Naleśniki z warzywami nie tylko dla wegetarian – przepis

Naleśniki z warzywami
Wystarczy sprawdzony przepis na cienkie naleśniki ze szczyptą soli. Jaki? Chociażby ten klasyczny na mące pszennej, z jajkami, wodą gazowaną i mlekiem. Jeśli masz w domu mikser, szybko połączysz wszystkie składniki i stworzysz jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Naleśnik z warzywami powstanie po prostu gdy na podsmażone ciasto nałożysz farsz (np. z drugiej patelni), a całość zawiniesz lub złożysz dwukrotnie w trójkąt. Wydaje się proste, prawda? I dokładnie tak to wygląda. Przepis na naleśniki z warzywami nie może być trudny w realizacji, bo to pomysł na szybki posiłek z dużą ilością możliwych kombinacji smaków i aromatów. Do takich eksperymentów nadają się również naleśniki z mąki ryżowej. Przygotuj je, jeśli chcesz zaskoczyć gości znanym daniem w nieco nietypowej formie. Możesz także zrobić zapiekane naleśniki z farszem warzywnym. Ten sposób jest co prawda nieco bardziej czasochłonny, ale też daje głębszy smak i charakterystyczny aromat potraw z piekarnika – do tego całość jest przepysznie zarumieniona i podana z sosem, który uzupełnia nadzienie. Nawet jeśli ktoś nie jest wegetarianinem, skusi się na taki naleśnik z warzywami (nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu dodać też mięso!).
Naleśniki wytrawne wegetariańskie
Zacznijmy od czegoś prostego. Tak jak 2 pomysły na szybkie domowe pancake, które wykorzystujesz naprzemiennie podczas weekendowych śniadań, tak i tu możesz uporać się z posiłkiem łatwo i smacznie. Co więcej, będzie zdrowo, choć użycie mąki pszennej nie wróży dobrze osobom zwracającym dużą uwagę na indeks glikemiczny. Naleśniki z warzywami fit są lekkie i aromatyczne. Najprościej zrobić je z gotowej mieszanki. Jak? Najpierw smażysz same naleśniki – ilość zależna od liczby domowników i ich apetytu. W tym samym czasie możesz zacząć robić farsz. Najłatwiej jest zrobić naleśniki z warzywami mrożonymi. Wystarczy tylko posolić i doprawić do smaku i aromatu. Chcąc ujednolicić konsystencje farszu oraz ułatwić składanie i zwijanie takich naleśników można zblendować wszystkie dodatki lub zadbać, by były bardzo drobno pokrojone. Nie zapomnij również o możliwości dodawania grzybów. Wegetariańskie naleśniki z pieczarkami i warzywami nabierają ciekawego wyrazu i pachną niczym obietnica dobrego obiadu. Możesz też spróbować dopełnić całość serami – podane na ciepło roztopią się i przyjemnie połączą z roślinnymi dodatkami. Polecamy wege naleśniki z warzywami i mozzarellą lub serem pleśniowym.
Naleśniki zapiekane z warzywami
- Wykorzystaj patelnie do usmażenia cienkich naleśników pszennych oraz zrobienia farszu ze szpinaku, fety, posiekanego pora, ziół prowansalskich i mozzarelli
- Każdy naleśnik posmaruj z jednej strony niewielką ilością farszu i zwiń w ciasny rulon
- Zrolowane naleśniki zapiekane z warzywami z nadzieniem ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym, tak by się nie rozwijały
- Przygotuj prosty, lekko czosnkowy i nieco pikantny sos pomidorowy i zalej nim naleśniki w formie
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200℃ i zapiekaj przez 15 minut
- Po tym czasie ułóż na wierzchu plastry sera lub posyp tartym serem do pizzy i piecz jeszcze 5 minut
- Wyjmij z piekarnika i pozwól, aby zapiekane naleśniki z warzywami przez 5-10 minut pooddychały i zatrzymał się proces obróbki termicznej. Do podawania wykorzystaj łopatki i łyżki kuchenne
Naleśniki z warzywami na patelnię
- Dopraw i zgrilluj na patelni lub w piekarniku plasterki cukinii, cebuli, paprykę oraz ser tofu lub halloumi
- Ułóż składniki na połowie rozłożonego naleśnika pszennego, następnie złóż go na pół dwukrotnie
- Uzyskane 4 trójkąty ułóż na patelni, tworząc okrąg i podpiecz każdy z obu stron
- W rondelku zrób w tym czasie prosty sos serowy z sera topionego z odrobiną mielonego chili
- Podawaj naleśniki z warzywami z patelni polane sosem serowym (oczywiście na ciepło!)
Sos do naleśników z warzywami
- Deski kuchenne nie będą ci potrzebne. Wystarczy, że przygotujesz sobie ciepłe mleko (500 ml), masło (25 g), mąkę pszenną (40 g), gałkę muszkatołową (1/3 łyżeczki), sól, pieprz i nieco szafranu
- Chcąc zrobić naleśniki z warzywami i sosem serowym dodaj do tego ok. 100 g sera topionego ementaler lub gouda
- Na tej bazie zrobisz również naleśniki z warzywami i sosem czosnkowym (wówczas dodaj 2 ząbki czosnku zamiast gałki muszkatołowej)
- Najpierw zrób zasmażkę z maki i masła (roztop tłuszcz i dodaje mąkę)
- Następnie wlewaj powoli mleko, aż całość nabierze konsystencji sosu (uważaj na grudki!)
- Potem dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową (ewentualnie czosnkiem) i odparuj, aby nieco zgęstniał, cały czas mieszając beszamel – na tym etapie możesz dodać także ser topiony jeśli robisz naleśniki z warzywami z sosem serowym
Naleśniki z warzywami i mięsem
Gdy tworzy się posiłek z mięsem, zestawy noży kuchennych zaczynają grać ważną rolę. Pokrojenie fileta z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny na małe kawałki wymaga, by użyty nóż był ostry. Nie zaszkodzi również, aby dobrze leżał w dłoni oraz zapobiegał przyklejaniu się składników. Warzywne naleśniki to nie jedyna opcja, zwłaszcza gdy przy stole nie ma wyłącznie wegetarian. W takich chwilach przydają się sprytne przepisy, które łączą te dwa światy. Naleśniki z mięsem i warzywami są równie proste. Jedyna trudność to przesmażenie lub zgrillowanie mięsa tak, aby go nie wysuszyć. Niektórzy używają go w wersji mielonej, gdyż pozwala na dobre zmieszanie z resztą farszu. Naleśnik z mięsem i warzywami może też otworzyć takie danie na nowe smaki, które trudno byłoby osiągnąć samymi przyprawami. Już sama tekstura nadzienia stwarza ciekawe wrażenie dla podniebienia, zwłaszcza jeśli wykorzystasz chrupiący bekon. Pora zrobić zatem nieco bardziej sycącą wersję, czyli naleśniki z mięsem i warzywami – taki kulinarny kompromis w wersji wytrawnej, choć już nie tak fit.
Naleśniki z warzywami i kurczakiem
- Do farszu przygotuj sobie kaszę gryczaną, cebulę, pieczarki, suszone pomidory, trochę sera pleśniowego (np. gorgonzola) i oczywiście mięso z kurczaka
- Naleśnik z kurczakiem i warzywami zacznij od wstępnego przesmażenia cebuli z małymi kawałkami mięsa, suszonymi pomidorami i drobno pokrojonymi pieczarkami
- Ser pleśniowy pokrój w kostkę i dodaj do farszu, gdy już skończysz smażyć
- Wymieszaj z kaszą gryczaną, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i stworzyły farsz, który można nakładać łyżką
- Posmaruj naleśniki nadzieniem, zwiń, ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem paprykowym lub beszamelem i posyp tartym serem
- Piecz kwadrans w 180℃ (do czasu, aż ser się zarumieni)
- Naleśniki z kurczakiem i warzywami możesz podawać w towarzystwie lekkiej sałatki, a nawet sałaty ze śmietaną na słodko
Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami
- Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami również mogą być zapiekane, ale tym razem spróbuj zrobić je w formie krokietów
- Do farszu wykorzystaj mieloną wołowinę, cukinię, papryczki chili, kukurydzę, fasolę i nieco passaty pomidorowej z czosnkiem i ziołami
- Wszystkie te składniki, poza passatą, należy połączyć na patelni. Sos pomidorowy podgrzej po prostu w małym rondelku dodając do niego odrobinę czerwonego wina
- Naleśniki z mielonym i warzywami składaj jak krokiety (farsz nałożony na środek i złożone boki tworzące zamkniętą kopertę)
- Podsmaż każdy naleśnik-krokiet na patelni na małym ogniu zamknięciem do dołu
- Podając polej przygotowanym sosem
Naleśniki z parówkami i warzywami
- Naleśnik z parówką i warzywami jest jednym z najłatwiejszych do zrobienia
- Wystarczy posmarować naleśnik w środku sosem pomidorowym i zawinąć w niego całą parówkę
- Podanie naleśników z parówką dobrze wypada z sosem serowo-szpinakowym
- Do zrobienia sosu potrzebujesz nieco śmietany, trochę szpinaku baby, oregano i ser pleśniowy
- Składniki sosu lekko podduszasz na patelni, dodając na koniec pokrojony w kostkę ser. Powinien być gęsty – wystarczy dobrze zredukować śmietanę. Nie zapomnij o soli i pieprzu. Wystarczą po dwie szczypty każdego
Zobacz polecane produkty:
patelnia nieprzywierająca
patelnia nieprzywierająca 20cm
patelnia granitowa
patelnia non stick
Warto przeczytać

Makaron orzo - do czego pasuje najlepiej?
Makaron orzo to prawdziwa rewelacja w świecie włoskiej kuchni! Ten nietypowy makaron w kształcie ziarenka ryżu podbija serca kucharzy na całym świecie. Nie dziwi to wcale - jego uniwersalność sprawia, że sprawdzi się w praktycznie każdym daniu. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego akurat ten typ makaronu zyskuje taką popularność? Odpowiedź tkwi w jego wyjątkowej teksturze i możliwościach kulinarnych. Przyjrzyjmy się mu bliżej!
czytaj więcej
Makaron sojowy - czy warto go spróbować?
Makaron sojowy zdobywa coraz większą popularność w polskich kuchniach, ale czy rzeczywiście warto go wypróbować? To pytanie nurtuje wielu miłośników dobrego jedzenia, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych rodzajów makaronu. Odpowiedź jest jednoznaczna – tak, zdecydowanie warto! Ten azjatycki specjał to nie tylko ciekawa nowość kulinarna, ale przede wszystkim doskonały składnik zdrowej diety.
czytaj więcej
Makaron z tuńczykiem - proste, szybkie i pyszne danie!
Kto z nas nie zna tego uczucia, gdy po ciężkim dniu stoimy przed lodówką i zastanawiamy się, co szybko ugotować na obiad? Makaron z tuńczykiem to prawdziwy wybawca w takich sytuacjach! To przepyszne danie, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci całą rodzinę. Nie trzeba być mistrzem kulinarnym, żeby stworzyć coś naprawdę smacznego - wystarczy kilka prostych składników i odrobina dobrej woli.
czytaj więcej
Makaron ryżowy - zobacz, jak wykorzystać go w swojej kuchni!
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich posiłków? Makaron ryżowy może być tym, czego potrzebujesz! Ten delikatny, bezglutenowy makaron zdobywa coraz większą popularność w polskich kuchniach, i to nie bez powodu. Dzięki swojej wszechstronności doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnych azjatyckich potrawach, jak i w europejskich interpretacjach. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o makaronie ryżowym – od podstawowych informacji po konkretne przepisy, które odmienią twoje kulinarne nawyki.
czytaj więcej
Makaron konjac - to musisz o nim wiedzieć!
Świat zdrowej żywności nieustannie nas zaskakuje nowymi odkryciami, ale makaron konjac to prawdziwa rewolucja w kuchni! Ten niezwykły produkt podbija serca osób dbających o figurę i zdrowie. Czy wiesz, że można cieszyć się smakiem makaronu bez wyrzutów sumienia? Sprawdź, dlaczego ten azjatycki przysmak staje się hitem także w polskich domach.
czytaj więcej
Koszyk do wyrastania chleba – jak używać i co warto wiedzieć?
Robiąc domowy chleb, warto mieć rattanowy koszyk rozrostowy. Taki produkt zapewnia odpowiednie garowanie ciasta chlebowego i nadaję mu apetyczną formę bochenka. Jest też jednym z bardziej higienicznych rozwiązań do tego celu. Wystarczy wiedzieć, jak się z nim obchodzić. Opcjonalnie możesz używać takiego koszyczka do wyrastania chleba jak kosza na pieczywo serwowane np. do śniadania. Jeśli chcesz poznać zasady i odpowiedź na pytanie jak używać koszyka rozrostowego, jesteś we właściwym miejscu, by nie powiedzieć u źródła!
czytaj więcej
Nadziewarka do kiełbasy – jak to działa i sprawdzony przepis na kiełbasę!
Swojskie wędliny są bardzo popularne na polskich stołach. Z jednej strony można zaopatrzyć się w nie u ulubionego rzeźnika, czy też zakupić od zaprzyjaźnionego gospodarza specjalizującego się w wyrobach masarskich. Wszystko jest jednak kwestią ceny, a takie produkty potrafią swoje kosztować. Opłaca się jednak je skosztować, choćby od święta, do żurku, lub z rodziną przy bożonarodzeniowym stole. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by np. taką kiełbasę zrobić samodzielnie. W końcu dzięki temu wiesz zarówno, co jesz oraz masz pełną kontrolę nad procesem. Jeśli w twojej kuchni brakuje nadziewarki do kiełbas (zwanej też lewarem do kiełbasy), to zapraszamy do lektury naszego artykułu!
czytaj więcej
Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej