Jak przygotowa膰 pra偶one solone pistacje?

Orzechy pistacjowe cz臋sto jadane s膮 w formie przek膮ski, ale ma艂o os贸b zdaje sobie spraw臋 z tego, 偶e tak jak wi臋kszo艣膰 orzech贸w s膮 one skarbnic膮 witamin i minera艂贸w. Bogate w sk艂adniki od偶ywcze, zielone, niepozorne orzeszki o niesamowitym smaku pomog膮 ci zrzuci膰 zb臋dne kilogramy i obni偶y膰 poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.
Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋, jak przyrz膮dzi膰 pyszne, pra偶one i solone pistacje, koniecznie przeczytaj dalsz膮 cz臋艣膰 artyku艂u.
Prosty przepis na pra偶one solone pistacje
Zanim dowiesz si臋, jak upra偶y膰 pistacje, warto dowiedzie膰 si臋, sk膮d w og贸le wzi臋艂y si臋 te orzechy i dlaczego warto wprowadzi膰 je do swojej codziennej diety.
Orzeszki pistacjowe znane s膮 od ponad dziesi臋ciu tysi臋cy lat. Pierwsze sadzonki tej ro艣liny by艂y uprawiane na Bliskim Wschodzie. Za ich kraj pochodzenia uwa偶a si臋 Syri臋. Z Syrii pistacje dotar艂y do innych kraj贸w basenu Morza 艢r贸dziemnego. Poza ciep艂em i s艂o艅cem nie wymagaj膮 one specyficznych warunk贸w klimatycznych do uprawy. Obecnie najwi臋ksze uprawy pistacji (jak i innych orzech贸w) mieszcz膮 si臋 w Iranie, Turcji i USA.
Pistacja znana jest od wiek贸w jako remedium na b贸l z臋b贸w i marsko艣膰 w膮troby. Regularnie spo偶ywane pistacje pra偶one lub posolone wp艂ywaj膮 zbawiennie na uk艂ad odporno艣ciowy i wspomagaj膮 detoksykacj臋 organizmu.
Orzeszki pistacjowe s膮 skarbnic膮 kwas贸w t艂uszczowych omega 3, kt贸re pozwalaj膮 obni偶y膰 poziom cholesterolu.
Pistacje wykorzystywane s膮 do deser贸w, a tak偶e jako dodatek do potraw wytrawnych (np. sa艂atek). Pra偶one pistacje 艣wietnie komponuj膮 si臋 z ple艣niowymi serami oraz winogronami.
Je艣li chcesz w szybki i prosty spos贸b upra偶y膰 pistacje, przejd藕 do kolejnego akapitu.
Jak w domu zrobi膰 pyszne pra偶one solone pistacje
Jak upra偶y膰 pistacje w piekarniku? Proces przygotowywania pistacji do pra偶enia jest zale偶ny od tego, czy nasze orzeszki s膮 jeszcze w skorupkach, czy ju偶 wy艂uskane. W przypadku orzech贸w w ca艂o艣ci razem ze skorupkami proces pra偶enia wyd艂u偶a si臋 o kilka minut.
Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋, jak upra偶y膰 pistacje w skorupkach, to dobrze trafi艂e艣. Ju偶 spieszymy z przepisem!
Sk艂adniki:
-
200 g niepra偶onych pistacji w skorupkach.
Akcesoria:
-
papier do pieczenia,
-
s贸l gruboziarnista,
Przygotowanie:
Na blaszce roz艂贸偶 papier do pieczenia, a nast臋pnie wsyp tam pistacje. Orzeszki mocno opr贸sz sol膮 i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Podpiekaj przez ok. 10-15 minut, co jaki艣 czas mieszaj膮c. Po up艂ywie wyznaczonego czasu wyci膮gnij blaszk臋 i daj orzechom wystygn膮膰.
Ch艂odne orzeszki prze艂贸偶 do pojemnika, zamknij i przechowuj w ch艂odnym miejscu. Tak przyrz膮dzone pistacje mo偶esz 艂uska膰 r臋cznie lub u偶y膰 dziadka do orzech贸w, by 艣ci膮gn膮膰 z nich 艂upiny.
Pra偶one solone pistacje – przepis krok po kroku
Gar艣膰 pistacji to bogate 藕r贸d艂o sk艂adnik贸w od偶ywczych, kt贸re nie trac膮 na warto艣ci nawet po poddaniu produktu obr贸bce cieplnej. Smaczna przek膮ska w postaci upra偶onych orzech贸w jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Pistacje pra偶one solone mo偶na przygotowa膰 w piecu lub na patelni w wersji na sucho, lub z olejem, ewentualnie oliw膮. Jak upra偶y膰 pistacje na patelni? Do ich przygotowania potrzebujesz:
-
200 g pistacji 艂uskanych,
-
s贸l himalajsk膮,
-
艂y偶eczk臋 oleju ry偶owego,
-
patelni臋.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej, a nast臋pnie wrzu膰 pistacje. Pozw贸l orzeszkom pra偶y膰 si臋 przez 10 minut, co jaki艣 czas mieszaj膮c. Pod koniec pra偶enia dodaj s贸l i wymieszaj.
Pra偶one orzechy prze艂贸偶 na papier do pieczenia i pozw贸l im wystygn膮膰. I ju偶! Przygotowa艂e艣 naturalne, pozbawione konserwant贸w i gotowe do spo偶ycia pra偶one pistacje. Solone orzechy pistacjowe na pewno zasmakuj膮 ka偶demu z domownik贸w!
Czy pistacje pra偶one solone s膮 zdrowe?
Czy pistacje pra偶one s膮 zdrowe? Oczywi艣cie! Pistacje, tak jak i inne rodzaje orzech贸w wp艂ywaj膮 niezwykle korzystnie na ludzki organizm. Pistacje (solone, jak i te bez przypraw) maj膮 w艂a艣ciwo艣ci detoksykuj膮ce i odchudzaj膮ce.
Zawarte w orzechach antyoksydanty neutralizuj膮 wolne rodniki, dzi臋ki czemu zmniejsza si臋 ryzyko zachorowania na choroby serca, a nawet raka.
Orzeszki pistacjowe maj膮 spor膮 ilo艣膰 kwasu foliowego, kt贸ry wspomaga funkcjonowanie uk艂adu nerwowego i krwiono艣nego.
S膮 one r贸wnie偶 藕r贸d艂em b艂onnika, 偶elaza, magnezu, cynku, wapnia oraz bia艂ka.
Orzeszki pistacji maj膮 pozytywny wp艂yw na uk艂ad odporno艣ciowy, a tak偶e utrzymuj膮 niski poziom t艂uszczu i tr贸jgliceryd贸w we krwi.
Bogate w przeciwutleniacze orzechy poprawiaj膮 r贸wnie偶 stan sk贸ry oraz paznokci.
Regularnie spo偶ywane pistacje zwi臋kszaj膮 poziomu luteiny, kt贸ra korzystnie wp艂ywa na siatk贸wk臋 oka i jej regeneracj臋.
Pistacje zawieraj膮 wiele witamin i sk艂adnik贸w od偶ywczych, dlatego warto spo偶ywa膰 je cz臋艣ciej.
Te wspania艂e orzechy dzia艂aj膮 uspokajaj膮co, a tak偶e pozytywnie oddzia艂uj膮 na ci艣nienie krwi, dzi臋ki czemu zwalczaj膮 nadci艣nienie t臋tnicze.
Wprowad藕 do swojej diety zar贸wno orzechy pistacjowe, jak i inne orzechy, by cieszy膰 si臋 nie tylko lepszym zdrowiem, ale r贸wnie偶 smakiem!
czytaj tak偶e:
Jesie艅 z orzechami w艂oskimi – jak je wykorzysta膰 w kuchni?
Zdrowe przek膮ski w podr贸偶y – 13 prostych przepis贸w na przek膮ski
Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik
Karnawa艂owy deser w pucharku – smaczne pomys艂y i kilka wskaz贸wek
Jak zrobi膰 krem do tortu? R贸偶ne sprawdzone przepisy na masy do tort贸w!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej