Jak przygotować prażone solone pistacje?

Porady 16.03.2023

Orzechy pistacjowe często jadane są w formie przekąski, ale mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że tak jak większość orzechów są one skarbnicą witamin i minerałów. Bogate w składniki odżywcze, zielone, niepozorne orzeszki o niesamowitym smaku pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy i obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne, prażone i solone pistacje, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.

Prosty przepis na prażone solone pistacje

Zanim dowiesz się, jak uprażyć pistacje, warto dowiedzieć się, skąd w ogóle wzięły się te orzechy i dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety.

Orzeszki pistacjowe znane są od ponad dziesięciu tysięcy lat. Pierwsze sadzonki tej rośliny były uprawiane na Bliskim Wschodzie. Za ich kraj pochodzenia uważa się Syrię. Z Syrii pistacje dotarły do innych krajów basenu Morza Śródziemnego. Poza ciepłem i słońcem nie wymagają one specyficznych warunków klimatycznych do uprawy. Obecnie największe uprawy pistacji (jak i innych orzechów) mieszczą się w Iranie, Turcji i USA.

Pistacja znana jest od wieków jako remedium na ból zębów i marskość wątroby. Regularnie spożywane pistacje prażone lub posolone wpływają zbawiennie na układ odpornościowy i wspomagają detoksykację organizmu.

Orzeszki pistacjowe są skarbnicą kwasów tłuszczowych omega 3, które pozwalają obniżyć poziom cholesterolu.

Pistacje wykorzystywane są do deserów, a także jako dodatek do potraw wytrawnych (np. sałatek). Prażone pistacje świetnie komponują się z pleśniowymi serami oraz winogronami.

Jeśli chcesz w szybki i prosty sposób uprażyć pistacje, przejdź do kolejnego akapitu.

Jak w domu zrobić pyszne prażone solone pistacje

Jak uprażyć pistacje w piekarniku? Proces przygotowywania pistacji do prażenia jest zależny od tego, czy nasze orzeszki są jeszcze w skorupkach, czy już wyłuskane. W przypadku orzechów w całości razem ze skorupkami proces prażenia wydłuża się o kilka minut.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak uprażyć pistacje w skorupkach, to dobrze trafiłeś. Już spieszymy z przepisem!

Składniki:

  • 200 g nieprażonych pistacji w skorupkach.

Akcesoria:

Przygotowanie:

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a następnie wsyp tam pistacje. Orzeszki mocno oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Podpiekaj przez ok. 10-15  minut, co jakiś czas mieszając. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij blaszkę i daj orzechom wystygnąć.

Chłodne orzeszki przełóż do pojemnika, zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu. Tak przyrządzone pistacje możesz łuskać ręcznie lub użyć dziadka do orzechów, by ściągnąć z nich łupiny.

Prażone solone pistacje – przepis krok po kroku

Garść pistacji to bogate źródło składników odżywczych, które nie tracą na wartości nawet po poddaniu produktu obróbce cieplnej. Smaczna przekąska w postaci uprażonych orzechów jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Pistacje prażone solone można przygotować w piecu lub na patelni w wersji na sucho, lub z olejem, ewentualnie oliwą. Jak uprażyć pistacje na patelni? Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 200 g pistacji łuskanych,

  • sól himalajską,

  • łyżeczkę oleju ryżowego,

  • patelnię.

Przygotowanie: 

Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pistacje. Pozwól orzeszkom prażyć się przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec prażenia dodaj sól i wymieszaj.

Prażone orzechy przełóż na papier do pieczenia i pozwól im wystygnąć. I już! Przygotowałeś naturalne, pozbawione konserwantów i gotowe do spożycia prażone pistacje. Solone orzechy pistacjowe na pewno zasmakują każdemu z domowników!

Czy pistacje prażone solone są zdrowe?

Czy pistacje prażone są zdrowe? Oczywiście! Pistacje, tak jak i inne rodzaje orzechów wpływają niezwykle korzystnie na ludzki organizm. Pistacje (solone, jak i te bez przypraw) mają właściwości detoksykujące i odchudzające.

Zawarte w orzechach antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na choroby serca, a nawet raka.

Orzeszki pistacjowe mają sporą ilość kwasu foliowego, który wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.

Są one również źródłem błonnika, żelaza, magnezu, cynku, wapnia oraz białka.

Orzeszki pistacji mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy, a także utrzymują niski poziom tłuszczu i trójglicerydów we krwi.

Bogate w przeciwutleniacze orzechy poprawiają również stan skóry oraz paznokci.

Regularnie spożywane pistacje zwiększają poziomu luteiny, która korzystnie wpływa na siatkówkę oka i jej regenerację.

Pistacje zawierają wiele witamin i składników odżywczych, dlatego warto spożywać je częściej.

Te wspaniałe orzechy działają uspokajająco, a także pozytywnie oddziałują na ciśnienie krwi, dzięki czemu zwalczają nadciśnienie tętnicze.

Wprowadź do swojej diety zarówno orzechy pistacjowe, jak i inne orzechy, by cieszyć się nie tylko lepszym zdrowiem, ale również smakiem!

czytaj także:

Jesień z orzechami włoskimi – jak je wykorzystać w kuchni?

Zdrowe przekąski w podróży – 13 prostych przepisów na przekąski

Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik

Karnawałowy deser w pucharku – smaczne pomysły i kilka wskazówek

Jak zrobić krem do tortu? Różne sprawdzone przepisy na masy do tortów!