekret udanego marcepanu – sprawdzony przepis

Marcepan od wiek贸w cieszy si臋 niezwyk艂膮 popularno艣ci膮 w艣r贸d cukiernik贸w. Historia tego s艂odkiego przysmaku si臋ga czas贸w staro偶ytnych, g艂贸wnie antycznego Egiptu i Rzymu. Migda艂y by艂y w tamtym czasie niezwykle cennym sk艂adnikiem, z kt贸rego przyrz膮dzano wiele potraw (szczeg贸lnie w Egipcie). 

Podczas rzymskich podboj贸w pasta z migda艂贸w s艂u偶y艂a jako pokarm dla wojska i szybko znalaz艂a odbiorc贸w w艣r贸d innych Europejczyk贸w. Do sukcesu i rozpoznawalno艣ci migda艂贸w przyczynili si臋 tak偶e 艣redniowieczny arabscy kupcy, kt贸rzy opracowali techniki ich przetwarzania. W kr贸tkim czasie marcepan sta艂 si臋 podstaw膮 cukiernictwa, szczeg贸lnie na terenie Niemiec i Francji. 

Przez kilka wiek贸w marcepan uwa偶any by艂 za dobro luksusowe, ale wraz z rosn膮c膮 popularno艣ci膮 migda艂贸w i spadkiem ich ceny, s艂odka pasta sta艂a si臋 og贸lnodost臋pna. Dzi艣 bez problemu jeste艣my w stanie przygotowa膰 domowy marcepan, a sk艂adniki na t臋 pyszn膮 s艂odycz znajdziemy w ka偶dym sklepie. Z czego powstaje marcepan? Marcepan przyrz膮dza si臋 z pra偶onych, drobno zmielonych migda艂贸w utartych z cukrem, czasem domowy przepis wzbogaca si臋 tak偶e o olejek migda艂owy, kt贸ry podkr臋ca orzechowy smak oraz ubite bia艂ka jaj, kt贸re dodaj膮 masie plastyczno艣ci.

Jak robi si臋 marcepan? Wszystkie sk艂adniki podgrzewa si臋 i miesza, a偶 do uzyskania pasty. Chocia偶 historycznie przysmak ten znany jest od 艣redniowiecza, to obecnie znan膮 receptur臋 rozpowszechnili W艂osi, W臋grzy i Niemcy, a niemiecka Lubeka zosta艂a uznana za marcepanow膮 stolic臋. Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋, jak dok艂adnie robi si臋 marcepan i jakie sk艂adniki s膮 potrzebne do tej s艂odkiej masy, koniecznie sprawd藕 dalsz膮 cz臋艣膰 artyku艂u. Specjalnie dla Ciebie przygotowali艣my przepis na marcepan, kt贸ry zawsze si臋 udaje.

Sk艂adniki potrzebne do zrobienia domowego marcepanu – co opr贸cz migda艂贸w i cukru?

W poprzednim akapicie odpowiedzieli艣my og贸lnikowo na pytanie, z czego jest marcepan, ale co dok艂adnie wchodzi w sk艂ad tej s艂odko艣ci. To, z czego robi si臋 marcepan, jest zale偶ne od cukiernika, ale podstawa zawsze b臋dzie taka sama, czyli cukier i migda艂y, r贸偶ni膮 si臋 natomiast proporcje.

Za podstawowe sk艂adniki uznaje si臋 zmielone migda艂y, kt贸re rozdrabnia si臋 a偶 do uzyskania mia艂kiego py艂u oraz cukier puder, ale dodaje si臋 do nich tak偶e wspomniany olejek migda艂owy, kakao, r贸偶ne rodzaje orzech贸w, karmel, a tak偶e amaretto, suszone owoce oraz czekolad臋. Smakowy marcepan bez problemu mo偶esz zrobi膰 w domowych warunkach – wystarczy, 偶e dodasz do niego drobno zmielone sk艂adniki lub p艂yn. Mo偶esz tak偶e ozdobi膰 go polew膮 z ulubionej czekolady. Domowy marcepan w czekoladzie z pewno艣ci膮 przypadnie do gustu najm艂odszym domownikom.

Domowy marcepan przez du偶膮 zawarto艣膰 cukru nie nale偶y do najmniej kalorycznych s艂odyczy, ale mo偶na przygotowa膰 go tak偶e bez cukru, w wersji bardziej dietetycznej (odpowiedniej np. dla os贸b na diecie lub diabetyk贸w). Jak to zrobi膰? Wystarczy podmieni膰 cukier puder na erytrol, syrop klonowy lub daktylowy. Musisz wiedzie膰, 偶e smak zdrowszego marcepanu b臋dzie nieco r贸偶ni艂 si臋 od wersji klasycznej, zrobionej z u偶yciem cukru.

Jak zrobi膰 marcepan bez migda艂贸w? Idealny dla diabetyk贸w i alergik贸w

Zastanawiasz si臋 nad tym, jak zrobi膰 marcepan bez migda艂贸w? Czy to jest w og贸le mo偶liwe? Oczywi艣cie, 偶e tak! Domowy marcepan mo偶na przygotowa膰 z ziemniak贸w, marchewki, innego rodzaju orzech贸w lub nasion. Wersja marcepanu na bazie marchewki z pewno艣ci膮 spodoba si臋 osobom z alergiami na orzechy. 

Je艣li nie masz w domu migda艂贸w, mo偶esz wykorzysta膰 skrobi臋 ziemniaczan膮 i doda膰 do masy olejek migda艂owy. Zebrali艣my dla Ciebie najlepsze przepisy na to, jak bez u偶ycia migda艂贸w zrobi膰 marcepan w domu. Poznaj nasze trzy sposoby!

Spos贸b pierwszy marcepan na bazie orzech贸w w艂oskich z nut膮 migda艂ow膮. 

Sk艂adniki:

200 g orzech贸w w艂oskich,

  • 200 g cukru pudru,
  • 1 艂y偶ka olejku migda艂owego,
  • woda.

Akcesoria:

  • miarka,
  • miska,
  • blender,
  • wa艂ek.

Przygotowanie:

Do blendera wrzu膰 orzechy, zmiel je na py艂, a nast臋pnie wsyp go do miski. Dodaj cukier puder i olejek. Miark膮 odmierz ok. 10 ml wody i dodaj do masy. Wyrabiaj j膮 r臋kami, a偶 zrobi si臋 elastyczna. W przypadku zbyt suchej masy mo偶esz doda膰 do niej dodatkowo 艂y偶k臋 wody. Posyp blat cukrem pudrem i prze艂贸偶 na niego mas臋, a nast臋pnie rozwa艂kuj j膮 na grubo艣膰 1-2 cm. Przejd藕 do wycinania kszta艂t贸w przy pomocy no偶a. Odstaw marcepan na noc do stwardnienia w ch艂odne i ciemne miejsce. Mo偶esz te偶 nieco przyspieszy膰 ten proces, wsadzaj膮c marcepan do piekarnika ustawionego na 100 stopni C. Takie suszenie nie powinno trwa膰 d艂u偶ej ni偶 15 minut, inaczej masa b臋dzie zbyt sucha i straci swoj膮 elastyczno艣膰.

Spos贸b drugi – marcepan na bazie nasion s艂onecznika.

Sk艂adniki:

  • 200 g nasion s艂onecznika,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 艂y偶ka ekstraktu wanilinowego,
  • 1 艂y偶ka skrobi ziemniaczanej,
  • 2-3 艂y偶ki wody.

Akcesoria:

  • miska,
  • blender,
  • wa艂ek,
  • szklanka.

Przygotowanie:

Zmiel na drobno nasiona s艂onecznika i wsyp do miski. Dodaj tak偶e cukier puder, ekstrakt, skrobi臋 oraz wod臋 i wymieszaj sk艂adniki r臋koma. Blat podsyp cukrem pudrem, a nast臋pnie zroluj mas臋 i rozwa艂kuj j膮 na p艂asko. Szklank膮 wytnij k贸艂eczka i przekr贸j je na p贸艂. Gotowy marcepan prze艂贸偶 do pojemnika i od艂贸偶 w ciemne miejsce na noc, a偶 stwardnieje.

Trzeci spos贸b marcepan na bazie masy marchewkowej o smaku pomara艅czowym.

Sk艂adniki:

  • 3 du偶e marchewki,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 艂y偶ka ekstraktu pomara艅czowego,
  • 1 艂y偶ka skrobi ziemniaczanej,
  • 2-3 艂y偶ki wody.

Akcesoria:

  • miska,
  • wa艂ek,
  • garnek,
  • blender.

Przygotowanie:

Marchewki ugotuj do mi臋kko艣ci, a nast臋pnie zblenduj, by uzyska膰 g艂adk膮 mas臋. Do miski dodaj cukier puder, ekstrakt, skrobi臋 oraz mas臋 marchewkow膮 i wod臋. Wyrabiaj mas臋 r臋kami a偶 do uzyskania elastycznej konsystencji. Podsyp blat cukrem pudrem i rozwa艂kuj mas臋, a nast臋pnie uformuj z niej dowolny kszta艂t. Gotowy marcepan odstaw w ciemne miejsce na noc, by stwardnia艂. Tak膮 mas臋 po utwardzeniu mo偶esz zamoczy膰 w ulubionej roztopionej czekoladzie. Najlepiej sprawdzi si臋 do tego czekolada gorzka. Przechowuj w szczelnie zamkni臋tym pojemniku (dobrze nada si臋 do tego s艂oik), z dala od promieni s艂onecznych.

Alternatywne sposoby na zrobienie marcepanu bez migda艂贸w mo偶na dowolnie modyfikowa膰, zast臋puj膮c pur茅e z marchewki ugotowanym ziemniakiem lub batatem. Taki marcepan mo偶na tak偶e przygotowa膰 bez cukru, z mniejsz膮 ilo艣ci膮 kalorii, wykorzystuj膮c do tego mi贸d, erytrol, syrop klonowy lub daktylowy. Baw si臋 i pr贸buj, a z pewno艣ci膮 wyjdzie Ci co艣 pysznego.

Krok po kroku. Jak przygotowa膰 pyszny marcepan w domu?

Pozna艂e艣 ju偶 sposoby na to, jak przyrz膮dzi膰 pyszne alternatywy dla klasycznego marcepanu. Najwy偶sza pora, aby艣 dowiedzia艂 si臋, jak zrobi膰 marcepan w tradycyjnej ods艂onie. Poznaj nasz przepis na to, jak si臋 robi marcepan w domowym zaciszu.

Sk艂adniki:

  • 300 g migda艂贸w blanszowanych bez sk贸rki,
  • 300 g przesianego przez sito cukru pudru,
  • 3 艂y偶ki wody,
  • 1 艂y偶ka olejku migda艂owego lub wody r贸偶anej.

Akcesoria:

  • miska,
  • wa艂ek,
  • blender,
  • patelnia,
  • pojemnik do przechowywania.

Przygotowanie:

Migda艂y podpra偶 na patelni, a nast臋pnie zmiel je w blenderze na g艂adk膮 mas臋. Do miski wsyp py艂 z migda艂贸w, a potem dodaj cukier puder, wod臋 i olejek migda艂owy. Wymieszaj i zacznij wyrabia膰 mas臋, a偶 stanie si臋 elastyczna. Marcepan prze艂贸偶 na blat podsypany cukrem pudrem i zroluj go. Zrolowan膮 mas臋 rozwa艂kuj i pokr贸j na kawa艂ki, a nast臋pnie prze艂贸偶 do szczelnego pojemnika i odstaw do stwardnienia. Zamiast wody mo偶esz u偶y膰 do po艂膮czenia masy ubitych na sztywno bia艂ek z jajka. Taki marcepan b臋dzie jeszcze bardziej spr臋偶ysty i syty.

Czy wolisz opcj臋 tradycyjn膮, czy zamiennik? Na szcz臋艣cie nie musisz wybiera膰, mo偶esz wykona膰 wszystkie wersje i wybra膰 optymaln膮.

Czytaj tak偶e:

Jak zrobi膰 domow膮 czekolad臋? Prosty przepis!

Jak zrobi膰 proste ciastka? 3 przepisy Tadar.pl

Jak zrobi膰 domowe lody?

Zdrowe batony proteinowe – jak zrobi膰 je samodzielnie?

Jak zrobi膰 pralinki? Prosty przepis na domowe czekoladki

Jak przygotowa膰 pra偶one solone pistacje?

Jak zrobi膰 domowy budy艅?